Hello There, Guest! Login Register


Hario V60 Dripper

Asta e fara doar si poate cea mai eficienta si buna reteta pentru brew.

minutul 5:00 +

25g de macinatura rasnita fin (foarte fin)
300g apa turnata in primele 15 sec la o temperatura cat mai mare (96-97C)
timp total undeva la 1:30 +-.

https://www.youtube.com/watch?v=miuPSjazpyw&t=539s
 
Reply
Practic nu mai contează cafeaua, râșnița....
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Am încercat eu acuma dar intr-un dripper de 01, 25g burtukaana 300 apă, 97 de grade, pas 15 comandante, am făcut 3 turnări că nu încăpea in dripper-ul de 01. Sincer a ieșit neașteptat de bine, eu totusi prefer gustul mai clar si acid, dar notele originii se simt, parcă are un gust ceva asemănător cu kalita, totul e fara colturi, rotunjit, lin, calm
“If everything you drink is special, then nothing is special”
 
Reply
E foarte important ca turnarea sa aiba loc total in primele 15 sec.

Mai redu doza si pastreaza ratia de 1:12, iar temperatura sa fie 96-97C. Rasneste putin mai grosier, poate obtii claritate. Tiranator, lasa cafeaua la racit 5min+ si gusta apoi, o sa ai si aciditatea pe care o vrei.

Cum sa nu conteze cafeaua?
 
Reply
Conteaza mai putin, pentru ca metoda asta e barbara, egalizeaza cafelele, ca si prajirea in exces napolitana... echivalentul la brew al portafiltrului presurizat la espresso, cica ai 15 bari folosind macinatura de supermarchet si netampand...

Daca vrei sa faci infuzie cu macinatura superfina si la temperatura mare, foloseste un Aeropress, ca sa treaca in 30 secunde, nu in 5 minute...
 
Reply
Asta nu am înțeles eu, de ce să supraextragi cu V60? Există metode de imersie cu care poți obține același rezultat.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Nu am inteles nimic din ultimele doua posturi, decat niste larma.

Ce nu va convine mai exact? exista reguli stricte ce nu pot fi incalcate?

Sau ce inseamna o supraextractie in V60? Un timp mai scurt, o ratie mai mica, si intradevar o temperatura mai mare nu ma duc cu gandul la o supraextractie.
O supraextractie inseamna mai degraba shoturile tale de ~ 2minute in espresso, daca doresti.


Renatoa, ce treaba au 5 minute? la video de pe youtube am scris sa te uiti dupa minutul 5.

Timpul total al extractiei este de 15 sec turnat apa, si inca 1 -1:15 min scurgerea, timp total 1 min 30 sec, fiti si voi mai atenti.
 
Reply
Daca vrei sa nu obții cafea cu aciditate pronunțată, nu folosi cafea cu aciditate pronunțată.

Sa "inventezi" o metodă prin care sa estompezi aciditatea în loc sa folosești o cafea mai puțin acida sau sa o prepari cu alt dispozitiv intra la marketing stunts, in cel mai bun caz.

Utilizarea unei macinaturi foarte fine la o metodă drip e echivalent cu ceea ce ai obține dacă extragi în espresso orice cafea la 100 de grade, 15 bar in 15-20 de secunde. Adică nu contează ce cafea sau ce râșniță folosești.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Ignorati punctul de plecare, si anume solubilitatea cafelei. De aici se pleaca spre grad de macinare si timp de extractie si temperatura.
Pe urma, chestia cu “programarea” timpului de scurgere la V60...? Pe bune? Turnata frumos se poate scurge in 2 minute, cu 300ml din prima ma tem ca te arunca in 3-4 minute. Pentru ca e si macinatura mai fina.
Quamar M80DR, ex-PL043MMI, M38, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
eu sunt mai tare. ba nu, eu sunt mai tare. nu, eu sunt cel mai tare si stiu tot.

... eu cam asta (n-)am inteles din ultimele postari ...
La Pavoni Europiccola Lusso | Kinu M 47 | nuova point espresso cups
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)