Hello There, Guest! Login Register


Preparare V60

Salutare,
Am si eu o intrebare, dar imi cer scuze in avans daca exista un alt thread pentru asa ceva (dace exista, va rog sa imi dati un link). Intrebarea mea e in contextul V60-ului si al tipului de prajire al cafelei. Ce tip de prajire folositi pentru v60: filter sau omni? (si daca ar fi sa recomandati ceva roasteries pt filter rosat care ar fi acestea?)
Intreb asta pentru ca in ultima vreme asa a fost contextul ca am folosit mai mult omni roast pentru prepararea V60-ului si am sesizat ca parca cafeaua e mai mult prajita pentru espresso poate si datorita faptului ca in RO se bea mai mult espresso sau cel putin asta e presupunerea mea. Poate atat ipoteza mea cat si concluzia sunt gresite. Nu exclud asta pentru ca nu sunt atat de vechi in 'breasla' asta, dar am observat ca atunci cand e un filter roast extractia pare mai usoara si parca aromele mai prezente.
 
Reply
Poți sa arunci o privire pe acest thread, mai ales la postarea lui @Razvan.yume si lui @bogdan_georg :

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...8#pid91408
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
(15-03-2020, 21:01)ludusanm Wrote: si daca ar fi sa recomandati ceva roasteries pt filter rosat care ar fi acestea?

Poti folosi orice tip de prajire pentru V60 (chiar acum am un El Salvador de la Fjord, prajit de espresso, pe care-l folosesc pt filtru din motive obiective), insa profilul de gust o sa fie diferit. Cafelele prajite mai light, special pentru filtru, o sa fie mai bright, cum mai multa aciditate (depinzand si de varietal), cu mai putin corp, mai delicate, cu mai multe arome florale/fructate. Cu cat prajirea este mai intensa (omniroast, espresso) aceste caracteristici se estompeaza si lasa loc dulcetii, corpului mai pronuntat, notelor de cacao/ciocolata, nuci, alune. 
Eu prefer prima varianta, dar din pacate, in Romania e greu sa gasesti prajiri speciale pentru filtru. Majoritatea prajesc omniroast ca o cale de compromis intre filtru si espresso (ceva gen prajire de espresso ce poate fi folosita si la filtru). Daca preferi prajirile foarte light, iti recomand sa incerci cafea de la nordici (Coffee Collective, April, Drop, TW, Koppi, La Cabra, DaMatteo, etc.), sunt de departe cei mai buni cand vine vorba de cafea pentru filtru.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
E greu sa găsești cafea prăjită pentru filtru, în Romania, din doua motive: la noi cafeaua "la filtru" e echivalată cu cea măcinată din comerț, uniformizata din prăjire și alte trucuri corporatiste și al doilea motiv ar fi că sunt colegi care încearcă prajirile de filtru în espresso și au fost multe discuții despre ce e prea "de filtru", subdezvoltare etc.
 
Reply
Azi am facut un v60 cu jacobs si soacramea a ramas uimita de ce buna este.... Big Grin
Pt ea jacobs este state of the art, altceva nu bea.. Big Grin
Mi a placut si mie.
Sper sa nu primesc ban pt ca am folosit cuvantul jacobs....
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
La Meron găsești cafea prăjită pentru filtru.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
@micrenda multumesc pentru link. Am sa citesc thread-ul Smile

@bemihai Mersi de informatii. Voiam sa comand de la Koppi ceva filter coffee, dar sincer mii un pic cam groaza sa cumpar 4 pungi avand in vedere ca eu consum cam 20g/zi. (in fine, treaba cu mentinerea prospetimii cafelei e cu totul alt subiect). Am sa fiu mai pe faza la urmatoarea comanda de grup de la Drop.

(15-03-2020, 22:49)coffeemilk Wrote: La Meron găsești cafea prăjită pentru filtru.

Mersi de info. Nu am stiut.
Stiam de Origo ca au filter coffee, iar la Sloane am observat ca uneori au cafea prajita pentru filtru pe link-ul destinat forumului.
 
Reply
I Heart Koppi Smile
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
(15-03-2020, 22:23)d2florin Wrote: Azi am facut un v60 cu jacobs si soacramea a ramas uimita de ce buna este.... Big Grin
Pt ea jacobs este state of the art, altceva nu bea.. Big Grin
Mi a placut si mie.
Sper sa nu primesc ban pt ca am folosit cuvantul jacobs....

Stai linistit... nu primesti niciun ban. Cam asta e nivelul actual al forumului, virusat de ceva timp si lasat netratat, sperand ca poate se va auto-insanatosi. Din pacate insa...
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
Se va insanatosi. Smile.
Maine imi vine si un pf naked sa pot face debug la o cafea de la RSC, prin urmare e pe calea cea buna Smile.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
(15-03-2020, 22:49)coffeemilk Wrote: La Meron găsești cafea prăjită pentru filtru.

Ai incercat acasa? Poti sa ne spui si noua ce cafea ai luat si cum e la filtru? Eventual si ce reteta ai folosit ?
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
Am cumpărat Peru și Guatemala, ce trebuiau a fi prăjite espresso dar au ajuns prăjite pentru filtru, cea mai fericită a fost soția, feedback-ul fiind unul pozitiv.

Nu mă pot pronunța la rețete sau cât de bună e în comparație cu alte prăjitorii, nefiind un iubitor de filtru, cel puțin încă (deși de la cafea la filtru am trecut pe espresso) , ci era mai mult o informație de un prăjitor de filtru.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
(16-03-2020, 01:02)coffeemilk Wrote: Nu mă pot pronunța la rețete sau cât de bună e în comparație cu alte prăjitorii, nefiind un iubitor de filtru

Ah, si eu credem ca ai de zis ceva relevat pentru topicul asta  Undecided
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
Păi eu zic că am zis; că cei de la Meron au prăjiri pentru filtru! Dacă nu e suficient de relevant, scuze pentru off topic.

Spor.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
De la guido am luat anul trecut prajita profil filtru. A fost sensibil mai light ca si profilul esspreso.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Bialetti o coteste catre V60...

https://www.bialetti.us/coffee/pour-over...1_135.html
 
Reply
Știe cineva de unde se poate cumpăra oregami dripper și să aibă transport in țară?
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Kurasu.kyoto sunt in Japonia dar trimit in ro. In câteva zile ajunge in ro. La mine când am comandat in 2-3 zile a fost in București. Acolo a stat 2 saptamani parca Sad
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
[Image: r6PdBNh.jpg]

Mie nu îmi apare că livrează în Ro
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
Da... se pare ca japan post nu livrează in perioada asta in foarte multe tari. My bad Smile
Acs Evo leva - Kinu m47 - V60
 
Reply
Salut, citesc de ani de zile forumul, dar e prima mea postare, ma scuzati daca s-a mai discutat.
De obicei beau espresso (cu si fara lapte), dar in contextul pandemiei mi-am cumparat un kit de v60:
-hario drip decanter
-hario kettle buono
-filtre japonia

Rasnita aveam deja pentru espresso (Kinu M47 Pheonix), cafea de specialitate (Yume, Origo) momentan sunt la o punga de Kenya de la Guido cu care experimentez pentru prima data V60.
Ce incerc: 15/30 g cafea, 250/500 g apa, un bloom de 45 de secunde si o extractie pana in 3 minute jumate.
N-am baut niciodata V60 in cafenea, deci nu stiu la ce sa ma astept.

Nelamuriri:
-in reteta se folosea 30g cafea si 500 g apa (3:30 timp de extractie), ideea e ca in unele cazuri eu vreau sa fac si doar o cafea (15g, 250g). Ar trebui sa tintesc acelasi timp de extractie? Asta inseamna ca trebuie sa macin mai fin, sau doar sa torn apa mai lent?
-ca macinatura, am inteles ca ideal ar fi sa incerc tot mai fin, pana in momentul in care cafeaua devine astringenta (nu stiu daca e un cuvant in romana) si apoi sa o maresc putin, cred ca an ajuns in punctul respectiv, dar din nou, la aceeasi macinatura, la 30g de cafea parca apare iar gustul respectiv, deci aceeasi intrebare, trebuie sa modific gradul de macinare pt cantitati diferite?
-rasnita, cum ziceam e un kinu, din lotul din martie. Din cate am vazut, toate din lotul asta sunt calibrate la fel, si fac espresso in plaja 0.9 - 1.1, la fel fac si eu, cu rezultate bune. Aveti o recomandare pentru V60? Momentan incerc intre 2 si 2.2
Gaggia Classic 2019, Kinu M47 Pheonix
V60
 
Reply
Pentru 15g de cafea trebuie sa macini mult mai fin decat pentru 30g, ideea e ca patul de cafea sa opuna aceeasi rezistenta. Pe de alta parte, macinatura mai fina o sa schimbe profilul de gust. Eu folosesc in mod curent cam 20-22g, acolo am gasit echilibru dpv al gustului. Timpul extractiei nu trebuie sa te streseze prea tare, incearca sa stai intre 2-4 minute si sa evaluezi gustul (iti place/nu-ti place). Pentru inceput, poti sa torni in 3 etape, 40-50g pt bloomig, si apoi 2 turnari egale. E cel mai simplu asa sa torni la fel de fiecare data. 

Clar macinatura depinde de cantitatea de cafea (dar nu numai: depinde si de prajire, etc.). In principiu, daca macini mai fin o sa extragi mai mult din cafea, daca macini mai mare apa o sa treaca mai repede prin patul de cafea si o sa extragi mai putin. Unde te opresti tine doar de gustul tau, incearca mai multe retete si pastreaza pe cea care-ti place. Rezultatul final ar trebui sa fie echilibrat la gust, nici astringent, nici acru, etc., sa aiba corpolenta medie (sa nu fie nici apoasa, dar nici ca la ibric), sa aiba arome delicate. 

Eu am alta varianta de Kinu, dar pt 20g macin la 4.0 pentru v60 si la 2.2 pt espresso. Eu iti recomand sa lucrezi cu o doza fixa pana te obisnuiesti si pana intelegi exact cum se schimba extractia in functie de doza. In felul asta o sa fie mai usor sa gasesti macinatura potrivita.
Espresso: Lelit Bianca, Eureka Mignon XL
Brew: Kinu M47, V60, Kalita Wave, Origami
 
Reply
(15-05-2020, 11:24)mdanielc Wrote: Nelamuriri:
-in reteta se folosea 30g cafea si 500 g apa (3:30 timp de extractie), ideea e ca in unele cazuri eu vreau sa fac si doar o cafea (15g, 250g). Ar trebui sa tintesc acelasi timp de extractie? Asta inseamna ca trebuie sa macin mai fin, sau doar sa torn apa mai lent?
-ca macinatura, am inteles ca ideal ar fi sa incerc tot mai fin, pana in momentul in care cafeaua devine astringenta (nu stiu daca e un cuvant in romana) si apoi sa o maresc putin, cred ca an ajuns in punctul respectiv, dar din nou, la aceeasi macinatura, la 30g de cafea parca apare iar gustul respectiv, deci aceeasi intrebare, trebuie sa modific gradul de macinare pt cantitati diferite?
-rasnita, cum ziceam e un kinu, din lotul din martie. Din cate am vazut, toate din lotul asta sunt calibrate la fel, si fac espresso in plaja 0.9 - 1.1, la fel fac si eu, cu rezultate bune. Aveti o recomandare pentru V60? Momentan incerc intre 2 si 2.2

Salut,
Modelul meu e din Aprilie si espresso scot in intervalul 2.1.5-2.2.5 (boabe de la Guido).
Pe v60, m-am jucat in intervalul 4.4-4.6 cu rezultate bune dar nu am schimbat setarea intre 30:500 si 15:250 pe aceeasi cafea (timp 3:30-4:00). Intradevar, nu vei gasi o reteta perfecta, dar trebuie testat; inclusiv, m-am dus pe 22:250 cu rasnire mai mare (4.7) si temperatura mai scazuta a apei (88-90).
Bianca, Bentwood, KINU, Pietro
 
Reply
Multumesc pentru clarificari. Am incercat sugestiile voastre, si cu fiecare brew am observat o schimbare in bine, e tot mai bun.
Au ajutat si setarile voastre de la Kinu, chiar daca nu avem acelasi punct de plecare, banuiesc ca step-ul e egal (cel putin comparand 2 pheonix-uri) deci am ajuns la concluzia ca 2 era prea mic pentru mine si am incercat si eu setting-ul de espresso + 2. Clar e mult mai aproape de ce ar trebui sa fie.
Gaggia Classic 2019, Kinu M47 Pheonix
V60
 
Reply
O intrebare ciudata... In cazul v60 cand se foloseste expresia de ratio 1:15, lumea se refera la un gr cafea 15 gr lichid in ceasca, sau lichid turnat in con peste cafea, unde o parte ramane imbibat in cafea, si restul ajunge in ceasca. ?
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
(24-05-2020, 17:54)rob8402000 Wrote: O intrebare ciudata... In cazul v60 cand se foloseste expresia de ratio 1:15, lumea se refera la un gr cafea 15 gr lichid in ceasca, sau lichid turnat in con peste cafea, unde o parte ramane imbibat in cafea, si restul ajunge in ceasca. ?

E vorba despre cantitatea de apa turnata. Cafea lichida va fi mai putina
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
Pont interesant: (nu mai gasesc postarea externa) cine are la dispozitie un Aeropress, il poate folosi pentru o distribuire uniforma a apei. Valabil si pentru Chemex; pentru deschiderea mare se poate improviza un suport pe care sa stea aeropressul, un capac de plastic decupat, etc.
 
Reply
(21-06-2020, 09:51)Fanfan Wrote: Pont interesant: (nu mai gasesc postarea externa) cine are la dispozitie un Aeropress, il poate folosi pentru o distribuire uniforma a apei. Valabil si pentru Chemex; pentru deschiderea mare se poate improviza un suport pe care sa stea aeropressul, un capac de plastic decupat, etc.


Nu cred ca e OK.
Conul este gandit in asa fel incat sa faca extractia si pe lateral. Se toarna in asa fel incat cafeaua sa se depuna si pe pereti.
Daca apa vine de sus distribuita uniform, toata cafeaua se va aduna in varful conului si va fi supraextrasa.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Salutari!
Va adresez cu o intrebare...adica mai degraba cu o rugaminte :-)
Cine nu are rabdare, evident sa nu imi raspunda... :-)
Recent am avut noroc prima data de un V60 excelent. Nu am vrut sa imi cumpar accesoriile pentru aceasta metoda, pana nu beau intr-un loc, unde se prepara de o persoana, care stie ce face.
Dupa ce am baut-o, mi-am dat seama, ca pe langa espresso, vreau sa intru si eu in lumea V60.
Cine are timp si chef...ma poate ajuta, eventual in PM, sa nu enervam pe altii...de care accesorii am nevoie exact (Dripper, Filtre, Kettle, Server, etc.)...ce marca, model, marime...
Nu as vrea accesoriile cele mai ieftine...o singura data as vrea sa cheltui pe acest "set" :-)
Va multumesc mult! ;-)
Vesuvius v2 | Niche Zero | Acaia Lunar 2021 | Comandante Zebra mkIII | Picopresso | Bravo Tamper | V60 | Hario | Goat Gina | Brewista Artisan | Brewista Smart Scale v2 |
 
Reply
(28-06-2020, 21:44)SzabiV Wrote: ... mi-am dat seama, ca pe langa espresso, vreau sa intru si eu in lumea V60... de care accesorii am nevoie exact (Dripper, Filtre, Kettle, Server, etc.)...ce marca, model, marime...

Ca sa zic din propria experienta -
1.  Primul aspect este alegerea marimei potrivite .  Eu folosesc un “Hario V60 Dripper Size 01” la serviciu, si mai am unul Size 02 acasa.   Pentru ambele am luat si Hario V60 Range Server de marimi corespunzatoare, dar cu palnia cea mica practic n-am nevoie de server, pun dripper-ul direct pe o cana mare (de 300 ml), si e fain.
Luati marimea 02 daca e vorba de circa trei persoane.  Pentru unul singur e mult prea mare.
2.  Al doilea aspect – materialul din care e facut dripper-ul.  Chiar daca pare straniu, plasticul transparent e cea mai buna optiune.  Plasticul de la Hario e calitativ, usor, durabil, si mai ieftin (dar arata bine!).   Daca ar mai fi nevoie sa merg la magazin, n-as lua nici metalic, nici din ceramica, n-are rost, IMO.
3. Filtrele – se zice ca mai bune sunt cele de culoare alba, desi eu am incercat si varianta brown coffee paper filters si n-as spune ca am simtit mare diferenta, oricum inainte de a pune cafeaua trebuie sa opariti binisor filtrul si palnia.  Filtrele vin si ele in marimi diferite.
4.  Se poate de turnat apa clocotita din orice ceainic.  Chiar nu-i mare scofala, la lucru folosesc un ceainic electric obisnuit.  Dar, e mai lesne daca aveti la indemana un Hario Buono Stainless Steel Kettle 1,2 l (sau alt "goose-neck").  Mai este varianta de 1 l, dar eu zic ca cel mai mare e mai convenient, mai practic (si putin mai stabil la mentinerea temperaturii).
5.  Un cantar bunicel este indispensabil.  Nu neaparat unul foarte sofisticat
In fapt, cam asta-i povestea.  Ok, as mai recomanda filmuletele lui Hoffman si ChrisBaca, cel putin mie mi-au fost de folos.   

Bafta!  : )
Weber HG-2, Eureka Olympus KR E & Blow Up, Ceado E5 SD, Comandante C40 M3, Kinu M47 Simplicity
Profitec Pro 800, Profitec Pro 700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler
Am folosit:  VBM Domobar Junior 2B, Bezzera BB005
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)