Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
Kribli se potriveste diametrului de la Flair?
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Ce diametru interior-exterior are sita de Flair?
Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
(31-05-2019, 19:47)dev Wrote: Ce diametru interior-exterior are sita de Flair?
Nu prea am cu ce sa masor acum, dar in specificatii vad scris "46mm".
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.936
Joined: Feb 2015
Craiova
46 o fi cilindrul/pistonul...
Tamperul e de 39, am masurat 39.6 unde sta sita de dus.
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
(30-05-2019, 13:41)kum Wrote: Alta chestie pe care am observat-o de curand (nu stiu de cand e asa):
A mai patit cineva? Am scos inelul si geamul care vin peste cadran si am incercat sa duc acul la 0, dar revine in acea pozitie (e actionat de un arc).
Am vorbit cu cineva de la Barshaker, i-am explicat ca e posibil sa fi apasat peste plaja espresso (6-9 bari) cand incercam sa gasesc gradul optim de rasnire si i-am intrebat daca asta ar fi cauza, dar mi-au zis ca nu cred. Dar ca vor incerca sa schimbe piesa pe garantie.
@
kum Ai rezolvat problema ?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 549
Joined: Oct 2012
Galati
Da. Chiar ieri mi s-a intors piesa de la ei. Nu stiu daca e piesa mea reparata sau e una noua, cert e ca acum e OK.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
In alta ordine de idei, am o nelclaritate cu privire la functionarea dusului. Lasa acesta apa sa treaca dupa turnarea in piston sau nu? Adica in intervalul de la inceperea turnarii pana la actionarea levierului, are loc un blooming in pucul de cafea sau nu?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 549
Joined: Oct 2012
Galati
Nu prea cred... gaurile sitei sunt prea fine pentru a permite acelei cantitati mici de apa sa treaca prin ele.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
Posts: 576
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
Eu cred totuși că trece foarte puțină apă, dar blooming nu cred că se face, cafeaua fiind presată și acoperită de sită(nu poate trece multă apă și nici spațiu nu are).
Espressoman infocat
Posts: 101
Joined: Oct 2013
Bucuresti
12-06-2019, 13:37
(This post was last modified: 12-06-2019, 13:37 by Esk.)
Trece, dar nu multa. Se inchide putin culoarea apei la umplerea cilindrului.
Este ca o preinfuzie
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
(12-06-2019, 13:37)Esk Wrote: Trece, dar nu multa. Se inchide putin culoarea apei la umplerea cilindrului.
Este ca o preinfuzie
Am vazut si eu inchiderea la culoare a apei, dar o pun pe seama catorva particule care raman pe marginea portafilutrului, deasupra sitei de dus. E inevitabil sa nu ramana ceva agatat deasupra sitei.
Ca sa intre apa in puc si sa coloreze restul apei din piston ar trebui sa nu ai sita pusa.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.936
Joined: Feb 2015
Craiova
Nu ai de unde sa stii, e simplu de testat, toarna apa in cilindru, lasa 10 secunde, rastoarna, scoate sita si vezi daca s-a umezit cafeaua.
Intrebarea mai curand este... cat crezi ca patrunde apa doar prin gravitatie intr-un puc bine preparat ?
As zice ca nici 2-3 mm, si la cat de inalt este cel de Flair, nu as numi blooming ce se petrece acolo...
Zic asta avand deja experienta unor extractii pe doua masini similare, care nu au preinfuzie sub presiune, ceeace imi permit sa umblu la puc dupa inceperea extractiei fara sa imi sara apa fierbinte in fata.
Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
Ce cantar ar fi potrivit pentru Flair? Ceva sa incapa in tavita.
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Acesta
Eu il folosesc in loc de tavita, peste chiar nu stiu daca are loc. Dar eu il folosesc cu mare placere de vreun an. Desi e limitat la 500 g, il folosesc si pt V60, cu un pahar usor si cu un con de plastic. Imi place ca e rapid. Se inchide automat dupa ceva timp (nu stiu exact cat, poate 45 de sec?), dar functia de auto-off se poate inchide, pt extractiile foarte lungi.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
(19-06-2019, 13:48)cradun Wrote: Acesta
Unul cu timer exista? Sau timerul n-ar fi necesar?
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Ba da, timerul este foarte important, iar la telefon e putin neconvenabil pt ca mereu uit sa dau drumul. Doar ca un cantar cu timer e mult mai mare si nu mai incape in spatiul acela de la Flair. Eu am un timer separat, tot de la barshaker, ceva gen 40 de lei, cel pe negru.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
(19-06-2019, 14:01)cradun Wrote: Ba da, timerul este foarte important, iar la telefon e putin neconvenabil pt ca mereu uit sa dau drumul.
Da, iar pentru blonde e chiar nasol. Eu intr-o zi am vrut sa fac un video ca sa vad apoi cum curge cafeaua prin portafiltru, si dupa ce m-am straduit sa fiu chiar artistica, am realizat ca nu am apasat Rec.
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Espressoman infocat
Posts: 576
Joined: Feb 2017
Târgu-Mureș
19-06-2019, 18:19
(This post was last modified: 19-06-2019, 18:22 by sochaux_.)
Este și mai mic și cu timer, dar e mai greu de găsit la noi.
@
Dianette Te-ai arătat interesată luna trecută de modelul postat pe grupul Flair de pe Facebook. Nu mai e ok?
Discuția aici:
https://www.facebook.com/groups/19777087...514122200/
Pentru cei care nu au cont pe Facebook sau nu sunt în grup sau nu vor să vadă discuția și vor să vadă doar cântarele, erau acestea:
https://www.amazon.com/gp/product/B07MQ8Z1RL/ -
MAXUS MATE1000 Portable Digital Scales 35oz x 0.01oz Red
https://www.amazon.com/gp/product/B07MC77VMJ/ -
MAXUS MATE 200 Portable Pocket Scale 7oz x 0.001oz Red
Cred că găsești asemănător și în țară, la preț mai mare probabil.
De exemplu acesta s-a mai postat și pe alte subiecte aici pe forum:
https://www.piese-espressor.ro/cantar-ca...cronometru
Poate are cineva cont pe piese-espressor.ro să ne spună prețul actual, era peste 100 lei parcă.
Eu aveam cumpărat înainte unul 10,5 x 12,7cm și cu el am rămas și acum, fără timer. Încape cât de cât bine și la Flair, cu ceașca mai înspre marginea platformei.
Cum sunteți mulțumiți cu Flair după această perioadă de utilizare?
Eu mă așteptam la mai multă "cremă", raportat la Cafflano Kompresso. Parcă l-ar face de rușine aici.
Știu că ar trebui să încerc și cu cantitate mai mare de cafea, dar momentan m-am oprit la 15g... 15g care te încurcă de cele mai multe ori la tampare, este exact cât să ajungă tamperul la buza respectivă din sită despre care s-a mai discutat pe aici, lucru care poate duce foarte ușor la o tampare "strâmbă" fără să-ți dai seama până nu ridici tamperul. Pățesc de multe ori.
Cu 16g probabil aș rezolva problema, dar nu vreau încă.
Espressoman infocat
Posts: 172
Joined: Nov 2017
Bucuresti / Trier
@
sochaux_ merci!
Uitasem complet de modelele astea mentionate in FB, poate si pt ca speram sa gasesc ceva prin tara sau cel putin prin Europa. La un grup buy din US, m-as baga.
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
Espressoman in foc@
Posts: 929
Joined: Dec 2017
Iasi
Cele doua de pe amazon.com nu sunt livrate in Romania (deci no group-buy), pe amazoanele din EU nu sunt disponibile; pacat, sunt interesante ambele variante.
■ ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■ ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■ Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■ Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
Astazi am facut niste teste care pot fi pertinente mai ales pentru cei care fierb pistonul inainte de extractie.
L-am fiert in ibric asa cum procedez pentru o extractie normala, l-am scos, i-am pus capacul de silicon si am turnat apa din kettle la 92 de grade. Spre suprinderea mea, temperatura apei in piston a fost de 88 de grade, desi ma asteptam ca inoxul pistonului sa influenteze in directia opusa apa din el si sa am o temperatura mai mare. Am varsat apa si am repetat procedura de doua ori, ca si cum as face inca doua extractii dupa prima, apa avand de fiecare data intre 87.7 si 88.
Cu toate aceastea, tot nu reusesc sa scap de o tenta de amar de supraextractie...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Nu ai sa scapi de amar cu o râșniță conică cu cuțite cu profil de espresso.
De ce nu ți-ai luat o râșniță cu cuțite plate?
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
(12-07-2019, 17:48)dev Wrote: Nu ai sa scapi de amar cu o râșniță conică cu cuțite cu profil de espresso.
(12-07-2019, 17:48)dev Wrote: De ce nu ți-ai luat o râșniță cu cuțite plate?
Restrictii de spatiu, buget, aspect...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
12-07-2019, 22:11
(This post was last modified: 13-07-2019, 00:53 by cradun.)
Poate ca nu e vorba de supraextractie, ci de subextractie, e usor sa facem confuzie. Incearca sa nu mai pui apa la 92 si lungeste putin preinfuzia si extractia. Cred ca ai sanse sa obtii ceva foarte dulce, nu as pune gustul neplacut pe seama rasnitei. Eu am reusit cu Flair shot-uri foarte placute cu cafele de la Sloane, foarte dulci, cu timpi de extractie lungi, in jur de 1 min si 10-20 sec, cu Macap-ul (ok, cutite plate, dar nu cred ca Niche Zero e cauza pt amareala).
Ce mai vreau sa spun despre apa la 92: la leviere, apa care este in pistonul de extractie este toata apa care va participa la extractie, care intra in contact cu pucul de cafea si este "racita" de acesta. Spre deosebire de o masina cu pompa, la care apa vine mereu la o anumita temperatura, la un levier curba temperaturii va fi mereu descendenta. Deci nu vad nici un rost sa pui apa din kettle setat la 92 de grade, care probabil iese din spout cu mai putin de 90.
In review-ul de pe HB la Cafelat Robot si e similar pt Flair, un user spunea ca nu reuseste sa toarne apa suficient de fierbinte pt Robot decat daca pune apa direct din boilerul de abur, altfel, daca pune din kettle, nu e suficient de fierbinte.
Asa ca parerea mea e sa renunti la 92 de grade, eu as folosi un ibric pe aragaz in loc de un kettle electric, luat de pe foc si turnat imediat ce fierbe.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
Ok, o sa încerc cu temperatura mai ridicata, dar o sa fierb apa în kettle, căci mi-e mai ușor sa torn cu gatul de lebădă, decât cu ibricul. Plus ca în ibric fierb deja pistonul
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.936
Joined: Feb 2015
Craiova
13-07-2019, 10:35
(This post was last modified: 13-07-2019, 10:42 by renatoa.)
Si vi se pare o idee buna ca primul strat de cafea sa fie "atacat" cu apa peste 95 grade ?
Mie nu... dar poate de vina sunt "gusturile" mele, care s-au format pe cafea preparata la 88 grade in medie.
Am avut masina (nu Flair) setata initial la 92, si apoi am coborat-o la 90, ce iesea avea prea mult amar. Vorbesc de grade in apa/piston chiar in momentul infuziei.
E adevarat si ca patul de cafea la Flair este aproximativ dublu ca grosime decat la o masina de 58, si asta duce la un gradient deloc de neglijat de temperatura intre straturi...
Nu vrea nimeni sa incerce un manson de incalzire grup care macar sa tina temperatura un pic mai constanta decat este acum? Vorbesc de folii care le gasiti pe eBay cautand dupa "Motorcycle Handle Bar Warmer Heated Grip"... or fi si la noi in tara la magazinele de bikeri...
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Da, teoretic asa e si observ ca producatorii au folosit solutii diverse pt scaderea tempetaturii apei care ajunge pe puc, pe langa incalzirea grupului - fie ca e vorba de termosifon, la QM Veloce, fie ca e vorba de o camera seaparata in circuitul de termosifon pt apa care ajunge pe puc, la Bosco, fie o camasa, la grupurile de la LP Millenium si la cele CMA. Dar, avand in vedere ca Elektra MCAL si Strega, masini la care apa vine direct peste cafea din boiler, sunt capabile de shot-uri foarte bune (la Strega fara flush), eu nu ma stresez cu temperatura apei care vine peste primul strat de cafea, de scaderea temperaturii acesteia se ocupa marimea cilindrului de extractie si ...primul strat de cafea din puc
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 1.210
Joined: May 2018
Lyon
Ok, dar cat de mult o sa fie primul strat din puc supraextras. Poate de acolo e amarul in retrogust care ma supara.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Eu tot zic ca nu e amar de supraextractie si ca nu e rasnita de vina si nici primul strat, ci o subextractie
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 911
Joined: Mar 2014
Rm. Valcea
Ce cafea folosesti?
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.