Hello There, Guest! Login Register


Espressor "direct lever" 1500€-2000€

#1
Bună. Am un La Pavoni Europiccola Lusso post-Millenium, căruia îi fac upgrade cu un "sensor full piston pressure kit". Vreau încă un espressor direct-lever , însă cu boilerul din inox, nu cupru sau alama, undeva la 1500-2000 euro, nou sau second-hand. Ce modele îmi recomandați? Știu că o să ma certați pt alegerea inoxului, dar degeaba...
Mulțumesc.
 
Reply
#2
Eu nu stiu sa existe un espressor direct lever cu boiler din inox, dar daca ne spui de ce te intereseaza acest tip de lever, poate putem raspunde.

La sub 2000 de euro poti gasi un spring lever, Strega nou sau e pe forum un Quickmill Rapida la 1500. Un spring lever e mult mai usor si mai elegant de folosit decat un "direct lever", constructia e comerciala si nu se supraincalzeste.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#3
M-a învățat propaganda comunistă sa-mi câștig pâinea cu sudoarea frunții, d-aia nu vreau spring. Prepararea espresso-ului e mai personală când apeși "cu tot corpul" maneta... Plus că te poți juca cu varierea presiunii apăsării in timpul extracției.
Vreau inox fiindcă la Pavoni am remarcat un gust specific, metalic, de "coclit", de care nu pot scăpa...
 
Reply
#4
Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...
Kinu M47|La Pavoni Europiccola pre-mill
 
Reply
#5
Gustul de cocleala poate fi si la boilerele din inox, probabil cel mai mult depinde de apa. 

Efortul cognitiv in a gasi cea mai buna reteta cred ca e suficient pt a simti ca esti provocata, parerea mea ca un direct lever e exagerat din punctul asta de vedere (spun asta desi am avut 3 Pavoni-uri in 2 ani, cu kit de presiune pe grup), dupa care am lucrat 1 an cu Strega.

Iar, de cand cu Bianca si cu inovatiile celor de la Lelit (desi patentul inteleg ca era vechi, totusi ei l-au pus "in practica", robinetul), flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever a fost egalata, mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.

(06-09-2020, 12:45)Marius A Wrote: Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...

Da, corect, asa e.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#6
(06-09-2020, 12:45)Marius A Wrote: Olympia Cremina ? are boiler de inox, cel putin ultimele versiuni, dar pret ...

Eu cred că boilerul e din otel cromat...
 
Reply
#7
Otel cromat nu e ok. Cromarea se duce in ....apa, cafea
 
Reply
#8
[quote=cradun;141092]

Iar, de cand cu Bianca si cu inovatiile celor de la Lelit (desi patentul inteleg ca era vechi, totusi ei l-au pus "in practica", robinetul), flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever a fost egalata, mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.


Maistre, cu tot respectul pentru ani tai de lever-eala , le confunzi grav de tot.
Ma astept sa urmeze Speedster ul cu robinet, sa tina pasul inovatiilor in domeniu, noroc cu Bianca ...
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#9
@gorexxx, cred ca stiu ce spui, dar, te rog, detaliaza.

Pe langa profilul natural descendent si profilul de temperatura, ar mai fi lipsa totala a vibratiilor/oscilatiilor pompei, dar, din nou, asta nu inseamna un avantaj sau un dezavantaj, doar ceva diferit.

Voi ramane leverhead "cu sufletul", dar nu cred ca mai exista elemente rationale in a favoriza pompa vs levier in favoarea levierului, doar de ordin subiectiv.
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#10
(06-09-2020, 14:49)cradun Wrote: Voi ramane leverhead "cu sufletul", dar nu cred ca mai exista elemente rationale in a favoriza pompa vs levier ...

+1  ... asa este ! Cool .


 
(06-09-2020, 14:49)cradun Wrote: ... in favoarea levierului, doar de ordin subiectiv.

... Eeee nu ... si pe cat facem pariu ? ... Big Grin ... ( crema densa o scotzi cu mixerul ...sau cum ? Tongue )
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#11
o sa incerc sa raspund cat mai la obiect posibil:

''mai ramane profilul de temperatura unic leverelor, dar care nu e un avantaj sau un dezavantaj, e pur si simplu altul decat la un DB cu E61.'' sincer nu stiam ca au un profil ‘’unic‘’ de temperatura specific levierelor. Profilul de temperatura este dat de tipul de masina... ex: Strega este HX si se va comporta dpdv al temp ca un HX. La Pavoni controlezi greu temperatura datorita designului lui... asta e masina... nu are nici o legatura ca i levier, ca este un plus sau un minus ramane la latitudinea fiecaruia, dpmdv e un minus deoarece temperatura este oarecum la ghici... intr o marja de... eu prefer ceva care pot seta temperatura cat mai exact plus minus pierderile date de grup.

‘’flexibilitatea in modularea presiunii pe care ti-o da un spring lever‘’ : un spring lever are ‘unicitatea’ springului, fiecare arc are un profil pe care il va repeta. Odata ce dai drumul la levier intra arcul care va da profilul de presiune si unde apare flexibilitatea in modularea presiunii? poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) presiunea (chiar exista, dar nu in exemplele tale).

Mai departe, sa spui ca Bianca face cu robinetul ce face un spring lever ... daca tu crezi... ce pot sa mai spun, s a scris destul despre ce face acel robinet nu voi mai dezbate.
Mie personal imi plac e61 cand vine vb de design, dar mai departe ma opresc aici, pentru ca nu se preteaza pentru cafeaua care o prefer (light si f light), nu au fost gandite pentru asa ceva, indiferent cate robinete ii vei pune. Cand vei pune metrul langa el vei vedea ca nu livreaza. Daca imi spuneai Decent, atunci era alta discutie.

La fel cand vine si vorba de leviere springuri ori directe, conteaza ce vrei de la ele... la ce vrei sa le folosesti (ce fel de cafele) ca s ar putea sa te trezesti ca nu fac fata dpdv al functionalitatii, in special masinile vechi care au fost gandite in ratia de 1/2.

BR
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#12
Strietman versiunea noua are boileru din inox pe interior.. da nu face abur
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#13
(06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ... poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) ...

... Pai ce ...  parca nu-l potzi " retzine " din cursa ( ... fie partzial sau total , eventual cu sau fara rearmarea pistonului , fie cate putzin pe toata durata extractziei - scazandu-i astfel presiunea ) ... insa aceste artificii sunt rar folosite , fie ptr. a corecta greseli grosolane de macinare / dozaj  , fie ptr. a extrage cafea din nuiele verzi " care s-a uscat de tot " ... Big Grin ...
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#14
(06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ...la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) presiunea ...

La Gaggia Mini, nu las din mana levieru niciodata, permanent modulez apasarea in plus sau minus fata de arc, ca sa obtin curgerea care imi convine mie.
Nu stiu daca corespunde definitiilor voastre de spring lever, dar eu asa o consider...
 
Reply
#15
(06-09-2020, 16:59)Levo Wrote:
(06-09-2020, 16:32)gorexxx Wrote: ... poti spune la o masina gen pavoni modulezi presiunea lasandu te pe levier, dar la spring uri te las pe tine sa mi dai un exemplu unde poti ‘modula’ (+ -) ...

... Pai ce ...  parca nu-l potzi " retzine " din cursa ( ... fie partzial sau total , eventual cu sau fara rearmarea pistonului , fie cate putzin pe toata durata extractziei - scazandu-i astfel presiunea ) ... insa aceste artificii sunt rar folosite , fie ptr. a corecta greseli grosolane de macinare / dozaj  , fie ptr. a extrage cafea din nuiele verzi " care s-a uscat de tot " ... Big Grin ...
Si daca vreau sa o cresc ? pe retiunut e usor... cand vrei sa cresti, la cate leviere merge? arcul are un max de 6bari de ex si vreau sa trag la 8 dupa care sa revin.... sunt tot felul de artificii, ai dreptate, ideea este sa ti le permita aparatul, ca daca nu ai cu ce.... nu ai, si te uiti la el Smile

De asta spun, conteaza f mult ce cafele abordezi, ca sa stii dupa ce sa te uiti iar pentru nuiele verzi plaja e f ingusta.

Arcul are rolul lui pozitiv dar este si f restrictiv.

Arcurile trebuie sa fie complementare pompei sau daca vrei sa o inlocuiesti (pompa) cei de la Duvall au reusit.

BR
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#16
De ce sa nu poti creste ?  Huh
Nu cred ca masinile spring lever generica au mecanism de miscare unisens...  Confused
 
Reply
#17
(06-09-2020, 17:19)gorexxx Wrote: Si daca vreau sa o cresc ? pe retiunut e usor... cand vrei sa cresti, la cate leviere merge?

... Merge si " crescut " ... dar la leverele cu grup autentic - la Strega de ex. nu merge , decat daca revii iar la pompa , sa-l mai ajute ea ... Cool ... ( in limita pompei ).

 
(06-09-2020, 17:19)gorexxx Wrote: Arcul are rolul lui pozitiv dar este si f restrictiv.

... Eu il gasesc extrem de versatil si prietenos

   Cosider insa , ca extractia ar trebui facuta in parametrii constructivi ai mashinii ( ... studiatzi si calculatzi in fabrica ! ) si astfel , imi ramane " doar " sarcina de a macina corect , inspre atingerea sweetspot-ului si a continua rutina cat mai " curat " posibil  si in final , de a ... bea cafeaua Big Grin ... ( restul a facut mashina , ca d'aia am luat-o acasa  ... Cool ... ).
                 Celelalte artificii d.p.m.d.v  sunt ptr. a rezolva some problem ... sau , ptr. pura joaca din curiozitate.
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#18
(06-09-2020, 17:40)renatoa Wrote: De ce sa nu poti creste ?  Huh
Nu cred ca masinile spring lever generica au mecanism de miscare unisens...  Confused
Pentru ca nu ti permite masina. La elektra s1c de exemplu poti retine levierul (-) cu mana dar daca vrei sa cresti presiunea pe puc, nu poti interveni, se ridica in gol.
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#19
Da, singura "modulare" la care ma referam e in minus, in mod real, nu m-am incurcat niciodata cu manevre Fellini. Dar, cand ai arcuri duble care pleaca de la 10 bar presiune maxima si 5 bar presiune la sfarsitul cursei levierului, pe langa presiunea maxima de preinfuzie la 10 bar a pompei (la Strega), nu am simtit niciodata sa am o presiune mai mare in extractie.

Insa, asa cum zice @Levo, rar sunt folosite aceste artificii.

@gorexxx, nu inteleg de zici ca un E61 cu robinet nu este adecvat pt cafele foarte light, eu nu am gasit aceste concluzii nicaieri pe forum si nici in alta parte. Ca un grup saturat o face mai bine, e altceva...
OE Apex (de vanzare), Mazzer Mini E + SSP (brew), ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#20
Impresionante disertatii tehnico-stiintifice, apreciez, dar sa revenim la oaia mea: găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.
 
Reply
#21
(06-09-2020, 17:57)cradun Wrote: Da, singura "modulare" la care ma referam e in minus, in mod real, nu m-am incurcat niciodata cu manevre Fellini. Dar, cand ai arcuri duble care pleaca de la 10 bar presiune maxima si 5 bar presiune la sfarsitul cursei levierului, pe langa presiunea maxima de preinfuzie la 10 bar a pompei (la Strega), nu am simtit niciodata sa am o presiune mai mare in extractie.

Insa, asa cum zice @Levo, rar sunt folosite aceste artificii.

@gorexxx, nu inteleg de zici ca un E61 cu robinet nu este adecvat pt cafele foarte light, eu nu am gasit aceste concluzii nicaieri pe forum si nici in alta parte. Ca un grup saturat o face mai bine, e altceva...
@cradun eu nu am fost multumit de rezultatele obtinute dar acuma ce imi place mie nu i obligatoriu sa ti placa si tie. Daca esti multumit de rezultat, inseamna ca este ce trebuie.
Pentru mine, robinetul acela nu MI ofera suficient control si repetabilitate.
Rancilio Audrey ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#22
(06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: ... găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.

... Prea multe conditzii si prea putzini banutzi ... dar  Cool , ... gasim ceva totusi - daca renuntzam la boilerul din inox si adaugam 22E peste max. de buget ... mai direct de atat ? Smile .
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#23
(06-09-2020, 12:38)Carmenmartini Wrote: M-a învățat propaganda comunistă sa-mi câștig pâinea cu sudoarea frunții, d-aia nu vreau spring. Prepararea espresso-ului e mai personală când apeși "cu tot corpul" maneta... Plus că te poți juca cu varierea presiunii apăsării in timpul extracției.
Vreau inox fiindcă la Pavoni am remarcat un gust specific, metalic, de "coclit", de care nu pot scăpa...
Supralicitezi posibilitățile de manipulare, în timpul extracției, oferite de un lever manual.

Fără o râșnița unimodala, nu poți modula cafea prăjită mai puțin solubil.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#24
(06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: Impresionante disertatii tehnico-stiintifice, apreciez, dar sa revenim la oaia mea: găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.


Am scris mai sus.. strietman varianta noua dar nu face abur (e open boiler)

Ps: ca multe alte topicuri un om intreaba un lucru simplu si altii dau raspunsuri semi pe topic si discutii teoretice in domenii unde au experienta limitata
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#25
(06-09-2020, 19:08)Levo Wrote:
(06-09-2020, 18:49)Carmenmartini Wrote: ... găsesc au ba de cumpărat espressor direct(musai direct!)-lever cu boiler de inox, nou sau folosit? Care ar fi numele lui? Mulțumesc.

... Prea multe conditzii si prea putzini banutzi ... dar  Cool , ... gasim ceva totusi - daca renuntzam la boilerul din inox si adaugam 22E peste max. de buget ... mai direct de atat ? Smile .

E fain, dar e de cupru. Dacă urc la 2500 euro oare dau de inox?
 
Reply
#26
Oare Izzo My Way Pompeii nu s-ar potrivi cerințelor mele?

https://www.perfectespresso.ro/en/produs...roup--508/
 
Reply
#27
(07-09-2020, 07:11)Carmenmartini Wrote: Oare Izzo My Way Pompeii nu s-ar potrivi cerințelor mele?

https://www.perfectespresso.ro/en/produs...roup--508/

Nu ai zis ca vrei direct lever? Izzo e cu arc
Strietman CT1/ Elektra MCAL + Honne;   Flair Signature Pro/Aeropress + Kinu Pheonix;  V60 + Kinu m68.
 
Reply
#28
Nu ai zis ca vrei direct lever? Izzo e cu arc
[/quote]

Oh, da, asa-i....
 
Reply
#29
(07-09-2020, 00:21)Carmenmartini Wrote: Dacă urc la 2500 euro oare dau de inox?

... Nu prea ... tocmai pe aici dai de ceva inox ( ... nu stiu daca se mai fabrica cu un singur grup , iar versiunea anterioara nu stiu daca are boilerul din inox ).

P.S. - Pentru eliminarea mirosului metalic din Pavoni , incearca asa - cu boilerul golit ( dar ud pe interior ) agita putzina sare ( cca. 4-5 linguri mari ) pana se lipeste sarea de peretzii boilerului , apoi fa o solutzie formata din otzet si sare ( ... amestecat bine pana se dizolva toata sarea ) si toarna in boiler cca. 3/4 din volum .
         Cu o perie de spalat sticle , freaca-l bine , atat cat se poate cu acesta solutzie . Apoi complecteza cu solutzie pana la umplere si lasa-l asa 15 min. dupa care ,  clattit si limpezit. Mult spor!

P.S. 2  - Izzo Pompei ... o masihina excelenta, dar ... tot cu boilerul din cupru si depaseste mult bugetul.

           - Solutzia din sare si otzet ( ptr. Pavoni , am uitat sa dau proportziile ) se satureaza otzetul cu sare , adaugand cate o linguritza de sare pana se dizolva complet , apoi iar si iar ... pina cand nu se mai dizolva sarea.
Pavoni | Strega | Bosco | Honne | Olympus | MK III | Gene ...
 
Reply
#30
Mirosurile suspecte din boilere se neutralizeaza cu o solutie de bicabonat de sodiu alimentar. Solutiile prea acide pot favoriza ulterior alte depuneri si mirosuri, in functie de apa folosita.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)