Eu am avut rabdare sa citesc postarile initiatorului, si dincolo de dorinta de a avea ceva "ieftin si bun la toate", nu am inteles pentru ce o sa foloseasca rasnita. De asta nici nu am recomandat ceva anume.
Cand mai multi membri, in frunte cu admin-ul, iti recomanda o rasnita manuala in detrimentul uneia electrice entry level, nu stiu daca au rost formulari de tipul "e halucinant cat costa o rasnita manuala" sau "nu merita efortul rasnirii manuale dimineata". Toate insotite de hahaieli. ))))))))))))))))))))
18-09-2019, 11:16 (This post was last modified: 18-09-2019, 11:17 by coffeemilk.)
Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
18-09-2019, 11:20 (This post was last modified: 18-09-2019, 11:34 by mcostar.)
(18-09-2019, 08:06)dev Wrote: Să vezi nebunie, unii cântăresc boabele pentru fiecare cafea și apoi cântăresc și lichidul care curge din aparat.... Halucinant....
)))))) am vazut si eu ceva pe youtube. Cantaritul boabelor mi se pare ok, ca niciodata nu poti face "din ochi" aceeasi cafea, dar sa cantaresti lichidul si sa cronometrezi si in cat timp iese de fiecare data...
(18-09-2019, 08:53)Lyvyoo Wrote: 700 lei nu înseamnă 200Euro
Am zis aproximativ Daca n-ai pile aici, cam asa te duce
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
(18-09-2019, 08:06)dev Wrote: Să vezi nebunie, unii cântăresc boabele pentru fiecare cafea și apoi cântăresc și lichidul care curge din aparat.... Halucinant....
)))))) am vazut si eu ceva pe youtube. Cantaritul boabelor mi se pare ok, ca niciodata nu poti face "din ochi" aceeasi cafea, dar sa cantaresti lichidul si sa cronometrezi si in cat timp iese de fiecare data...
(18-09-2019, 08:53)Lyvyoo Wrote: 700 lei nu înseamnă 200Euro
Am zis aproximativ Daca n-ai pile aici, cam asa te duce
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
Exact ce voiam si eu sa spun.
Deocamdata eu nu vreau decat sa trec de la cafeaua deja macinata (dar buna) la propetimea cafelei macinata chiar inainte sa faci espresso-ul. Mai ales ca la un moment dat am gasit un vierme in punga de cafea macinata (repet, cafea ieftina). Probabil mai incolo ma va prinde si pe mine si voi incepe cu fineturi mai accentuate
(18-09-2019, 08:06)dev Wrote: Să vezi nebunie, unii cântăresc boabele pentru fiecare cafea și apoi cântăresc și lichidul care curge din aparat.... Halucinant....
)))))) am vazut si eu ceva pe youtube. Cantaritul boabelor mi se pare ok, ca niciodata nu poti face "din ochi" aceeasi cafea, dar sa cantaresti lichidul si sa cronometrezi si in cat timp iese de fiecare data...
(18-09-2019, 08:53)Lyvyoo Wrote: 700 lei nu înseamnă 200Euro
Am zis aproximativ Daca n-ai pile aici, cam asa te duce
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
(18-09-2019, 08:06)dev Wrote: Să vezi nebunie, unii cântăresc boabele pentru fiecare cafea și apoi cântăresc și lichidul care curge din aparat.... Halucinant....
)))))) am vazut si eu ceva pe youtube. Cantaritul boabelor mi se pare ok, ca niciodata nu poti face "din ochi" aceeasi cafea, dar sa cantaresti lichidul si sa cronometrezi si in cat timp iese de fiecare data...
(18-09-2019, 08:53)Lyvyoo Wrote: 700 lei nu înseamnă 200Euro
Am zis aproximativ Daca n-ai pile aici, cam asa te duce
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
Exact ce voiam si eu sa spun.
Deocamdata eu nu vreau decat sa trec de la cafeaua deja macinata (dar buna) la propetimea cafelei macinata chiar inainte sa faci espresso-ul. Mai ales ca la un moment dat am gasit un vierme in punga de cafea macinata (repet, cafea ieftina). Probabil mai incolo ma va prinde si pe mine si voi incepe cu fineturi mai accentuate
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
Ca in orice alt domeniu, exista un echipament minim necesar pentru a obtine rezultate "in parametrii". Oricat de elitist ar suna, nu orice rasnita, manuala sau electrica, si nici orice aparat, cu pompa sau fara, poate produce espresso. Daca intelegem asta, putem vorbi aceeasi "limba", putem recomanda produsul potrivit, cafeaua potrivita etc.
O rasnita manuala de calitate e un compromis excelent intre o macinatura capabila espresso, si la nevoie foarte buna pentru alte metode, retentie insesizabila, zgomot produs si pret. De asta nu exista o solutie electrica care sa ofere aceleasi beneficii in acelasi buget.
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
Ca in orice alt domeniu, exista un echipament minim necesar pentru a obtine rezultate "in parametrii". Oricat de elitist ar suna, nu orice rasnita, manuala sau electrica, si nici orice aparat, cu pompa sau fara, poate produce espresso. Daca intelegem asta, putem vorbi aceeasi "limba", putem recomanda produsul potrivit, cafeaua potrivita etc.
O rasnita manuala de calitate e un compromis excelent intre o macinatura capabila espresso, si la nevoie foarte buna pentru alte metode, retentie insesizabila, zgomot produs si pret. De asta nu exista o solutie electrica care sa ofere aceleasi beneficii in acelasi buget.
Dev, nu zic ca nu ai dreptate, dimpotriva, cred 100% ce imi spui tu, la fel si Liviu. Aveti experienta si spuneti la unison acelasi lucru. Ok, nu ar fi un efort colosal manualitate pentru mine, doua cafele pe zi. Merita, pentru o savoare deosebita. Dar ce fac cand am musafiri? Mi se intampla des . Manualitatea pica, daca trebuie sa fac 7-8 cafele ) Ma duc la Mega atunci si le cumpar un pachet de cafea macinata. Poate totusi ideea lui Liviu de a achizitiona o rasnita electrica buna la mana a doua nu e rea deloc.
dev, eu am înțeles perfect acest lucru și îți dau dreptate, dar dacă nu pot face alegerea asta, ce alternativă am? De aia spun, nevoile unuia nu se aplică celuilalt, chiar dacă rezultatul este mult mai bun.
Adevarul este ca unii sunt un pic confuzati de scara valorilor cand dau de manuale...
Cand auzi de o manuala ca e 700-1000 lei, zici ca e entry, si iti e greu sa asimilezi ca de fapt ai luat capul de gama, si efectiv nu mai ai de unde creste in sus de acolo, fara sa dai in balarii de genul Mythos, 5x mai multi bani si gustul tot ala...
La electrice incepi tot cam de pe acolo, 700-1000 lei, dar cand urci simti ca primesti tot mai mult, pe masura ce plusezi, la manuale ai primit totul din prima... si nu e putin de loc.
(18-09-2019, 11:16)coffeemilk Wrote: Și eu am avut răbdare dar am înțeles diferit față de tine.
Nici eu nu sunt dispus să dau la manivelă, și asta chiar acum după ce am înțeles perfect ce înseamnă lumea espresso și ce implică ea, pur și simplu nu îmi place ideea.
Asta nu înseamnă că nu respect pe cel care face acest lucru, dimpotrivă, îl apreciez, doar că eu nu pot, așa că dau banii pe ceva entry level, iar când îmi permit mai mult, sau consider că am învățat suficient, fac pasul spre ceva mai profi, sau cine știe, poate sunt mulțumit așa, sau etc...
De aceia spun că trebuie să fim mai îngăduitori, bineînțeles atât cât se poate.
Ca in orice alt domeniu, exista un echipament minim necesar pentru a obtine rezultate "in parametrii". Oricat de elitist ar suna, nu orice rasnita, manuala sau electrica, si nici orice aparat, cu pompa sau fara, poate produce espresso. Daca intelegem asta, putem vorbi aceeasi "limba", putem recomanda produsul potrivit, cafeaua potrivita etc.
O rasnita manuala de calitate e un compromis excelent intre o macinatura capabila espresso, si la nevoie foarte buna pentru alte metode, retentie insesizabila, zgomot produs si pret. De asta nu exista o solutie electrica care sa ofere aceleasi beneficii in acelasi buget.
Dev, nu zic ca nu ai dreptate, dimpotriva, cred 100% ce imi spui tu, la fel si Liviu. Aveti experienta si spuneti la unison acelasi lucru. Ok, nu ar fi un efort colosal manualitate pentru mine, doua cafele pe zi. Merita, pentru o savoare deosebita. Dar ce fac cand am musafiri? Mi se intampla des . Manualitatea pica, daca trebuie sa fac 7-8 cafele ) Ma duc la Mega atunci si le cumpar un pachet de cafea macinata. Poate totusi ideea lui Liviu de a achizitiona o rasnita electrica buna la mana a doua nu e rea deloc.
03-10-2019, 12:16 (This post was last modified: 03-10-2019, 12:21 by mcostar.)
Pana la urma am cumparat rasnita Lelit PL43MMI (imagine).
Espresorul este un Saeco Armonia, inca made in Italy. Este un entry level, dar sunt foarte muktumit de el. Il am de 15 ani. Am in vedere un upgrade, dar momentan e ok, cam asa face espresso (imagine).
Am si eu o intrebare. Cum va dozati voi cantitatea de cafea (pentru cine nu are doser la rasnita). Eu, de cand am luat rasnita, cantaresc 15 gr de cafea si atat pun in rasnita, insa as renunta si as macina la ochi
Cantarul ramane sfant. Nu ai cum sa dozezi la ochi. Chiar si daca ai fi avut timer, tot cantarul era de baza, cu exceptia cazului cand se beau mai multe cafele odata. Altfel, pentru o cafea / doua pe zi eu nu vad rostul de a sta cu hopperul plin de boabe, oxidand a doua zi.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
(03-10-2019, 12:33)Lyvyoo Wrote: Cantarul ramane sfant. Nu ai cum sa dozezi la ochi. Chiar si daca ai fi avut timer, tot cantarul era de baza, cu exceptia cazului cand se beau mai multe cafele odata. Altfel, pentru o cafea / doua pe zi eu nu vad rostul de a sta cu hopperul plin de boabe, oxidand a doua zi.
Multumesc, Liviu. Si cafeaua din pachet, dupa deschidere, cum o tineti la pastrare? Sa zicem ca e un pachet de 1kg, sau 500gr. Eu acum strang bine pachetul, il prind cu elastice si il tin la frigider.
Cafeaua nu se consuma din supermarket si nu se cumpara la kg ci la 250g, prajita de cateva zile, de la prajitoriile de cafea. Vezi aici. Majoritatea pungilor au un zipper (fermoar) pentru resigilare. Daca nu au, foloseste un borcan cu garnitura si nu pune nimic la frigider caci creezi condens cu aceste plimbari. Exista un topic mai amplu pe aceasta tema.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
(03-10-2019, 13:26)Lyvyoo Wrote: Cafeaua nu se consuma din supermarket si nu se cumpara la kg ci la 250g, prajita de cateva zile, de la prajitoriile de cafea. Vezi aici. Majoritatea pungilor au un zipper (fermoar) pentru resigilare. Daca nu au, foloseste un borcan cu garnitura si nu pune nimic la frigider caci creezi condens cu aceste plimbari. Exista un topic mai amplu pe aceasta tema.
03-10-2019, 13:34 (This post was last modified: 03-10-2019, 13:36 by renatoa.)
Un kg l-as imparti imediat dupa deschidere in 500+250+250, sau chiar 2x125 in loc de 250, daca nu consumi sfertul intr-o saptamana. In felul asta expui la aer doar pachetul in curs de consumare in urmatoarele 3-4 zile.
Evident, cantitatile de mai sus inseamna toate pungi cu zip si supapa, strict de capacitatile respective.
03-10-2019, 14:03 (This post was last modified: 03-10-2019, 14:04 by mcostar.)
(03-10-2019, 13:34)renatoa Wrote: Un kg l-as imparti imediat dupa deschidere in 500+250+250, sau chiar 2x125 in loc de 250, daca nu consumi sfertul intr-o saptamana. In felul asta expui la aer doar pachetul in curs de consumare in urmatoarele 3-4 zile.
Evident, cantitatile de mai sus inseamna toate pungi cu zip si supapa, strict de capacitatile respective.