Hello There, Guest! Login Register


Filtrare apa pentru brew (Aeropress, V60 etc.)

#31
(24-02-2018, 23:08)rdumitrescu Wrote: ... din moment ce, așa cum am zis, am făcut deja asta ... 

In cazul acesta sunt convins ca ne poti oferi detalii, conditiile testului, rezultatele, etc.
 
Reply
#32
Am încercat pe espresso trei rețete de apă: cea a lui Matt Perger, 70/30 și TWW, împreună cu Bucovina și Aqua Carpatica. Toate pe Heleanna's Secret 1. Toate cele 3 au dat rezultate mai bune decât apele plate. Aciditate mai pronunțată, dar plăcută, arome mai clare, iar în cazul TWW am scos printre cele mai bune shoturi pe care le-am băut vreodată. 

N-a fost un test blind per se, întrucât le-am gustat și imediat după ce le-am extras, și după ce s-au răcit. În cele băute calde am știut, evident, care-i care. 

V60 nu am făcut, dar Aeropress da. N-am adaptat în niciun fel rețeta în funcție de apă, ci am folosit aceiași parametri pentru toate. Pe Aeropress am testat Bucovina și TWW. Aceleași observații ca la espresso. Sigur se poate adapta rețeta de preparare a cafelei pentru a compensa lucruri gen aciditate, dar nu cred că se pot accentua și separa așa aromele.

Voi lua la rând rețetele de aici, când iau mai multă cafea de același fel și sunt chiar curios de cea a lui rpavlis, care are duritate zero. Probabil îmi voi lua un Zero Water, pentru a scăpa de căutat apă distilată.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#33
Dar apa veche din boiler nu s-a amestecat cu cea nou bagata in teste, rezultand un mix?
(24-02-2018, 09:15)eugenm Wrote: Practic cantitatea de solubile in cazul unui espresso extras corect si in cazul unei cafele preparate la fel de corect utilizand ca metoda alternativa presa franceza, este aproape identica. Diferenta o reprezinta cantitatea de solvent adica apa. Pentru o extractie violenta cum este cea espresso se pot obtine 3g de solubile din cafeaua macinata utilizand doar 27g de apa, in conditiile in care pentru o metoda alternativa cum este presa franceza, pentru a scoate din cafeaua macinata 3g de material solubil sunt necesare circa 220g de apa, adica aproape de opt ori mai mult. 

Mda, de principiu ai dreptate si ai subliniat bine ce am constat eu gresit subiectiv si in graba.

Totusi, in cazul Aeropress sau V60 sa spunem, intr-o extractie care dureaza doua minute per total nu 4 ca la french press (e drept cu o macinatura mai fina), tds-ul nu este mai mic ca si la espresso?
(24-02-2018, 10:52)dev Wrote: Inainte sa o ia discutiile foarte pe alaturi, m-ar interesa ce solutii de la BWT folositi si ce experiente aveti cu ele.

Nu o ia nimic pe alaturi, discutam civilizat dupa cum vezi. Verifica si celalalt topic despre filtrare pentru impresii ale utilizatorilor.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#34
(24-02-2018, 23:50)Lyvyoo Wrote: Dar apa veche din boiler nu s-a amestecat cu cea nou bagata in teste, rezultand un mix?

Dacă mie mi-era adresată Smile boiler mic, probleme mici. Am făcut flush de 800ml între fiecare extracție. Suficient, cred eu, pentru a înlocui cei 500ml din boiler.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#35
(24-02-2018, 23:45)rdumitrescu Wrote: ... împreună cu Bucovina și Aqua Carpatica ...

Aici intervine punctul meu de vedere. Cred cu tarie ca cea mai buna apa pentru extractia cafelei, cel putin in Bucuresti, este apa de la robinet trecuta in prealabil printr-un filtru de carbon activ. Iar din gama de ape imbuteliate Bucovina si Aqua Carpatica sunt printre alegerile nu cele mai fericite, vezi aici un test ad-hoc. Atat Bucovina cat si Aqua Carpatica au un continut de sodiu foarte mic, la fel si in ceea ce priveste continutul de Ca si Mg.
 
Reply
#36
(25-02-2018, 08:25)eugenm Wrote:
(24-02-2018, 23:45)rdumitrescu Wrote: ... împreună cu Bucovina și Aqua Carpatica ...

Aici intervine punctul meu de vedere. Cred cu tarie ca cea mai buna apa pentru extractia cafelei, cel putin in Bucuresti, este apa de la robinet trecuta in prealabil printr-un filtru de carbon activ. Iar din gama de ape imbuteliate Bucovina si Aqua Carpatica sunt printre alegerile nu cele mai fericite, vezi aici un test ad-hoc. Atat Bucovina cat si Aqua Carpatica au un continut de sodiu foarte mic, la fel si in ceea ce priveste continutul de Ca si Mg.


Teoretic și Brita Maxtra este cu carbon activ. Am folosit suficient de mult cu apă filtrată, doar nu în cadrul “testului”. Nu am văzut diferențe notabile.

La Brita mai e întrebarea, când, pe durata de viață a cartușului obții apa pe care o sorești? Că se schimbă destul de mult la gust de când e nou cartușul, față de când e spre terminarea “vieții” lui.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
 
Reply
#37
(24-02-2018, 23:50)Lyvyoo Wrote: Totusi, in cazul Aeropress sau V60 sa spunem, intr-o extractie care dureaza doua minute per total nu 4 ca la french press (e drept cu o macinatura mai fina), tds-ul nu este mai mic ca si la espresso?

 

Atunci cand ai un continut de material solubil mai mic intr-o bautura preparata utilizand Aeropress-ul sau V60-ul se simte imediat ca ai o cafea subextrasa (pentru bolta palatina antrenata). Daca faci un reglaj de parametrii (macinatura, temperatura si timp de extractie) in final pentru o bautura pregatita utilizand 15g de cafea, EY-ul optim tot in jur de 20% este, indiferent de metoda de preparare utilizata.

Altfel spus pentru urmatoarele retete ma astept la valori de tipul:
Espresso: ratie 1:2 -> TDS 10%
Ibric: ratie 1:10 -> TDS 2%
Aeropress, Siphon: ratie 1:13 -> TDS 1,5%
V60, French press: ratie 1:15 -> TDS 1,3%

Pentru toate valorile de mai sus EY-ul este in jur de 20%, adica la 15g de cafea aproximativ 3g de solubile sunt transferate in solvent (apa).

Pentru anumite metode, de tipul presa franceza, ibric sau sifon, lipsa monitorizarii parametrilor de cele mai multe ori conduce catre un rezultat supraextras. La metodele alternative, supraextractia unei cafele proaspat prajita nu se simte in mod negativ in bolta palatina, dar acest rezultat contrazice parerea generala ca un espresso ofera un aport de cafenia superior altor metode. O cafea macinata mai marunt si uitata in presa franceza un minut-doua in plus va produce o bautura cu un continut net superior de cafeina unui espresso.

(25-02-2018, 08:37)rdumitrescu Wrote: Teoretic și Brita Maxtra este cu carbon activ. Am folosit suficient de mult cu apă filtrată, doar nu în cadrul “testului”. Nu am văzut diferențe notabile.

La Brita mai e întrebarea, când, pe durata de viață a cartușului obții apa pe care o sorești? Că se schimbă destul de mult la gust de când e nou cartușul, față de când e spre terminarea “vieții” lui. 

Deacord, aici lucurile necesita discutii si teste. Eu unul nu sustin un producator in favoarea altuia.

Exista doua variante "constructive", filtrarea gravitationala, in care pe principiul vaselor comunicante apa amplasata deasupra unui cartus de carbon activ migreaza in timp catre partea inferioara a filtrului. Aceasta este cana filtranta.
A doua varianta fiind filtrarea sub presiune (tip BWT), in care pe circuitul de alimentare cu apa inserezi un cartus filtrant, iar presiunea din retea forteaza apa sa treaca peste acesta.
A doua varianta este OK daca ai un aparat tip espresso conectat la reteaua de alimentare cu apa.

Legat de durata de viata, trebuie monitorizate schimbarile. In ce ma priveste cand au trecut 3 luni am schimbat cartusul filtrant, in conditiile unui consum de 1kg de cafea pe luna pentru care consum 15l de apa. Adica dupa circa 40-45 l am schimbat cartusul.
 
Reply
#38
Filtrarea cu carbon activ din cate stiu it's a must daca alegi sa consumi acea apa la temperatura camerei. Stiu multe coffee shop uri care servesc apa de baut fitrata cu BWT schimb de ioni, presupun ca nu rezolva problemele de eliminare ale microorganismelor precum carbonul activ...

Eu personal consultand buletinul de analize Apa Nova prezentat mai sus de Eugen nu as avea nimic impotriva sa o consum zilnic, dupa o filtrare cu carbon. Pentru extractia unui brew in schimb compozitia apei de la Apa Nova nu pare deloc sa se apropie de specificatiile recomandate de Maxwell de exemplu. TWW oarecum reuseste sa aiba o proportie foarte mare de Magneziu ceva mai putin Calciu in relatie cu o concentratie relativ mica de bicarbonati, ceea ce teoretic este o formula foarte buna. Spun teoretic pentru ca nu am emis eu aceste teorii si chiar daca sunt emise de niste oameni destul de bine vazuti in lumea cafelei de specialitate, sub nici o forma nu se autovalideaza pentru mine. 

Totusi testele cu TWW au relevat niste extractii incantatoare, mult mai complexe si cu arome mult mai diferentiate decat orice tim de apa testat de mine. Chiar personal am avut ocazia sa discut cu Maxwell despre TWW la sosirea lui recenta in RO si mi a spus ca stie ca rezultatele TWW sunt  bune dar ca si el personal lucreaza la o solutie in zona asta, cu o compozitie usor diferita. 

Oricum testarea personala e probabil cea mai relevanta si cea mai putin stresanta Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#39
Am mai gasit un produs pentru filtrare apa (doar de la reteaua publica de alimentare cu apa).
Filtru de apa M4 Multistadic, produs romanesc, 4 stadii de filtrare:
1. Coloana ceramica porozitate 0,2 microni
2. Carbune activ
3. Schimbatori de ioni
4. Rasina penta iodata

http://www.pureaquafilter.com/filtru-de-....php#Index
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 ■
 
Reply
#40
Prezentarea de pe site nu-mi inspira niciun pic de incredere... Premiile sunt subtiri, marketingul e inselator in cel mai bun caz...
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#41
Da, modul de prezentare lasa de dorit, dar nu asta ma intereseaza; mai curand eficienta si pretul rezonabil. 
Ma indoiesc de faptul ca este posibil ca un institut sa furnizeze material de publicitate pentru un produs neconform.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 ■
 
Reply
#42
Nu si-au gasit influencerii potriviti care sa ii promoveze pe site-urile unde nu se vorbeste decat de BWT Wink

Da, sunt sarcastic, tocmai ca sa evidentiez cum 2-3 "voci" cu greutatea potrivita pot creea o religie, la care odata aderat, o sustii si tu din nesiguranta mai mult, decat din convingere.
Mecanisme arhicunoscute in psihologia marketingului.
 
Reply
#43
(04-03-2018, 18:47)lracu Wrote: Da, modul de prezentare lasa de dorit, dar nu asta ma intereseaza; mai curand eficienta si pretul rezonabil. 
Ma indoiesc de faptul ca este posibil ca un institut sa furnizeze material de publicitate pentru un produs neconform.

Din prima ei accentueaza "importantele" premii primite... Si apoi iti arata si analizele.
Sincer, prefer o certificare (in genul NCF) decat un set de analize disparate.
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#44
Nu stiam de M4 Multistadic pana astazi, l-am gasit mentionat intr-un thread pe forum.
Incercam sa aflu daca il mai foloseste cineva si daca rezultatele sunt cat de cat aproape de reclama.
■  Kinu M38 / M47PH ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 ■
 
Reply
#45
Filtrarea e foarte problematica doar in espresso. Pe apa de baut de la retea sau pe brew, nu e nevoie decat de filtru de sedimente si carbune activ, as spune, daca nu ai pretentii foarte mari.

Filtrul de sedimente de 0.2 microni e suspect, pentru ca impuritatile l-ar infunda imediat si ar fi nevoie de schimbare destul de des (lunar) pentru mentinerea unui debit rezonabil. Ok, sa fie sub 25 de microni, dar pentru 0.2 ar trebui o cascada de alte marimi mai mari, inainte.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#46
(25-02-2018, 08:25)eugenm Wrote:
(24-02-2018, 23:45)rdumitrescu Wrote: ... împreună cu Bucovina și Aqua Carpatica ...

Aici intervine punctul meu de vedere. Cred cu tarie ca cea mai buna apa pentru extractia cafelei, cel putin in Bucuresti, este apa de la robinet trecuta in prealabil printr-un filtru de carbon activ. Iar din gama de ape imbuteliate Bucovina si Aqua Carpatica sunt printre alegerile nu cele mai fericite, vezi aici un test ad-hoc. Atat Bucovina cat si Aqua Carpatica au un continut de sodiu foarte mic, la fel si in ceea ce priveste continutul de Ca si Mg.

Eugen, ti-am urmarit posturile de pe espressoman si cam sunt de acord cu tine. Am facut si eu niste teste cu TDS metru, PH metru si JBL 6 in 1 , o cana Brita si sistemul asta de la Dedeman:
https://www.dedeman.ro/bucuresti2/echipa.../p/2014308

Eu vreau pentru baut + espresso (fara pretentii f. mari).
Concluzia momentan ar fi:
1. Apa de la robinet trecuta prin Brita - espressor. (imi scade TDS-ul de 128, la 108 cu cana Brita noua). Duritatea scade cu aprox 4 grade, voi masura in seara asta mai exact cu picaturi.
2. Apa de la filtru de osmoza pentru baut (Osmoza practic nu merge, mi-a iesit TDS 140 dupa 6 luni de utilizare - probabil pentru ca nu am pompa si presiunea de pe retea este cam de 1.8 - 2 si trebuie mai mare) --- Ma gandesc sa scot filtrul de osmoza si sa le las pe celelalte 4 si aia e.
Lelit PL41TEM ( Sita dubla Ascaso Precision Competition) | Lelit PL043MMI | Tamper Lelit | Latiera Motta 50cl
Gaggia Classic model nou | PL43MMI | Tamper Etolia 58mm
 
 
Reply
#47
Salut @Danielu,

TDS-ul de 140 este o indicatie ca treapta de filtrare prin osmoza inversa nu isi atinge randamentul nominal, asta in cazul in care nu ai o treapta de remineralizare in aval. TDS-ul apei filtrate cu aceasta metoda ajunge si sub 60.

Pentru voi, cei din tabara consumatorilor de apa trecuta sub presiune mare printr-o masa compacta de cafea cu particule de 300-500 microni Smile , este important sa gasiti o formula ideala de filtare care, pe de o parte sa va asigure o apa suficient de bogata in minerale pentru un rezultat optim si pe de alta parte sa nu va oblige la decalcifieri ale masinii prea dese.

Dar cel mai important este sa folosesti metoda de filtrare care, pentru o cafea proaspat prajita cu punctaj mediu si utilizand reteta de preparare de care esti multumit, obtii un rezultat in care cele patru gusturi se armonizeaza.
 
Reply
#48
Adica ai TDS 128 la retea si prin filtrul de osmoza iti scoate 140???
E montat invers...?  Big Grin Big Grin Big Grin
Quamar M80DR, M47 Phoenix, ex-M38, ex-PL043MMI, Brikka, ibric, AeroPress... and V60/Hario Buono
 
Reply
#49
Prin remineralizare controlata se poate si mai mult de 140.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)