Hello There, Guest! Login Register


Espressor si rasnita - buget 3000 de lei

#1
Buna ziua prieteni !

Ma numesc Pierre, cum puteti vedea dupa numele meu nu sunt roman ci francez, deci va rog frumos sa nu va uitati prea atenti la greselile mele ortografice Big Grin

M-am inregistrat pe acest forum pentru ca sunt in cautarea unui espressor de calitate. Fiind incepator am crezut de mult timp ca un all-in-one cu rasnita incorporata este Graal-ul. Se pare ca m-am inselat Tongue

Pana acum nu m-am jucat decat cu un superautomat de la Bosch la munca, cu el am putut sa invat deja cateva lucruri, dar vreau sa am latte buna si acasa si in scopul respectiv m-am inregistrat azi. Am inceput deja sa citesc cateva subiecte dar ma voi apuca saptamana asta sa invat cat mai mult posibil, si o sa revin cu intrebari, sunt sigur !

Locuiesc in momentul de fata in Cluj-Napoca, daca exista vreun grup in zona, va rog sa-mi faceti un semn Smile

Pierre.
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#2
Bonjour Pierre! Bine ai venit in locul unde bolnavii nu cauta tratament, ci imbunatatirea virusului care i-a imbolnavit. Cat despre ortografie... sigur esti francez? Smile
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
 
Reply
#3
Multumesc ! Ultima data cand am verificat, da, eram Tongue De deja cativa ani traiesc in Romania.
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#4
Un sfat pe care l-am primit si eu: ordinea este prajitorii - rasnite - espressoare.
ex AN-2R, ex Cessna 172, ex Alenia C-27J, actualmente Boeing 757-200SF, ex ibric. Ascaso Dream UP Versatile in curs de reconditionare, corretto roaster, rasnita manuala vintage :)
 
Reply
#5
Da, mi-am dat seama de asta cand am discoperit acest forum si uitandu-se la niste video-uri. Din fericire am deja identificat un prajitor care pare sa fie bun in Cluj (Olivo), si mi-am pregatit budgetul pentru o rasnita si un expressor "ca lumea", ambii de la Lelit Smile
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#6
Bun venit!
Poti incepe cu un articol simplu de pe blog, apropo de alegerea unui espressor, aici, apoi poti citi cateva vorbe despre alegerea rasnitei, aici. Sunt si pe forum pe aria de sfaturi la cumparare, o multime de pareri pe diverse variante.

Daca ne dai si un buget, poate te ajutam mai concret.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#7
Multumesc Lyvyoo, chiar cu aceste articoale am inceput... si cu ei am inteles cat de mult m-am inselat pana acum Big Grin

Ca budget... in jur de 2700-3000 lei, cu asta ma orientez spre cuplul PL41TEM si PL043MMI de la Lelit. Se cam ancadreaza. Prefer sa bag cateva sute de lei in plus acum decat sa regret in 6 luni ca nu am luat ceva care va totusi supravietui cativa ani Smile
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#8
In acel buget te califici clar pentru setup-ul de care pomeneai. Numai ca as face o modificare: dupa cum stii, cu reducerile forumului la importator poti alege 5% discount sau tamper gratuit. Alege discount-ul, si ia-ti tamper Concept Art knock de 57mm (sau 57,5 poate ne spune un user de Lelit care e mai ok), cu orice tip de maner, pentru ca are o constructie mai buna decat Lelit, baza de inox avand un inel de cauciuc deasupra pentru evitarea craparii pucului la atingeri voite sau nu. Avand 10% si pe tot ce inseamna Concept Art, vei cheltui in final 2080 PL41TEM + 808 PL43MMI + 139 baza knock si maner = 3027. Ca si accesorii, vei mai avea nevoie de o lattiera de inox pentru spumarea laptelui, dar pentru inceput doar tamperul e "obligatoriu". Desigur, in aceeasi bani, poti merg pe Vario (1700) + Gaggia Classic (1160) + tamper knock (139), dar pierzi PID-ul, manometrul si teava profesionala de pe PL41TEM, castigand in schimb o rasnita mult peste Lelit. Sunt si useri care au ales varianta 2...

*o sa mut topicul pe aria de sfaturi la cumparare
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#9
@Lyvyoo: Pentru tamper confirm ca 57,5 e mai ok pentru sita de 57 de pe Lelit. Ce as mai adauga comenzii este o sita blind pentru backflush.
Expobar Brewtus IV | Honne
 
Reply
#10
(04-06-2014, 07:56)ovisod Wrote: @Lyvyoo: Pentru tamper confirm ca 57,5 e mai ok pentru sita de 57 de pe Lelit. Ce as mai adauga comenzii este o sita blind pentru backflush.
Numai ca knock are cea de 57mm.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#11
(04-06-2014, 00:43)Lyvyoo Wrote: Desigur, in aceeasi bani, poti merg pe Vario (1700) + Gaggia Classic (1160) + tamper knock (139), dar pierzi PID-ul, manometrul si teava profesionala de pe PL41TEM, castigand in schimb o rasnita mult peste Lelit. Sunt si useri care au ales varianta 2...
Am citit despre Vario, m-am cam speriat de fiabilitatea sa, avand in vedere ca nu sunt in Bucuresti as prefera sa evit chinuiri, mai ales fiind prima experienta in domeniul espressaorelor, as prefera sa ma duc spre o varianta cat mai fiabila posibila.

Cred ca stiu deja raspunsul dar totusi intreb : pentru 4 pana 6 cafele pe zi, in majoritate latte sau cappucino facute pe perechi (pentru mine si sotia), merita sa investesc pe un model cu un boiler de capacitate mai mare ca si PL41PlusT in loc de PL41TEM ?
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#12
(04-06-2014, 15:47)Reiep Wrote: .......... pentru 4 pana 6 cafele pe zi, in majoritate latte sau cappucino facute pe perechi (pentru mine si sotia), merita sa investesc pe un model cu un boiler de capacitate mai mare ca si PL41PlusT in loc de PL41TEM ?

Parerea mea este ca nu merita .
Diferenta este de numai 80 ml ( 220 vs 300 ml ) , aspect care nu va avea o influenta notabila asupra stabilitatii termice .
Modelul Plus T desi are PID nu are manometru ori , acesta , este la fel de util ca si PID- ul . Vei avea permanent informatii legate de pregatirea shotului si vei sti ce corectii sa faci pentru a avea o curgere ideala . Eu nu as renunta sub nicio forma la manometru in favoarea celor 80 ml ( cu cantitatea aferenta de alama in plus )
Vad ca preferati bauturile cu lapte !
Cu Lelit PL41 TEM vei avea o crema de cea mai buna calitate . Produce un abur excelent si in canitate suficienta .
Ca bei 4 , 6 sau 10 cafele pe zi nu prea conteaza atata timp cat le prepari in transe de cate 2 odata . La mine , la birou , se fac si cate 4-6 cafele una dupa alta . Aparatul revine la temperatura setata cu PID-ul in timpul in care se prepara urmatorul shot .

Legat de Vario , in ritmul de 4-6 cafele pe zi , nu mi-as face probleme cu fiabilitatea .
Eu am avut pobleme cand am rasnit peste 1kg de cafea in cca 1 ora si ceva la un grad foarte fin ( chiar prea fin ) .

Daca poti " trage " de buget spre varianta Lelit PL41 TEM si Vario fa-o !
Daca nu poti merge si pe varianta de rasnia tot de la Lelit , fara teama ca vei pierde prea mult la gust . Mai devreme mai tarziu vei vrea sa vezi care este aceasta diferenta si atunci iti vei dori un upgrade si vei cheltui mai mult ( ca si alti colegi care au trecut prin aceasta faza ) .
Avand in vedere variatia de cam 7 gc pe parcursul extractiei , sunt de parere ca Vario ar cam fi varianta maxima de rasnita , in termeni de buget , cu care ar putea fi asociat espressorul , pentru un maxim de rezultat in ceasca ( plusul oferit de alta rasnita ar fi anulat de scaderea de temperatura ) .

Inspiratie !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
Repet, avand in vedere ca in Romania sunt peste 200 de Vario la ora actuala, din spusele importatorului, iar pe forum am vazut 5-6 probleme de garantie, nu stiu de unde atata frica de fiabilitate... Daca te uiti pe topicul rasnitei Lelit PL43MM/I, vei gasi cam tot atatea garantii. Si in general, pornirea de a scrie despre un aparat o ai mai mult la necaz decat atunci cand iti intra in rutina zilnica normala. De aceea, spun si eu ca Radu, in loc sa iei un boiler mai mare cu 80ml, in acelasi buget se merita de 100 de ori mai mult sa iei Vario + PL41TEM, adica 1700 + 2080 = 3780. Un PL41PlusT va costa 3030 + 808 = 3838 de lei. Asta inseamna ca platesti mai mult pentru un setup cu rezultate putin mai slabute. Un plus in ceasca il va aduce o rasnita mai buna nu un boiler cu maxim 100ml mai mare, in caz ca trebuie sa alegi.

Cateva impresii la cald poti obtine si de la userul Adrian86 care tocmai si-a facut un topic de prezentare in care spunea ca a trecut de la PL43MM la Vario.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
(05-06-2014, 00:18)Lyvyoo Wrote: Cateva impresii la cald poti obtine si de la userul Adrian86 care tocmai si-a facut un topic de prezentare in care spunea ca a trecut de la PL43MM la Vario.

Am trecut prin ce treci tu Smile , alege cu incredere varianta cu Vario . Lelitul e o varianta buna daca nu-ti permiti Vario-ul . Diferentele sunt insemnate .
Expobar Brewtus IV , M Vario , VST , Dinamometric , Knock Box , V60 , Hario Mill and more
 
Reply
#15
Am inteles... Deci o sa incerc varianta cu Vario, daca trece prin validarea sotiei Wink
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#16
Lelit PL41TEM primita ieri, Vario va fi comandat cand ne intoarcem din concediu in 2 saptamani Smile Macar am cateva zile inainte ca sa plecam sa ma joc cu laptele Wink
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
#17
Felicitari si pentru aparat dar mai ales pentru talentul extraordinar in fototgrafie, din ce vad pe site-ul personal de la profil - http://www.pierrepichot.com/ Chiar avem pe forum multisori fotografi, userul Zuluafonu de exemplu fiind chiar clujean de-al tau.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
Multumesc ! Colegul este chiar profesionist, eu sunt doar un amator Smile
Lelit PL41TEM, Mahlkönig Vario, Tamper Concept Art
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)