Hello There, Guest! Login Register


Preparare V60

Fiindca beau V60 minim 1 data pe zi, imi place sa incerc diferite metode de a prepara (schimband diferite variabile).
In urma cu aproximativ 5 luni am incercat pentru prima data cafea de la April si de atunci am inceput sa urmaresc canalul lor de YT. Postez aici un link cu modul in care sugereaza ei prepararea V60-ului folosind cafeaua lor: https://www.youtube.com/watch?v=otk2jFRCcmE
Folosesc metoda asta de ceva timp cu diferite boabe de la diferiti roasteri (Coffe Collective, Morgon Coffee, April, Sloane, The Barn) si sincer imi place mult. Categoric ca se potriveste mult mai mult stilului de prajire al celor de la April care e de departe cel mai light pe care l-am vazut pana acum, dar am avut rezultate bune si cu celelalte cafele. Trebuie sa recunosc ca nu se potriveste la orice cafea si probabil un medium grind (22-25 clicks la Comandante) cu o apa pe la 95+ grade pare o reteta mai 'universala'.
Ce parere aveti de un grind asa coars (30 clicks pentru un standard Comandante - cam majoritatea sugereaza un range de 22-25max) si o temperatura a apei de 90 grade? Sunt curios sa aflu si parerea voastra daca ati incercat metoda asta si de ce nu sa sahre-uim si ce metoda folositi voi Smile
 
Reply
Folosesc reteta lor de ceva timp si intradevar, rezultatele sunt bune - in special pe origini prajite light pentru a scoate in evidenta claritatea, aciditatea si separarea aromelor.
Pentru mine, reteta castigatoare e cu 29 clicks - 30 mi se pare prea light iar cu 14gr, prea intens.
De regula, v60 2 e recomandam ptr 15gr+ dar am ramas surprins sa obtin brew uri reusite si cu 13gr.

Reteta seamana 4:6 pe care o folosesc destul de des (https://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journa...tsu-kasuya) - 34 clicks.
Bianca, Bentwood, KINU, Pietro
 
Reply
Prea multe pauze intre turnările de apă, vor determina un brew la o temperatură joasă care va rezulta într-o subextractie, mai ales dintr-o cafea light.

Ceea ce rezultă în v60 nu trebuie sa fie un fel de ceai acrișor dar nici să aducă cu ceea iese dintr-un filtru electric și cafea măcinată din comerț. Trebuie găsit un echilibru între claritate, solubile extrase și cafea. De asemenea, apa e un factor foarte important și poate influența foarte mult rezultatul.
 
Reply
De acord, cu timpul si testand ajungi sa deosebesti un brew reusit de unul sub/supra extract. Sunt mult factori ce pot influenta si fiecare in parte e important: granulatie, temperatura, filtrul folosit (am pățit cu unele no name), modul de turnare, apa.
Bianca, Bentwood, KINU, Pietro
 
Reply
Espresso este metoda mea preferata (cca 4 doppio/zi), dar in ultimii ani m-am tot jucat cu o multitudine de metode alternative. Desi la inceput nu ma incanta gustul de brew, prea bland in raport cu espresso, de mai bine de un an am ajuns ca o data la 2-3 zile chiar sa mi se faca pofta de un V60 juicy, dulce si fructat. Ba chiar si zilnic atunci cand e vorba de cate o cafea de exceptie. Defapt, am ajuns sa sustin ca notele de gust fructate / florale sunt mult mai bine puse in evidenta la V60.

Folosesc deobicei o ratie de 1:14 (15g+210g) sau 1:15 (15g+225g) macinand, in functie de caracteristicile cafelei, catre un timp intre minim 2m50s pana pe la 3m15s.
Temperatura apei 95C in cazul cafelelor mai greu solubile, incomplet degazate (5-7 zile de la prajire) si cobor pana pe la 92-93C pe masura ce se degazeaza prin a 15-a zi, etc. Uneori (rar) am coborat si putin mai jos cu temperatura. Fierb si torn cu Klarstein sau cu Fellow Stag EKG (muuult superior din multe puncte de vedere!).
Macin cu Baratza Forte BG sau cu Comandante. De cateva luni, de cand am Kinu M47 clasic (cutit stoc) am incercat-o de multe ori, dar rezultatele sunt semnificativ diferite (inferioare pentru mine) fata de celelalte doua. Cu Kinu notele sunt amestecate, nediferentiate. E ca si cand in loc sa mestec o bucata de friptura cu garnitura si salata aferenta, as manca o pasta obtinuta cu un blender din cele trei, plus o foarte usoara nota de bitter.
 
(26-09-2020, 10:11)ludusanm Wrote: Ce parere aveti de un grind asa coars (30 clicks pentru un standard Comandante - cam majoritatea sugereaza un range de 22-25max)

Pentru a obtine rezultate bune in parametrii de mai sus, eu folosesc Comandante la (+/-) 27 clickuri. Totusi, cand vorbim de nr clickuri la Comandante, ar trebui de fiecare data sa precizam care e metoda noastra de a stabili punctul 0. Eu folosesc metoda "oficiala" de aici, cu 0 considerat imediat ce bratul ramane blocat cand rasnita e in pozitie orizontala. Unele persoane mentioneaza un nr de clickuri, socotind punctul 0 la strangerea totala a cutitului. Ori in aceasta situatie, sunt minim vreo 4-5 clickuri in plus fata de metoda oficiala si tine si de forta degetelor fiecaruia in parte, la strangerea acelei piulite. Pentru repetabilitate si o referinta corecta e important sa se foloseasca metoda oficiala.
De asemenea, e important sa se mentioneze nr de clickuri in contextul intregii retete aplicate. Pentru ca la o cantitate mare de cafea tintita, gen 25g+ de macinatura intr-un V60 02, evident ca este necesara o macinatura mai grosiera, altfel macinatura ar "balti" in apa peste 5 minute.
 
(26-09-2020, 15:42)BogdanIacob Wrote: De regula, v60 2 e recomandam ptr 15gr+ dar am ramas surprins sa obtin brew uri reusite si cu 13gr.
Reteta seamana 4:6 pe care o folosesc destul de des (https://kurasu.kyoto/blogs/kurasu-journa...tsu-kasuya) - 34 clicks.

Pana la nivelul la care ajunge apa in con pentru aceasta metoda, atat la 13g, cat si la 15g, V60 01 si 02 sunt identice. Unghiul conului este identic, de 60 grade (V60). La 02 sunt doar "peretii" putin mai inalti, dar la 13-15g, prin metoda 4:6 nu ai cum sa ajungi cu apa atat de sus, asa ca rezultatele vor fi identice intre 01 si 02 (pentru ca si ele sunt identice pana la nivelul la care ajunge apa in aceasta situatie).
 
(26-09-2020, 15:54)dev Wrote: Prea multe pauze intre turnările de apă, vor determina un brew la o temperatură joasă care va rezulta într-o subextractie, mai ales dintr-o cafea light.

Eu as zice ca este exact invers. Cu cat ai mai putine pauze, adica vei turna mai multa apa dintr-o data, cu atat vei avea temperatura mai mica, ce favorizeaza subextractia. Daca vei turna in mai multe reprize, cu mai multe pauze (mentinand cafeaua saturata cu apa, desigur) cu atat vei avea o temperatura mai ridicata si mai ales mai constanta. Apa sta la o temperatura constanta (si ridicata) in kettle, nu se raceste precum in con, stratul superior de apa racindu-se mult pana va ajunge sa aiba contact cu patul de cafea, pentru a incepe sa extraga aromele solubile.
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
(26-09-2020, 10:11)ludusanm Wrote: ...Ce parere aveti de ... o temperatura a apei de 90 grade? 

Pentru mine e chiar temperatura maxima la care urc, normalul la care extrag este 88.
Nu vreau sa imi propun sa simt ce ar iesi la 95... nici macar ca experiment... si nu stiu de unde ideea asta ca 95 ar fi 'universal' pentru brew...
Iar cu degazatul la brew... poate nu majoritatea nu are acces la cafele realmente "proaspat" prajite, asa ca nu poate face diferenta, dar ca home roaster va pot spune ca dupa 3 zile deja multe din aromele initiale incep sa se piarda. Fara sa apara ceva in loc...
 
Reply
90 maxim la Aeropress sau la V60? Sau la ambele? Intreb pt ca la V60 se pierde destul de multa temperatura prin partea superioara, poate de aici temperatura de pornire de 95.
Cu degazarea, asa e, sa obtii cafea prajita de o zi e mai complicat atunci cand nu prajesti acasa.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
La aeropress mosu recomanda chiar mai jos, 84-88. Si la AP de ce nu s-ar pierde ?
Dar cum in topicul asta de V60 vorbim, cum corect a scris antevorbitorul, pierderea de temperatura o poti controla prin modul de turnare.
Daca torni cate putin si des, pierderea e mai mica. Eu torn 180 ml in 6 reprize, la cate 20 secunde. Nu dupa ceas sau gramaj, ci cu ochii pe patul de cafea.

Pierderea cea mare, de peste 5 grade, de care multa lume nu e constienta, este la kettle-urile electrice, chiar si cele mai cu staif, prin racirea primei ape care trece prin gatul de lebada. Trebuie sa torni 2-300 ml ca sa se reduca pierderea la sub un grad. Testat personal cu termometre filare flexibile introduse in gat si masurat simultan temperatura de intrare si iesire.
La ibricele de aragaz asta nu se intampla pentru ca flacara incalzeste teava odata cu corpul ibricului, pe cand la cele electrice incalzirea este din interior si gatul ramane rece, datorita conductiei termice slabe a inoxului.
De asta, pentru mine cea mai buna solutie de turnat apa la temperatura cat mai stabila este ibric pe aragaz, care cand ajunge la 88 grade il mut pe un ochi cu tabla si focul dat la minim, atat cat sa tina temperatura stabila. Tot acolo sta ibricul si intre turnari.
Am depanat un Brewista si va garantez ca nu e capabil de o stabilitate similara, reglajul de temperatura nu e proportional, ci on-off, iar la sub 500 ml de apa overshot-urile sunt masive, de 3-4 grade. Trebuie incarcat cu minim 700 ml ca sa ai un reglaj decent, cu overshot de maxim 2 grade.
 
Reply
Ok, mersi pt detalii. Probabil de aia se recomanda 95 la kettle-urile cu gat de lebada, dc scade temperatura cu 5 grade la trecerea prin gatul de lebada.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(27-09-2020, 11:46)renatoa Wrote: La aeropress mosu recomanda chiar mai jos, 84-88. Si la AP de ce nu s-ar pierde ?

A mai fost discutia asta de 100 de ori pe forum, in toate topicele de v60/aeropress/kalita, etc. Ce nu ne spune @renatoa este cu ce cafea lucreaza: ce origini, ce calitate, ce prajire, etc.
Nu exista o temperatura standard ce poate fi aplicata la toate cafelele, trebuie luati in considerarii toti factorii pentru a avea o extractie optima (cafea, temp apei, granulatie, timp de contact, compozitia apei). In general, lumea recomanda 94-95 de grade pt cafele prajite light, de filtru. La fel cum renatoa nu concepe un filtru facut cu apa la 96 de grade, nici eu nu vad cum ai putea extrage cafele de la April sau Drop cu apa la 88 de grade. E foarte simplu, temperatura apei influenteaza extractia, dar nu exista nici un numar magic sa mearga in orice situatie.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
Experiment time:

- apa la 90 de grade, temperatura in slurry variaza intre 84 si 82 de grade.
- apa la 99 de grade, temperatura in slurry variaza intre 92 si 90 de grade. 

- bloom plus 2 turnari: temperatura se stabilizeaza dupa bloom si scade mai lent si mai putin intre cele doua turnari
- bloom plus 4-5 turnari: temperatura scade aprox 2 grade dupa care revine, intre turnarile de dupa bloom.

Eu as fi de parere ca pentru o cafea prajita light, nu dau nume fiindca de multe ori e mai mult o stigma decat o recomandare, se poate merge fara probleme cu apa clocotita, cu amendamentul ca e nevoie totusi de o rasnita adecvata brew, altfel fines-urile se vor supraextrage si e foarte posibil, sa domine rezultatul. ( E si unul din motivele pentru care multi utilizatori prefera temperaturi mai joase. )
 
Reply
Uite potriveala... se gasira niste savanti, nici macar britanici, sa ne lamureasca... cica totul e iluzie, pitici la papile... in realitate nu ar conta Big Grin

https://www.nature.com/articles/s41598-020-73341-4
 
Reply
Dacă începeau cu citatul de mai jos, m-aș fi oprit din lecturat mult mai repede...

Quote: batches for an 11:29 (minutesConfusedeconds) total roast time, with first crack recorded at 9:00 and a 2:30 development time

In caz că nu se înțelege, e normal să nu existe variații de rezultat folosind temperaturi intre 87 și 93 de grade, dacă folosești o cafea super solubilă.
 
Reply
E laudabil ca au facut studiul pe cafea prajita de ei... puteau sa il faca pe Starbucks.
Poti pretinde ca e mai reprezentativa piata de nisa a cafelelor prajite "de filtru" ?
 
Reply
In momentul in care folosești o cafea mai puțin solubilă, e foarte posibil ca anumite aspecte, din lanțul preparării sa conteze mai mult.

In plus, plaja de temperaturi aleasă, 87-93, generează cel mult 2-3 grade diferența in slurry care nu vor genera diferențe semnificative, în special cu o cafea prăjită mai sus.
 
Reply
Salut,
Ce kettle folositi pentru v60? Am parcurs aproape toate paginile, am vazut cateva recomandari dar la o cautare scurta nu am gasit. Folositi kettle electric? Ce control poti avea pe temperatura dintr-un fierbator clasic din care torni intr-un gooseneck kettle? Recomandati cel de la hario - kettle electric "buono"? De asemenea, ce recomandari aveti pentru cantar? Ma oprisem tot la hario tinand cont ca masoara si timpul pt brew. 
Merci!
Lelit PL91T | ​Kinu M47 Phoenix | Hario V60 | Hario Drip Scale | Thin Spout Timemore Kettle.
 
Reply
Hario buono. E foarte bun,îl am de 2ani.
Cantarul sa fie rapid și rezistent la apa (ideal).
 
 
Reply
Bonavita
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
(06-10-2020, 14:30)jlan Wrote: Salut,
Ce kettle folositi pentru v60? Am parcurs aproape toate paginile, am vazut cateva recomandari dar la o cautare scurta nu am gasit. Folositi kettle electric? Ce control poti avea pe temperatura dintr-un fierbator clasic din care torni intr-un gooseneck kettle? Recomandati cel de la hario - kettle electric "buono"? De asemenea, ce recomandari aveti pentru cantar? Ma oprisem tot la hario tinand cont ca masoara si timpul pt brew. 
Merci!

Nici unul din cele electrice, am scris mai sus la #368 de ce.

Cand ai turnat dintrun fierbator intr-un vas rece, gooseneck sau nu, s-au dus 20 grade dintr-un foc.
Daca vrei sa folosesti fierbatorul ca preincalzire, si apoi sa il aduci in gooseneck la tenmperatura de brew, da, merge, se practica. Dar musai trebuie teava incalzita.

Pentru cantare exista topic separat pentru alea ieftine si bune, sunt modele chinezesti sub 100 lei la care nu ai ce reprosa.
 
Reply
bonavita, brewista electric cu reglaj de temp. daca vrei un cantar bun poti sa te uiti la felicita parallel e mult mai bun decat brewsita si cred ca sunt la acelasi pret
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Am avut brewista electric si dupa 2 ani a inceput sa nu mai functioneze corect, adica se oprea pe la 60 de grade. Il scoteam complet din priza, dupa 30 minute mergea pana la temperatura indicata de mine, 92-96.
Am strans bani si comandat fellow stag ekg, genial. Pana la urma, cat timp are gooseneck, este electric si poti seta temperatura, este perfect.
 
Reply
Revin cu impresii dupa aproape doua luni de brewing.
Am cumparat pana la urma Thin Spout Timemore Kettle, o varianta mai ieftina (chineazeasca) la fellow stag ekg. Ce pot spune e ca se incalzeste si gatul de lebada, dupa mai torn putin pt o stabilitate termica mai buna si nu am sesizat nicio diferenta fata de celalalt kettle ce l-am folosit pe aragaz (rezultat in ceasca). 
Happy brewing!
Lelit PL91T | ​Kinu M47 Phoenix | Hario V60 | Hario Drip Scale | Thin Spout Timemore Kettle.
 
Reply
KG90... nu s-a vorbit deloc pe forum de el...  Confused

Intamplator am aflat azi doar ca ... exista... si ar fi gaselntiza campioanei de brew de anul acest, cum altcumva, reteta sigura de a vinde ceva, doar esti campion... Big Grin

In rest, seceta mare de informatii... nici macar nu imi e clar cu ce filtre merge, din ce am colectat pe net despre el. Desi promite ca va fi pus in productie din mai, inca nu poate fi cumparat de nicaieri.
Aici gasiti sumarizat cam principalul:

https://cafe-nemuriya.com/2019/05/24/kg90_dripper/

... sunt suficiente pozele, chiar daca e in japoneza, oricum are trimiteri in afara, la principalele resurse care sunt in engleza.
 
Reply
Salut si La multi ani! 
 A testat cineva " minunea" asta numita Lilydrip? 
Ne îmbunătățește noua extractia sau doar imbunatateste extractia de bani a producatorului? 
Un link la intamplare de pe Aliexpress. Linkul are si un fimuleț :
 
RON 23.84 | Lilydrip coffee dripper transformer brewer filter paper inverter Compatible for most cone dripper V60 brewer set help brewing
https://a.aliexpress.com/_mMjJmjF
 
Reply
Filtrele sunt normale  ? se face conul din hartia unuia existent, prin impingere in interior? Confused sau sunt filtre speciale...  Huh

Conul nu ar fi mare poveste sa il faci print 3D, filtrul e buba, daca este filtru special, cu motzu rasfrant...

Dusul ala eu l-am simulat cu un capac aeropress si merge foarte bine.
Pentru cine nu are aeropress, dar are cana filtranta, sa nu arunce urmatorul cartus uzat, daca il desfaci sunt in interior o gramada de filtre si site care pot da idei de genul celor de mai sus Wink
 
Reply
Sunt filtre normale v60. Merge pe ideea de a transforma conul clasic într-un fel de gogoașă, care ar trebuie să extragă mai uniform decât un con.
 
Reply
Pe ideea asta atunci merg pe kalita si gata...
Interesant ca la cafetiere nu prea se considera ca valurelile aduc vreun plus de gust... filtrele sunt plane peste tot. Acolo "inovatia" se concentreaza pe umezirea cat mai larg si egal distribuita a patului de cafea.
Adica dusul pe care il vedem in clip la lily, si care nu sunt sigur ca e inclus in pachet...  Confused

Si o ultima observatie... la cat vasleste acolo in cafea, nu stiu cat de reproductibila e o extractie din aia...  Confused eu sunt adeptul neatinsului cafelei pe toata durata extractiei.
 
Reply
One filter to rules them all...

https://precisebrew.com/index.html

... numai sa vina odata, ca m-am saturat sa il astept...
 
Reply
Cum sa ucizi placerea de a prepara un V60...

https://www.kickstarter.com/projects/bat...the-brewer
 
Reply
Nu stiu daca a mai fost semnalat, eu l-am gasit azi intamplator, cautand o carafa, pentru alte scopuri... Klarstein pare ca s-a dat si pe brew, cu o cafetiera rezonabila ca pret avand in vedere ca include si cantar/timer.
Nu vad de ce sus nu s-ar putea folosi un alt con, daca exista deja in dotare.

https://www.klarstein.ro/Aparate-de-buca...u-alb.html
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)