Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic Pro (2019) flow profiling

#1
Buna. Sunt nou in lumea acesta a cafelei de specialitate si acesta este primul meu post aici. Am trecut in mai anul trecut de la Nespresso la un espressor manual si nu ma voi mai intoarce la capsule sau automate vreodata. Echipamentul meu este un Gaggia Classic Pro limited edition pe care l-am modat cu, arc de 9 bar OPV, PID, manometru, dimmer, buton on off mecanic, toate de la Shades of Coffee. In plus am schimbat surubul de la shower cu unul cu cap hexagonal - e mai usor de desfacut cu un imbus mic - si i-am pus sita IMS. 

Toate aceste schimbari au pornit de la faptul ca stock, imi scoatea o cafea amara, indiferent ce temp surfing, macinatura, timp de extractie sau tip de cafea foloseam. Primul a fost arcul de 9 bari. Nu am reusit sa rezolv problema amarelii excesive. Au urmat apoi PID-ul impreuna cu butonul de ON/OFF. De ce butonul de ON/OFF? Pentru ca am vrut sa scap de temporizatorul impus de EU si am conectat masina intr-o priza Tapo care o deschide si inchide dupa timer.  In felul acesta, cand ma trezesc, masina e calda si gata de cafea. 

PID-ul a aparut pentru ca am incercat sa reglez temperatura ca sa pot lucra cu diferite roast-uri. Majoritatea pe care le aveam erau dark, dar aveam si ceva medii. Am incercat sa elimin gustul amar si partial am reusit, dar doar cu cafele scumpe care parca tot nu aveau gustul de la cafenea. Stiu ca nu poti compara masina de la cafenea cu Gaggia de casa dar diferentele de gust erau mari. 

Dimmerul si manometrul au doar 5 zile de cand le-am montat. Imi permit sa fac preinfuzie si sa reglez presiunea in timpul extractiei. Curba de invatare e destul de abrupta. Azi am reusit in fine sa scot o cafea fara amareala cu arome florale care se simt in ceasca si care e foarte aproape de ceea ce beau la cafenea. 

Am cautat in topicul Gaggia Classic Pro informatii despre asta si dupa ce am citit 17 pagini nu prea am gasit ce ma interesa. De aceea si acest topic. 

Ultimul flow profiling de succes a fost in felul urmator:
Preinfuzie 5 secunde, off 5 secunde, presiune maxima pana cand cantitalea de lichid a ajuns la 30 ml, revenire la 6 bar pana la sfarsit. 17 grame de cafea, 40 ml de espresso. Cafeaua a fost o Geisha de Columbia. 

Las si o poza cu espressorul modat. Pe masura ce o sa mai experimentez, o sa mai postez aici. Daca aveti lucruri care au functionat bine la voi, mai ales cu cafele ieftine, sunt foarte interesat.

   

In plus, am inceput sa ma uit si masini ceva mai scumpe cum ar fi Lelit Bianca V3 dar inca ezit. Am citit thread-ul respectiv si inca ezit sa fac trecerea. Eu fac cam trei cafele pe zi si cred ca in acest moment Gaggia imi da tot ce am nevoie.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#2
Pentru ca am inceput sa primesc deja mesaje cu cat au costat modificarile, o sa raspuns aici. Toate mod-urile, mai putin screen shower-ul IMS au fost luate de la Shades of Coffee. Puteti da o cautare pe internet si o sa vedeti preturile acolo. Doar piesele au fost 181 de GBP la care am mai platit transport cam 30 de lire, taxe vamale si TVA la pretul pieselor plus transport pentru va UK a iesit din EU. Screen shower-ul IMS a fost 59 de lei. Mai am la cafeteriera si altele pe care nu le-am mentionat in primul post - tavita de scurgere joasa care a fost si aceea 22 GBP fara taxe in plus fata de cele de mai sus, puck screen-uri, inel de dozare pentru portafiltru, portafiltru bottomless, basket BoB de 18 grame, etc. Am si doua cantare Timemore, un mirror black si un Nano. Poate o sa va povestesc si de acelea candva. Problema e ca atunci cand the prinde flama pasiunii cu cafeaua iei tot felul de lucruri si e dificil sa te opresti.   
Espressorul initial a fost 1800 RON si rasnita 3000 RON. Rasnita e foarte importanta pentru o cafea buna. 
Probabil daca as lua-o de la inceput m-as uita la o masina care sa aiba PID, OPV, manometru si preinfuzie din fabrica. Dar sa aiba si portafiltru de 58 de cm ca sa gasesc accesorii.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#3
Sorry dar la 200 euro deja ai kit ito din germania care transforma Gaggia intr-un decent espresso. E un pic de bataie de cap cu instalatul, insa are manual de ±200 pagini cu explicatii.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#4
(09-02-2023, 17:18)Darsidius Wrote: Sorry dar la 200 euro deja ai kit ito din germania care transforma Gaggia intr-un decent espresso. E un pic de bataie de cap cu instalatul, insa are manual de ±200 pagini cu explicatii.

Cand esti la inceput, nu prea stii unde sa te uiti si ce sa cauti. Nu am vazut kit-ul ito undeva, nu am gasit decat tarziu acest forum si am vazut foarte multe video pe youtube despre kit-ul PID de la shades of coffee. Toate mod-urile mi-au luat vreo 7 ore si mult scarpinat in cap. Daca ai un link catre kit-ul respectiv, as aprecia. Chiar nu stiu ce face.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#5
Foloseste un translator:

https://www.kaffee-netz.de/threads/ito.102112/page-17

http://projectcaffe.bplaced.net/

https://www.softwareandcircuits.com/divi...HARGE=3625&TOTAL=13150&PSU=ON&OLED=1xOLED&AUX=1xTSIC&SSR=1xSSR&FLOWMETER=ON&CALCULATE=Recalculate


L-am avut pe 3 masini (2 rancilio si 1 isomac venus). Merge si pe gaggia classic pe orice espressor care nu e hx si care are pompa vibratoare.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#6
(09-02-2023, 17:43)Darsidius Wrote: L-am avut pe 3 masini (2 rancilio si 1 isomac venus). Merge si pe gaggia classic pe orice espressor care nu e hx si care are pompa vibratoare.

Aveti poze cu dansele instalate? Nu pe parte tehnica, ci estetica.
 
Reply
#7
Multumesc pentru informatii. Mda. M-am uitat. E super complicat. Mai exista un proiect gaggiuno dar si acela necesita sa aduci tot felul de piese din China, etc. Nu e pentru mine. In plus, modarea Gaggia e o chestie pe care nu ma vad facand-o a doua oara. Consuma foarte mult timp - pe care nu-l am - e greu de umblat in espressor ca nu e spatiu. Altii mai indemanatici poate vor dori mai mult. Pentru mine, ce am obtinut cu mod-ul este suficient.

Oricum, thread-ul este despre flow profiling. Ce am acum pe masina deschide usa spre noi gusturi si texturi ale cafelelor. Eu fac pe masina espresso pentru mine - pe care-l beau cu lapte rece -  si long black pentru sotie. Aici, pe partea de bauturi reci o sa mai experimentez, clar dar am nevoie de un espresso mai amar care prin lapte sa aduca note de ciocolata. La long black imi trebuie un espresso fara multa amareala cu ceva aciditate care sa scoata la iveala notele diverse ale cafelei.  Si de aici, nevoia de flow profiling. 

De exemplu, folosind metoda din primul post, shot-ul de espresso a pierdut aproape complet amareala si a fost bun pentru long black, dar nu pentru lapte. Cu astea ma joc acum. 

La multe cafele bune!
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#8
gasiti video-uri pe youtube si este topic pe kaffee-netz si home barista

[Image: lxekd0a.jpg][Image: e3LLFFv.jpg][Image: NprMqCh.jpg]
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#9
Unul din elementele pe care le poate regla PID-ul espressor-ului meu este diferentialul intre temperatura din boiler si ce ajunge in grup. Initial era reglat la -8 grade C. Am incercat sa pun un termometru pe el dar nu am unul asa precis. Si atunci imi trebuia o metoda alternativa. 

Am folosit urmatoarea metoda de reglare. Cu masina calda de vreo ora am reglat temperatura de brew la 98 de grade. Am asteptat 5 minute sa se normalizeze si am dat drumul la apa pring grup. A iesit apa fierbinte. Am marit apoi la 99, 100 si abia la 101 a iesit abur apoi apa. Aveam diferentialul la - 8 grade C, l-am marit la - 9 C. 
Sper sa va ajute.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#10
Daca nu ma insel este o premiera pe Gaggia Classic la noi in forum, felicitari! Chiar ii rog pe espressomani sa iti adreseze intrebarile pe topic nu in privat pentru a putea avea si alti colegi acces la aceste informatii.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#11
Cred ca am terminat acum cu imbunatatirile la Gaggia Classic Pro-ul meu. Ultimul lucru ce imi mai trebuia era un automatic shot timer - adica un cronometru care sa plece automat cand apas butonul de cafea. Azi s-a montat si acesta. Este un Luminaire automatic shot timer, un cronometru cu un senzor care se monteaza pe valva solenoida cu trei cai si in momentul in care apesi butonul de cafea incepe sa functioneze. Cand opresti extractia, cronometrul ramane pe ultimul timp inregistrat pana la urmatoarea extractie.  


[Image: vliGvn5.jpg]

Nu trageti in pianist, cablul acela alb o sa fie pozat mai bine si eventual ascuns dar am montat device-ul sa vad ca merge. In plus, cronometrul a fost scump, dar imi doream asa ceva de mult, iar de cand am pus si dimmer-ul utilizarea unui cronometru manual nu era ideala. Am incercat si cu un cantar Acaia Lunar dar trebuia sa ma uit la timer care era jos apoi la manonetru sus si precizia lasa de dorit. Asa ca, am gasit aceasta solutie. 

Poate mai exista unele mai ieftine, dar, pentru mine, acest thread nu este despre acolo era mai ieftin. Ci despre cum este mai usor pentru mine sa obtin rezultatul dorit. Multumesc de intelegere. Gata, ma opresc cu modificarile acum. La multe cafele bune!
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#12
salut
Da, clar! Opreste-te din modat. nu mai ai ce scoate din el.

Trebuia sa incepi cu schimbarea rasnitei de la bun inceput. nu ne-ai spus daca rasnita e aliniata corespunzator, chiar daca zici ca e noua. Rasnita e problema in toate problemele mentionate de tine. apoi apa pe care o folosesti. apoi SITA (basket) in care pui cafea - nu ma refer la cea de la grup.
aparatul e doar o ramura
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
#13
Nah, nu te opri aici.

Daca tot ai investit și bani și răbdare și timp în aparat, go for a full custom body to fit all those things in Big Grin

Trimis de pe al meu SM-S908B folosind Tapatalk
 
Reply
#14
@majorusa

conform comentariului tau :
"PID-ul a aparut pentru ca am incercat sa reglez temperatura ca sa pot lucra cu diferite roast-uri. Majoritatea pe care le aveam erau dark, dar aveam si ceva medii. Am incercat sa elimin gustul amar si partial am reusit, dar doar cu cafele scumpe care parca tot nu aveau gustul de la cafenea."

Pai dar cum ai vrea tu, (sau eu chiar ca avem acelasi aparat),  sa scoti gustul exact ca la cafenea??
pai daca era asa simplu, cafenelele foloseau doar Gaggia Classic, si nu apare de 10k de euro..
si rasnite de 3k lei. de ce sa mai investesi in aparate scumpe?
o sa zici ca acolo ei fac 200 de cafele zilnic. 
atunci decat sa dea 20k EUR pe rasnite si espresoare, isi luau 100 de bucati d-astea ieftine si le roteau..

tu ai avut un etalon ceva care e peste orice mod ai face tu, sau eu. ar fi doar Gaggia pe piata daca prin moduri iese la fel ca pe orice altceva scump. ce rost ar mai avea sa se fabrice alte aparate, brand-uri, etc
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
#15
(15-02-2023, 16:39)staicueduard Wrote: Da, clar! Opreste-te din modat. nu mai ai ce scoate din el.

Trebuia sa incepi cu schimbarea rasnitei de la bun inceput. nu ne-ai spus daca rasnita e aliniata corespunzator, chiar daca zici ca e noua. Rasnita e problema in toate problemele mentionate de tine. apoi apa pe care o folosesti. apoi SITA (basket) in care pui cafea - nu ma refer la cea de la grup.
aparatul e doar o ramura

Da, ma opresc. Acum doar experimentez cu ce am. Si nu, nu voi face carcasa custom Smile
Rasnita e buna, e un Eureka Mignon Libra. Am si o Eureka Mignon Specialita. Nu am facut alinierea paralela a cutitelor, probabil ca o s-o fac si pe asta. Apa e filtrata si are si agent de dedurizare in interior. Basket-ul este BoB de 18 grame si folosesc si un puck screen. 
De cand am facut modificarile, am bagat pre-infuzie am scos cafele foarte bune! Si flow-ul masurat pe parcursul extractiei a fost constant.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#16
ai dat banii pe atatea mod-uri si nu ai luat un basket adevarat.
chiar si cel stock este peste ce mi-ai spus ca ai. ai gaurile adunate pe mijloc.
cumpara un VST de 18grame
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
#17
(15-02-2023, 16:59)staicueduard Wrote: conform comentariului tau :
"PID-ul a aparut pentru ca am incercat sa reglez temperatura ca sa pot lucra cu diferite roast-uri. Majoritatea pe care le aveam erau dark, dar aveam si ceva medii. Am incercat sa elimin gustul amar si partial am reusit, dar doar cu cafele scumpe care parca tot nu aveau gustul de la cafenea."

tu ai avut un etalon ceva care e peste orice mod ai face tu, sau eu. ar fi doar Gaggia pe piata daca prin moduri iese la fel ca pe orice altceva scump. ce rost ar mai avea sa se fabrice alte aparate, brand-uri, etc

Asa e. Cu toate acestea, cand mi-a placut o cafea, m-am dus la barista si l-am intrebat daca o are la vanzare la punga si cum a pregatit-o: ce temperatura la aparat, preinfuzie sau nu si cat, timp de extractie, raport greutate doza cafea - cantitate de espresso . Am reusit sa replic pe Gaggia un gust similar chiar daca nu identic. Cand m-am referit la gustul de la cafenea, adica nu era amara, avea un pic de aciditate, se simteau arome florale sau citrice sau ce caracter avea cafeaua aceea. Normal ca nu poti compara o masina de 500 de EUR chiar si cu mama mod-ului cu una de 5000 EUR. Desi...https://www.youtube.com/watch?v=RnGeEfazcpc&t=362s .  
Oricum, cumva simteam ca masina mea poate mai mult. Si acum poate. 
Mie imi trebuie pentru lapte o cafea mai amara. Sotiei pentru long black sau americano una fara amareala. Acum am reusit sa le fac pe amandoua, constant sa aiba caracterul care trebuie. 
Pentru mine, asta e un proces de invatare. Vin de pe masini cu capsule si ani de zile am crezut ca aia e cea mai buna cafea pe care o poti face acasa. Acum am inteles ca o cafea facuta la Gaggia mea este muuult mai buna decat orice scoate aparatul cu capsule. In plus imi place sa experimentez si mai ales sa inteleg procesul din spatele pregatirii unui espresso bun. Probabil ca in vreun an doi o sa trec la o masina mai buna. Deocamdata, acesta e ce imi trebuie.

(15-02-2023, 17:30)staicueduard Wrote: ai dat banii pe atatea mod-uri si nu ai luat un basket adevarat.
chiar si cel stock este peste ce mi-ai spus ca ai. ai gaurile adunate pe mijloc.
cumpara un VST de 18grame
Da, m-am uitat la VST, nu am gasit in stoc la momentul acela decat de 25 de grame, apoi am uitat. O sa comand unul. BoB-ul l-am luat dupa niste rewiew-uri care mentionau ca scoate o cafea mai dulce. Pe mine nu m-a dezamagit.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#18
Ai facut test cu sita stock dubla comparativ cu BoB?
Ca de exemplu eu am scos pe stock mai bine decat una IMS. Oricum amanadoua sub VST. Ma gandeam ca il loc de BoB sa folosesti si stock
Gaggia Classic Pro 30 Years LE + PID + OPV 9 bar | Turin DF64 | Kinu M47 Classic / IMS shower screen / IMS Competition/Superfine 18gr / Bottomless PF / 58.5mm AVX tamper / WDT tool / Scale and timer
 
Reply
#19
(15-02-2023, 23:11)staicueduard Wrote: Ai facut test cu sita stock dubla comparativ cu BoB?
Ca de exemplu eu am scos pe stock mai bine decat una IMS. Oricum amanadoua sub VST. Ma gandeam ca il loc de BoB sa folosesti si stock
Da. BoB a fost mai bun. Am comandat un VST de 18 azi o sa vina vineri.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
#20
De doua zile fac cafele folosind timer-ul automatic pe care l-am instalat. Este incredibil cat de mult ajuta la profilarea shot-ului si cat de mult imbunatateste experienta de folosire a masinii! Ajuta si la calibrarea initiala a shot-ului. 
Sigur ca poti folosi un timer manual, telefonul sau cel de la cantar dar experienta mea nu a fost foarte buna. Cam atat. Am simtit nevoia sa ventilez cumva asta.
Gaggia Classic Pro limited edition mod (PID, manometru, dimmer, OPV 9 bar) , Eureka Mignon Libra
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)