Hello There, Guest! Login Register


Doar shoturi, fără lapte

#1
Salut tuturor,

Mulțumiri cuvenite tuturor celor de la care, în ultima lună, citind enorm acest forum -- și linkuri ce plecau de aici --, am căpătat vagi cunoștințe despre cafea.

La obiect. Vreau un espressor pentru acasă. Ca în titlu, afirm că are să fie folosit doar pentru cafea, fără lapte. Mai mult, sunt unicul utilizator -- jumătatea mea nu consumă cafea Confused

Mi-ar plăcea să nu am nevoie de timp (lung) de încălzire, că dimineața intru în sevraj Big Grin

Am o rășniță Vario -- Black Friday 2014, și un krups xp5280 (încă).

Ca buget, aș cheltui între 2000 și 3000, poate 3500. Ron Tongue

Mi-ar plăcea, ca design, ascaso steel sau bezzera hobby. Dar designul nu este NICICUM un criteriu major.
Din ce am citit, mă feresc de un HX, întelegând că timpul de pregatire a mașinii e substanțial.

Mulțumesc anticipat
Profitec Pro 700, Profitec T64, Fellow ODE Brew Grinder, Mahlkonig Vario, Kinu M47
 
Reply
#2
Nu trebuie sa iti fie frica de HX (cu E61)!!!

Pe forum s-a teoretizat mult pe seama lui, si asta e bine caci si in Romania avem informatie de calitate pe acest segment, pentru orice pasionat interesat. Daca cele 40-60 de minute de incalzire ale unui HX sau ale oricarui espressor cu grup E61, inseamna mult, atunci cu 30 de lei ai luat o priza programabila si aparatul e gata cand vrei tu.

Minimul pentru un HX ar fi 920E.  Dupa parerea mea, daca vrei sa faci saltul la un espressor de  minim 900E, atunci HX-ul merita din plin, caci constructia sa iti va permite sa ai si aburi in orice moment (poate un capuccino de calitate, delicios, te face sa te razgandesti candva), si mai mult de atat performantele pe linie de espresso sunt la cel mai inalt nivel, e drept, cu putin exercitiu de intelegere a modului de functionare a masinii. Daca HX-ului ii vei adauga in grup si un termometru Eric, deja lucrurile se simplifica mult iar precizia temperaturii de extractie va fi  peste un DB cu PID.

Altfel, cu bani mai putini de atat si incalzire rapida, dar si performante sub HX-uri, sunt espressoarele cu boiler mai mic, pragurile mai interesante fiind la 2080 de lei (Lelit PL41TEM) si la 3000 lei (Ascaso Steel Uno PID). O discutie in acest sens a mai fost aici, fotografiile interiorului si specificatiile plasand AScaso peste Lelit, in opinia unui user de acolo. Dar si pe forumurile de afara gasesti comparatii, caci Stel Uno Prof PID de la Ascaso este destul de utilizat in afara ca si SBDU. In domeniul espressoarelor SBDU, PID-ul este "obligatoriu" daca ti-l permiti ca si buget, iar din ce ne spui, esti peste minimul de 2000 de lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Ia un Gaggia Classic, site nepresurizate si un tamper de calitate. Face o cafea decenta, destul de repede, si e rezonabil la bani. Cu restul de bani iai doamnei altceva sa compensezi ca nu bea cafea (si la mine e la fel, doar ca ea o face  Wink ).
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#4
Mulțumesc pentru răspunsuri.

Cum văd eu lucrurile acum: gaggia clasic costă -- cu accesorii -- în jur de 300E. Oferă un espresso foarte bun cu un efort rezonabil. Apoi urcăm la Lelit cu pid pentru cca 500E, tot cu accesorii. Oferă mai mult, dar încă nu tot. Utilizarea e comparabilă. Mai sus, SBDU cu PID, cam 700E. E probabil mai bine, dar prea aproape de 900E, adică Hx-ul de la Expobar, care oferă mult mai mult, dar cu ceva TLC și investiție în instrucție.

Am înteles corect? E atât de mare diferența între sbdu și HX cu grup E61?

PS. Ascaso Uno Pid vine cu accesorii incluse? Mă refer la ce furnizează importatorul român la prețul redus pentru forumiști.
Profitec Pro 700, Profitec T64, Fellow ODE Brew Grinder, Mahlkonig Vario, Kinu M47
 
Reply
#5
Daca tot nu folosesti lapte poate Bezzera Unica cu grup E61
 
Reply
#6
Totuși Bezzera unica este practic cu 31 euro mai ieftin decât Expobar Office Leva. Din punctul meu de vedere diferența asta este prea mica iar Expobar-ul merita aceasta diferență. Îl am la birou împreună cu un Vario si se cunoaște clar diferență fata de GC. In plus alegerea mea inițială către GC a fost in aceeași idee ca nu beau cu lapte. In schimb de când avem la birou Exponatul, am început sa beau destul de des la prânz cate un capucino. In concluzie mai bine Expobar office leva decât sa iei Bezzera si să-ți pară rău ulterior.
Lelit Bianca, Honne Home, Kinu 47, Kompresso
Past:Gaggia Clasic, VBM Domobar Jr, Vario home
 
Reply
#7
Eu am mai spus-o, mai ales ca suntem pe un forum unde exista atata informatie de calitate gratis, sa dai peste 4000 de lei pe un SBDU (espressor care nu livreaza simultan aburi si apa pentru espresso, avand timpi de asteptare) cand la bani astia ai HX cu E61, e greu de acceptat pentru mine ca si idee. Cand pasiunea va deveni si mai arzatoare, pui un termometru in grup si vei avea precizie asupra temperaturii apei care ajunge la cafea, mai mare ca PID-ul.

Ce a spus yogi21ro e cat se poate de adevarat. Cand nu ai un aparat superpotent pe aburi, cum ar fi un HX sau un DB, poate nici nu ai imaginea a ceea ce inseamna un capuccino/machiatto bine si rapid facute, impresia lasata de vreo chinezarie de prin casa sau de un alt SBDU  fiind putintel descurajatoare in sensul consumului de bauturi cu lapte. Dar cand ai in latiera acea crema fina si o torni peste crema de espresso care nu a apucat sa se lase, rezulta o bautura care nu poate fi ignorata decat de cei vegetarieni sau care nu consmuma lapte de fel.  O discutie pe tema aceasta era aici si nu numai.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Poate sunt eu off topic....dar legat de mine eu am ales SBDU stiind cam ce poate din tot ce am citit pe forumuri....iar pretul a contat foarte mult, eu am laut Bezzera Unica cu 800 E adica ( 3560 lei ), Expobar leva este cu 120 euro mai mult, este fara PID, iar un Lelit mai ieftin este PL41PlusT PID ( 700 euro ) sau Expobar Pulser (745 euro ) si nici unul nu s-a ridicat in ochii mei ca si Bezzera....
HX nu am vrut, iar Bezzera setat pe aburi, merge mai bine ca un Lelit sau alte espressoare cu boiler mic sau monobloc.
parerea mea.............
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#9
Petru..., ca sa compar cu un HX, in cat timp ajunge apa la temperatura setata la UNICA? ma refer dimineata la "prima cheie" Big Grin
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#10
La temperatura de 92 de grade ajunge in 2 minute de la pornire....
La o temperatura buncica de extractie ajunde in minim 15 min cand portafiltrul este caldut si grupul masinii este cald.
dupa un flush de rutina/curatare sita/incalzire portafiltru/incalzire cesti...... cam dupa 20-25 min. se poate extrage un espresso rapid pentru dimineata cand sunt mai grabit.Temperatura ramane cosntanta si nu scade, PID -ul nu arata modificari sau caderi de temperatura in timpul extractiei, dar ulterior cand curat sita cu un flush si portafiltrul scade pe la 88-90 grade semn clar ca masina inca nu este incalzita perfect, plus ca exista un timp "orb " de cateva secunde in care PID-ul ramane fara "date tehnice" adica ii trebuie si lui putin timp sa se adapteze temperaturilor, apa rece care intra in boiler, senzorului de temperatura, etc
Cand vin acasa de la munca o las la incazit cam 35-40 min si totul se comporta in "standarde"...pentru  2 espresso.
Daca este vorba de frotare lapte...totul se modifica...la SBDU cum este Bezzera cu boiler mic, trecerea de pe apa pe abur se face cand masina este incazita corespunzator pentru extractie cafea, eu cel putin asa porcedez, prima data cafea, apoi frotare lapte, apoi trecere iar pe temperatura setata pentru espresso...cu purjarile de rigoare, golirea boilerului de aburi...etc ( eu beau de obicei sambata cand sunt acasa tot ce insemana cafea cu lapte, atat ca ma pricep eu , pentru ca este un intreg ritual cu PID -ul de la Bezzera si trecerea lui de pe apa pe abur, masina o fi ea dual use....dar eu il folosesc doar pentru espresso si sunt foarte multumit )
Nu am lasat masina mi mult la incalzit ( peste 40 min ) pentru ca nu am simtit nevoia, grupul E61 este destul de fierbinte si masina stabilizata termic ( asta in cazul meu pentru 2 espresso )...pentru cateva sesiune de cafea posibil sa fie nevoie de mai mult timp. Suntem putini detinatori de Bezzera Unica aici pe forum, iar experienta mea este destul de restransa.
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#11
ce inseamna pentru tine o temperatura bunicica de extractie? adica pe pid arata tot 92 doar ca dupa cateva flush-uri se incalzeste si grupul? sau cresti temperatura la 93-94?
intreb pentru ca ma documentez temeinic pentru a face alegerea cea mai buna pentru un viitor upgrade,momentan nu inteleg foarte bine diferentele de comportament intre HX si SBDU.
dimineata am foarte putin timp la dispozitie sa beau o cafea buna(max 30min) poemia se incalzeste repede dar nu foarte bine,si dupa cateva flushuri reusesc sa scot o cafea la temperatura mai ridicata. neavand PID nu stiu la ce temperaturi lucreaza. nu beau cu lapte decat in weekend cand as avea timp sa ma joc cu masina indiferent ca e HX sau SBDU.
iar pe zi aparatul face 2 cafele. mai multe doar daca am oaspeti.
eu nu am voie la mai mult de una,dar m-am hotarat sa fie ULTIMATE Smile 

daca ambele ajung la o temperatura de exercitiu in aprox 30 min si diferentele de pret intre cele cu grup e61 sunt aproape inexistente diferenta trebuie sa o faca calitatea extractiei.
raman tot la opiniiile celor care au folosit si SBDU cu e61 si HX cu e61.
ati simtit diferente majore?
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#12
O temperatura bunicica insemna dimineata cand dupa 15 minute de la pornirea masinii fac extractia, iar grupul este fierbinte la fel si portafiltrul....dar nu pentru mai multe extractii. Masina se incalzeste de la apa din boiler iar temperatura creste de la rezistenta interna spre periferie spre grup si portafiltru. Grupul se incalzeste si el in cateva numite dar nu este pregatit de extractie si nu are stabilitatea termica sa mentina temperatura optima pentru extractie, de aceea cand pot  las masina 35-40 min cand totul este cat de cat fierbinte pentru o extractie. Bezzera nu exceleaza in asta, boilerul nu este izolat, ca la alte modele iar din clipurile postate chiar de  Luca Bezzera se vede pe  PID scaderea temperaturii ( posibil ca masina sa nu fi fost suficient incalzita ) dar sunt pareri pro si contra pe forumurile din afara si o parere unanim acceptata despre Unica si despre flucutuatia temperaturii. 
cam asta vreau sa spun :






cu toate ca cineva a testat cu termometru Eric si masina se comporta foarte bine ( specifica ca a lasat masina 45 minute sa se incalzeasca iar rezultatul final este multumitor )




Radu care este mult mai tehnic ne poate explica mai bine si ne poate spune si parea personala.
A mea este cea de mai sus, sigur Unica ca si SBDU nu se va putea compara niciodata cu un HX care lucreaza total diferit si din punctul meu este net superior cel putin in frotarea laptelui. Unica se poate compara putin cu un DB, dar asta doar pe partea de extractie.
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#13
Aceeasi problema o am si eu cu incalzitul mult prea greoi. Ideea ca atunci cand vreau sa beau un espresso nu prea sunt dispus sa astept cel putin 30- 40 de minute sa se incalzeasca un boiler de HX sau DB. Imi sare tot cheful de cafea dupa atata timp.
Dc vorbim de momente fixe ale zilei (dimineata inainte de serviciu), da se poate rezolva cu o priza programabila.
La mine cu cafeaua este la fel cum este si pofta de dulce: Cand ti se face pofta, in momentul acela vrei sa mananci si nu mai tarziu...
Problema este ca vreau sa beau un espresso cat mai bun de fiecare data si ma confrunt zilnic cu aceasta dilema:  de a face sau nu acest compromis al timpului de asteptare. Mai ales in momentele cand gasesc vreun pret bun pe ebay la vreun Izzo, Vibiemme, Rocket, ECM sau Quick Mill.
@ orhapetru:  Lelit PL41 Plus T se poate gasi si la un maxim de 600 de euro dc cauti putin. Chiar eu am pus o oferta acum cateva zile unde era 589 de euro cu transport inclus. Dc nu exista la Lelit oscilatia de 9 grade in timpul extractiei si nu investeam 500 de lei in senzorul de temperatura Auber (care imi asigura o stabilitate termica foarte buna +/- 3 grade) mi-l luam mai mult ca sigur mai ales prin prisma faptului ca are portafiltrul la dimensiunea standard de 58mm, pid si boiler de alama mult mai mare decat GC. 
Lelit Bianca V3// Compak E8 // Eureka Atom 64// Kinu m47 Phoenix // Cafflano Kompresso
History: Gaggia Classic, Isomac Venus, Eureka Mignon, Mazzer MiniE with SuperJolly burrs, Expobar Brewtus IV
 
 
Reply
#14
Eu am raspuns intrebarii puse de sorin2010 legat de incalzirea masinii, atat cat ma pricep si cat am ajuns sa cunosc acest espressor.
Comentariul legat de Lelit  # 8 este vechi de anul trecut dar tot nu mi-am schimbat parerea pentru ca am vazut aceassta masina la cineva care nu se pricepea deloc sa o foloseasca, iar cafeaua folosita la espresso era macinata cu aroma gata alintata....
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#15
Temperatura de pe PID este o dulce amagire in anumite circumstante. Un lucru ar trebui sa fie clar - cine alege sa cumpere un espressor cu grup E61 ar trebui sa o faca stiind ca 40 de minute este timpul minim de infierbantare completa a masinariei, cel mai important fiind grupul, care se incalzeste si se stabilizeaza mai greoi, din cauza masivitatii sale.  Daca tot se dau niste bani in plus pe E61, atunci ar fi ok sa te si folosesti de beneficiile lui, general vorbind.  

Nu cred ca mai reia radudani explicatiile pentru ca a descris pe larg diferentele aici.  Mai simplist, am scris si eu candva doua vorbe aici cu amendamentul ca in ciuda scrierilor mele de atunci, sunt useri care se descurca foarte ok cu PID_ul pe HX (hateganul, Mihai B, portarul Tatarusanu etc.). S-a discutat pro si contra destul si aici pe forum. 

Strict la subiect, raman la parerea ca la acelasi pret, e pacat sa mergi pe SBDU in loc de HX, caci te limiteaza, mai ales din punctul de vedere al bauturilor cu lapte. Aproape 1000E nu e o suma de cheltuit pe ceva care in viitor nu mai adauga progres evolutiei tale de home barista, iar in prezent te pune sa astepti dupa cicluri de infierbantare  / racire intre espresso si aburi. Un HX, cu un termometru Eric, plus nitica documentare (aici pe forum) vor avea un potential mult mai mare de creativitate si utilitate, justificandu-si totdata pe deplin si achizitia.  
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
Merci Petru de informatii, vazusem si eu clipurile cu UNICA pe youtube,in clip se vede ca masina este deja la 92 de grade de la inceput si vroiam sa stiu defapt in cat timp ajunge la temperatura asta. 2 minute e rezonabil,o cadere de temperatura intre shoturi nu m-ar deranja foarte tare pentru ca se misca destul de repede dupa cum am vazut,dar nu socotisem incalzirea grupului masiv e61.
la diferentele de pret intre cele doua tipuri de aparate(vorba lui Lyvyoo) hx ar fi solutia cea mai buna in ideea in care vrei sa explorezi bauturile cu lapte in viitor. omul e mereu tentat de ceva mai bun de ceva mai mult odata ce se obisnuieste cu ce are.
Lyvyoo ai dreptate este foarte multa informatie tehnica de calitate pe forum(felicitari pentru munca depusa tie si userii-lor care scriu),fac eforturi sa o gasesc toata sa citesc si sa inteleg,nu am deschis un topic nou tocmai pentru ca am vazut ca s-a mai discutat subiectul.
chiar daca scriu mai rar si putin,citesc mult si des Smile
cand ma gandesc la un upgrade i-au serios in considerare unul la mana a 2 poate de pe forum(un aparat ingrijit),dar eu sunt genul care inainte sa faca o achizitie trebuie sa stie foarte bine ce ii trebuie.
in ideea ca hx cu e61 e ceea ce vreau ce aparate ati recomanda?
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#17
Sorin.....in 2 minute PID indica temperatura setata ( posibil ca apa din boiler sa ajunga la 92 de grade )....dar nu poti face nici macar ceai, restul masinii find complet rece.
Masina se stabilizeaza termic cat de cat, asa cum am mai spus la 20-25 min de cand a fost pornita iar atunci se poate face o extractie acceptabila ( dimineta in graba ) Radudani a explicat mult mai tehnic despre comportamentul PID ului intru-un sistem SBDU. PID ajuta cat de cat setarea unei temperaturi a apei, dar are si el timpii lui de "pauza" cand habar nu are ce se intampla in boiler, nu stie temperatura sau cantitatea apei proaspete care intra in boiler in timpul flush -ului, etc. etc.. 
Liviu are perfecta dreptate, la un SBDU cand incepi sa te obisnuiesti cu el acolo ramai....merge si frotat lapte care iasa binisor, asta depinde si de indemanare si de experienta care apare in timp, dar masina sau masinile acestea fie ele mici cu monobloc sau boiler mic ( unic, cum este si Unica ) nu vor putea niciodata egala un HX si nu se vor apropia de posibilitatiile de a scoate tot ce se poate dintr-un shot , sa nu mai spun despre frotarea laptelui.
La Bezzera se scoate o cantitate mica de apa din boiler, se trece apoi pe modul abur, se purjeaza de cateva ori ca sa aibe loc aburul sa se expansioneze in boiler ( nu prea mult pentru a nu ramane rezistenta neacoperita de apa si riscul sa se arda ) si apoi se froteaza latele...dar aburul nu se va compara niciodata cu cel produs de un HX sau un DB care a re boiler dedicate pentru abur.
Eu folosesc Bezzera asa cum am mai spus, pentru cafea, foarte rar pentru lapte, deci pentru mine este o alegere buna.
Despre pret la fel se poate discuta, cam mare pentru ceea ce ofera, dar a fost alegerea mea si nu imi pare rau deloc, sunt foarte multumit si totodata incantat de espressor, dar sunt convins ca multi colegi de pe forum cum este si  RaduCarutasu la masina Lelit  ( parca de la munca ) scoate extractii mai bune ca mine la aparate diferite si aici isi spune cuvantul experienta si profesionalismul lui.
Parerea mea...
Bellezza Francesca | G-iota | Bezzera Unica | La Pavoni | Ceado E5P | Kinu M38 | Gene Cafe 
 
Reply
#18
Salut Sorin, din pacate ca si aproape orice lucru bun in viata, expresoarele implica anumite compromisuri. Un shot bun cere stabilitate termica, ceea ce implica multa apa si metal incalzite cam pe la temperatura la care vrei sa extragi cafeaua. Asta cere timp.
Pe partea cealalta sunt masini care se incalzesc repede (boiler si grup mic sau termobloc) dar nu au stabilitate termica, ceea ce rezulta intr-un shot mai putin bun.
Numai tu poti decide inspre ce parte inclini mai mult si cat compromis esti dispus sa accepti. Sa nu uitam si faptul ca lucrurile se mai schimba in timp si in majoritatea ajungem sa vrem sa stoarcem mai multa aroma din cafea.
Ce pot sa spun cu certitudine e ca un HX decent cu grup E61 sau un alt grup de (cel putin) acelasi calibru va produce o cafea mai buna decat un SBDU. In mare parte din cauza stabilitatii termice mai bune data de un boiler mai mare. 
Ca exemplu, un SBDU decent e Quickmill Alexia. Are grup E61 dar are boiler de doar 0.75L. Comparat cu HX-uri cu boilere de 1.5, 2L, stabilitatea termica e simtitor mai mica.

Pana la urma nici timpul de incalzire nu e mult mai mic la SBDU fata de HX si DB.

Apropos de cafea si expresor rece, daca imi trebuie rau de tot o cafea si aparatul e rece fac repejor un V60 sau Aeropress Smile .
 
Reply
#19
Cum la orice exista si exceptii, exista si un SBDU care bate majoritatea HX si DB: http://www.espressolutions.at/product/la...ot_brewer/  Big Grin
 
Reply
#20
cred ca mi-a fugit imaginea cand am vazut pretul ..Coffessnob Smile)  
alegerea nu e usoara deloc, va trebuie sa ma obisnuiesc cu gandul ca o sa-mi iau priza programabila oricum si atunci ma voi decide pe un HX cu E61.
intre acestea din urma sunt diferente care influenteaza rezultatul? adica cu boiler orizontal,vertical,cu sau fara protectie termica pe boiler,capacitate boiler etc. 
mai precis :marci si modele de luat in consideratie?
Rocket Giotto premium plus, Lelit pl43mm,Saeco Poemia HD8325, pitcher :).
 
Reply
#21
De urmarit si celelalte topicuri care vizau aceeasi cerinta, aiciaici, aici etc. unde vei gasi sugestii pe toata plaja de pret, de la aprox. 900E pana...sus. 

Cum te apropii de pragul de 1300E vine tentatia DB-ului si te baga in alte review-uri si cercetari  Smile  Cum mai spuneam, cand alegi HX-ul ar fi foarte indicat sa pui deoaprte 500 de lei in schema cheltuirii unui buget dat, pentru un termometru Eric. Cred ca e cel mai pretios accesoriu posibil pentru un HX cu E61. In caz ca vrei ceva SH, atunci sunt multe marci care fac espressoare grup E61, mai putin cunoscute la noi, dar trebuie sa bagi obligatoriu espressorul  in revizie totala, cu totate costurile aferente, caci ce am mai vazut pe acest forum apropo de negreala si mizeria din "boilerele revizionate" te ingrozeste.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)