@
Zwanger
.....Rasnita din fabrica produce mai multe fines.....
________
Imi imaginez putin diferit rasnirea asta cu cutitele usor dezaxate.
Practic ele se ating atunci cand sunt in punctul zero.
Odata indepartate cu una, doua sau.....n gradatii cutitele nu se mai ating si, atunci, finesurile nu se produc datorita (sau din cauza) acestui fenomen.
La asemenea vireze de lucru, 1200-1300 de rotatii pe minut particulele de macinatura ajung sa fie rostogolite si intre zonele apropiate si intre cele mai indepartate de nenumarate ori. Desigur ca finisarea produce si alte dimensiuni de particule dar caracteristica macinaturii se pastreaza si, purtata printre degete nu lasa urme de praf, asa cum se intampla la K30 sau la Honne.
Sunt rasnite cu cutite plane, perfect aliniate care produc finesuri.
De ce?
Din cauza profilului de taiere ale acestora. Cutitele sunt proiectate si realizate pentru acest tip de macinatura, bimodala.
Rasnitele destinate rasnirii unimodale au cutite cu alt profil al zonelor active, de taiere.
Dar, chiar si asa, daca dezaxarea aduce finess si la acest EK43, aceseta ar trebui sa vina in ajutorul si nu in detrimentul, unui puc mai sudat, a unei curgeri mai linistite si la o blondire mai tarzie, ca in cazul Honne sau K30. Logic, asa ar trebui sa se deruleze lucrurile; mie asa mi se pare.
Kenia, cea light prajita, despre care pomeneam mai sus, curge perfect macinata pe K30 si Honne. Gustul este pe masura (sotia nu bea espresso decat rar-aceasta este o cafea pe care asa o consuma).
Alte cafele, cele naturale in special , cereau o macinatura de la 1 si 4 gradatii spre 1si 7 si curgeau perfect.
Nu stiu ce cutite are EK43-ul care este la mine acum, dar cunosc un coleg care le-au schimbat pe cele originale cu altele dedicate, pentru a performa pe espresso, dar chiar si asa imi spune ca nici cu acestea nu are randament maxim pe orice cafea, motiv pentru care mai foloseste si o alta rasnita.
Asta mi-a intarit convingerea ca o rasnita cu cutite ce macina unimodal este o varianta pentru unele cafele, destul de putine, langa o alta care sa le preia si pe celelalte.
Imi devine din ce in ce mai clar ca, macinatura unimodala necesita si un alt tip de extractie, acela cu profilare.
De aici incolo nu ma mai pronunt, deoarece nu sunt fan profilare si nu ma pasioneaza (argumentat si intr-o oarecare masura experimentat).
Legat de extractii cu pompa pornita, oprita... samd.. nu-mi sunt straine.
Dar, cafeaua este foarte buna, este proaspar prajita si nu "cere" artificii la preparare.
Raspunde maxim la extractii simple, directe.
Sunt constient ca EK43 are multe de oferit si ca, la fel, are nevoie de multa atentie.
Eu sunt insa un simplu utilizator casnic caruia, am mai spus, nu-i place cafeaua, adica orice cafea si in orice conditii.
Daca vad ca este corect preparata si are un gust in care regasesc ceva deosebit o beau daca nu, nu (in cafenea cu renume am platit si am plecat).
Acasa doresc sa prepar cat mai simplu, cat mai rapid, fara complicatii, dar sa obtin maxim iar daca imi place ceva sa pot repeta.
De multe ori sunt contra cronometru si nu am timp de experimentari, de reluarea extractiei cu noi reglaje. Asta-i realitatea de acasa. Schimb des cafeaua, chiar si in aceeasi zi.
Cu EK ul am cam multe rateuri. Macina rapid, putin finess spre deloc, dar cafeaua nu este stabila si isi schimba comportamentul de la o zi la alta.
Cu Honne si cu K30 am constanta mult mai mare.
Dar, repet asa se petrec lucrurile in cazul meu. Vorbesc pe baza unei practici zilnice, pe observatii concrete, pe o rutina de lucru cat mai simpla.
Eu nu as cumpara o rasnita pe care sa o modific tare pentru a o utiliza, in conditiile in care acest lucru nu se justifica prin plusul de gust.
Ori, pe cafelele care mi-au curs perfect acest plus nu l-am regasit sau, daca a existat, asa cum am mai scris poate fi diminuat cu celelalte rasnite adaptand la reteta (doza/alta macinatura, sita/alta macinatura, temperatura/alta solubilitate, preinfuzie/modificari solubilitate .....)
Am ajuns la concluzia ca, avand echipamente performante se pot reproduce profile de gust de pe alte echipamente, prin modificari ale retetelor de extractie.
Cu siguranta ca exista si alte opinii si experiente, pe care le respect dar acestea sunt ale mele si pe baza lor imi prepar cafeaua zilnica de care, de cele mai multe ori sunt si foarte multumit, nu doar eu ci si sotia (care usor, usor capata abilitati de degustare peste cele pe care le-am dezvoltat, in timp, eu).