Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
Bună. Am un La Pavoni Europiccola Lusso post-Millenium, căruia îi fac upgrade cu un "sensor full piston pressure kit". Vreau încă un espressor direct-lever , însă cu boilerul din inox, nu cupru sau alama, undeva la 1500-2000 euro, nou sau second-hand. Ce modele îmi recomandați? Știu că o să ma certați pt alegerea inoxului, dar degeaba...
Mulțumesc.
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Eu nu stiu sa existe un espressor direct lever cu boiler din inox, dar daca ne spui de ce te intereseaza acest tip de lever, poate putem raspunde.
La sub 2000 de euro poti gasi un spring lever, Strega nou sau e pe forum un Quickmill Rapida la 1500. Un spring lever e mult mai usor si mai elegant de folosit decat un "direct lever", constructia e comerciala si nu se supraincalzeste.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
M-a învățat propaganda comunistă sa-mi câștig pâinea cu sudoarea frunții, d-aia nu vreau spring. Prepararea espresso-ului e mai personală când apeși "cu tot corpul" maneta... Plus că te poți juca cu varierea presiunii apăsării in timpul extracției.
Vreau inox fiindcă la Pavoni am remarcat un gust specific, metalic, de "coclit", de care nu pot scăpa...
Espressoman infocat
Posts: 113
Joined: Mar 2015
Arad
Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...
Kinu M47|La Pavoni Europiccola pre-mill
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
06-09-2020, 13:10
(This post was last modified: 06-09-2020, 13:18 by cradun.)
Gustul de cocleala poate fi si la boilerele din inox, probabil cel mai mult depinde de apa.
Efortul cognitiv in a gasi cea mai buna reteta cred ca e suficient pt a simti ca esti provocata, parerea mea ca un direct lever e exagerat din punctul asta de vedere (spun asta desi am avut 3 Pavoni-uri in 2 ani, cu kit de presiune pe grup), dupa care am lucrat 1 an cu Strega.
Iar, de cand cu Bianca si cu inovatiile celor de la Lelit (desi patentul inteleg ca era vechi, totusi ei l-au pus "in practica", robinetul), flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever a fost egalata, mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.
(06-09-2020, 12:45)Marius A Wrote: Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...
Da, corect, asa e.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
(06-09-2020, 12:45)Marius A Wrote: Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...
Eu cred că boilerul e din otel cromat...
Espressoman infocat
Posts: 371
Joined: Jan 2018
Constanta
Otel cromat nu e ok. Cromarea se duce in ....apa, cafea
XXX
Posts: 376
Joined: Oct 2016
Ploiesti
[quote=cradun;141092]
Iar, de cand cu Bianca si cu inovatiile celor de la Lelit (desi patentul inteleg ca era vechi, totusi ei l-au pus "in practica", robinetul), flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever a fost egalata, mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.
Maistre, cu tot respectul pentru ani tai de lever-eala , le confunzi grav de tot.
Ma astept sa urmeze Speedster ul cu robinet, sa tina pasul inovatiilor in domeniu, noroc cu Bianca ...
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
06-09-2020, 14:49
(This post was last modified: 06-09-2020, 14:49 by cradun.)
@
gorexxx, cred ca stiu ce spui, dar, te rog, detaliaza.
Pe langa profilul natural descendent si profilul de temperatura, ar mai fi lipsa totala a vibratiilor/oscilatiilor pompei, dar, din nou, asta nu inseamna un avantaj sau un dezavantaj, doar ceva diferit.
Voi ramane leverhead "cu sufletul", dar nu cred ca mai exista elemente rationale in a favoriza pompa vs levier in favoarea levierului, doar de ordin subiectiv.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
(06-09-2020, 14:49)cradun Wrote: Voi ramane leverhead "cu sufletul", dar nu cred ca mai exista elemente rationale in a favoriza pompa vs levier ...
+1 ... asa este !
.
(06-09-2020, 14:49)cradun Wrote: ... in favoarea levierului, doar de ordin subiectiv.
... Eeee nu ... si pe cat facem pariu ? ...
... (
crema densa o scotzi cu mixerul ...sau cum ? )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
XXX
Posts: 376
Joined: Oct 2016
Ploiesti
o sa incerc sa raspund cat mai la obiect posibil:
''mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.'' sincer nu stiam ca au un profil ‘’unic‘’ de temperatura specific levierelor. Profilul de temperatura este dat de tipul de masina... ex: Strega este HX si se va comporta dpdv al temp ca un HX. La Pavoni controlezi greu temperatura datorita designului lui... asta e masina... nu are nici o legatura ca i levier, ca este un plus sau un minus ramane la latitudinea fiecaruia, dpmdv e un minus deoarece temperatura este oarecum la ghici... intr o marja de... eu prefer ceva care pot seta temperatura cat mai exact plus minus pierderile date de grup.
‘’flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever‘’ : un spring lever are ‘unicitatea’ springului, fiecare arc are un profil pe care il va repeta. Odata ce dai drumul la levier intra arcul care va da profilul de presiune si unde apare flexibilitatea in modularea presiunii? poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) presiunea (chiar exista, dar nu in exemplele tale).
Mai departe, sa spui ca Bianca face cu robinetul ce face un spring lever ... daca tu crezi... ce pot sa mai spun, s a scris destul despre ce face acel robinet nu voi mai dezbate.
Mie personal imi plac e61 cand vine vb de design, dar mai departe ma opresc aici, pentru ca nu se preteaza pentru cafeaua care o prefer (light si f light), nu au fost gandite pentru asa ceva, indiferent cate robinete ii vei pune. Cand vei pune metrul langa el vei vedea ca nu livreaza. Daca imi spuneai Decent, atunci era alta discutie.
La fel cand vine si vorba de leviere springuri ori directe, conteaza ce vrei de la ele... la ce vrei sa le folosesti (ce fel de cafele) ca s ar putea sa te trezesti ca nu fac fata dpdv al functionalitatii, in special masinile vechi care au fost gandite in ratia de 1/2.
BR
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress
Espressoman infocat
Posts: 313
Joined: Mar 2016
Bucuresti
Strietman versiunea noua are boileru din inox pe interior.. da nu face abur
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne; Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix; V60 + Kinu m68.
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
(06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ... poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) ...
... Pai ce ... parca nu-l potzi " retzine " din cursa ( ... fie partzial sau total , eventual cu sau fara rearmarea pistonului , fie cate putzin pe toata durata extractziei - scazandu-i astfel presiunea ) ... insa aceste artificii sunt rar folosite , fie ptr. a corecta greseli grosolane de macinare / dozaj , fie ptr. a extrage cafea din nuiele verzi "
care s-a uscat de tot " ...
...
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.938
Joined: Feb 2015
Craiova
(06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ...la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) presiunea ...
La Gaggia Mini, nu las din mana levieru niciodata, permanent modulez apasarea in plus sau minus fata de arc, ca sa obtin curgerea care imi convine mie.
Nu stiu daca corespunde definitiilor voastre de spring lever, dar eu asa o consider...
XXX
Posts: 376
Joined: Oct 2016
Ploiesti
(06-09-2020, 16:59)Levo Wrote: (06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ... poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) ...
... Pai ce ... parca nu-l potzi " retzine " din cursa ( ... fie partzial sau total , eventual cu sau fara rearmarea pistonului , fie cate putzin pe toata durata extractziei - scazandu-i astfel presiunea ) ... insa aceste artificii sunt rar folosite , fie ptr. a corecta greseli grosolane de macinare / dozaj , fie ptr. a extrage cafea din nuiele verzi " care s-a uscat de tot " ... ...
Si daca vreau sa o cresc ? pe retiunut e usor... cand vrei sa cresti, la cate leviere merge? arcul are un max de 6bari de ex si vreau sa trag la 8 dupa care sa revin.... sunt tot felul de artificii, ai dreptate, ideea este sa ti le permita aparatul, ca daca nu ai cu ce.... nu ai, si te uiti la el
De asta spun, conteaza f mult ce cafele abordezi, ca sa stii dupa ce sa te uiti iar pentru nuiele verzi plaja e f ingusta.
Arcul are rolul lui pozitiv dar este si f restrictiv.
Arcurile trebuie sa fie complementare pompei sau daca vrei sa o inlocuiesti (pompa) cei de la Duvall au reusit.
BR
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 12.938
Joined: Feb 2015
Craiova
De ce sa nu poti creste ?
Nu cred ca masinile spring lever generica au mecanism de miscare unisens...
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
(06-09-2020, 17:19)gorexxx Wrote: Si daca vreau sa o cresc ? pe retiunut e usor... cand vrei sa cresti, la cate leviere merge?
... Merge si " crescut " ... dar la leverele cu grup autentic - la Strega de ex. nu merge , decat daca revii iar la pompa , sa-l mai ajute ea ...
... ( in limita pompei ).
(06-09-2020, 17:19)gorexxx Wrote: Arcul are rolul lui pozitiv dar este si f restrictiv.
... Eu il gasesc extrem de versatil si prietenos
Cosider insa , ca extractia ar trebui facuta in parametrii constructivi ai mashinii ( ...
studiatzi si calculatzi in fabrica ! ) si astfel , imi ramane "
doar " sarcina de a macina corect , inspre atingerea sweetspot-ului si a continua rutina cat mai "
curat " posibil si in final , de a ... bea cafeaua
... (
restul a facut mashina , ca d'aia am luat-o acasa ...
... ).
Celelalte artificii d.p.m.d.v sunt ptr. a rezolva some problem ... sau , ptr. pura joaca din curiozitate.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
XXX
Posts: 376
Joined: Oct 2016
Ploiesti
(06-09-2020, 17:40)renatoa Wrote: De ce sa nu poti creste ?
Nu cred ca masinile spring lever generica au mecanism de miscare unisens...
Pentru ca nu ti permite masina. La elektra s1c de exemplu poti retine levierul (-) cu mana dar daca vrei sa cresti presiunea pe puc, nu poti interveni, se ridica in gol.
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress
Espressoman
Posts: 2.545
Joined: Jul 2016
Bucuresti
Da, singura "modulare" la care ma referam e in minus, in mod real, nu m-am incurcat niciodata cu manevre Fellini. Dar, cand ai arcuri duble care pleaca de la 10 bar presiune maxima si 5 bar presiune la sfarsitul cursei levierului, pe langa presiunea maxima de preinfuzie la 10 bar a pompei (la Strega), nu am simtit niciodata sa am o presiune mai mare in extractie.
Insa, asa cum zice @
Levo, rar sunt folosite aceste artificii.
@
gorexxx, nu inteleg de zici ca un E61 cu robinet nu este adecvat pt cafele foarte light, eu nu am gasit aceste concluzii nicaieri pe forum si nici in alta parte. Ca un grup saturat o face mai bine, e altceva...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
Impresionante disertatii tehnico-stiintifice, apreciez, dar sa revenim la oaia mea: găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.
XXX
Posts: 376
Joined: Oct 2016
Ploiesti
(06-09-2020, 17:57)cradun Wrote: Da, singura "modulare" la care ma referam e in minus, in mod real, nu m-am incurcat niciodata cu manevre Fellini. Dar, cand ai arcuri duble care pleaca de la 10 bar presiune maxima si 5 bar presiune la sfarsitul cursei levierului, pe langa presiunea maxima de preinfuzie la 10 bar a pompei (la Strega), nu am simtit niciodata sa am o presiune mai mare in extractie.
Insa, asa cum zice @Levo, rar sunt folosite aceste artificii.
@gorexxx, nu inteleg de zici ca un E61 cu robinet nu este adecvat pt cafele foarte light, eu nu am gasit aceste concluzii nicaieri pe forum si nici in alta parte. Ca un grup saturat o face mai bine, e altceva...
@
cradun eu nu am fost multumit de rezultatele obtinute dar acuma ce imi place mie nu i obligatoriu sa ti placa si tie. Daca esti multumit de rezultat, inseamna ca este ce trebuie.
Pentru mine, robinetul acela nu MI ofera suficient control si repetabilitate.
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
(06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: ... găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.
... Prea multe conditzii si prea putzini banutzi ... dar
, ... gasim
ceva totusi - daca renuntzam la boilerul din inox si adaugam 22E peste max. de buget ... mai direct de atat ?
.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
(06-09-2020, 12:38)Carmenmartini Wrote: M-a învățat propaganda comunistă sa-mi câștig pâinea cu sudoarea frunții, d-aia nu vreau spring. Prepararea espresso-ului e mai personală când apeși "cu tot corpul" maneta... Plus că te poți juca cu varierea presiunii apăsării in timpul extracției.
Vreau inox fiindcă la Pavoni am remarcat un gust specific, metalic, de "coclit", de care nu pot scăpa...
Supralicitezi posibilitățile de manipulare, în timpul extracției, oferite de un lever manual.
Fără o râșnița unimodala, nu poți modula cafea prăjită mai puțin solubil.
Espressoman infocat
Posts: 313
Joined: Mar 2016
Bucuresti
07-09-2020, 00:18
(This post was last modified: 07-09-2020, 00:19 by Neuromancer.)
(06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: Impresionante disertatii tehnico-stiintifice, apreciez, dar sa revenim la oaia mea: găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.
Am scris mai sus.. strietman varianta noua dar nu face abur (e open boiler)
Ps: ca multe alte topicuri un om intreaba un lucru simplu si altii dau raspunsuri semi pe topic si discutii teoretice in domenii unde au experienta limitata
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne; Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix; V60 + Kinu m68.
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
(06-09-2020, 19:08)Levo Wrote: (06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: ... găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.
... Prea multe conditzii si prea putzini banutzi ... dar , ... gasim ceva totusi - daca renuntzam la boilerul din inox si adaugam 22E peste max. de buget ... mai direct de atat ? .
E fain, dar e de cupru. Dacă urc la 2500 euro oare dau de inox?
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
Oare Izzo My Way Pompeii nu s-ar potrivi cerințelor mele?
https://www.perfectespresso.ro/en/produs...roup--508/
Espressoman infocat
Posts: 313
Joined: Mar 2016
Bucuresti
(07-09-2020, 07:11)Carmenmartini Wrote: Oare Izzo My Way Pompeii nu s-ar potrivi cerințelor mele?
https://www.perfectespresso.ro/en/produs...roup--508/
Nu ai zis ca vrei direct lever? Izzo e cu arc
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne; Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix; V60 + Kinu m68.
Espressoman infocat
Posts: 21
Joined: Aug 2020
Cluj Napoca
Nu ai zis ca vrei direct lever? Izzo e cu arc
[/quote]
Oh, da, asa-i....
Espressoman traditionalist
Posts: 3.832
Joined: Oct 2016
ro
07-09-2020, 10:46
(This post was last modified: 07-09-2020, 11:07 by Levo.)
(07-09-2020, 00:21)Carmenmartini Wrote: Dacă urc la 2500 euro oare dau de inox?
... Nu prea ... tocmai pe
aici dai de ceva inox ( ... nu stiu daca se mai fabrica cu un singur grup , iar versiunea
anterioara nu stiu daca are boilerul din inox ).
P.S. - Pentru eliminarea mirosului metalic din Pavoni , incearca asa - cu boilerul golit ( dar ud pe interior ) agita putzina sare ( cca. 4-5 linguri mari ) pana se lipeste sarea de peretzii boilerului , apoi fa o solutzie formata din otzet si sare ( ... amestecat bine pana se dizolva toata sarea ) si toarna in boiler cca. 3/4 din volum .
Cu o perie de spalat sticle , freaca-l bine , atat cat se poate cu acesta solutzie . Apoi complecteza cu solutzie pana la umplere si lasa-l asa 15 min. dupa care , clattit si limpezit. Mult spor!
P.S. 2 - Izzo Pompei ... o masihina excelenta, dar ... tot cu boilerul din cupru si depaseste mult bugetul.
- Solutzia din sare si otzet ( ptr. Pavoni , am uitat sa dau proportziile ) se
satureaza otzetul cu sare , adaugand cate o linguritza de sare pana se dizolva complet , apoi iar si iar ... pina cand nu se mai dizolva sarea.
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Mirosurile suspecte din boilere se neutralizeaza cu o solutie de bicabonat de sodiu alimentar. Solutiile prea acide pot favoriza ulterior alte depuneri si mirosuri, in functie de apa folosita.