Welcome Back Log In Create Account

Espresso fara crema

Salut,

am o PROBLEMA :-) : nu reusesc deloc sa scot un espresso cu crema. La suprafata am o urma de crema.
Am o rasnita Hario si rasnesc la treapta 3, iar 60ml curge in 25 sec (aprox). Pun 14gr de cafea, proapat macinata.
Am luat cafea si de la Papa Jacques, si de la Sarkis si de la EcuatorCafe, dar rezultatul este acelasi.
La espressor am renuntat la partea care crea presiune in portafiltru, deci este nepresurizat.

Vre-o parere?
Lelit PL91T, Niche Duo, 1zpresso ZP6, Timemore C3s ESP pro. Aeropress, V60

Reply
Salut. Daca tu spui ca ai o cafea proaspat prajita, pf-ul este nepresurizat, 60 ml curg in apro 25 de secunde, ramane doar aparatul de eapresso, rapectiv ma gandesc la presiunea acestuia. De asemena, nu ai spus nimic de tampare. Deci asteptam inca vreo cateva detalii.
May God be with us.

Reply
Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?

Reply
(18-06-2014, 21:32)tacrita0 Wrote: Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?
Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(18-06-2014, 23:01)baloozzy Wrote:
(18-06-2014, 21:32)tacrita0 Wrote: Tamparea o fac cu paharelul ala de plastic care o venit cu espresorul. Nu m-am apucat sa cumpar un tamper pana nu cumpar un alt espressor. Dar din moment ce obtin acei 60 ml in 25 sec, inseamna ca e destul de apacata afeaua. Sau nu?
Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?

Din 14 gr.
Scuze, dar nu inteleg: sa cantaresc cate grame are pucul dupa extractie?

Reply
(18-06-2014, 23:03)tacrita0 Wrote: [Din 14 gr.
Scuze, dar nu inteleg: sa cantaresc cate grame are pucul dupa extractie?
Cantaresti ceasca cu tot si scazi greutatea cestii. Ideal la 14 grame e sa ai 28g de lichid (shot-ul) pentru normal. Vezi aici.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(18-06-2014, 23:01)baloozzy Wrote: Dupa cum s-a mai spus, in cazul extractiilor nereusite este bine sa spunem mai mult, adica si TDS-ul. Din cate grame de cafea a iesit acel shot si ce greutate are shotul iesit in 25s cu un volum de 60 ml?

TDS-ul, adica acel total disolved solids cere pentru masurare un instrument (echivalare conductivitate electrolit); in cazul acesta - Saeco - imi pare cam... compresa pe picior de lemn :)

mai e si acel total extracted yeld, adica procentul din greutatea initiala a macinaturii, a tuturor materiilor solide, lichide si... gazoase - deci si insolubile - scoase de apa fierbinte din puc si transferate in ceasca; aici, ca metoda (laborioasa), se poate vorbi de cantarirea pucului inainte de extractie si dupa... calcinarea sa;
teorie, ok, dar e de mentionat ca multi apreciaza (ma numar printre...) rolul celor nedizolvate, dar trecute in extractie:
Illy defines espresso as a polyphasic colloidal drink that includes liquid, gas, and solid for the organoleptic experience. The espresso drink that has been filtered with only the dissolved part just does not taste good.

insfarsit, in citatul de la inceput, te referi de fapt, la asa numitul brewing rate, rata de extractie, care, ca raport procentual intre greutatea solidului si lichidului, este o indicatie aproximativa a tipului de extractie, in orice caz mai buna decat acel 'atata volum extras din atata greutate, in atata timp'...
din pacate, n-am prea intalnit folosirea sa in forum, ca mijloc de exprimare a tipului de bautura extrasa; undeva, in alt post, spuneam ca o aceeasi rata de extractie, in acelasi interval de timp, la aceeasi temperatura si presiune, din aceeasi cafea... ar trebui sa dea gusturi, cat de cat asemenatoare in cestile respective...
cand se compara shot-uri, cu durate de extractie egale, rata de extractie exprima (ca relatie invers proportionala) debitul mediu in extractie; astfel debitul si vizualizarea curgerii cu portafiltrul fara fund plus temperatura in grup, spun aproape tot ce ne intereseaza despre reusita tehnica a extractiei;

personal, lucrez curent cu puc de 15,95-16,05g si extractie de cca. 34g, in 25-27 sec; sau cu puc de 19,20-19,30g si extractie de cca. 40g (2 cantare, unul pe drip tray); deci o rata de extractie de 47-48%, in zona normale;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Omul sarmanul dorea sa stie de ce nu are crema in shot :) si ati navalit cu lucruri care si mie mi au fost greu de inteles cand le am citit acum :)) recunosc totusi ca sunt importante si acestea.
Tacrita0, tamperul acela nu prea te ajuta, dar nu cred ca acolo e 100% problema. Daca nivelezi corect cafeaua iar presiunea exercitata este cea corecta, nu acolo e buba. Cred ca de vina este presiunea aparatului. Daca as gusta o cafea de care iti iese din acel aparat, as putea spune mai sigur daca da sau ba.
Ma tot duce mereu gandul la presiunea de extractie a acestuia si de asemena la temperatura apei. In rest nu prea vad unde ar fi problema. Te rog sa faci o filmare cu tot procesul si iti garantez ca imediat se va vedea ce si cum. Sa ne arati mai ales si extractia in sine.
Stima.
May God be with us.

Reply
clar m-ati umplut de sange :-)

Cred ca am rezolvat problema: tocmai mi-am comandat un Lelit PL41TEM.
O sa imi comand si un tamper Concept art, dar inca nu sunt lamurit care e mai potrivit 57.5 fara Knock, sau 57mm cu Knock.
Acu sper sa iasa bine.

Reply
Headshot! :)

Daca e saeco poemia aparatul, atunci ai defapt nevoie de dimensiunea de 53mm la tamper.ia-ti unul standard, eu am unul de sub 100 lei, din aluminiu, isi face treaba.

E posibil sa ai parametrii buni de extractie, dar totusi sa ai channeling, de unde is crema putina.atentie la dozare, nivelare, fara scuturari, loviri ale portafiltrului.foloseste wdt-ul.
Bezzera Strega 
Macap M7 900R
Sanremo Treviso LX
Mazzer SJ

Reply
(19-06-2014, 10:27)tacrita0 Wrote: mi-am comandat un Lelit PL41TEM.
dar inca nu sunt lamurit care e mai potrivit 57.5 fara Knock, sau 57mm cu Knock.
Lelit-ul are site de 57mm.
Acuma cu knock sau fara discutiile is lungi si pe aceste meleaguri forumistice. Daca nu te impiedica bugetul si gasesti varianta knock comanda-l asa vei avea o potrivire mai buna cu ovalitatea sitei (nimic nu-i perfect nu?).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm

Reply
Multumesc!

Reply
(19-06-2014, 06:21)decadurabolin Wrote: Omul sarmanul dorea sa stie de ce nu are crema in shot :) si ati navalit cu lucruri care si mie mi au fost greu de inteles cand le am citit acum :))
...omul trebuia sa stie ca Saeco & Co - o solutie probabil mult mai onorabila decat cea a bautului unei ciorbe de cafea in oras - nu merita prea multa teorie, iar ca sa te apuci sa aplici niscaiva cutume de preparare espresso mi se pare un fel de joc in nisip...

cat priveste... teoria, am intervenit, in favoarea vizitatorilor acestui thread, carora baloozzy incepuse sa le vorbeasca de TDS, in numele ratei de extractie;

(19-06-2014, 06:21)decadurabolin Wrote: recunosc totusi ca sunt importante si acestea.

imensa majoritate a bautorilor de cafea, a marilor bautori de cafea, nu au nevoie de nici o teorie, numai de o cafea buna; dar pentru cei pasionati de prepararea espresso, cele imprastiate de mine sau de atatia altii prin diversele thread-uri, sunt necesare; si e important ca informatia sa fie corecta;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)

Reply
Salut! Nici eu nu am reusit sa scot, deocamdata, un espresso cu crema. Folosesc asa:
- Lelit PL81 T
- rasnita Gaggia, treapta 3
-cafea Narcoffee (proaspat prajita)
-sita dubla

am incercat diverse temperaturi intre 92 si 96 C, preinfuzie On sau OFF, apropo?

Ce sfaturi imi dati?

Mentionez ca sunt incepator, nu dati tare:)

Reply
Si eu am 81T. Crema, sa zicem ca am obtinut uneori, dar un eapresso drvent in 25 sec, nu. Cele mai bune le obtin pe la 30- 33 sec. KrisssKross stie de ce!:))
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
(01-12-2018, 14:14)BogdanDN Wrote: Si eu am 81T. Crema, sa zicem ca am obtinut uneori, dar un eapresso drvent in 25 sec, nu. Cele mai bune le obtin pe la 30- 33 sec. KrisssKross stie de ce!:))

Cat de fin macini cafeaua? Ce temperatura? Preinfuzie ON sau OFF?

Reply
Ce cantitate bagi? trebuie sa pui 15 grame rasnita foarte fin.

Sa nu confunzi crema obtinuta in espresso cu spuma facuta de sitele presurizate la aparatele automate. Nu au absolut nimic in comun.

Reply
(01-12-2018, 14:31)mirel Wrote:
(01-12-2018, 14:14)BogdanDN Wrote: Si eu am 81T. Crema, sa zicem ca am obtinut uneori, dar un eapresso drvent in 25 sec, nu. Cele mai bune le obtin pe la 30- 33 sec. KrisssKross stie de ce!:))

La Specialita reglez la sub 1. Dar niciodata nu iese daca o scot macinatura la 25 sec. Numai la peste 30. Ca ristretto ar iesi ok, dar la espresso nu iese bitterul. Pe totak toti care au baut la mine au fost multumitu, dar eu, citind stju ce nu e bine. In plus pucul iese mereu umed. KrisssKross a vazut mai.mult, dar crede ca e posibili sa fie offsetul.

(01-12-2018, 14:31)mirel Wrote:

La Specialita reglez la sub 1. Dar niciodata nu iese daca o scot macinatura la 25 sec. Numai la peste 30. Ca ristretto ar iesi ok, dar la espresso nu iese bitterul. Pe totak toti care au baut la mine au fost multumitu, dar eu, citind stju ce nu e bine. In plus pucul iese mereu umed. KrisssKross a vazut mai.mult, dar crede ca e posibili sa fie offsetul.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)

Reply
(01-12-2018, 20:44)rdumitrescu Wrote:
(01-12-2018, 16:24)calinvalean Wrote:
(01-12-2018, 16:21)cradun Wrote:
(01-12-2018, 14:24)calinvalean Wrote:  Voi lua  cafea gata rasnita, iar daca va fi ok, voi incerca returnarea rasnitei. Multumesc.

Am postat si filmuletul prepararii, poate din pricina unor greseli de "stoarcere" nu-mi iese crema... 

https://www.youtube.com/watch?v=Q9Vn-ArpWLw&feature=share 

Încerc s-o iau în ordinea evenimentelor, dar vor fi multe observații.

1. n-ai nicio șansă cu Porlexul. Nu pentru că-s eu extremist, ci pentru că la espresso ai nevoie de un reglaj stabil și de niște cuțite de calitate, lucru pe care Porlexul nu le are.

2. Ai nevoie de un tamper, iar după ce ți-l iei nu mai chinui în halul ăla pucul. Nivelezi, tampezi, și cu asta basta.

3. Lasă coșulețul în portafiltru. Când îl pui în portafiltru după ce ai tampat, probabil fisurezi pucul.

4. Ridici pârghia până înainte să curgă apă, pui portafiltrul fără să îl lovești, ridici ÎNCET. Apoi aștepți~10s și începi să apeși.

Nu faci mișcări bruște, mai ales în sus.

5. La cât de transparent arată cafeaua și faptul că nu pui mai deloc forță în pârghie, probabil că e mult prea grosier măcinat. Chiar și așa, cu o cafea bună măcinată bine și un puc intact crema se formează. Asta legat e legat de punctul 1.

6. Caută niște benzi de temperatură, căci altfel ești complet în beznă și nu vei avea constanță.

Ce cafea folosești? Cum se cheamă prăjitorul?

am rezolvat:)

Am marit timpul de extractie la 39-40, temperatura 93C, fara infuzie, cafea macinata mediu, treapta 3 cu Gaggia MDF. A iesit cremos si excelent.

Cantitate cafea 18 gr.

Reply
Trebuia sa incepi cu "am trecut de la Porlex la Gaggia MDF"... si era suficient.
Restul sunt detalii care nu au contribuit chiar asa mult la formarea cremei ca schimbarea rasnirii.

Reply
Pentru espresso la inceput de drum pe La Pavoni am creat un topic separat aici 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Și eu am aceeași problema. Am cumpărat espresorul de pe olx de la un pasionat de cafea care isi facuse upgrade. La el a ieșit cafeaua perfect. Avea o rasnita kinu manuala. Am venit cu el acasa am rasnit cu o Eureka Mignion si am incercat o gramada de macinaturi. De la punctul zero unde se întâlnesc ușor cutitele in sus si tot fara crema iasa. E asa o urma de crema care se disipeaza rapid dupa extracție. Temperatura între 90 si 95 grade. Presiunea se duce in zona verde la început ( am un lelit Pl41tem Anna cu PID). Daca fac macinatura fina curge incet insa tot acolo e ca si crema. Am încercat cu 3 tipuri de cafea. La tampat am încercat si mai tare si mai încet. Am o sita ascaso de competitie in care pun circa 17 gr de cafea măcinată. Las o poza cu poza cu "crema" obținuta :)) 

https://ibb.co/KDz0MLG

Reply
Problema e la cafea, nu neaparat la rasnita.
Pune o cafea proaspat prajita (cateva zile de la prajire) si sa vezi ce de spuma face. Dar nu asta da gustul…
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Spuma se formează cu ajutorul CO2 comprimat din cauza presiunii de extracţie. În timp, după prăjire, cafeaua se degazează şi astfel cantitatea de CO2 e mai mică. Nu influenţează gustul, doar aspectul şi textura.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Outin Nano / Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini

Reply
(21-10-2023, 21:17)Mihai L Wrote: Problema e la cafea, nu neaparat la rasnita.
Pune o cafea proaspat prajita (cateva zile de la prajire) si sa vezi ce de spuma face. Dar nu asta da gustul…

Am cafea doar proaspat prajita, am pus cafea prajita de cateva zile si cafea prajita de o luna. toate cumparate de la cafenele de specialitate nu am pus jacobs din kaufland. Daca cresc temperatura crema iese ca in poza, o crema fada inchisa la culoare, cafeaua are un gust amar. Asta zic la temperatura de 93 -95 grade. Am observat ca daca scad temperatura la 85-83 grade cafeaua iese la fel de saraca ca si crema insa urma aceea de crema are o culoare mai placuta, da mai mult a cafea. Presiunea e in jurul cifrei de 8 , pun si un video poate ajuta. Recunosc ca nu stiu ce sa mai reglez :)) Ma gandesc poate espresorul sa nu arate o temperatura pe pid si in realitate sa fie alta ( dat fiind faptul ca la 90 grade are o urma de crema arsa si gust amarui)

https://youtube.com/shorts/3Tg7XvnYOt8?feature=share   - aici se poate vedea extractia

Reply
Ori nu stii sa faci cafea ori ai probleme cu rasnita.

Curge extrem de anemic in sensul ca nu ai un flux cursiv din ce pare si e prea jos presiunea, daca vrei sa vezi crema lasa espressorul pe setarile din fabrica (cauta pe youtube reset PID daca nu stii cum  se face, este video de la Lelit) si cu o cafea relativ fresh vei vedea si crema la presiunea corecta, abia din acel punct te poti gandi si la gust.
Lelit Anna, William

Reply
Extractia ta este combinatie intre channeling, ratie mare, si rasnit prea gros.

Ce sita folosesti?

Ce doza folosesti?

Unde este cantarul in filmare? Daca nu ai unul care sa incapa sub ceasca, care este capacitatea cestii?
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(24-10-2023, 13:17)Remus999 Wrote:

Am cafea doar proaspat prajita, am pus cafea prajita de cateva zile si cafea prajita de o luna. toate cumparate de la cafenele de specialitate nu am pus jacobs din kaufland. Daca cresc temperatura crema iese ca in poza, o crema fada inchisa la culoare, cafeaua are un gust amar. Asta zic la temperatura de 93 -95 grade. Am observat ca daca scad temperatura la 85-83 grade cafeaua iese la fel de saraca ca si crema insa urma aceea de crema are o culoare mai placuta, da mai mult a cafea. Presiunea e in jurul cifrei de 8 , pun si un video poate ajuta. Recunosc ca nu stiu ce sa mai reglez :)) Ma gandesc poate espresorul sa nu arate o temperatura pe pid si in realitate sa fie alta ( dat fiind faptul ca la 90 grade are o urma de crema arsa si gust amarui)

https://youtube.com/shorts/3Tg7XvnYOt8?feature=share   - aici se poate vedea extractia

1. Ce cafea folosești? Cine a prăjit-o?
2. Cum au scris și colegii, ce cantitate pui în sită?
3. Faci wdt?

Lasă momentan temperaturi și altele, întâi vezi la punctele 1-3. Ar trebui să pui minim 16-17g cafea și să faci wdt.

Reply
(24-10-2023, 14:46)adiszep Wrote:
(24-10-2023, 13:17)Remus999 Wrote:

1. Ce cafea folosești? Cine a prăjit-o?
2. Cum au scris și colegii, ce cantitate pui în sită?
3. Faci wdt?

Lasă momentan temperaturi și altele, întâi vezi la punctele 1-3. Ar trebui să pui minim 16-17g cafea și să faci wdt.

Folosesc 17-18 grame. Am o sita Ascaso competitzione , am reusit sa scot 36 g de lichid in 30 de secunde dar crema tot asa arata, cam cum curgea in video. Daca fac macinatura mai fina curge mai incet dar tot la fel arata cafeaua. O sa incerc sa resetez pid-ul poate ajuta. Cafeaua folosita in video e de la o cafenea de specialitate care vinde cafeaua ce o folosesc si ei in rasnita. Momentan incerc sa ma orientez ce anume sa reglez ca sa merg inspre o extractie buna. Mentionez ca sunt la inceput dar ma bucur ca exista aceasta comunitate de oameni pasionati in Romania :)

Reply
Ce rasnita folosesti?
Ai baut din cafeaua pe care o folosesti in cafenea si ti-a placut gustul? Poate nu e cafeaua pe gustul tau, cu toate ca din ce se vede in video are o curgere care indica channeling.
#Lelit Mara X #Mazzer Mini G #Bravo tamper #Felicita Arc
#AVX EM3202SW # Eureka Libra
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero #Eureka Mignon XL)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)