Hello There, Guest! Login Register


Gaggia Classic 2019 portafiltru blocat & variatii mari la timpul de extractie

#1
Salutare

Am o problema cu portafiltrul, si anume:

Recent am cumparat o rasnita - Eureka Mignon Specialita..dupa 0.5kg de cafea aruncata (prima experienta cu o rasnita) am reusit sa scot un espresso decent. Dar o data la 4-5-6 shot-uri nu mai pot pune portafiltrul (gol) in grup. Nu mai intra. Si trebuie sa desfac/curat tot grupul. Se aduna cafea in canalele alea si nu mai intra deloc portafiltrul, nici macar gol. Am observat ca si dupa ce curat toata cafeaua intra greu, pana cand nu frec bine canalul acela pe unde gliseaza pf. Si se aduna pe carpa ceva negru (nu pare a fi cafea), foarte ciudat. M-am gandit ca poate fi de la garnitura? Sa incerc sa o schimb? A mai intampinat cineva ceva de genul?

A 2a problema ar fi ca tin constanta macinatura si cantitatea de cafea dar timpul de extractie variaza destul de mult, si ma gandesc sa nu fie ceva problema de la aparat. La 17.5g in > 50g out timpul de extractie este oriunde intre 17 si 25s.

Mersi
 
Reply
#2
Portafiltrul e original? Din ce an espressorul? E model 2015 cu boiler de inox?
Gaggia Espresso; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
#3
17.5g de cafea prajita mai tare, eventual din comert, e foarte mult in sita dubla cu care vine aparatul. De asta e foarte posibil sa dea "pe afara" si sa murdareasca garnitura.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#4

Fa un filmulet de la a-z cantarire, tampare, curgere.
Lelit PL162T Bianca + Hedone Honne
 
Reply
#5
(13-06-2020, 14:17)Zaheyu Wrote: Portafiltrul e original? Din ce an espressorul? E model 2015 cu boiler de inox?

Portafiltrul e original, espressorul este modelul RI9480/11, cumparat la sfarsit de 2018. Nu stiu ce boiler are.
(13-06-2020, 16:18)dev Wrote: 17.5g de cafea prajita mai tare, eventual din comert

Am incercat cantitati de la 16 la 18. Am ramas la 17.5, nu pare multa. Cand scot puck-ul nu se vede urma de la surubelul ala ce tine shower head-ul. (da, e cafea din comert, probabil prajita mai tare, dar tin sa mentionez ca inainte sa iau cafeaua asta, mi s-a mai blocat cu o cafea de prajitorie, proaspata, macinata prea fin. Blocat aparat > blocat portafiltrul. Incercat doza mai mica > aparatul nu s-a mai blocat, dar portafiltrul da)
(13-06-2020, 18:12)slavic1983 Wrote: Fa un filmulet de la a-z cantarire, tampare, curgere.

Sa vad cum reusesc. Dar nu fac nimic special..17.5g cafea cantarita pe cantar. Tamparea o fac la fel de fiecare data, nu au cum sa fie variatii acolo. Apoi bag portafiltrul, pun cantarul sub portafiltru, pun recipientul in care curge cafeaua, opresc la 48-52g. Cronometrez de cand incepe sa picure cafea, nu de cand apas butonul la aparat (sau e mai bine sa cronometrez din momentul de cand apas butonul?)
 
Reply
#6
În general, nu se recomanda extracții foarte lungi din cafea prăjită mai tare sau la care nu se știe data prăjirii.

După extracție, sita trebuie sa fie relativ curată pe pereții unde nu a fost cafea și pucul compact, dacă s-a folosit o cantitate de cafea corespunzătoare.

Sitele duble de Gaggia sunt făcute pentru un maxim de 16g de cafea prăjită sus, gen de supermarket, și undeva la 18g de cafea proaspăt prăjită ceva mai jos.

Problema cu cafeaua din comerț este că, de cele mai multe ori, e prea veche ca să fie potrivită pentru un espresso pe un aparat semi automat. De asta ai simțit nevoia să supradozezi și probabil sa macini prea fin.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#7
Dupa extractie ramane apa deasupra puck-ului. Chiar daca este apa deasupra, puck-ul nu este moale, este relativ compact. Sa inteleg ca ar trebui sa pun 16g, dar macinat mult mai grosier? Cred ca ar curge ca la robinet. Intre timp am luat niste boabe proaspat prajite. Incerc si cu astea mai tarziu sa vad ce-mi iese.

Deci parerea ta este ca din cauza macinaturii prea fine se blocheaza portafiltrul, ar fi exclus un defect cu garnitura? Am curatat si astazi aparatul, este si cafea, dar se curata usor; ce e mai nasol si trebuie frecat mai bine, este un praf fin negru care e bine 'lipit' acolo.

Oricum am sa comand o garnitura noua din silicon, macar exclud posibilitatea asta cu 20 lei. Si ma gandesc sa tot iau si un difuzor de apa din alama + un showerhead si o sita ims de 16-18g.
 
Reply
#8
O sita buna, dusul si placuta de alama sunt upgrade-uri foarte bune dar prima data ar trebui un PID. Banuiesc ca lasi aparatul macar 20-25 de minute sa ajunga la o temperatura potrivita. Grupul masiv de pe Gaggia are nevoie de ceva mai mult timp pentru a ajunge la o temperatura apropiata de cea a boilerului.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#9
Da, minim 20min sta la incalzit. Cat despre PID, inca nu ma bag la modificari de genul. Raman la astea mai basic. Vreau doar o cafea decenta, si sa nu mi se colmateze aparatul. De fapt cea mai mare problema a mea este blocarea aparatului. In rest sunt super multumit de calitatea cafelei pe care o consum.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)