Hello There, Guest! Login Register


Espresso ratat

Rasnirea se potriveste in primul rand dupa cafea.
Si nu iti va putea spune nimeni exact cat sa fie, insusi titlul topicului induce in eroare, nu exista reglaj optim, decat cel la care ajungi dumneata, pe echipamentul si cafeaua din dotare, si pe limba personala.
Il poti impartasi cu altcineva, dar sunt sanse mari ca sa nu ii iasa... decat daca face dupa tine a doua cafea, cu aceasi macinatura si espressor. Online nici o sansa sa reproduci extractia altuia, si apa care o are "celalalt" conteaza.
 
Reply
(21-04-2023, 15:37)ValentinB Wrote: Salutare. Tocmai am achizitionat Un Gaggia Evo Pro si o rasnita Eureka mignon manuale. Unde trebuie setata rasnita pentru acest espresor ?

Salut @ValentinB

Incearca undeva aleator, daca in manualul ei nu spune nimic.
O sa incerci prima data să obții dublul cantității de cafea in lichid in ceașcă, masurat in grame.
Si apoi te mai joci in sus și in jos cu râșnița și cu apa până ajungi unde îți place. Dar modifica pe rând 1 singur lucru.
Și sunt scrise deja multe despre asta, ex:
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/

Zi frumoasa,
Victor
 
Reply
Nu chiar asa aleator... exista un indiciu, am mai scris in cateva locuri, dar informatia se cam pierde daca nu e repetata...
Se rasneste cate putin, 1-2 grame, intr-un recipient inchis la culoare, urmarind ca sa nu mai ai fulgi deschisi la culoare (pleava) de marime mare in macinatura.
Cand marimea lor devine comparabila cu a macinaturii, si incep sa nu se mai vada in masa de macinatura, e semn ca esti aproape de zona de espresso.
 
Reply
Buna seara! Mi-am cumparta de cateza zile un Gaccia Clasic Pro Evo 2023! Nu stiu unde e problema, dar puc-urile de cafea imi ies apoase Sad ! Cafeaua pe care o folosesc este din comert, de la Lavazza Oro, nu am apucat sa cumpar alta! Am avut inaiante un Saeco automat, care facea o cafea buna folosind Lavazza Oro!
 
Reply
(17-11-2023, 18:19)dia Wrote: Buna seara! Mi-am cumparta de cateza zile un Gaccia Clasic Pro Evo 2023! Nu stiu unde e problema, dar puc-urile de cafea imi ies apoase Sad ! Cafeaua pe care o folosesc este din comert, de la Lavazza Oro, nu am apucat sa cumpar alta! Am avut inaiante un Saeco automat, care facea o cafea buna folosind Lavazza Oro!

Daca este o cafea gata rasnita, probabil folosesti sita presurizata, este normal. Daca insa o rasnesti tu, atunci este prea fina si trebuie sa o rasnesti mai grosier. Ai cantarit cata cafea ai pus si cat a iesit? Cum este gustul cafelei obtinute? Daca este bun nu ar trebui sa te preocupe prea tare aspectul pucului.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
(17-11-2023, 18:34)Dan_R Wrote:
(17-11-2023, 18:19)dia Wrote: Buna seara! Mi-am cumparta de cateza zile un Gaccia Clasic Pro Evo 2023! Nu stiu unde e problema, dar puc-urile de cafea imi ies apoase Sad ! Cafeaua pe care o folosesc este din comert, de la Lavazza Oro, nu am apucat sa cumpar alta! Am avut inaiante un Saeco automat, care facea o cafea buna folosind Lavazza Oro!

Daca este o cafea gata rasnita, probabil folosesti sita presurizata, este normal. Daca insa o rasnesti tu, atunci este prea fina si trebuie sa o rasnesti mai grosier. Ai cantarit cata cafea ai pus si cat a iesit? Cum este gustul cafelei obtinute? Daca este bun nu ar trebui sa te preocupe prea tare aspectul pucului.
Cafeaua este cumparata, Lavazza Oro si da, folosesc sita presurizata, iar cafeaua are un gust oarecum amar E aceeasi cafea pe care o foloseam la Saeco automat, dar cu Saeco avea gust bun iar puc-ul de cafea iesea compact si uscat!
 
Reply
Nu ai mentionat daca folosesti cafea boabe sau rasnita. Daca sunt boabe ce rasnita ai?
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
La Saeco aveai sita de 51, care o umpleai pana sus, nu mai aveai loc de apa ca sa iasa malos.
Aceasi cantitate de cafea in sita de 58 iti lasa loc deasupra sa faci si drifturi...

Cu Gaggia ai intrat in minunata lume a grupului 58, care o sa iti consume 30% mai multa cafea ca sa obtii aceleasi rezultate...
 
Reply
(17-11-2023, 20:02)renatoa Wrote: Cu Gaggia ai intrat in minunata lume a grupului 58, care o sa iti consume 30% mai multa cafea ca sa obtii aceleasi rezultate...

Nu înțeleg ce vrei să zici cu asta. Să înțeleg că grupul de 57 este mai bun? Dacă da, atunci de ce espresoarele ”adevărate” au pe 58? Eu nu înțeleg care e diferența între grupurile ăstea, cel mai important lucru nu e calitatea cafelei?
 
Reply
Mult marketing. Ideea este sa te faca sa crezi ca ai un aparat foarte apropiat de cel comercial din cafenele. In realitate este exact cum spune Renato. La masinile automate, daca ar fi pus sita de 58mm, cu tot plasticul din interior si pierderile de temperatura, ar fi fost un dezastru. O explicatie data in mod simplist, este ca printr-un puc cu diam 51mm, inaltimea la aceeasi cantitate de cafea, este mai mare decat la 58mm. In felul asta apa trece printr-o grosime de puc mai mare si posibilitatea de chanelling este mult mai mica si drept urmare gustul celui de 51 este mai pregnant si mai aromat. Mai ciobaneste explicat (vorba unui fost sef de-al meu), printr-un strat subtire apa trece mai usor decat printr-un strat gros. Oare de ce la espressoarele noastre home barista, cu site de 57 sau 58mm nu se recomanda sa folosesti sita simpla de 7-8g ?!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
 
 
Reply
Pe de alta parte, o dubla cu 7-8g inseamna 14-16g espresso.
Si un ristretto la vreo 5-7g…? Din care 2-3 raman pe pahar/cana.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Cine a vorbit de 7-8g aici ? Confused

Se lucreaza cu 16-18g si in sita de 46mm, darmite in 51-53...
Plus ca se extrage si 1:3 la fel de bine ca 1:2... incepe sa devina noul standard, asa cum presiunea a scazut chiar si sub 6 bari, de la 9, cat era "new 15".
Definitia espresso-ului a devenit fluida, la fel ca ... beep, censored

Atentie si la terminologie, a nu se confunda ratia de 1:2 cu "double"...
 
Reply
7-8gr pe sită de 58? Folosesc 7-7,5gr pe sita Pavoni pre-mil conică, cea mai mică, cu tamper conic, ţine presiunea dar cantitatea de cafea mi se pare la limita de jos.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
A fost o petarda, nu a pomenit nimeni de 7-8 grame in postarile recente.

Dar daca tot va place sa dati cu batzul prin gard, o sa dau un exemplu ca se poate... sita standard a masinii mele actuale, un open boiler vintage, este o conica de 52-53mm, cotata ca pentru 5-7 grame, in reclama de la lansarea masinii scria de un "... yield of 20 shots for 100 grams of coffee". Nu ma intrebati cati ml are un shot din ala, ca nu scrie... probabil jumate ii lingi de pe peretii cestii

In sita asta reusesc sa inghesui 8-9g, si trag 1:3, chiar spre 30 ml.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)