Am 2 site din care una, teoretic, ar trebui sa fie VST. Asa mi s-a spus cand am achizitionat pachetul de espressor si accesorii de la alt utilizator de pe forum. Totusi, eu nu vad nicio diferenta intre ele si, din ce am cautat pe net, cea VST ar trebui sa aiba scris ceva pe lateral.
Asadar, imi poate spune cineva daca sunt diferite si care ar fi VST?
Multumesc,
Gaggia Classic + PID Espressuino + steam rancillio V3 + preaheating coil + sita dus IMS + manometru + OPV Bezzerra / Ascaso I-mini i1 / tamper ESPRO 58,4 mm
18-01-2019, 16:03 (This post was last modified: 18-01-2019, 16:14 by Levo.)
(18-01-2019, 14:15)kimi_ro Wrote: Asadar, imi poate spune cineva daca sunt diferite si care ar fi VST?
... Sitele VST au acel patrat QR pe lateral si cateva coduri / seriale ... dar , in afara de sita de 25 g , toate sitele VST au inscriptionat pe " buza " superioara - la vedere , dar scris mic - gramajul ( indiferent daca sunt ridged sau ridgeless ).
Din poze nu-mi pot da seama , daca scrie sau nu ceva pe marginea / buza , ce se rasfrange peste PF... sorry.
P.S. - sitele de 25 g care sunt facute cu dedicatie pentru La Cimbali / Synesso / Rancillio si unele modele de La Marzocco , precum si sitele rebranduite ( ... sau fara nume / inscrisuri ) pot fi tot VST originale ... ... dar , nu mai apare acel marcaj pe buza / marginea exterioara , ce iese din PF. - de regula , se livreaza impreuna cu espressorul sau PF-ul original ...
20-01-2019, 19:45 (This post was last modified: 20-01-2019, 19:51 by Cip.)
(18-01-2019, 16:03)Levo Wrote: ... Sitele VST au acel patrat QR pe lateral si cateva coduri / seriale ... dar , in afara de sita de 25 g , toate sitele VST au inscriptionat pe " buza " superioara - la vedere , dar scris mic - gramajul ( indiferent daca sunt ridged sau ridgeless ).
Eu am site VST originale care nu au inscriptionat pe buza gramajul. Una de 20 si una de 15. Singura care are e cea de 7. In schimb, toate au QR codul acela pe lateral si corespunde nr. inscriptionat cu cel de pe certificatul din cutie.
(20-01-2019, 19:45)Cip Wrote: Eu am site VST originale care nu au inscriptionat pe buza gramajul.
... Se mai intampla ... am mai intalnit cazuri , mai ales cand sitele vin k dotare standard din fabrica , la cate un espressor ...
Nush' ce sa zic , incercam doar sa-i raspund omului la intrebare ... iar, in afara elementelor exterioare distinctive , trebuie efectuate investigatii mai delicate ( ... masuratori , nr. de perforatii , finisaj / comp. egal . intre gauri ... etc. )
O sita ( ... oricat de bine ar arata ) in lipsa inscriptionarii normale ... e k un tablou nesemnat ... ...
06-07-2019, 07:06 (This post was last modified: 06-07-2019, 07:07 by Gabi_M.)
Pun si eu o intrebare. De regula la cumpararea unui espressor (nou) sitele pe care le primesti cu acesta sint VST, IMS, sau ''obisnuite"? Merita sa le inlocuiesti cu unele VST sau IMS?
(06-07-2019, 07:06)Gabi_M Wrote: Pun si eu o intrebare. De regula la cumpararea unui espressor (nou) sitele pe care le primesti cu acesta sint VST, IMS, sau ''obisnuite"? Merita sa le inlocuiesti cu unele VST sau IMS?
Cand cumperi o masina , vine cu cauciucurile din fabrica - potrivite de regula cam ptr. orice - dar ptr. nimic deosebit ... daca insa doresti sa faci cu masina / espressorul ceva mai special , atunci adaptarea trebuie sa corespunda cerintzelor ... tot asa si cu sitele ... ...
(06-07-2019, 13:15)Gabi_M Wrote: Multumesc Levo
Apreciez faptul ca mi-ai raspuns.
... Nu doresc sa ma bag in sufletul nimanui , insa observ totusi ca nu esti sigur pe dorintzele tale - " Intentionez sa cumpar un espressor Bezzera Unica. Poti sa-mi recomanzi o pentru acest espressor (grup E61) o sita mai performanta decit cea cu care se livreaza? Ma intereseaza si un tamper compatibil. " ...
Nici eu , nu doresc sa te influentez - alegerea este doar a ta - insa bine ar fi, sa citesti mai intai aici , sa decizi care este cantitatea ( gramajul ) pe care ail preferi / la care sa fie sita - functie si de cat doresti sa fie de concentrata extractia - si mai apoi sa dai cu banul ... sitele de precizie nu sunt chiar ieftine si din acest motiv espressoarele NU vin echipate cu astfel de site ( excluzand unele modele de top , la care expandarea pretzului acopera cu lejeritate acest " amanunt ".
Apoi , tamperul se alege in functie de site ( ... de particularitatile acestora si mai ales de sectorul unde acestea devin usor conice ... pentru a nu intzepeni / bloca tamparea - daca ajungi in acea zona , cu cantitatea ma refer ) .
In principiu ptr. acel espressor , un tamper de 58,4 - 58,5 mm ar trebui sa fie perfect , insa , daca vei folosi alte tipuri de site ( ... sau single dose ) se schimba putin parametrii.
Ai dreptate ca nu stiu ca sita si tamper sa aleg.
Lucruri de care sint sigur:
- Espressorul este Bezzera Unica de la Perfect Espresso. (Cei de la Barshaker nu-l au in oferta).
- Vine cu niste site obisnuite si este bine sa cumpar alta/altele.
- Tot de la ei cumpar un portafiltru fara fund care probabil ca se vinde fara sita.
- Tamperul se cumpara in functie de sita.
-Vreau sa cumpar niste accesorii de la Barshaker printre care si sita si tamper.
Ce conditii cred ca ar trebui sa indeplineasca sita?
- Tip VST pentru ca necesita o macinare mai fina si prefer gustul mai amar decit cel acid.
- Cantitatea de cafea care sa incapa in ea? Nu stiu, probabil ca 18 grame.
- Sa fie ridgeless sa nu puna probleme la tampare.
Multumesc pentru orice sugestie si nu consider ca te bagi in sufletul meu. Realizez si apreciez faptul ca esti om serios.
Salut,
Sa nu fac un subiect nou pun si eu o intrebare aici.
Vreau sa achizitionez o sita vst.
Care e diferenta in practica intre ridged si ridgeless?
Ce varinta de gramaj ar fi ok pentru un incepator? 18g?
Espressorul este un Gaggia Classic Pro iar rasninta un Lelit PL72
12-12-2020, 14:49 (This post was last modified: 12-12-2020, 14:49 by schiorean.)
(12-12-2020, 13:27)miker2ka Wrote: Dar o sita buna 17-19g ? Eventual un link.
mulțumesc
Daca intrebi de sita IMS recomandata de dev asta o am eu https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm. In specificatii zice 12-18g, habar nu am de ce ca din 12g sigur nu scoti ceva ok. Eu scot 19g momentan fara probleme.
(12-12-2020, 12:31)miker2ka Wrote: Salut,
Sa nu fac un subiect nou pun si eu o intrebare aici.
Vreau sa achizitionez o sita vst.
Care e diferenta in practica intre ridged si ridgeless?
Ce varinta de gramaj ar fi ok pentru un incepator? 18g?
Espressorul este un Gaggia Classic Pro iar rasninta un Lelit PL72
Stima,
Și nici unul nu ați răspuns la intrebare
Ridge e o bordura de jur împrejur care ajuta sa nu iasă din pf așa ușor, sau mai greu. Ridgeless e fără acea bordura.
Îl observi sub forma de inel de jur împrejur la ca. 5 mm sub buza sitei.
2017.11 Lelit Victoria, Kinu M47 ► 2018.09 Profitec Pro 300, Kinu M47 + Niche ► 2019.09 Dalla Corte S + u ⋑ ı o, Niche
Sitele VST cer o măcinătură mai fină decât sitele stoc sau cele cu mai puțin de 700 de gauri și o suprafață perforată mai mica.
E destul de greu să obții extracții "de manual" cu sitele VST dacă nu ai o rutină de preparare a pucului suficient de bună și o râșniță capabilă să râșnească fin, fără să introducă particule fine în exces.
In cazul meu, prefer ceea ce obțin cu sita stoc dintr-o cafea prăjită ceva mai solubil, și folosesc sita VST când am o cafea light.
Situația se schimbă destul de mult atunci când există posibilități de manipulare a preinfuziei fiindcă se poate satura pucul ceva mai uniform și se elimină, într-o măsură, influența sitei.
12-12-2020, 19:39 (This post was last modified: 12-12-2020, 20:04 by sirpet2001.)
Exista un motiv pentru relatia dimensiune sita/greutate doza dar nu se refera la expansiunea pucului in timpul extractiei (se intampla la sfarsitul extractiei dar nu ne intereseaza). Se poate vedea ce se intampla in timpul extractiei si aici: https://www.youtube.com/watch?v=7A-L00q5a1o&list=LL&index=31
Exista un motiv pentru care in toate experimentele de laborator, concursurile de toate nivelele, etc. se folosesc site VST: sunt site de precizie. Astfel se mai elimina una dintre multele variabile. Am scris despre ele destul de detaliat acum 9 ani pe Softpedia, iar primele sosite in Romania au fost ale mele si ale lui Radu Carutasu ce vremuri
Nu exista insa nici un motiv ca cineva sa nu aleaga site IMS, LM, etc. daca pe astea vrea sa le foloseasca si rezoneaza mai bine cu ele. Trebuie doar alese cu grija in functie de necesitati!
Spor!
(12-12-2020, 19:21)dev Wrote: E destul de greu să obții extracții "de manual" cu sitele VST dacă nu ai o rutină de preparare a pucului suficient de bună și o râșniță capabilă să râșnească fin
Multumesc pentru lamurire. Exact asa stau lucrurile. Nu intelegeam parerea proasta despre ele dar acum m-am lamurit.
Spor!
(12-12-2020, 12:31)miker2ka Wrote: Salut,
Sa nu fac un subiect nou pun si eu o intrebare aici.
Vreau sa achizitionez o sita vst.
Care e diferenta in practica intre ridged si ridgeless?
Ce varinta de gramaj ar fi ok pentru un incepator? 18g?
Espressorul este un Gaggia Classic Pro iar rasninta un Lelit PL72
Stima,
Poti sa incepi linistit cu cea de 15g si cea de 18g. Astfel vei acoperi cu cele 2 site o plaja suficient de larga de la 14g la 19g (sita de 15g - recomandat 14g-16g, sita de 18g - recomandat 17g-19g). Daca ai buget doar penttru una ia-o pe cea de 18g. Personal, mai mult lucrez cu cea de 15g. Iti recomand ridgeless pentru forma perfect dreapta din interior in cazul in care vei incepe sa folosesti un tamper de 58.5mm.
Spor!
Sette 270 Wi, Brewtus IV, MK Vario, VST all range, OCD v2, AVX 58.5 mm, VST Tamper, Kazak Tamper 58.4mm
(12-12-2020, 13:27)miker2ka Wrote: Dar o sita buna 17-19g ? Eventual un link.
mulțumesc
Daca intrebi de sita IMS recomandata de dev asta o am eu https://www.kfea.ro/barista/sita/ims-b68...dubla-58mm. In specificatii zice 12-18g, habar nu am de ce ca din 12g sigur nu scoti ceva ok. Eu scot 19g momentan fara probleme.
Am achizitionat sita. Nu sunt vreun expert dar imi pare mare diferenta fata de sita cu care a venit gaggia. Nu ma așteptăm . Multumesc de recomandare