Hello There, Guest! Login Register


Espressor Solis Barista Perfetta Plus vs Gaggia Classic Pro varianta incepatori?

#1
Va propun acest topic pentru a analiza o posibila varianta de investitie pentru un incepator. Am ales ca grad de comparatie, bine cunoscutul Gaggia Classic Pro. Solis este o marca elvetiana, care in general prelua si rebrenduia aparatele produse de Sage/Breville. In 2020 a iesit pe piata cu acest model proiectat de inginerii firmei si produs in China. Dotari ale aparatului : incalzire cu thermoblock, putere maxima 1700W,presiune maxima 15bar, valva solenoidala cu trei cai, teava de frotare semi-profesionala cu o gaura, programare a trei trepte de temperatura (nedeclarate valorile acestor trepte), manometru de vizualizare a presiunii de extractie montat in grupul portafiltru, program de decalcifiere, producere abur la 140 C, butoane de coamanda separate pentru apa necesara la o ceasca sau doua de cafea, cu posibilitate de programare a timpului de extractie pana la 1min sau 300ml, latiera inox 300ml, tamper din inox de 365g, port filtru de 54mm din otel inox dotat cu 5site, simpla si dubla presurizata si nepresurizata, blind cauciuc si sita port capsule, filtru britta pentru rezervorul de 1,7l apa, periuta de curatare, lingura de dozaj cafea, teste de duritate a apei. Diemnsiuni : l=18,7 x P=37,2 x H=32,1cm - 5,7Kg.
Pretul : 1900-2090 lei. Dezavantajul major din punctul meu de vedere, nu este marimea portafiltrului ci constructia grupului portfiltru, care are foarte multe componente din plastic ce impiedica incalzirea rapida si uniforma a portfiltrului, ducand implicit la la scaderea temperaturii apei in timpul extractiei.
Ce parere aveti, este un concurent pentru Gaggia Classic Pro?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#2
Da.
 
Reply
#3
Nu, este mai bine un onest Gaggia Classic Pro, sau, eventual, un upgrade pana la Lelit PL41TEM.
Si sa nu utiti lucrul ce mai important, RASNITA.

Imi dau seamna ca arata mai bine de un Gaggia Classic, dar nu stiu cat de stabil este in operatiune si nu cred ca a testat cineva din forum. Daca cineva a testat si are un feedback bun, poate vine aici si te poate da mai multe detalii.

@dev
Cand o sa ai timp, o sa ma explici de ce rasnita FP64 nu este ok, ca nu e testata, e o chinezerie, si nu ai nici un fel de problema sa recomanzi la un începător o masina cu themoblock setata la 15 bari (unde nu se stie daca poate fi reglata), testata de nimeni. Sincer, sunt curios.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#4
My bad, am crezut ca e similar cu modelul Breville Barista Max, care mi se pare o super afacere la 2300 de lei. 

https://www.youtube.com/watch?v=QWMuwJiZBqo
 
Reply
#5
@dev a sesizat corect, Solis este o copie coafata a lui Breville Barista. Au adaugat in plus manometrul care indica presiunea de lucru si ca sa castige cumparatorul, livreaza aparatura cu tamper (nu din plastic ci din inox), latiera de 300ml, filtru Britta pt apa, si toate sitele necesare unui espressor, atat presurizate cat si nepresurizate. Este dotat ca si Brevill Barista cu termoblock si aici @micrenda a facut o observatie justa, ca un boiler chiar si mic de 150ml si din aluminiu "este mai onest". Recenzii despre aparatul in discutie sunt putine ( este pe piata de 1an).
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#6
Inca mai credeti ca thermoblocul e ceva rau, nu v-ati lamurit ca e viitorul ? Smile
Canditi-va ca intr-o imprimanta cu jet de cerneala avem cate sute de thermoblocuri in miniatura, care vaporizeaza instant picaturi de microni, pentru a forma imaginea pe hartie.
Nu frematati de nerabdarea sa vina ziua cand vor face asta si in ceasca de cafea si @Raducanu isi va pierde locul de munca ? Big Grin

Plus ca cel din masina de care scrie @micrenda este pe abur, nu pe extractie.
 
Reply
#7
Pe thermoblock am văzut ca mizează și cei de la Ascaso pe noua noua serie de espressoare. Espressoare care din cât am văzut sunt deloc ieftine.
Iar ca stabilitate termică, alea mai entry 1-2 grade, restul mai scumpe pa la 0,5.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#8
Iata dilema : boiler sau thermoblock ?! Eu cu cine votez ???
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#9
Mai usor cu termoblocul pe scari... Pana sa ii ia locul boilerului mai are de mancat mamaliga.  Asa, daca facem comparatii pe diagonala si Decent Espresso de 3000E are thermoblock, deci putem lua fara probleme un Krups sau Rowenta de 250 lei, ii punem un PID eventual si avem nava spatiala acasa.

Daca exista inginerie in jurul conceptului de termobloc, atunci fiecare brand in parte este dator sa prezinte ce anume a facut, ce electronica a adaugat si rezultatele cu un SCACE sau un dispozitiv asemanator de masurare a temperaturii la grup. Mai departe si pasionatii vor putea trage concluzii individual, pe fiecare model in parte, nu putem lua asa la kilogram aparatele astea...

In curand @nickso va trebui sa mearga la specializare pentru a face Decent-uri din ce gaseste pe la Carrefour in raft.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
E simplu, te interesezi cum e controlat.
Daca e electronic, poate fi perfect stabil, nu inseamna ca si este. Si size doesn't matter.
Daca e cu bimetal, esti la mila inertiei termice, cu cat mai mare cu atat mai bine.
 
Reply
#11
Plus constructia agregatului desigur, caci electronica singura nu e solutia universala.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#12
A propos de electronică, poate-s eu mai sovietic dar parcă prefer un fier mai mare (dar arătos) și un bimetal decât o jucărie cu jdemii de senzori și o tonă de electronică. Nu de alta dar fierul e veșnic pe când electronica aia...

Mă rog, departe de mine de a sta în calea progresului. Până la urmă dacă reușește cineva să scoată un aparat fiabil la preț OK pt. piața prosumer, io-l iau.
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#13
(11-02-2021, 17:27)renatoa Wrote: Inca mai credeti ca thermoblocul e ceva rau, nu v-ati lamurit ca e viitorul ?
....
Chiar daca nu sunt un fan al acestei tehnologii se pare ca Renato are dreptate. Din ce in ce mai multi producatori vor adopta aceasta soluție pentru avantajele sale. Asa cum observa si Cosminchir, Ascaso a trecut pe acesta solutie in zona profi, si cred ca e la a doua generatie.
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
#14
Thermoblockul are avantajul ca reuseste sa ajunga foarte rapid la temperatura de lucru. Intr-un minut e gata de a fi pus la treaba. Pe de alta parte, in functie de constructia aparatului si de caile prin care trebuie sa treaca apa dupa thermoblock pentru a ajunge la grupul port filtru, se poate pierde destul de multa temperatura si lichidul rezultat in ceasca sa aiba undeva la 71°C. La boiler dureaza mai mult pana se incalzeste, dar temperatura obtinuta in ceasca va fi mai mare, cca. 81 °C. Intrebarea este cat de mult afecteaza aceasta diferenta gustul final si implicit calitatea extractiei.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#15
Cum spune si Liviu, cred ca depinde mult de solutia tehnica aplicata.
Eu dupa o discutie cu Razvan de la tastecrafters am intrat de curiozitate pe Ascaso, am cautat ceva pana am dat si de un pret.
Modelul lor de top cu un singur grup, thermoblock+boiler pentru aburi este peste 3K euro.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#16
Repet, discutia o ia pe aratura daca se vorbeste la modul general. Pentru ca la modul general si Phiips Saeco Poemia si La Marzocco au boilere, chiar de inox ambele.
Pana acum superioritatea espressoarelor cu boiler este dovedita iar youtube-ul e plin de masuratori. Nu e datoria boilerului sa demonstreze in fata de termoblocului ci invers. Daca exista exemple de thermoblocuri care ofera stabilitate termica comparabila cu espressoarele consacrate cu boiler, cautati informatii la producatori, cautati pe youtube si postati aici sau in alta parte pe forum testele de temperatura caci e mult mai usor de verificat un espressor decat o rasnita. Altfel vorbitul la modul general va crea impresia ca orice cutie din plastic cu un termobloc inauntru e comparabila cu espressoarele cu boiler populare pe forumurile de afara in ultimii 20 de ani.

Cat despre ajungerea foarte rapida la temperatura de lucru, asta este iarasi o iluzie si o specificatie amagitoare. Conteaza ca tot ansamblul sa intre intr-o stabilitate termica, sa ofere repetabilitate, nu sa ajunga intr-un minut la temperatura. Iarasi, si aici, daca un espressor cu termoblock ajunge rapid la o stabilitate termica pe intregul sistem si in cat timp o face, este o chestiune de proiectare si functionare pentru respectiva masina X sau Y si asteptam sa evidentiem  desigur inclusiv masinile respective cu termoblock ce se bat de la egal la egal cu cele pe boiler. Dar hai sa vorbim pe teste, inregistrari si masuratori.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#17
Nu stiu in ce faza mai sunt cei de la Tastecrafters cu proiectul de a aduce Ascaso in Romania, dar de testat din cate am inteles se vor testa.
Oricum cred ca or sa fie intr-o categorie de pret la care nu poate accede foarte multa lume.
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#18
Ascaso are o altfel de constructie si este proiectat astfel incat piederile de temperatura de care vorbeam mai devreme sa fie limitate la minim. De aici si pretul. Un Ascaso Dream, foarte asemanator pe dinafara cu un espressor vintage, dar la interior construit si gandit in amanunt, costa 5700 lei. Liviu a punctat foarte bine : modul cum este proiectat si construit un espressor face diferenta. Din pacate, marketingul unui produs ieftin incearca sa ne convinga faptul ca in termeni tehnici totul pare asemanator, dar ceea ce nimeni nu spune, este ca in parametri reali (stabiliti prin masuratori si teste) este o diferenta foarte mare. In concluzie : "cum o dau, cum o intorc" tot la Lelit pl41tem ajung.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#19
(11-02-2021, 20:43)Dan_R Wrote: Ascaso are o altfel de constructie si este proiectat astfel incat piederile de temperatura de care vorbeam mai devreme sa fie limitate la minim. De aici si pretul. Un Ascaso Dream, foarte asemanator pe dinafara cu un espressor vintage, dar la interior construit si gandit in amanunt, costa 5700 lei. Liviu a punctat foarte bine : modul cum este proiectat si construit un espressor face diferenta. Din pacate, marketingul unui produs ieftin incearca sa ne convinga faptul ca in termeni tehnici totul pare asemanator, dar ceea ce nimeni nu spune, este ca in parametri reali (stabiliti prin masuratori si teste) este o diferenta foarte mare. In concluzie : "cum o dau, cum o intorc" tot la Lelit pl41tem ajung.
"cum o dau, cum o intorc" tot la Lelit pl41tem ajung.
Si daca te uiti si la testul ala de stabilitate termica dupa o ora de functionare...Smile
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
#20
Care test? Cosmin da-mi te rog linkul. Nu stiu daca este ceea ce am vazut eu pe Youtube.

Cumva filmuletul in care un tehnician Lelit masura temperatura apei la iesirea din grupul portfiltru?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
#21
(11-02-2021, 20:53)Dan_R Wrote: Care test? Cosmin da-mi te rog linkul. Nu stiu daca este ceea ce am vazut eu pe Youtube.

Cumva filmuletul in care un tehnician Lelit masura temperatura apei la iesirea din grupul portfiltru?
Da, cred ca vorbim despre același filmuleț. Pe PID avea 100 grade și in grup stătea constant parca la 94-93
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)