Hello There, Guest! Login Register


Espressor automat sau manual? Service Timisoara?

#1
Va salut.

Sunt putin nervos in aceasta dimineata deoarece aparatul meu de cafea nu mai merge si caut sa-l inlocuiesc.
Tin sa precizez ca nu sunt un cunoscator inrait dar nici nu beau Jacobs. Am baut si Kopi Luwak desi nu cred ca era originala, dar nu sunt intr-atat de cunoscator incat sa zic 100%. Imi place sa beau in 99% din cazuri Latte Macchiato deci asta cred ca spune multe.

Asadar, ca sa scurtez povestea, am avut un espressor manual De'Longhi EC 850 M cu recipient de lapte de care am fost foarte multumit. L-am folosit vreo 4 ani dupa care i l-am dat unui prieten la care merge si acum fara probleme dupa inca 3 ani.
Eu am trecut la un De'Longhi Magnifica 22.360 S automat deoarece dimineata facem cafele pentru 5 persoane iar eu beau cam 2 si imi era deja groaza sa tot pun cafea pentru fiecare cana (mai ales ca eu faceam pentru toti).
Acesta a mers impecabil primul an desi nu prea imi convenea ca daca marunteam cafeaua foarte fin, avea probleme sa o faca, asadar il tineam tot timpul pe macinare medie (treapta 4 din 7).
In luna aprilie anul acesta nu a mai vrut sa faca cafea (parea ceva infundat cand sa scoata cafeaua... parca nu avea putere sa impinga apa) si l-am dus la un "service" in Timisoara unde l-au curatat, au schimbat ceva furtun (zic ei) si l-au gresat.
A mers iarasi impecabil pana acum in decembrie.
Iarasi l-am dus la ei (desi nu mi-a convenit si am incercat sa gasesc alt service), l-au curatat din nou si joi l-am ridicat. Nu au schimbat nimic componente la el. 
A mers ok vineri si sambata iar azi, duminica face la fel.

Au spus ca i-au facut decalcifiere si ca totul a revenit la normal. Mentionez ca si eu fac decalcifierile atunci cand aparatul o cere cu solutie De'Longhi originala.

Sincer, sunt foarte dezamagit si de aparat dar si de cei de la "service" deoarece mi se pare penibil ca dupa o interventie in service pt care am platit 150 de lei aparatul sa functioneze 2 zile si sa se "strice/infunde" din nou.

Am 2 intrebari:
- stiti un service OK in Timisoara? (eu am fost la un service in zona Lipovei pe str. Ion Roata)
- imi recomandati alt tip de espressor care sa necesite mentenanta minima si sa aibe o fiabilitate mai mare?

Multumesc anticipat!
 
Reply
#2
Depinde foarte mult cat esti dispus sa inveti si sa citesti. Un espresso bun nu se poate face cu un autonomat si, mai mult, aceste aparate au tendinta se se strice cam repede si des.

Doua citiri obligatorie:
https://www.espressoman.ro/espressoarele-automate/
https://www.espressoman.ro/care-espresso...oi-restul/

Pe scurt, o sa ai nevoie de cel putine 3 lucruri:
1) Un espressor (daca buget este restrans un Gaggia Classic + PID extern, Lelit PL41TEM, sau orice al model semiautomat ca permite buget-ul).

2) O rasnita (electrica sau manuala)

3) Timpul si dorinta sa citesti si sa inveti cum se poate face un espresso mult mai bun decat "o cafea". Imi dau seama ca suna "snob" dar din pacate asa este. Partea buna este ca recompensa, daca alegi sa investesti timpul tau in asta, este pe masura.

Pentru a intelege ce inseamna un espresso bun, iti sfatuiesc sa mergi in Timisoara la o cafenea de specialita (colegi din Timisoara te pot da un sfat) si sa incerci espresso / flat white de acolo si sa compari cu ce ai baut pana acum.

Numai bine
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
Ar trebui sa te gandesti in primul rand la rasnita. Eu am mers pe kinu phoenix din motive de buget dar eu fac 2 cafele pe zi si e ok. Foarte rar fac mai multe dar atunci cand trec de 4-5 cafele ma cam dispera rasnitul manual si incepe sa imi mearga mintea spre una electrica.

Apropo, verifica si sectiunea de reduceri de pe forum.

Kinu M47 phoenix + Lelit PL81T
Kinu M47 Phoenix + Lelit PL81T
 
Reply
#4
Deja l-ati pierdut... daca el intreaba de un service de automat, si e luat cu rasnire manuala...
Daca a fost multumit peste 4 ani cu ce scoate un automat, e clar ca nu e in targetul forumului, chiar credeti ca in toti anii astia nu a baut si o cafea ce numim noi adevarata ?

Sfatul meu este sa o iei pe calea un pic mai grea, dar cu succes garantat... cu ajutorul clipurilor de pe net, o trusa buna de surubelnite, si incearca sa il servisezi singur.
Eventual, cand te proptesti undeva, o poza sau un clip si incercam sa te ajutam...
Nu in ultimul rand... pare elementara, dar intreb ca sa fie intrebarea pusa, se scoate grupul pentru curatare? faci asta singur ?
 
Reply
#5
Nu e chiar asa...
Intrebarea originala contine si recomandarea catre espressor manual.
Decalcifierea se poate sa fi desprins o bucatica mai mare de depunere care sa fi fost antrenata ulterior pe traseu si sa infunde circuitul de alimentare cu apa.
Nu in ultimul rand, pare a fi un utilizator casnic. Pune cafea, apa, solutie de decalcifiere cand ii cere aparatul. Si tu il iei cu intrebari despre grup...?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#6
M-am dus direct in rasnita si nu am explicat cum am ajuns acolo, greseala mea, am taiat partea mai importanta din post.

Omul a cerut recomandare de espressor mai fiabil si cu intretinere minima. Eu am trecut de la un breville prima latte la lelit pl81t.
Diferenta de constructie intre cele doua este enorma. Breville-ul pare jucarie de plastic pe langa Lelit.
Referitor la intretinere, lelit-ul are ciclu automat de backflush si vine cu sita blind in pachet. Apesi doua butoane si isi face singur ciclurile de backflush, mai simplu de atat nu cred ca se poate.
Si acum ajung la rasnite, daca va trece la un espressor manual din gama asta va fi nevoie obligatoriu de rasnita.

Revenind la problema tehnica, sunt siguri ca avem colegi mai priceputi in depanare pe forum si daca vei pune mai multe detalii referitor la comportamentul aparatului cand vrei sa faci o cafea vei fi indrumat spre o rezolvare :).
Kinu M47 Phoenix + Lelit PL81T
 
Reply
#7
Va salut.

Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi.
Din ce am citit in articolele de pe acest site sunt sigur ca voi reveni la un espressor manual (semi-automat) si am primit mai multe recomandari spre Lelit.

Am luat espressor automat pur si simplu din motive de timp. Cand te trezesti la 8AM (cu greu), ai 2 copii mici care trebuie struniti spre cresa/gradinita si mai faci cafele cu spuma de lapte pentru sotie si socrii iar eu trebuie sa fiu cu copilul mai mare la 8:55AM la gradinita e destul de practic sa ai automat chiar daca nu face espresso ci pur si simplu macina o cafea si o arunca peste laptele cu spuma din cana.

Intr-adevar, poate nu ma ridic la nivelul acestui forum in materie de cafea, dar ce am baut in acesti ani mi-a fost OK, decent, si mie si sotiei mele.

Am inteles necesitatea rasnitei si acum ma bate gandul spre un espressor semi-automat si o rasnita si sa continui cu cafeaua boabe pe care am folosit-o si pana acum in automat.

Multumesc inca o data pentru sfaturi si linkuri!

O zi faina!
 
Reply
#8
E foarte simplu sa rezolvi problema timpului.Iti iei o priza programabila si cu asta basta.Cand te dai jos din pat,sau seara cand bei de obicei cafeaua ,aparatul e pregatit.programarea o faci cu 40 de minute mai devreme de momentul extractiei.Sunt foarte rare situatiile neprevazute,toti avem un program,asa ca asta e solutia,ieftina si la indemana.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#9
Salut din nou.

M-am decis sa merg pe rasnita Lelit PL43MMI dar inca nu stiu ce espressor sa aleg intre Lelit PL41LEM si Gaggia Classic 2019.
Vad pe forum urmatoarele pachete:

- espressor new Gaggia Classic 2019 + rasnita Lelit PL43MMI  + tamper Motta 58mm cadou – 2200 lei 
- espressor  PL41LEM+ rasnita PL43MMI + tamper precizie Lelit 57,35 mm + sita “blind” fara gauri pentru curatare grup + perie curatare – 2300 lei

Sugestii?
 
Reply
#10
PL41TEM, un PID este un plus foarte important.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)