Hello There, Guest! Login Register


Espresso lung

#1
Am luat in sfârșit mult doritul PL41tem si rasnita Lelit PL043MMI, second dar in stare buna. Deocamdata trebuie sa termin punga de Lavazza apoi incerc alte sortimente proaspat prajite .
Pana atunci e buna pentru ca sa invat.
Pentru o Lavazza a iesit acceptabil dar e prea tare pentru gustul meu si mai ales al soției. Nu poate bea asa concentrata, facuta dupa instructiunile de aici de pe forum.
Cum sa procedez sa.o fac mai lunga? Sa las sa curga apa mai mult timp? Exista vreun standard pentru espresso lung sau tine de gustul fiecăruia? Lapte nu folosim decat foarte rar.
 
Reply
#2
Faci americano. Daca lași să curgă mai mult o sa ai supra-extractie și o să fie mai amară.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 
Reply
#3
Pe langa varianta prezentata mai sus (in espressoul facut 1/2, 1/2,5 sau1/3 mai adaugi apa calda de pe wand pana la consistenta dorita), ar mai fi posibilitatea sa incerci si alte cafele si in plus sa te joci cu gramajele si cu temperatura. Daca aparatul are setat offsetul pe "0", poti merge cu valoarea temperaturii pe PID pana la 98 gr. Vei vedea ca rezultatele pot fi foarte diferite la gust folosind aceeasi cafea. Nu in ultimul rand nu uita sa lasi sa se incalzeasca boilerul cel putin 15 min ca sa ai oarece stabilitate termica. Succes!
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R
 
Reply
#4
Sa ai grija sa nu confunzi "taria" cu intensitatea gustului. Tăria se poate percepe prin efectul care îl are la ceva vreme după ce o bei. Daca folosești cafea 100% arabica, din 18 grame de cafea nu iasa o cafea foarte tare. Ce inseamna tare? Tăria se refera la cantitatea de cofeina. Din 18 grame de cafea iasa aceiasi cofeina si daca bei un espresso 1:1/2 si daca faci un espresso si il lungește cu apa. Doar ca va fi mai apoasa si gustul mai diluat. Majoritatea nu vrem sa bem o "cafea" ci un espresso si asta are modul lui de preparare. Eu am hipertensiune si din cafea arabica cu 20 de grame in sita pot sa beau 1-2 espresso zilnic fara sa ma afecteze.
Lelit Grace Pl 81T, Eureka Minion Instantaneo, G-iota, tamper Lelit 57, nivelator Mota 57,sita Ascaso, 1Z Presso Q2, Moka Pot
 
Reply
#5
James Hoffmann explică cele 5 feluri în care folosim cuvântul "tărie" în legătură cu cafeaua.


Pentru Lavazza, eu aș încerca ristretto, adică să ai în ceașcă 1.5x din greutatea boabelor, scăzând din temperatură în funcție de rezultate. Ca să lungești băutura, poți adăuga 50-100-150ml de apă. Dacă ți se pare amară, o parte din apa pe care o adaugi poate fi minerală, rezultatul va fi cel puțin interesant.
DF64, Mazzer Mini 58mm | Lelit PL41TEM, La Pavoni Europiccola 1979
 
Reply
#6
Mulțumesc pentru sfaturi, o sa incerc toate variantele. Presupun ca daca cineva e obisnuit si bea un espresso scurt nu il afecteaza prea mult, dar noi care nu suntem obisnuiti simțim cum ne ia ameteala
 
Reply
#7
Intrebarea mea ar fi de ce nu ai mers de la inceput pe brew daca espresso vi se pare prea tare…
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Quamar M80DR, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#8
Pai poate e “tare” din cauza preparării incorecte... amar tare, astringent, dur, ars pot fi cauze ale preparării, de asemenea  temperatura prea ridicată, channelingul, boabele proaste (lavazza deh) pot influența mult gustul. Încearcă să acorzi importantă rețetei și preparării pucului înainte de toate și apoi neaparat schimba cafeaua! O cafea italiana buna de regula este ciocolatie, cacao chiar dulce și corpolenta
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#9
In conceptia mea:
- cafea tare este cea care are un continut ridicat de cofeina;
- cafea concentrata este cea bogata in arome.
 
Reply
#10
Unde am gustat un espresso bine facut mi-a placut. De aceea am vrut espresso. E clar ca nu stapanesc bine procesul dar sper sa ma perfectionez. Si in viitorul apropiat o alta cafea evident.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)