30-10-2021, 20:54
Am fost invitat de către cei de la Kinu Grinders să particip alături de ei la HOST, pentru a ajuta cu prepararea cafelei, la fel ca în 2019. Spre deosebire de acum doi ani, am luat cu mine și echipament de brew, nu doar espressorul. Activitatea mea de zi cu zi este fotografia comercială, iar legătura mea cu cafeaua de specialitate este din pură pasiune. Home barista, cum le place americanilor să spună. Faptul că pot participa la un astfel de eveniment din spatele aparatelor reprezintă o experiență într-adevăr interesantă.
![[Image: T8AAnkj.jpg]](https://i.imgur.com/T8AAnkj.jpg)
Las aici câteva impresii, nu neapărat organizate, după cinci zile de espressoman la HOST.
Echipament am folosit așa:
- pentru espresso: Kinu M68, Dalla Corte Mina, Acaia Lunar;
- pentru brew: Kinu M47 Classic + cuțit de brew, Hario V60 de plastic, filtre Cafec, kettle Timemore, Acaia Pearl S.
Cafea:
Am luat trei cafele pentru espresso și trei pentru brew, de la Mabo Coffee. Toate sunt prăjite omniroast, dar le-am ales cu scopuri diferite. Mi-am făcut un plan după care le-am ales și preparat.
Pentru espresso am folosit Etiopia Ye Genet (naturală), Etiopia Sasaba (spălată) și Nicaragua La Escondida (naturală).
Pentru brew am ales niște cafele mai speciale: Columbia El Paraiso (hyper processed), Panama Drima Zede (hot anaerobic) și Etiopia Negele (natural anaerobic). Am testat cam totul cu două săptămâni înainte de a stabili lista de cafele și am încercat să iau la mine variante care ar putea ieși în evidență, indiferent de modul în care un vizitator este obișnuit cu cafeaua.
- El Paraiso este incredibil de dulce și parfumată. Orice cafea ai bea, te va surprinde plăcut (lucru care a funcționat);
- Drima Zede are un miros de ferment atât de puternic încât este imposibil să îți fie indiferentă. Ori îți place, ori n-o poți bea. M-am bazat pe ea pentru prăjitori, în mare parte, și pentru cei care au mai multă experiență;
- Negele are o aromă mai subtilă de ferment și e foarte smooth, cu o aciditate foarte plăcută, dulce și fructată.
Contrar așteptărilor mele, am făcut 60-70% brew, iar feedbackul a fost incredibil de bun. Fără să exagerez, constant mi se spunea că este printre cele mai bune cafele de la eveniment. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am o părere specială despre capabilitățile mele, ci probabil contextul a fost favorabil. Cafelele au ieșit bune, cu mici variații, căci schimbam măcinătura de la o cafea la alta. O extracție de El Paraiso mi-a rămas și acum în memorie, căci a ieșit de-a dreptul excelentă. Echilibrată și destul de intens florală cum nu am reușit în altă extracție. Timpii erau aceiași, dar probabil tehnica mea de turnare nu este ideală.
![[Image: k3T21Vo.jpg]](https://i.imgur.com/k3T21Vo.jpg)
![[Image: Q9QVARb.jpg]](https://i.imgur.com/Q9QVARb.jpg)
![[Image: pWtCkLP.jpg]](https://i.imgur.com/pWtCkLP.jpg)
![[Image: Q1JUnGM.jpg]](https://i.imgur.com/Q1JUnGM.jpg)
![[Image: O0aA6Mx.jpg]](https://i.imgur.com/O0aA6Mx.jpg)
![[Image: HU68NYw.jpg]](https://i.imgur.com/HU68NYw.jpg)
![[Image: 8p0Xv9I.jpg]](https://i.imgur.com/8p0Xv9I.jpg)
Am avut feedback foarte bun și din partea concurenților / staffului lor care au trecut pe la stand, deci cafeaua a fost în mod cert băubilă. Din moment ce nu sunt din domeniu, nu pot decât să mă bucur de ocazie.
Nu am văzut prea multe, întrucât doar în ultima zi (marți) am reușit să mă îndepărtez de stand mai mult de 10 metri. Nu știu ce alte standuri au fost și nici ce alte echipamente au fost lansate. Tot ce am văzut au fost oamenii cu care am interacționat. Față de 2019 au lipsit mulți dintre “turiști” (distribuitori / revânzători de echipamente de cafea) și au fost mult mai mulți oameni care lucrează direct în domeniu, lucru probabil favorizat de suprapunerea cu WBC, WbrC și WCTC.
Duminică am aflat că vor fi doi concurenți la WBrC care participă cu Kinu. Matt Winton (Elveția) și Carlos Escobar (Australia). Au trecut pe la stand în cursul după-amiezii și am apucat să stăm 10 minute de vorbă. Ulterior am aflat că Oleksii Fedorovskyi (Ucraina) a participat și el tot cu un Kinu.
Râșnițele, din ce am văzut, nu au modificări semnificative. Markerul indicator este acum ascuțit la bază, iar axul are o mică modificare pe talpă. Și râșnițele se livrează acum într-un travel case.
Luni seara am urmărit cu sufletul la gură prezentarea finaliștilor și părea un pic ireal că cei doi care au trecut cu o zi înainte pe la standul Kinu sunt acum în finală. Amândoi - Carlos Escobar și Matt Winton. Din păcate nu am reușit să îi și văd live. Am ajuns la zona de concurs când a început Elika Liftee (SUA). Este impresionant să vezi pe viu cât de atent lucrează, plus emoția care efectiv se simte în aer. Cafelele în sine cred că au fost într-adevăr speciale. La Elika Liftee am văzut o tehnică interesantă. A folosit Kalita cu doză de 10 grame și măcinătură foarte fină. Apă la 99 de grade printr-un picurător.
La fel de ireal a fost și când au fost anunțate rezultatele. Campionatul mondial de brewers câștigat cu o râșniță manuală. Mai mult de atât, cu o râșniță manuală românească. Am vorbit cu Matt după finală, dar înainte de anunțarea rezultatelor, și l-am întrebat ce alte râșnițe au fost în topul lui. Și el a zis că a făcut mult timp teste, pe multe râșnițe, dar că singura care s-a apropiat de ceea ce căuta el a fost un alt Kinu, al unui prieten de-ai lui. E clar că este un profil de gust pe care l-a căutat, probabil și în combinație cu apa și cafeaua pe care le-a folosit.
Un tip din Irlanda a ezitat să accepte niște cafea. L-am convins cu faptul că am adus niște cafele mai speciale pentru filtru, prăjite de Bogdan, care este vicecampion mondial. După ce a gustat mi-a zis că “Man, you’ve made my day with this coffee. For three days I’ve been trying to drink something good.”
În concluzie, dacă ar fi să existe așa ceva, evenimentul, pentru mine, a fost mult mai încărcat emoțional decât în 2019. Atunci am făcut espresso și cappuccino pe bandă rulantă unui număr foarte mare de oameni. Acum au fost mai puțini (deși peste așteptări, fiind pandemie de coronavirus), dar mult mai mulți din domeniul cafelei de specialitate. Au apreciat cafelele mai speciale de filtru și mulți care ziceau că nu ar mai bea sub nicio formă încă o cafea, după ce le arătam ce am pentru filtru, se răzgândeau.
![[Image: UXSkpKH.jpg]](https://i.imgur.com/UXSkpKH.jpg)
![[Image: mwluGf6.jpg]](https://i.imgur.com/mwluGf6.jpg)
![[Image: 3HjIUW0.jpg]](https://i.imgur.com/3HjIUW0.jpg)
![[Image: 99w7dGL.jpg]](https://i.imgur.com/99w7dGL.jpg)
![[Image: gSmRkHn.jpg]](https://i.imgur.com/gSmRkHn.jpg)
Față de 2019 a fost și mult mai obositor. Am dormit 4 ore în cam fiecare noapte. Nu aș putea da detalii despre alte standuri, căci până în ultima zi nu am ajuns mai departe de BWT, de la care luam apa. M-am bucurat să văd destul de mulți români, unii plecați definitiv, alții veniți pentru HOST.
Lângă noi a fost Gabor - Smart Espresso Profiler. Sâmbătă a organizat un concurs în care trebuia să repeți un profil de presiune pe un Flair 58. E un tip foarte mișto cu care sper să mai am ocazia să mă întâlnesc. Norimi Kawamoto, distribuitoare Kinu în Japonia ne-a ajutat foarte mult, deși ea era venită la HOST pentru a găsi soluții pentru coffee shopurile ei.
Cu noi au fost Christian și dna Ioana Biernatek, Alexandra (de la Kinu), Norimi Kawamoto (Zef Kobe, distribuitor Kinu în Japonia), Gabor (Naked Portafilter / Kavekalmar / Smart Espresso Profiler). Bogdan Georgescu și Vlad Mareș (Mabo Coffee) au stat destul de mult, chiar au făcut și ceva cafele, plus mulți vizitatori. Din ce am ținut minte: Adi (Guido Coffee), Ernest (Origo), Bianca (Origo), Ștefan (Distecco) + câțiva cu care am vorbit în română și nu îi cunoșteam. Lance Hedrick, Agnese de la Five Elephant, plus o grămadă de prăjitori sau producători de cafea cu care am purtat discuții foarte interesante și am făcut schimb de cafele.
În continuare parcă nu îmi vine să cred că a fost câștigat World Brewers Cup cu o râșniță manuală. Mai ales cu una pe care o știu de la primele prototipuri. Și nu cred că voi uita nici bucuria celor de la standurile din jur, la fel de obosiți ca noi încă de la prima oră, când le duceam o cafea dimineață.
Pentru mine a fost o experiență extraordinară și sper să am în viitor și alte ocazii similare.
![[Image: T8AAnkj.jpg]](https://i.imgur.com/T8AAnkj.jpg)
Las aici câteva impresii, nu neapărat organizate, după cinci zile de espressoman la HOST.
Echipament am folosit așa:
- pentru espresso: Kinu M68, Dalla Corte Mina, Acaia Lunar;
- pentru brew: Kinu M47 Classic + cuțit de brew, Hario V60 de plastic, filtre Cafec, kettle Timemore, Acaia Pearl S.
Cafea:
Am luat trei cafele pentru espresso și trei pentru brew, de la Mabo Coffee. Toate sunt prăjite omniroast, dar le-am ales cu scopuri diferite. Mi-am făcut un plan după care le-am ales și preparat.
Pentru espresso am folosit Etiopia Ye Genet (naturală), Etiopia Sasaba (spălată) și Nicaragua La Escondida (naturală).
Pentru brew am ales niște cafele mai speciale: Columbia El Paraiso (hyper processed), Panama Drima Zede (hot anaerobic) și Etiopia Negele (natural anaerobic). Am testat cam totul cu două săptămâni înainte de a stabili lista de cafele și am încercat să iau la mine variante care ar putea ieși în evidență, indiferent de modul în care un vizitator este obișnuit cu cafeaua.
- El Paraiso este incredibil de dulce și parfumată. Orice cafea ai bea, te va surprinde plăcut (lucru care a funcționat);
- Drima Zede are un miros de ferment atât de puternic încât este imposibil să îți fie indiferentă. Ori îți place, ori n-o poți bea. M-am bazat pe ea pentru prăjitori, în mare parte, și pentru cei care au mai multă experiență;
- Negele are o aromă mai subtilă de ferment și e foarte smooth, cu o aciditate foarte plăcută, dulce și fructată.
Contrar așteptărilor mele, am făcut 60-70% brew, iar feedbackul a fost incredibil de bun. Fără să exagerez, constant mi se spunea că este printre cele mai bune cafele de la eveniment. Nu vreau să fiu înțeles greșit, nu am o părere specială despre capabilitățile mele, ci probabil contextul a fost favorabil. Cafelele au ieșit bune, cu mici variații, căci schimbam măcinătura de la o cafea la alta. O extracție de El Paraiso mi-a rămas și acum în memorie, căci a ieșit de-a dreptul excelentă. Echilibrată și destul de intens florală cum nu am reușit în altă extracție. Timpii erau aceiași, dar probabil tehnica mea de turnare nu este ideală.
![[Image: k3T21Vo.jpg]](https://i.imgur.com/k3T21Vo.jpg)
![[Image: Q9QVARb.jpg]](https://i.imgur.com/Q9QVARb.jpg)
![[Image: pWtCkLP.jpg]](https://i.imgur.com/pWtCkLP.jpg)
![[Image: Q1JUnGM.jpg]](https://i.imgur.com/Q1JUnGM.jpg)
![[Image: O0aA6Mx.jpg]](https://i.imgur.com/O0aA6Mx.jpg)
![[Image: HU68NYw.jpg]](https://i.imgur.com/HU68NYw.jpg)
![[Image: 8p0Xv9I.jpg]](https://i.imgur.com/8p0Xv9I.jpg)
Am avut feedback foarte bun și din partea concurenților / staffului lor care au trecut pe la stand, deci cafeaua a fost în mod cert băubilă. Din moment ce nu sunt din domeniu, nu pot decât să mă bucur de ocazie.
Nu am văzut prea multe, întrucât doar în ultima zi (marți) am reușit să mă îndepărtez de stand mai mult de 10 metri. Nu știu ce alte standuri au fost și nici ce alte echipamente au fost lansate. Tot ce am văzut au fost oamenii cu care am interacționat. Față de 2019 au lipsit mulți dintre “turiști” (distribuitori / revânzători de echipamente de cafea) și au fost mult mai mulți oameni care lucrează direct în domeniu, lucru probabil favorizat de suprapunerea cu WBC, WbrC și WCTC.
Duminică am aflat că vor fi doi concurenți la WBrC care participă cu Kinu. Matt Winton (Elveția) și Carlos Escobar (Australia). Au trecut pe la stand în cursul după-amiezii și am apucat să stăm 10 minute de vorbă. Ulterior am aflat că Oleksii Fedorovskyi (Ucraina) a participat și el tot cu un Kinu.
Râșnițele, din ce am văzut, nu au modificări semnificative. Markerul indicator este acum ascuțit la bază, iar axul are o mică modificare pe talpă. Și râșnițele se livrează acum într-un travel case.
Luni seara am urmărit cu sufletul la gură prezentarea finaliștilor și părea un pic ireal că cei doi care au trecut cu o zi înainte pe la standul Kinu sunt acum în finală. Amândoi - Carlos Escobar și Matt Winton. Din păcate nu am reușit să îi și văd live. Am ajuns la zona de concurs când a început Elika Liftee (SUA). Este impresionant să vezi pe viu cât de atent lucrează, plus emoția care efectiv se simte în aer. Cafelele în sine cred că au fost într-adevăr speciale. La Elika Liftee am văzut o tehnică interesantă. A folosit Kalita cu doză de 10 grame și măcinătură foarte fină. Apă la 99 de grade printr-un picurător.
La fel de ireal a fost și când au fost anunțate rezultatele. Campionatul mondial de brewers câștigat cu o râșniță manuală. Mai mult de atât, cu o râșniță manuală românească. Am vorbit cu Matt după finală, dar înainte de anunțarea rezultatelor, și l-am întrebat ce alte râșnițe au fost în topul lui. Și el a zis că a făcut mult timp teste, pe multe râșnițe, dar că singura care s-a apropiat de ceea ce căuta el a fost un alt Kinu, al unui prieten de-ai lui. E clar că este un profil de gust pe care l-a căutat, probabil și în combinație cu apa și cafeaua pe care le-a folosit.
Un tip din Irlanda a ezitat să accepte niște cafea. L-am convins cu faptul că am adus niște cafele mai speciale pentru filtru, prăjite de Bogdan, care este vicecampion mondial. După ce a gustat mi-a zis că “Man, you’ve made my day with this coffee. For three days I’ve been trying to drink something good.”
În concluzie, dacă ar fi să existe așa ceva, evenimentul, pentru mine, a fost mult mai încărcat emoțional decât în 2019. Atunci am făcut espresso și cappuccino pe bandă rulantă unui număr foarte mare de oameni. Acum au fost mai puțini (deși peste așteptări, fiind pandemie de coronavirus), dar mult mai mulți din domeniul cafelei de specialitate. Au apreciat cafelele mai speciale de filtru și mulți care ziceau că nu ar mai bea sub nicio formă încă o cafea, după ce le arătam ce am pentru filtru, se răzgândeau.
![[Image: UXSkpKH.jpg]](https://i.imgur.com/UXSkpKH.jpg)
![[Image: mwluGf6.jpg]](https://i.imgur.com/mwluGf6.jpg)
![[Image: 3HjIUW0.jpg]](https://i.imgur.com/3HjIUW0.jpg)
![[Image: 99w7dGL.jpg]](https://i.imgur.com/99w7dGL.jpg)
![[Image: gSmRkHn.jpg]](https://i.imgur.com/gSmRkHn.jpg)
Față de 2019 a fost și mult mai obositor. Am dormit 4 ore în cam fiecare noapte. Nu aș putea da detalii despre alte standuri, căci până în ultima zi nu am ajuns mai departe de BWT, de la care luam apa. M-am bucurat să văd destul de mulți români, unii plecați definitiv, alții veniți pentru HOST.
Lângă noi a fost Gabor - Smart Espresso Profiler. Sâmbătă a organizat un concurs în care trebuia să repeți un profil de presiune pe un Flair 58. E un tip foarte mișto cu care sper să mai am ocazia să mă întâlnesc. Norimi Kawamoto, distribuitoare Kinu în Japonia ne-a ajutat foarte mult, deși ea era venită la HOST pentru a găsi soluții pentru coffee shopurile ei.
Cu noi au fost Christian și dna Ioana Biernatek, Alexandra (de la Kinu), Norimi Kawamoto (Zef Kobe, distribuitor Kinu în Japonia), Gabor (Naked Portafilter / Kavekalmar / Smart Espresso Profiler). Bogdan Georgescu și Vlad Mareș (Mabo Coffee) au stat destul de mult, chiar au făcut și ceva cafele, plus mulți vizitatori. Din ce am ținut minte: Adi (Guido Coffee), Ernest (Origo), Bianca (Origo), Ștefan (Distecco) + câțiva cu care am vorbit în română și nu îi cunoșteam. Lance Hedrick, Agnese de la Five Elephant, plus o grămadă de prăjitori sau producători de cafea cu care am purtat discuții foarte interesante și am făcut schimb de cafele.
În continuare parcă nu îmi vine să cred că a fost câștigat World Brewers Cup cu o râșniță manuală. Mai ales cu una pe care o știu de la primele prototipuri. Și nu cred că voi uita nici bucuria celor de la standurile din jur, la fel de obosiți ca noi încă de la prima oră, când le duceam o cafea dimineață.
Pentru mine a fost o experiență extraordinară și sper să am în viitor și alte ocazii similare.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator