Hello There, Guest! Login Register


Frother

#1
Au băgat spumatoare de lapte la Lidăl, căni electrice care încălzesc și umflă spuma, la 120 bucata.
Mai sunt și căni / cești, dar cam nasoale.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#2
Am eu un aparat aproape identic, vandut sub brandul illy. Indiferent de laptele folosit, rezultatul nu prea seamana cu crema obtinuta cu o teava cu aburi. Scoate o spuma, numai buna de "prostit" musafirii care nu stiu ce-i aia cappuccino. Despre latte art, nici vorba.
 
Reply
#3
Cu un French press de 30 de lei si un pic de munca iese si latte art, pe încercate. Uite o metoda mai minuțioasa, dar merge si daca dai de mai puține ori la "manivela":

https://youtu.be/wFFJ-NLjNZY
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#4
Asta e problema masinilor din comert, ca doar invartesc laptele, fara o miscare de la suprafata in jos nu ai cum sa incorporezi aer... ceeace face FP-ul.

As experimenta cu una din comert montand discul oblic, incat sa atinga suprafata laptelui cu o margine, ar face treaba mai buna decat cum e acum.
Sau montand o mica elice, care sa traga lapte pe centru si sa il evacueze catre pereti.
 
Reply
#5
Cana de la Lidl si probabil multe altele au un arc ca de pix care are capetele unite.
Practic impinge laptele spre margine iar caldura il va face sa se ridice.
Insa nu se compara cu teava de abur de la espressor.
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
Metoda de spumare cu French Press o fi bună, dar la final trebuie insistat foarte mult cu igiena. E cea mai dezavantajoasă din acest punct de vedere. Laptele trebuie încălzit înainte, deci Sad  .

Metoda cu micro-telul cu baterii îmi dă rezultate satisfăcătoare, dar nu e deloc elegantă, lucrează cu laptele cald și până acum nu am întâlnit un aparat căruia să nu i se descentreze tija și să facă niște mișcări aberant de ample, bune de bătut omleta.

Asta din urmă se rezolvă cu acel spumator de bar care seamănă cu un mixer vertical de mână, dar care se fixează de blat. Am văzut și la Aușan unul, pe la 1xx lei. Este folosit frecvent în coffee joint-uri. Tot neelegant, tot trebuie încălzit laptele înainte, iar tija se curăță prin ștergere cu cârpa. Yuck?

Steam wand: metoda clasică, apreciată de toți. Se lucrează cu laptele rece, adică grăsimea din lapte este mai vârtoasă și bulele nu se sparg așa ușor. Există opțiunea ca după spumare să se încălzească laptele la 55-60° sau să se procedeze altfel. Mă enervează cerințele de igienă. Intră lapte pe țeavă, cel de afară trebuie șters bine cu cârpa udă, că se face glazură într-o secundă. Dacă ștuțul este de proastă calitate, rezultă o bolboroseală penibilă, că mai bine sufli cu paiul în gură și termini bâlciul. Dacă țevușca și ștuțul sunt bine făcute (unghi corect, lungime corectă, mobilitate, manșon de unde să apuci, măcar 2 orificii, posibilitate de demontare, nu plastic etc), sunt șanse bune să iasă o halbă corectă de latte. Va trebui să-l restaurez pe dl Spaziale ca să beneficiez de așa ceva.

Agitatorul de la Lidăl are o chestie bună: lucrează pe lapte rece, pe care îl încălzește progresiv. Cum spumează, habar n-am, dar cică nu e tocmai rău. Îl găsesc scump și nepractic pentru că ocupă o priză și loc pe blat pentru o funcție utilizată punctual. Dacă ar fi pe la 30-40 de lei, l-aș cumpăra.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#7
Si pe mine ma enervează concedii sa încălzesc separat laptele intr-un ibric, sa il torn in FP si apoi sa le curat pe ambele

O idee pe care nu a testat-o inca ar fi un FP din metal complet (exista pe la 80-100 lei) la care sa ii pui un mic silicon termorezistent pe maner si sa încălzești direct laptele in el, spumezi, cureți si aia e.
Lelit PL81T, ​Kinu M47 Phoenix
​​​​​​Deplasare: Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#8
(20-05-2021, 12:31)dragos.stoian Wrote: Si pe mine ma enervează concedii sa încălzesc separat laptele intr-un ibric, sa il torn in FP si apoi sa le curat pe ambele

O idee pe care nu a testat-o inca ar fi un FP din metal complet (exista pe la 80-100 lei) la care sa ii pui un mic silicon termorezistent pe maner si sa încălzești direct laptele in el, spumezi, cureți si aia e.

Faci asta cu chestia de la Lidăl, practic. Obiectul este deja disponibil, nu mai trebuie așteptat să fie inventat.
Eu optez pentru spumare la espressor, iar în condiții adverse încălzit lapte în cănuță de inox sau emailată și spumat cu micro-tel. Evident, adio latte art, că iese ceva rudimentar. TIP: se poate folosi tija termometrului pentru latte art. La Aușăn exista unul pentru bbq, cu display LCD și tijă pliabilă, 25 lei, parcă.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#9
Hola.

Mai profi e ăsta, deși tot vei încălzi laptele (n-ai csf).
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#10
Am eu varianta de la Lidl. E decent, dar eu il opresc inainte de termen, pentru ca scoate o spuma prea tare altfel.
Cantitatea iarasi e OK. O vreme faceam cu Mixy dar era nevoie de cantitate mai mare de lapte (turatie foarte mare). Calitatea era mai buna insa. Dar trebuia incalzit si laptele…
PL41TEM, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#11
Și un review pt. NanoFoamer, de la Sprometheus.
Lelit PL41LEM + IMS + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)