Hello There, Guest! Login Register


Espressor 2000 - 5000 lei

#31
Poate ca ai dreptate! Dar in conditiile astea espressoarele nu mai au nici un sens! Refuz sa cred!
Nu as avea nicio placere sa scot cafea di tr un tub!!!!! Brrr! Iasa ca mai bine raman la french press! Apropo, schimb ecm classika pid cu aeropres plastic superior! Smile)
ECM Classika PID, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#32
Nu cred ca exista motive obiective si rationale pentru care suntem atrasi in jocul espresso (spun joc pt ca exista mereu o doza de incertitudine in ceea ce priveste rezultatul, ca la jocurile de noroc :p ).

De exemplu, eu am avut ceva timp espressor-ul indisponibil pt un upgrade. A fost o perioada foarte linistita pentru mine, acasa nu beam cafea, la birou beam ce beau colegii (filtru) si pt un espresso mergeam la Florin aka Raducanu sa ma bucur de atmosfera de acolo. 

Cum a venit espressor-ul, stres dimineata ca sa fac repede unul-doua espresso, sa nu intarzii la birou/sa nu intarzii in drumul spre gradinita pt fiul meu cel mare. Destul de agitat, cumva, avand espressor-ul, ma simt obligat sa il folosesc.

Dar cand am scos acasa, acum cateva zile, un shot delicios dintr-o naturala de la Yume (o Etiopie), as zice ca toata agitatia si toate shot-urile ratate merita si in acel moment pot spune ca e vorba in primul rand despre gust.

Acum, ca merita, ca nu merita, ca pt cine poate ajunge la o cafenea buna nu prea are rost sa aiba espressor acasa, sunt discutii care merita purtate, dar, dincolo de aparate, de gear acquisiton syndrome, de upgradita, ramane totusi gustul elementul pt care eu consider ca espresso merita bataia de cap fata de Aeropress si fata de V60 si nu cred ca mereu putem fi rationali, desi incercam mereu si nu o sa inteleg niciodata cum de reuseste @renatoa sa ramana mereu atat de cu capul pe umeri :p
Honne, (Macap MX de vanzare), Lido 3, Strega + mecoffee, V60, Aeropress, Clever, Brikka, Barista&Co Milk Frother
Ex: Flair Pro, La Pavoni (Europiccola, Pro, Romantica) - aprox 2 ani, Magica - aprox 1 an, Lelit PL81T - aprox 3 luni, Quamar Q13 - aprox 1 an, Kinu M47 - aprox 1 an, Comandante - aprox 1 an
 
Reply
#33
BogdanDN Wrote:Mai e si.placerea de a vedea curgand cafea dintr un aparat frumos si...stabil termic. Daca mergem.pe ideea cafelei care se face in doua tuburi dr plastic mai bine raman la ibric si french press care oricum arata mai bine. In plus, forumul acesta ar trebui sa dispara, caci cele mai multe discutii au fost in zadar daca primeazza aeropresul.

 excelenta observatie! subscriu in intregime!

da, e un forum numit espressoman.ro, ceea ce presupune o comunitate de oameni pasionati de espresso!
espresso se face cu masini capabile espresso, numite masini espresso... (espressor, o fi cam acelasi lucru, desi mie imi aminteste de Krupsul luat cu aproape un deceniu in urma...)
exista o opinie, i-as zice mai degraba prejudecata, ca plasticaraia degradeaza o masina; si-n legatura cu asta, am tot zis ca fiecare merge pe 4 roti anvelopate in plastic (elastomer etc.);
dar argumentul e folosit acolo unde e nevoie, de ex. la saraca Sette, care abunda in plasticaraie!
cand e vorba de o seringa mare de plastic, nu! asta face espresso!
si o bagam in fata ochilor celorlalti; care nu doresc decat sa-si vada de treaba, sau pasiunea lor!
folosind pentru espresso, masinile capabile espresso!

ok, nu sariti (daca ati ajuns aici)!
parerea mea e ca in forumul acesta ar trebui sa fie loc lasat politicos, generos, pentru de toate de-ale cafelei!
deci si pentru metodele alternative de extractie, cate-or fi ele! si - atentie - si pentru cei ce folosesc alte cafele decat cele ale 'prajitorilor nostrii'; si pentru cei ce folosesc rasnite manuale etc.

dar nu si pentru... versusuri! pentru cearta 'la usa cortului' cum e la moda acum!
 disclaimer: nu sunt un pasionat al bautului cafelei, poate doar al prepararii ei pentru altii - asa cum am si inceput...
dar am devenit un fel de addict al cafelei si de aceea imi place gustul de cafea! de cafea buna (proaspata si curata, ca sa adaug pentru ficatul celor care nu suporta sintagma Smile  )
si nu caut in mod special prajelile tip carbune (denis)! am incercat si din ele, dar am ramas la mediu prajite!
sunt probabil printre cei mai vechi prajitori de casa din forum si mereu am prajit city, city plus, nu full city, sau mai sus, spre vienna si french (nu exista tehnic - pentru mine - un italian style! doar colocvial, pentru altii!)
dar practic tot felul de cafele, inclusiv prajite de altii si, in general abordez cu mari rezerve orice specialitati prajite, care au ca principala caracteristica - din punctul meu de vedere - pretul ridicat!
rog abtineti-va si nu profitati de o alta parere decat cea a voastra pentru a da cu bata (asa cum m-am trezit eu in PM...); nu accept controverse, ci eventual, dispute; si numai cu argumente  tehnice, beyond any reasonable doubt!
ceea ce e tare greu, de cele mai multe ori imposibil in lumea asta a cafelei si a alimentelor in general!


majoritatea bem espresso; pe care ni-l preparam acasa!

LE: intre timp au mai postat si altii, nu ma atrage ideea de a mai complica lucrurile si eu (ma tot indatorez cu replici...) dar cradun: foarte multi par a fi normali in anturajul lor, numai pentru ca abuzeaza de altii (Caracal?)
__________________________________________________________________________
strega, sette, prajitor
 
Reply
#34
(15-08-2019, 12:48)BogdanDN Wrote: Apropo, in ce stadiu esti? Ati devenit prieteni? Smile
Mi-a placut la tine nehotararea. Nehotarat, nehotarat, dar si cand te-ai decis ai spart plafoanele!Smile))))

Momentan pendulez intre 15 si 18g in cautarea echilibrului dintre aciditate si bitter. Si probabil ca asta voi face si peste 2-3 ani Smile))
Dalla Corte Mini, Compak K3, Kinu Pheonix, Cafflano Kompresso, Cafflano Kompact
 
Reply
#35
(15-08-2019, 13:55)BogdanDN Wrote: Mai e si.placerea de a vedea curgand cafea dintr un aparat frumos si...stabil termic. Daca mergem.pe ideea cafelei care se face in doua tuburi dr plastic mai bine raman la ibric si french press care oricum arata mai bine. In plus, forumul acesta ar trebui sa dispara, caci cele mai multe discutii au fost in zadar daca primeazza aeropresul.

Și eu care credeam că primează gustul...
Brewtus | Honne | AeroPress | Aergrind
 
Reply
#36
(15-08-2019, 15:18)cradun Wrote: Nu cred ca exista motive obiective si rationale pentru care suntem atrasi in jocul espresso (spun joc pt ca exista mereu o doza de incertitudine in ceea ce priveste rezultatul, ca la jocurile de noroc :p ).
Ai dreptate! Atractia e subiectiva si irationala ...
ECM Classika PID / Eureka Mignon Specialita / Kribli-Grabli / Bravo tools & Gaggia Classic 2015 / MDF / Motta tools
 
Reply
#37
(15-08-2019, 15:40)Ciprian75 Wrote:
(15-08-2019, 12:48)BogdanDN Wrote: Apropo, in ce stadiu esti? Ati devenit prieteni? Smile
Mi-a placut la tine nehotararea. Nehotarat, nehotarat, dar si cand te-ai decis ai spart plafoanele!Smile))))

Momentan pendulez intre 15 si 18g in cautarea echilibrului dintre aciditate si bitter. Si probabil ca asta voi face si peste 2-3 ani Smile))

Nu mai pendula si schimba-l pe o aeropress!Smile)
Glumesc! Sunt de parerea celor care spun ca giustul are o componenta irationala. Depinde de foarte multi factori subiectivi, inlusiv de numarul papileor gustative (care poate fi un nr format dintr-o cifra pe unitatea de masura sau din doua cifre). Dar sa spui ca un tub de plastic e mai ok decat orice espressor mi se pare mult prea mult.Sunt de acord ca fiecare simte altfel, doreste altceva, etc. Eu beau la serviciu french press, acasa diminieata beau la ibric. In rest espresso. Dar nu o sa sustin nicodata ca o metoda e mai buna ca alta. Fiecare are plusuri si minusuri. Sa nu uitam ca exista pasionati si de altfel de moeode de a face cafea. 
M-am obisnuit ca Cip sa aiba bun simt si sa nu emita idei a litera de lege. Sunt de acord si as fi fost de acord cu renatoa daca ar fi fost mai permisiv in declaratii. Fiecare simte in felul lui, de aceea tot schimbam si cautam altceva. Fiecare metoda si fiecare aparat iti aduce ceva in plus, sau poate in minus, dar e altceva.
ECM Classika PID, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#38
(15-08-2019, 15:09)BogdanDN Wrote: Poate ca ai dreptate! Dar in conditiile astea espressoarele nu mai au nici un sens! Refuz sa cred!
Nu as avea nicio placere sa scot cafea di tr un tub!!!!! Brrr! Iasa ca mai bine raman la french press! Apropo, schimb ecm classika pid cu aeropres plastic superior! Smile)

De curiozitate, deții sau ai făcut cafea la aeropress?

Nu e deloc o medota de luat în ras, produce cafea excelenta. Mai mult, e extrem de fiabil, poți face de la ceva ce seamănă cu espresso, pana la French press.
Flair PRO | Niche Zero | Hario V60 | Popcorn Popper
 
Reply
#39
Cere omu' o parere si se ajunge la teoria chibritului cu care aprinzi aragazul unde fierbi apa in ibric pe care apoi o torni in seringa supradimensionata ca sa obtii o zeama... 

Uite-asa ajunge omu' la concluzia ca mai bine freci un nes si-l stingi cu niste kola...
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#40
Nu detin si nu intebtionez. Si nu sustina ca nu e o metoda ok! Dar sa iideplangi pe cei care detin espressoate si pe cei care up gradeaza mi se pare incorect fata de cei multi care detin inoxuri. Nu exista un adevar absolut, deci nu genealiza!.

Gata! Daca a intervrnit dev eu mi-am facut dstoriaSmile). Dar parca s- a mai inmuiat.Smile.

Concluzia: fiecare cu aparatul lui! Smile
ECM Classika PID, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)