Hello There, Guest! Login Register


Flair Espresso

(12-07-2019, 17:48)dev Wrote: Nu ai sa scapi de amar cu o râșniță conică cu cuțite cu profil de espresso.

Sad
 
(12-07-2019, 17:48)dev Wrote: De ce nu ți-ai luat o râșniță cu cuțite plate?

Restrictii de spatiu, buget, aspect...
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Poate ca nu e vorba de supraextractie, ci de subextractie, e usor sa facem confuzie. Incearca sa nu mai pui apa la 92 si lungeste putin preinfuzia si extractia. Cred ca ai sanse sa obtii ceva foarte dulce, nu as pune gustul neplacut pe seama rasnitei. Eu am reusit cu Flair shot-uri foarte placute cu cafele de la Sloane, foarte dulci, cu timpi de extractie lungi, in jur de 1 min si 10-20 sec, cu Macap-ul (ok, cutite plate, dar nu cred ca Niche Zero e cauza pt amareala).

Ce mai vreau sa spun despre apa la 92: la leviere, apa care este in pistonul de extractie este toata apa care va participa la extractie, care intra in contact cu pucul de cafea si este "racita" de acesta. Spre deosebire de o masina cu pompa, la care apa vine mereu la o anumita temperatura, la un levier curba temperaturii va fi mereu descendenta. Deci nu vad nici un rost sa pui apa din kettle setat la 92 de grade, care probabil iese din spout cu mai putin de 90.

In review-ul de pe HB la Cafelat Robot si e similar pt Flair, un user spunea ca nu reuseste sa toarne apa suficient de fierbinte pt Robot decat daca pune apa direct din boilerul de abur, altfel, daca pune din kettle, nu e suficient de fierbinte.

Asa ca parerea mea e sa renunti la 92 de grade, eu as folosi un ibric pe aragaz in loc de un kettle electric, luat de pe foc si turnat imediat ce fierbe.
 
Reply
Ok, o sa încerc cu temperatura mai ridicata, dar o sa fierb apa în kettle, căci mi-e mai ușor sa torn cu gatul de lebădă, decât cu ibricul. Plus ca în ibric fierb deja pistonul Smile
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Si vi se pare o idee buna ca primul strat de cafea sa fie "atacat" cu apa peste 95 grade ?
Mie nu... dar poate de vina sunt "gusturile" mele, care s-au format pe cafea preparata la 88 grade in medie.
Am avut masina (nu Flair) setata initial la 92, si apoi am coborat-o la 90, ce iesea avea prea mult amar. Vorbesc de grade in apa/piston chiar in momentul infuziei.
E adevarat si ca patul de cafea la Flair este aproximativ dublu ca grosime decat la o masina de 58, si asta duce la un gradient deloc de neglijat de temperatura intre straturi...

Nu vrea nimeni sa incerce un manson de incalzire grup care macar sa tina temperatura un pic mai constanta decat este acum? Vorbesc de folii care le gasiti pe eBay cautand dupa "Motorcycle Handle Bar Warmer Heated Grip"... or fi si la noi in tara la magazinele de bikeri...
 
Reply
Da, teoretic asa e si observ ca producatorii au folosit solutii diverse pt scaderea tempetaturii apei care ajunge pe puc, pe langa incalzirea grupului - fie ca e vorba de termosifon, la QM Veloce, fie ca e vorba de o camera seaparata in circuitul de termosifon pt apa care ajunge pe puc, la Bosco, fie o camasa, la grupurile de la LP Millenium si la cele CMA. Dar, avand in vedere ca Elektra MCAL si Strega, masini la care apa vine direct peste cafea din boiler, sunt capabile de shot-uri foarte bune (la Strega fara flush), eu nu ma stresez cu temperatura apei care vine peste primul strat de cafea, de scaderea temperaturii acesteia se ocupa marimea cilindrului de extractie si ...primul strat de cafea din puc Smile
 
Reply
Ok, dar cat de mult o sa fie primul strat din puc supraextras. Poate de acolo e amarul in retrogust care ma supara.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Eu tot zic ca nu e amar de supraextractie si ca nu e rasnita de vina si nici primul strat, ci o subextractie Smile
 
Reply
Ce cafea folosesti?
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
(13-07-2019, 14:14)cradun Wrote: Eu tot zic ca nu e amar de supraextractie si ca nu e rasnita de vina si nici primul strat, ci o subextractie Smile

O sa experimentez o perioada cu apa clocotita sa vad ce iese.

Cafeaua e tanzania blackburn estate, prăjită de mine, lăsată 1 minut după 1C care s-a petrecut pe la mim 8:20 mie îmi pare suficient de light prăjită...

[Image: kFnO5eV.jpg]
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Eu aș mai fi lăsat-o nițel. Cred că am avut și eu cafeaua asta și mi-a plăcut mai mult ceva mai dezvoltată.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Si eu am prajit cafeaua asta si am mers pana la 1:30-1:45 min dupa FC.
Brewtus IV-R, e37s
 
Reply
Nu e modelul pro, dar e destul de interesant de observat ca temperatura apei deasupra pucului ramane destul de stabila pe timpul extractiei. As fi fost curios ce temperatura are la iesire, si mai ales la pro, care are pf metalic.

Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
Cred ca asta e referinta cand vorbim de temp study pe Flair.
 
Reply
(13-07-2019, 10:35)renatoa Wrote: Nu vrea nimeni sa incerce un manson de incalzire grup care macar sa tina temperatura un pic mai constanta decat este acum? Vorbesc de folii care le gasiti pe eBay cautand dupa "Motorcycle Handle Bar Warmer Heated Grip"... or fi si la noi in tara la magazinele de bikeri...

La asa ceva te referi? Nu prea vad cu poti sa tii grupul la 90 de grade cu folia asta.

(30-05-2019, 15:33)Neuromancer Wrote: oricat ai incalzi grupu tot pierzi temperatura pana termini shotul.. iar stabilitatea termica este extrem de importanta pentru gustul final al cafelei..

Eu am 3 portafiltre momentan si am zile cand fac 3 shot-uri unul dupa altul fara sa reincalzesc pistonul intre ele. Trag pe primul, scot portafiltrul, imping pistonul, pun portafiltrul, umplu camera cu apa din kettle, trag pe al doilea, repet la al treilea. Opeartiunea de trecerea de la un shot la altul dureaza maxim 15 secunde.

Daca prepararea pucului si extractia sunt cat de apropiate pot eu sa le fac, nu simt nicio diferenta majora intre cele 3 shot-uri.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
(15-07-2019, 19:30)Laddu Wrote: La asa ceva te referi? Nu prea vad cu poti sa tii grupul la 90 de grade cu folia asta.

Folia aia rezista la peste 200 grade, exista variante pe plastic kapton, care s-a folosit drept banda de etansare intre sticla si metal la prajitoare fluid bed.
 
Reply
Nu am contestat la cât rezista, doar ca la 12v sigur nu ajunge la 90 de grade.
Strietman CT2 | Niche Zero | M47 brew | Aeropress | V60
 
Reply
In vacante Flair este cu noi si isi face treaba foarte bine:

[Image: KFAQ6xE.jpg][Image: nPpQBMk.jpg][Image: 27VW8Gv.jpg]In vacante Flair este un partener de baza:

[Image: FnNh504.jpg][Image: JgkQOyi.jpg]
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
Postez mai bine aici decat la bursa, e mai bine tintita Smile

1. Are cineva un piston de Flair in plus/de dat ? Adica asta:
https://www.flairespresso.com/product-page/flair-piston

2. intereseaza pe cineva asa ceva ?
https://www.flairespresso.com/product-pa...er-for-pgk

Eventual schimb intre 1 si 2 ar fi potriveala perfecta... Big Grin
 
Reply
Photo 
    Ieri am primit din GB un Flair , aprox 900 lei, varianta cea mai ieftina.
Are si tamper din inox.
Din doua extractii numai una partial reusita.
Totusi consistenta extractiei este superioara celei obtinuta  cu DeLonghi.
[Image: o3ej0xt.jpg]


Attached Files Thumbnail(s)
   
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)