Hello There, Guest! Login Register


Espressor + rasnita- 2k-3k sh sau nou?

#1
Salut,

Sunt incepatoare in ale cafelei adica am un Delonghi EC221 obosit modat cu o duza cat sa obtin un microfoam mai ok, mai am prin casa un Aeropress cu care m-am mai jucat, temperaturi, cantitate etc, imi cumpar cafea de la producatori locali dar cam aici sunt, la inceput de drum.

Ma intereseaza sa imi iau un kit de incepator, de unde si bugetul restrans. Mentionez ca 80-90% din timp imi beau cafeaua cu lapte si nu in regim de espresso, deci ar fi important ca espressorul sa aiba capabilitati ok de frotare si poate nu as fi la fel de exigenta cand vine vorba de ratii perfecte si retentii daca apoi comit pacatul de a acoperi cu lapte.. Smile

Intrebarile mele ar fi:
1) SH vs nou: Socotind ca ar fi vorba de niste aparate entry-level, cum as iesi mai ok- sa le iau noi socotind ca diferenta de pret intre noi si SH nu e la fel de mare ca in segmentele superioare? sa le iau SH socotind ca in cativa ani voi vrea sa fac trecerea si mi-ar fi suficiente si aparate uzate de 1 an, doi?

2) Rasnita: Ca rasnita oscilez intre clasicele Acaso i2 I-mini, Lelit PL43MMI, Eureka Mignon- ultima imi place mai mult din cauza spatiului mic pe care l-ar ocupa in bucatarie. Intre Acaso si Lelit ce ati recomanda- cred ca pentru inceput m-as seta pe un anumit tip de boabe de cafea si nu l-as varia tare mult si nici nu as trece pe Aeropress decat foarte rar; Merita diferenta pana la Eureka? Din pacate nu doresc o rasnita manuala, altfel as fi stiut sa nu mai pun intrebarea si sa merg pe Kinu.. Smile

3) Espressorul: Aici clar singurele pretendente ok in categoria mea de pret ar fi Gaggia Classic, Lelit 41E si Lelit41TEM PID; Ar merita sa merg din prima pt cea mai costisitoare din variante sau voi putea invata la fel de ok(mai putin reglatul de temperatura) si pe Classic sau Lelit? Din nou, in majoritatea timpului voi bea cafeaua cu lapte, deci probabil ca o chestie practica ce m-ar interesa ar fi, pe langa frotarea de calitate, si un timp cat mai mic intre "modul" de lapte si cel de espresso.

Mersi ca ati citit atat si astept recomandarile/sfaturile voastre Smile
 
Reply
#2
nu-s printre cei care sar imediat sa dea sfaturi;
ma feresc, pentru ca ideile mele nu sunt aliniate pe forum Smile
si daca am zis ceva vreodata am indemnat la documentare - in primul rand in forum - si la decizie in cunostinta de cauza!
de fapt chiar cred ca nu poti lua o decizie cat de cat corecta de dotare in ce te priveste, decat atunci cand stii suficient pentru a contrazice macar unele din sfaturile ce le-ai primit!

daca intru acum, e pentru a-mi pune la-ndoiala sfatul meu cu cititul forumului: cum e exclusa - pentru orice forma de viata - o epuizare exhaustiva a continutului forumului, parcurgerea sa in zona dominanta statistic, poate avea cel mult efect de propaganda... 

dece oare, un an si mai bine de-acuma incolo sa te condamni la rezultate mediocre si frustrari, numai pentru a parcurge o ucenicie de indoielnica necesitate? pentru ca asa te sfatuiesc altii? pentru ca asa au facut altii?

faci o investitie in echipament capabil espresso, cu finalitate nu in prepararea espresso, ci in bautul espresso, nu?!
cu atat mai mult cu cat, ceea ce vrei este o bautura cu lapte, bazata pe espresso, ai nevoie de o masina capabila espresso, care sa furnizeze un debit satisfacator de abur
daca vrei, asta se exprima tehnic in 1,5-3 Kg/h (0,3 - 0,5 g/sec) pe durata frotarii, de mai multe zeci de sec, oricum ceva ce poti obtine numai de la un boiler mare pentru o masina de casa (adica 1,8-3l+), cu putere de incalzire mare (1,4-2,5 kW) si cu ceva peste 1 bar suprapresiune;
un varf de abur cu 2 orificii de 1,2 mm diam, conectat la un boiler cu 1,2 bar presiune abur saturat, da cca. 2 Kg abur pe ora; sigur, asta ar trebui sa fie debitul cat de cat constant, pe durata a 20-40 sec de frotare...
si cu cat boilerul are o capacitate mai mare, si cu cat nivelul apei e mai ridicat (pana la un nivel de siguranta), cu atat 'puterea' aburului e mai mare, adica e livrat la o presiune constanta si la un debit suficient, pe durata frotarii;
cea mai ieftina solutie ar fi (1) un DB SH sau ceva GS (...), luat pentru reconditionare - ceea ce probabil nu e cazul, sau (2) un HX!
de dorit de brand si nu SH! asta pentru ca in majoritatea HX-urilor SH s-a intrat deja 'cu picioarele' si nu vei mai putea scoate niciodata performanta initiala, asa cum a fost ea tintita de proiectantii masinii!

un HX nu e o solutie comoda (ma gandesc la o comparatie cu automatele cu butoane si programe), dar e o solutie onorabila si e mai ieftina decat un DB, sau mai sus...
tot in zona asta a unui compromis al comoditatii in favoarea unor rezultate oricat de bune - cu o cafea buna! - ar fi si levierele manuale, gen La Pavoni; intr-o imprejurare fericita, se poate lua un La Pavoni (subito.it, de ex.) 1-2 mii lei, si ramane si de rasnita!

rasnita? asa cum ai gasit peste tot mentionat, de la rasnita pleaca totul! mai precis, de la macinatura sa!
geaba vei incerca sa o omogenizezi cu perii, ace si arici! sau cu spray-uri cu apa!
da, la anumite boabe, in cazuri speciale astea ajuta - sunt mai mult decat nimic!

Settte 270 e o rasnita speciala, de mare capabilitate espresso, dar are mult plastic si e tare scumpa pentru materialele sale; nu e scumpa pentru macinatura sa!
in zona 1700-1800 lei noua, este - in parerea mea - cea mai buna alegere pentru un inceput care se doreste pretentios si pretios...

spuneam mai sus de efectul de propaganda al celor scrise in forum: pentru durere de cap iei pastila asta de n ori pe zi cu putina apa, pentru durere de picior stang, ai pastila astalalta, pentru durere de burta folosesti... etc.
asta merge-n armata, sau la bietele animale Smile
aici e nevoie de nuantare, intelegere, adaptare: ai lucrat cu vreuna din masinile pe care ti le-ai propus ca tinta? ai baut espresso facut cu ele?
Gaggia Classic, Lelit 41E si Lelit41TEM PID, Acaso i2 I-mini, Lelit PL43MMI, Eureka Mignon...
e ok? atunci... daca ai ajuns pana aici cu cititul, ignora tot ce-am scris mai sus - sorry, important e sa fii multumita!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#3
Si eu ma gandeam la Pavoni pt tipul acesta de folosire. Totusi, avand in vedere necesitatea apasarii cu aprox 14 kgf pe levier, timp de 25-35 de secunde, in conditiile in care este vorba de un utilizator femeie, solutia e putin spus ne-eleganta din punctul de vedere al utilizarii, in pofida simplitatii constructiei tehnice a lui Pavoni Smile

Iar la pretul unui Elektra Micro Casa a Leva, nou sau SH, probabil ca mult mai bun ar fi un HX nou,  elegant si (relativ) usor de folosit.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#4
Salut, din ce ai enumerat mai sus in materie de espressor, ti as recomanda lelitul cu PID.La rasnita ai putea lua in calcul chiar si un Macap M2M.De asemenea te ai putea orienta chiar si spre o rasnita manuala de ce nu ? Daca consumi putine cafele pe zi.

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-PL41-TEM

https://www.espressoman.ro/reduceri-la-e...i-rasnite/.
Lelit Bianca, Eureka Helios 80, Lelit Pl481A, PL121 plus, Acaia Lunar, Bravo Tamper.
Past: Lelit PL81T, Hario Skerton, Macap M42M
 
Reply
#5
Scurte sfaturi: 1.espressoarele au durata de viata mare asa ca in general sa iei SH e o afacere bun
   2. Evita rasnitele electrice entry lvl
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#6
Salut,

Multumesc tuturor pentru recomandari. Trebuie sa fac precizarea ca am ajuns la modelele mele "candidate" nu din cauza ca sunt la inceput si atunci trebuie sa-mi fac ucenicia pe aparate entry-level, ci pentru ca nu pot justifica un buget mai mare de 3000ron pt cateva cafele saptamanale si prioritatea hobbyului acesta comparativ cu altele mai putin costisitoare. Astfel, am ajuns "tintit" la modelele astea pornind de la tabelul de reduceri si produsele pe care efectiv mi le-as permite luate impreuna ca noi acum si eventual revandute mai tarziu in imprejurari mai fericite. Din pacate asa e, nu stiu ce gust are espresso la niciuna din ele, singurul aparat cat de cat familiar imi este Eureka Mignonul de la lucru care mi se pare ca face niste bulgarasi, dar despre care citisem ca se pot rezolva si ca-n versiunea mai noua ar fi mai putin evidenti, iar cafeaua era satisfacatoare- la acelasi espressor si cafea, macinata cu un DKS-65, rezultatul era mult mai ok pentru ultima.

As vrea sa pot sa iau din prima un espressor si o rasnita profesionala, dar e un motiv pentru care am stat si cu acel Delonghi aproape 2 ani... Smile 

Incercam sa am 2-3 optiuni pt fiecare piesa tocmai ca in final sa pot zice, da, rasnita e mai importanta deci poate e mai ok un Macap M2M/Sette si un amarat de Gaggia Classic (sau un Wacaco pt espresso si frotare la Delonghi cum am acum setupul), fata de rasnita Lelit si Lelit-ul cu PID. Si aici stiu ca nu le pot avea pe toate, dar din motive de comoditate si viteza prefer in continuare o rasnita automata, oricat stiu ca ar fi de bun Kinu-ul..

Apreciez sincer parerile voastre si stiu din alte domenii cum "doare" sau nu te lasa inima sa recomanzi ceva la care tu nu ai mai reveni niciodata, dar din pacate nu am (acum) posibilitati mai mari si nici nu stiu daca in alti 2(?) ani upgradita se va si materializa, de-aia imi doresc acum ceva fiabil, de uz casnic(mic), fara brizbrizuri, cu curatare cat mai usoara si un sistem de frotare ok, nu excelent.
 
Reply
#7
(02-07-2018, 19:42)zks7 Wrote: Incercam sa am 2-3 optiuni pt fiecare piesa tocmai ca in final sa pot zice, da, rasnita e mai importanta deci poate e mai ok un Macap M2M/Sette 

Raport pret/calitate macap-urile sunt foarte ok.
Despre Sette @radudani a scris epopee, chiar un kalevala :-)
@zks7 - daca esti din Cluj, si ai drum spre Oradea, atunci te invit in Showroom-ul nostru.
Aici avem un Sette 270W, Lelit PL043 MMI expus cu care poti juca/testa.
Pe langa rasnitele electrice, avem si cele de mana ( hario, rhinowares,handground,porlex toate testabil desigur )

Inainte sa iei decizia finala si daca ai drum spre noi, atunci recomand sa testezi si un Comandante... si foarte SOON o sa avem si niste produse de la Kinu  Wink

Dupa ce am auzit de la cumparatorii nostri modelele noi deloc, si mignonurile fabricate dupa Q2-Q3 2017 nu prea mai au probleme cu bulgarasi.
 
(02-07-2018, 19:42)zks7 Wrote: un amarat de Gaggia Classic 

Daca te uiti la semnaturile, multi dintre noi avem Gaggia Classic chiar tunat hard core, deci nu recomand utilizarea cuvantului "amarat", incat poti avea extractii foarte reusite si repetabile...
--Only God Can Judge Me--
 
 
Reply
#8
Departe de mine de a vorbi de rau Gaggia Classic-ul, era in contextul de clase de espressoare si la ce segment m-as incadra- aka cel amarat pe care mi-l asum. Smile

La espressor cred ca m-as seta pe Lelit41TEM, si nu pentru ca n-as crede in posibilitatile de tunare ale Classicului, ci pentru ca abilitatile mele de tunare si curajul de a o face se limiteaza la a desuruba un element extern si a-l inlocui.. Din ce am citit, trecerea de la espressor la abur se poate face in 30s si cu putin antrenament si disciplina in timpii de executie, cred ca mi-ar putea asigura cativa ani cu extractii ok.

La rasnita e alta poveste, am citit iar nspe mii de pagini si nu pot zice ca sunt mult mai hotarata.. Sunt intre Macap M2M si Eureka, parca cu plus pentru Macap deocamdata. Imi face cu ochiul foarte tare si nou aparutul Macap42M dar imi depaseste deja cam cu mult bugetul si nu stiu daca la uzul meu casnic se va simti efectiv diferenta de gust in ceasca, plus mai am niste retineri legate de achizitionare de produse relativ recent aparute si fara multe garantii(dincolo de nume consacrat) in ce priveste rata de service necesara. M2-ul macar e veteran si din ce am citit e laudat tare pentru fiabilitate, modul in care se mentine in timp.. 

Nu stiu daca ma va prinde upgradita sau nu, asa ca momentan as pune cel mai mare accent pe fiabilitate si usurinta de curatare + eventuale posibilitati de service. Pentru ca la nivel de macinatura am citit ca Mignonul si M2M-ul sunt comparabile, avand si cutite similare etc, ma intereseaza care din cele 2 modele s-ar pastra mai bine in timp si care face cea mai mica mizerica cand scuipa praful magic Smile 

Also, referitor la M2M vs M2D, am vazut ca fata de aparitia lor, ambele au devenit stepless, asta e singura diferenta majora fata de momentul aparitiei lor(care poate era oferita si de atunci ca optiune) sau in editiile mai noi au mutat si knobul de doser la D amplasat nefericit? Presupun ca doserul m-ar ajuta daca nu schimb des tipul cafelei, dar altfel poate fi suplinit prin cantarire si apoi ochi antrenat sau vorbesc prostii?

(P.S. Multumesc de invitatia in showroom MyR, din pacate drumurile mele nu prea merg spre Oradea. Sad )

Multumesc frumos,
Cristina
 
Reply
#9
M2D nu isi are rostul. M42M nu e cu mult peste M2D si are si timer si optiune de manual.
Totusi, M2M dar varianta Stepless cum e la imporator NU cea fara functie Stepless, ar fi un best buy la 1300, zic eu. Din cate stiam, M2M Stepless nu vine cu aceasta optiune de timer si manual, doar M42M.

TEM-ul e sfant si chiar ma intreb cand se vor mai arunca producatorii vreodata sa bage PID din fabrica pe espressor de 450E...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Deci oarecum m-ar ajuta M42M-ul pentru diferenta de pret, dar la ce ofera si M2M Stepless e suficient ca raport pret-performanta. Ar avea si avantajul ca as putea sa o vand in viitor mai usor probabil si m-ar gadila mai tare sa stiu ca raportul dintre pretul rasnitei-espressorului se mai apropie.. 

O sa ma decid zilele astea, daca imi pica un TEM SH cu garantie in brate, atunci s-ar putea sa fac trecerea la 42M. Smile 

In caz ca nu.. am vazut ca e recomandat pachetul 42M+41TEM la importator cu cadourile aferente, alte imperecheri Macap/Lelit aduc reducerea de 5% la rasnita dar luate separat cadourile de la rasnita/espressor nu sunt toate ca cele de pachet. E posibil sa fie oferite oricum toate daca se cumpara ambele produse?

Mersi frumos Smile
 
Reply
#11
Asta trebuie intrebat in formularul de reducere, e treaba lor...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)