Hello There, Guest! Login Register


Espressorul Profitec GO

#61
(04-08-2022, 18:08)adiszep Wrote: @cradun pai dacă scazi debitul, presiunea va ajunge tot acolo dar mai lent Smile. Presiunea in cazul aparatelor normale este dictat de opv și afectează presiunea doar dacă scoți din sistem prea multă apa și efectiv nu isi mai face treaba OPV-ul, nu?

Eh, depinde. Dc pucul e saturat si scazi debitul pana iti arata manometrul 6 bar, spre sfarsitul extractiei, nu te mai intereseaza ca dc ai lasa pompa sa mearga, ar creste presiunea. Aici e clar ca presiunea e modulata de debit.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX, Flair 58
 
Reply
#62
Parerea mea personala este ca produsele Profitec sunt, fara indoiala, calitativ deasupra  Lelit. Aici ramane discutia legata de optiunile pe care le ofera fiecare si care evident sunt in favoarea Lelit. Daca produsul luat de tine este nou, atunci inseamna ca ai facut o afacere buna si nu ar trebui sa-ti para rau.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#63
_______________________________________________________________________________
@cradun

“Nu are cum sa fie presiunea aceeasi pe timpul extractiei. Presiunea si cu debitul interactioneaza. Daca scazi foarte mult debitul, nu ai cum sa ai presiune la fel, va scadea si presiunea. Invers, da, poti sa scazi presiunea foarte mult si sa ai acelasi debit "la liber". Baga si pucul in ecuatie si lucrurile se complica si mai mult.

Ne referim aici la presiunea deasupra pucului. Ca intre valva si pompa presiunea e constanta, e adevarat, dar ne intereseaza ce se intampla intre valva si puc, de aici si rostul manometrului de grup.”
_____________________________________________________________________________

Daca se face referire la profilarea cu robinet pe grup E61, lucrurile stau cam asa.
Pompa livreaza un debit constant reglat la presiunea de lucru de 9 bar (de ex)
Deci, la intrarea in robinet avem un debit de 10 g/sec (de ex) la presiunea de 9 bar.
Daca robinetul reduce debitul, sa zicem la 5 g sec, nu inseamna ca va reduce si presiune la o valoare mai mica.
Argumentul, daca punem sita oarba, odata cu umplerea spatuilui dintre aceasta si robinet presiunea va creste la valoarea reglata, de 9bar, chiar daca debitul este micsorat de robinet.
Simplificand, pucul poate fi si el ca o sita oarba, daca este preparat necorespunzator si blocheaza extractia.
Ca aceast spatiu (sita/puc si robinet)  se va umple mai rapid sau mai lent, functie de deschiderea mai mare sau mai mica a robinetului este o realitate, insa intr-un timp mai scurt sau mai lung, se va ajunge si la o egalizare a presiunii de dinainte si de dupa robinet (spatiul de deasupra sitei/pucului) chiar daca acesta, robinetul, este deschis doar un sfert, la jumatate sau la maxim de debit (de ex)

De aceea sunt de acord cu afirmatia lui
_______________________________________________________________________________
@umarianos :
”Pentru profilare ai nevoie de control asupra presiunii dar și a debitului, chiar și cei care au doar valva cu padela pe e61 au doar jumătate de carte, ei modifica debitul dar presiunea este aceeași pe tot timpul extracției.”
_______________________________________________________________________________

In lipsa controlului asupra presiunii nu se pot realiza stationari pe puc cu timpi lungiti dupa dorinta celui care prepara cafeaua. 
Oricat control s-ar avea supra debitului, acesta fiind continuu va crea si presiune, pe sita/puc, pana la limita maxima a celei reglate in sistem.
Diferiti vor fi timpii in care se va ajunge la acest maxim, timpi influentati de marimile debitelor de apa si de rezistenta sitei/pucului.

Profilare tocmai asta inseamna; debitul apei de extractie (solventul pentru cafea) trebuie sa circule permanent prin puc, ca sa poata solubiliza mai mult timp sau mai putin, mai lent sau mai rapid, mai multe sau mai putine solubilele din macinatura pucului de cafea, functie de ce doreste cel care prepara.

Daca apa nu va circula permanent prin puc si va fi oprita din robinet sau din pompa, pentru a mentine presiunea, solubilizarea se va face incomplet, din cauza racirii apei de extracte care stationeaza intr-un mediu rece (cel al cafelei, al sitei) a suprasaturarii rapide in solubile dizolvate intr-un volum foarte mic de apa, din cauza udarii neuniforme a macinaturii…..

O profilare din robinet, pe un grup E61,se va putea realiza doar asupra unui puc foarte permeabil, care nu va opune o rezistenta buna, prin care apa va putea curge cu debitul eliberat de actionarea robinetului.
In asemenea situatie insa nu se va putea atinge, in extractie, presiunea optima reglata (9 bar de ex) si gustul cafelei curse in ceasca va avea serios de suferit nu doar la gust, arome ci si la aspect, corp, textura, cremozitate. 
Va rezulta o subextractie de toata frumusetea!

Cred ca nu aici isi avea locul o asemenea discutie despre profilare.
Daca se considera necesar, rog un moderator sa mute postarea in sectiunea dedicata.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#64
@RaduCarutasu, daca se reduce debitul progresiv, pana aproape de obturare, se poate mentine o presiune pe puc de, sa zicem, 2 bar, destul de mult timp. Suficient pentru o extractie, zic eu. Chiar si in faza de preinfuzie, de care ai vorbit.

Ulterior, in faza de saturare a pucului, de exemplu, spre sfarsitul extractiei, reducerea debitului va genera, din nou, o reducere a presiunii, din nou pe puc, indiferent ca in circuit, intre robinetul cu ac si pompa, avem constant 9 bar.

Sunt citiri ale manometrului de grup.

Ca nu putem mentine aceasta presiune pe puc la nesfarsit in lipsa modificarii presiunii la pompa, nu mi se pare relevant pentru extractii de 30s - 1min.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX, Flair 58
 
Reply
#65
(04-08-2022, 19:10)RaduCarutasu Wrote: _______________________________________________________________________________
@cradun

Cred ca nu aici isi avea locul o asemenea discutie despre profilare.
Daca se considera necesar, rog un moderator sa mute postarea in sectiunea dedicata.

Nu-i problema , numa bine incepatorii ca mine cand vad astfel de discutii tehnice se sperie si renunta la espresso acasa Smile
 
Reply
#66
In opinia mea, nu prea se poate realiza o preinfuzie in acest mod.

Debitul mic de apa de la 2 bar nu face decat sa umple lent spatiul de deasupra pucului. Acesta este timpul destul de care spui si nu cel in care apa poate sa circule prin puc la 2 bar.
Acesta, pucul, va actiona ca un dop si se va opune trecerii apei prin el.
Desigur, partea de deasupra va incepe sa se ude, doar ca rezistenta lui va duce la umplerea spatiului de deasupra si, odata spatiul ocupat va incepe sa creasca si presiunea pe manometru, 

Deci, mie mi se pare ca este greu spre imposibil de anulat rezistenta pucului, astfel incat acesta sa nu mai opuna rezistenta si umplerea spatiului odata cu udarea macinaturii sa se faca la 2 bar.
Am mai spus, asta ar fi posibil in cazul unui puc care nu ar opune o rezistenta reala apei de extractie.

Este momentul in care robinetul ar trebui inchis, pentru pastrarea presiunii. Asta nu inseamna si ca macinatura a fost uniform udata si solubilizata.

De ex, la un grup E61 cu robinet, cum se poate programa o preinfuzie la 2 bar, timp de 10 sec, in care pucul sa fie strapuns in primele 4 sec?

Poate vad eu gresit lucrurile!
Si eu profilez si inteleg astfel cele care se petrec in timpul acesta.

(04-08-2022, 19:43)alex_b Wrote:
(04-08-2022, 19:10)RaduCarutasu Wrote: _______________________________________________________________________________
@cradun

Cred ca nu aici isi avea locul o asemenea discutie despre profilare.
Daca se considera necesar, rog un moderator sa mute postarea in sectiunea dedicata.

Nu-i problema , numa bine incepatorii ca mine cand vad astfel de discutii tehnice se sperie si renunta la espresso acasa Smile

Nu aide ce sa iti faci griji. Se poate bea un espresso excelent indiferent daca este extras cu sau fara profilare.
Diferentele dintre shoturi nu vor face ca vreunul sa fie bun si celalalt rau. 
Se pot obtine rezultate mizerabile cu scule de mii de Euro, atunci cand cafeaua est dubioasa sau cel care prepara nu se pricepe.
Si cu scule entry se pot bea cafele excelente daca operatorul stie ce face si cafeaua este de calitate.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#67
Posibil ca diferentele de experienta sa vina din faptul ca eu am folosit numai espressoare cu pompa vibratorie. Acolo, din cauza debitului care oricum e mai mic tot timpul, decat la o pompa rotativa, aveam suficient timp sa incep preinfuzia la debit mare si, cand vedeam acul manometrului ca incepe sa urce, sa schimb debitul astfel incat acesta sa stea cat mai mult pe 2 bar. La pompa rotativa probabil lucrurile se intampla mai repede.
Honne, Fellow Ode, 1zpresso JX, Flair 58
 
Reply
#68
(04-08-2022, 18:54)alex_b Wrote: Credeti ca Lelit Victoria pl91t nou luat la 2500 ron, e un produs mai potrivit ca si raport pret calitate fata de profitec go la 4300 ron? Evident fara sa fi testat inca lumea acest profitec, dar asa strict empiric….

P.s asta chiar nu-l mai returnez ca e pe drum deja si nu imi sta in fire sa dau tepe Smile

Dacă merge și nu ai probleme cu el, ai făcut o super afacere. Probabil nu vei avea acces la garanție precum un aparat cumpărat de la importator, dar oricum este ușor de reparat.

Și eu am trecut printr-o situație similară. Am comandat Arco și, pentru că nu a venit, am cumpărat alte 4 râșnițe.
DF64, Mazzer Mini 58mm | Lelit PL41TEM, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#69
(04-08-2022, 22:40)adrian1 Wrote:
(04-08-2022, 18:54)alex_b Wrote: Credeti ca Lelit Victoria pl91t nou luat la 2500 ron, e un produs mai potrivit ca si raport pret calitate fata de profitec go la 4300 ron? Evident fara sa fi testat inca lumea acest profitec, dar asa strict empiric….

P.s asta chiar nu-l mai returnez ca e pe drum deja si nu imi sta in fire sa dau tepe Smile

Dacă merge și nu ai probleme cu el, ai făcut o super afacere. Probabil nu vei avea acces la garanție precum un aparat cumpărat de la importator, dar oricum este ușor de reparat.

Și eu am trecut printr-o situație similară. Am comandat Arco și, pentru că nu a venit, am cumpărat alte 4 râșnițe.
Asa este, nu are garantie. Nu stiu de unde le aduc unii, asa am luat si eureka specialita acuma 1 luna la 1200 ron de pe olx sigilat
 
Reply
#70
Alex chiar mai facut curios daca aparatul este Victoria 91T cu portafiltru de 58mm sau Grace 81T cu portafiltru de 57mm. Dupa ce-l probezi poate ne dai de veste.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#71
https://www.reddit.com/r/espresso/commen...ndroid_app&utm_source=share

Incep sa apară problemeSmile)
Lelit PL81T Grace, Eureka Single Dose
 
Reply
#72
(05-08-2022, 17:57)FilipLaurentiu Wrote: https://www.reddit.com/r/espresso/commen...ndroid_app&utm_source=share

Incep sa apară problemeSmile)

Probabil ca vor fi ceva probleme legat de bolile copilariei
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)