Hello There, Guest! Login Register


Dilema upgrade.

#1
Salut,
Din 2014 am un espressor GC si o rasnita 43MMI,beau numai espresso(nimic care sa implice laptele).Daca plec mai mult de 3 zile espressorul merge cu mine(a mers si in Grecia Smile ).De aproape o luna de zile nu mai am somn,vreau sa fac un upgrade si de aceea va rog foarte mult sa ma ajutati cu cateva pareri.Cafea am cumparat pana acum numai de la EcuatorCafe.Toata lumea pe forum gaseste gust de caramel,caise,cirese ,eu am impresia ca beau aprox.aceeasi cafea mereu indiferent de sortiment.Nu pot face upgrade la ambele odata si vreau sa incep cu cel care schimba cel mai mult gustul cafelei,adica, sa schimb intai espresorul si sa mai merg o perioada cu rasnita sau sa schimb rasnita si mai merg cu espresorul? Precizez ca-mi place sa beau espresso facut cat mai simplu.
Mi-am facut o lista de prioritati cu care vreau sa ma ajutati:
-rasnita Sette 270(2100lei); DIP DKS65(2100lei) si Ceado E5P(nu gasesc pret) am ales aceste 3 modele deoarece mi s-au parut cele mai stabile in pastrarea gradului de rasnire,nu-mi place sa le mesteresc(Vario)
Pe parte de espressor ma intereseaza doar SB chiar daca sunt unele apropiate ca pret de HX.
-espressor Lelit PL41PLUST(3000lei);Lelit PL91(3500lei) ;Bezzera BZ09(3500lei) si Bezzera Unica PID(4400lei)acesta conduce in preferintele mele datorita constructiei masive si a grupului E61 care am vazut ca este cel mai indicat.Ma interseaza foarte mult sa stiu de exemplu daca cu rasnita mea,Bezzera Unica scoate o cafea mai aromata,mai cremoasa decat Lelit PL91.(atunci nu are sens sa platesc diferenta de pret)
Chiar va rog sa ma ajutati si sper sa nu ma ''injure''nimeni. Smile
Va multumesc.
[i]Gaggia Classic 2014,Lelit 043MMI,CEADO E6P,VST 15/18[/i]
 
Reply
#2
Gc nu merită upgrade decât la ceva din zona peste 1000 euro.
Ce nu ai specificat sunt sitele folosite.
Ps pe tapatalk nu se văd semnăturile, așa că dacă e scris acolo, nu am cum să văd asta.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#3
(27-08-2017, 17:59)amarok Wrote: Gc nu merită upgrade decât la ceva din zona peste 1000 euro.
Ce nu ai specificat sunt sitele folosite.
Ps pe tapatalk nu se văd semnăturile, așa că dacă e scris acolo, nu am cum să văd asta.
De la inceput site VST de 15 si 18.
[i]Gaggia Classic 2014,Lelit 043MMI,CEADO E6P,VST 15/18[/i]
 
Reply
#4
Eu as lua BZ09 pentru ca este cel mai modern, mai avansat tehnologic. 
SBDU cu E61 mi se pare o strutocamila, grupul fiind proiectat pt HX. Cu laptele nu se stie niciodata...
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
#5
Vezi ca este pe forum un Sette 270de vanzare
 
Reply
#6
(27-08-2017, 18:18)Zaheyu Wrote: Eu as lua BZ09 pentru ca este cel mai modern, mai avansat tehnologic. 
SBDU cu E61 mi se pare o strutocamila, grupul fiind proiectat pt HX. Cu laptele nu se stie niciodata...

Prima data la BZ09 ma uitam,dar nu are PID.Cafeaua imi place foarte tare si cremoasa''sa o pot mesteca'' ,daca ii pun lapte imi iau mie din aceasta placere.Pana sa ma las si tigarile le cumparam cele mai tari. Wink
[i]Gaggia Classic 2014,Lelit 043MMI,CEADO E6P,VST 15/18[/i]
 
Reply
#7
(27-08-2017, 18:18)Zaheyu Wrote: Eu as lua BZ09 pentru ca este cel mai modern, mai avansat tehnologic. 
SBDU cu E61 mi se pare o strutocamila, grupul fiind proiectat pt HX. Cu laptele nu se stie niciodata...

Si de ce ar fi o "strutocamila"?
La dualboiler cum functioneaza? Nu e cam acelasi principiu ca la SBDU cu E61? (numai ca nu folosesti aburul).
Vibiemme Domobar Levetta (Piccolo) + IMS Competition E61 200IM + IMS 17g B70 Competition + PID REX C100. Rasnita Mazzer Super Jolly. OCD v2 by Kamasi. Tamper Etolia Competition 58,5 mm.
 
Reply
#8
La DB gen Brewtus are termosifon si putin HX. Poate are si la Unica, nu stiu.
Totusi, am citit zilele astea ca E61 face stilul de espresso dens pe care il doreste initiatorul topicului.
Gaggia Espresso; Macap M2D; Quamar T80e; Feld2.
 
 
Reply
#9
Salut

Cel mai logic si necesar upgrade este cel al unei rasnite mai bune, incearca sa gasesti o rasnita sh in stare foarte buna, pentru ca sunt o sumedenie la vanzare:

cauta ceva cu cutite cat mai mari, poate gasesti un sau ceva echivalent.
- ceado e37

Problema care nu o intelege lumea este ca nu faci upgrade-uri pt 3 luni, faci un upgrade pt urmatorii ani, pentru ca iti trebuie timp sa inveti toate fineturile unui instrument, deci iti trebuie un salt urias de la rasnita care o detii la urmatorul upgrade. Eu sincer nu vad un salt urias de la lelit 43mmi la Sette.

Pe langa rasnita buna, ai nevoie de cafea si mai buna, deci un alt sfat ar fi sa testezi niste cafea din alte locuri cunoscute, avem suficienti colegi de forum care prajesc si o fac bine (Distecco, Claro, Hedone, dar si altii) incearca la inceput cafele mai usor de extras si mai permisive, de genul Brazilia, Columbia, nu te arunca la cafele fancy africane, cumpara mult si exerseaza mult.

Trebuie sa intelegi, ca in espresso nu prea exista loc de eroare cand vine vorba de gust, alergi de nebun insa trebuie sa respecti cateva principii de baza:
- rasnesti 16 grame, scoti ratia de 1:1 , 1:2, 1:3, cea mai frecventa fiind 1:2 deci bagi 16 grame in sita VST si scoti 32grame +- in 25-30 secunde. Masoarea si cronometreaza totul, nu fi lenes, ca sa faci ceva calitativ, trebuie sa te implici, nu exista scurtaturi.

Cel mai important accesoriu pentru espressor este fara doar si poate, portafiltru naked, toata lumea fuge de el, nimeni nu-si cumpara asa ceva ca si prim accesoriu, toti vor tampere, masa de tampat, basketuri, etc. PF naked iti spune toate erorile de rasnire, tampare, distributie.

Abia dupa ce parcurgi tot o sa simti diferente intre cafele, si o sa fie justificat upgrade-ul la espressor. (scriu in viziunea ca mai sunt oameni care o sa citeasca asta, si poate intr-o zi o sa le fie de ajutor).

Ca si upgrade, ca tot nu schimbi nici espressorul in fiecare zi, ai cam 2 variante mari si late, altele sunt doar partiale si te minti singur. Pt performanta, calitate, evolutie, fie iti cumperi hx cu e61 fie iti cumperi dual boiler. (cam asta ar fi pasul logic de urmat) mai sunt oameni care sar peste pasul acesta si sunt atrasi de alte aparate (levier cu arc, sau altele mai moderne).

Cum vad eu lucrurile si posibilitatile unui om care are Gaggia si o rasnita de inceput. Isi vinde setupul de inceput cu aproximativ, 1400-1500ron.

Mai pune in prima faza vreo 2500ron si isi cumpara fie un hx e61 fie un db SH, dar in stare buna. Ori isi alege o metoda alternativa de facut cafea (gaggia baby nou -400ron) si isi cumpara o rasnita potenta pe la un 3000ron sh.


Mai exista varianta sa iei espressor sh 3000-3500-4000ron si sa-ti iei partial o rasnita manuala putin mai calitativa (gasesti pe ebay cam la 400-450ron) ori faci o comanda pt un kinu. Rasnita manuala se va vinde neasteptat de rapid pe forum, atunci cand vei vrea sa faci upgrade. Totodata te ajuta la mobilitate, ca tot ziceai ca ai luat espressorul cu tine.

Cafeaua conteaza cel mai mult, dupa care rasnita, iar apoi metoda de preparare (espressorul).

E61 hx scoate shoturi foarte consistente, este usor de utilizat, daca este incalzit suficient (eu am priza programabila si sta 50minute la incalzit) nu variaza mult la extractie (maxim 1 grad), cafeaua are corp mai bine dezvoltat decat avea la gaggia, si este foarte usor de folosit si pt latte/capuccino.


Lumea in general, fuge de espressoare care trebuie incalzite 40-50 minute, de aparate cu boilere mari, insa nu inteleg de ce, asa functioneaza un espressor, daca nu ai dedicat atata timp pt el, atunci inseamna ca a face espresso nu e potrivit pt tine, si exista multe alte optiuni, inclusiv aparate automate cu rasnita incorporata, e si asta o solutie.
 
Reply
#10
Iti spun eu de ce "fuge" lumea de boilere mari: nu e nici economic nici ecologic sa incalzesti in fiecare dimineata un utilaj pentru 2 cafele. 

Un Classic nemodificat e o masina destul de nerafinata si greu de controlat pentru a sesiza diferente intre diverse tipuri de cafea. Ai putea sa faci upgrade la rasnita, sunt unele bune chiar pe forum la preturi ok, si sa incerci sa montezi un PID pe Classic. E posibil sa-ti mai potoleasca setea de upgrade pana gasesti ceva mai ok.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#11
(27-08-2017, 20:33)deenman Wrote: Salut

Cel mai logic si necesar upgrade este cel al unei rasnite mai bune, incearca sa gasesti o rasnita sh in stare foarte buna, pentru ca sunt o sumedenie la vanzare:

cauta ceva cu cutite cat mai mari, poate gasesti un sau ceva echivalent.
- ceado e37

Problema care nu o intelege lumea este ca nu faci upgrade-uri pt 3 luni, faci un upgrade pt urmatorii ani, pentru ca iti trebuie timp sa inveti toate fineturile unui instrument, deci iti trebuie un salt urias de la rasnita care o detii la urmatorul upgrade. Eu sincer nu vad un salt urias de la lelit 43mmi la Sette.

Pe langa rasnita buna, ai nevoie de cafea si mai buna, deci un alt sfat ar fi sa testezi niste cafea din alte locuri cunoscute, avem suficienti colegi de forum care prajesc si o fac bine (Distecco, Claro, Hedone, dar si altii) incearca la inceput cafele mai usor de extras si mai permisive, de genul Brazilia, Columbia, nu te arunca la cafele fancy africane, cumpara mult si exerseaza mult.

Trebuie sa intelegi, ca in espresso nu prea exista loc de eroare cand vine vorba de gust, alergi de nebun insa trebuie sa respecti cateva principii de baza:
- rasnesti 16 grame, scoti ratia de 1:1 , 1:2, 1:3, cea mai frecventa fiind 1:2 deci bagi 16 grame in sita VST si scoti 32grame +- in 25-30 secunde. Masoarea si cronometreaza totul, nu fi lenes, ca sa faci ceva calitativ, trebuie sa te implici, nu exista scurtaturi.

Cel mai important accesoriu pentru espressor este fara doar si poate, portafiltru naked, toata lumea fuge de el, nimeni nu-si cumpara asa ceva ca si prim accesoriu, toti vor tampere, masa de tampat, basketuri, etc. PF naked iti spune toate erorile de rasnire, tampare, distributie.

Abia dupa ce parcurgi tot o sa simti diferente intre cafele, si o sa fie justificat upgrade-ul la espressor. (scriu in viziunea ca mai sunt oameni care o sa citeasca asta, si poate intr-o zi o sa le fie de ajutor).

Ca si upgrade, ca tot nu schimbi nici espressorul in fiecare zi, ai cam 2 variante mari si late, altele sunt doar partiale si te minti singur. Pt performanta, calitate, evolutie, fie iti cumperi hx cu e61 fie iti cumperi dual boiler. (cam asta ar fi pasul logic de urmat) mai sunt oameni care sar peste pasul acesta si sunt atrasi de alte aparate (levier cu arc, sau altele mai moderne).

Cum vad eu lucrurile si posibilitatile unui om care are Gaggia si o rasnita de inceput. Isi vinde setupul de inceput cu aproximativ, 1400-1500ron.

Mai pune in prima faza vreo 2500ron si isi cumpara fie un hx e61 fie un db SH, dar in stare buna. Ori isi alege o metoda alternativa de facut cafea (gaggia baby nou -400ron) si isi cumpara o rasnita potenta pe la un 3000ron sh.


Mai exista varianta sa iei espressor sh 3000-3500-4000ron si sa-ti iei partial o rasnita manuala putin mai calitativa (gasesti pe ebay cam la 400-450ron) ori faci o comanda pt un kinu. Rasnita manuala se va vinde neasteptat de rapid pe forum, atunci cand vei vrea sa faci upgrade. Totodata te ajuta la mobilitate, ca tot ziceai ca ai luat espressorul cu tine.

Cafeaua conteaza cel mai mult, dupa care rasnita, iar apoi metoda de preparare (espressorul).

E61 hx scoate shoturi foarte consistente, este usor de utilizat, daca este incalzit suficient (eu am priza programabila si sta 50minute la incalzit) nu variaza mult la extractie (maxim 1 grad), cafeaua are corp mai bine dezvoltat decat avea la gaggia, si este foarte usor de folosit si pt latte/capuccino.


Lumea in general, fuge de espressoare care trebuie incalzite 40-50 minute, de aparate cu boilere mari, insa nu inteleg de ce, asa functioneaza un espressor, daca nu ai dedicat atata timp pt el, atunci inseamna ca a face espresso nu e potrivit pt tine, si exista multe alte optiuni, inclusiv aparate automate cu rasnita incorporata, e si asta o solutie.
Multumesc de raspuns.De la aparat cu rasnita incorporata am plecat.SH nu cumpar nimic,decat daca cunosc persoana.De luna aceasta am inceput sa testez si alta cafea(Gran del Val-PapaJacques). Masor si cronometrez, folosesc sita VST de 18gr si scot 40gr in 25-35s,nu sunt lenes Smile ,am si portafiltru naked.Cum am scris si mai sus imi place sa-l beau,personal nu vreau sa stau 2 ore sa fac o cafea. M-am documentat inainte,mi-am facut acea lista de prioritati si vroiam o parere in alegerea unei combinatii pentru necesitatile mele,sa scot dintr-o cafea un gust mai bun decat acum.Daca am stat 3ani cu combinatia de acum ,nu am stat din cauza bugetului,a fost din simplul fapt ca nu am simtit nevoia.Nu am de ce sa fug de espressoare care trebuie mult timp incalzite deoarece am si eu o priza programabila(25lei).Ma intereseaza o parere(daca se poate)din care combinatie de mai sus pot scoate cel mai bun gust/aroma fata de ce am acum.

(27-08-2017, 20:55)dev Wrote: Iti spun eu de ce "fuge" lumea de boilere mari: nu e nici economic nici ecologic sa incalzesti in fiecare dimineata un utilaj pentru 2 cafele. 

Un Classic nemodificat e o masina destul de nerafinata si greu de controlat pentru a sesiza diferente intre diverse tipuri de cafea. Ai putea sa faci upgrade la rasnita, sunt unele bune chiar pe forum la preturi ok, si sa incerci sa montezi un PID pe Classic. E posibil sa-ti mai potoleasca setea de upgrade pana gasesti ceva mai ok.
Chiar m-am gandit si la aceasta varianta,am vorbit cu nickso,trebuie sa-i fac si o alta interventie la el(oricum nu-l vand il tin poate ii creste valoarea peste 20 de ani Smile )si sa ma concentrez mai mult pe rasnita.
[i]Gaggia Classic 2014,Lelit 043MMI,CEADO E6P,VST 15/18[/i]
 
Reply
#12
Sau europiccola Smile 10 minute de la 0 la espresso Smile
<La Pavoni Europiccola Lusso > < Elektra MCAL > < 1957 Eureka Rapallo vintage lever> < Kinu M47> <Macap MC7> < Aeropress > <V60> < Brewista smart scale >
 
Reply
#13
Cum vad eu situatia: unele cafele poate ca oricum ar suporta bine un profil descrescator al temperaturii sau, cine stie, poate vei reusi sa obtii un profil de temperatura pe Classic bunicel cu un pid si ceva operatiuni (de genul comutare pe aburi inainte). As zice ca rasnita e prioritatea.
 
Reply
#14
(27-08-2017, 17:19)crys2979 Wrote: Ceado E5P(nu gasesc pret)

 Am luat-o eu cu 2350 acum 2 saptamani.
(27-08-2017, 17:19)crys2979 Wrote: Toata lumea pe forum gaseste gust de caramel,caise,cirese ,eu am impresia ca beau aprox.aceeasi cafea mereu indiferent de sortiment.

Desi ma consider destul de ager de urechi si ochii, si foarte pretentios la capitolul mancare si gustul acesteia, pot spune ca la capitolul espresso nu stau la fel de bine. Fix dupa ideea ta de mai sus, si dupa frustrarile acumulate in urma comparatiilor vazute pe forum, am ajuns sa fac upgrade si la espressor. Am de o saptamana Bezzera Magica, si pot spune ca simt cafeaua ceva mai placut aromata, dar sub nicio forma sa identific vreuna din notele specificate pe cafelele cumparate. In 6 zile am cheltuit 250ron pe cafea de multe sortimente, toata proaspat prajita (5-7 zile vechime) dar in scop educational am cumparat si o punga de boabe Lavazza prajita in iulie 2017, expira in 2019(nota ciocolata predominanta, si inca vreo alte 3 note secundare) amestec de arabica cu robusta. Pot sa diferentiez clar tipurile de cafea, cel mai simplu de sesizat este o yirga sau si mai simplist sa diferentiez cafeaua americana de cea africana/indiana, dar asta o faceam si cu Gaggia Evolution, dar sa spun ce note/arome contine fiecare soi in parte, nici vorba.
Poate la tine lucrurile vor sta altfel, poate nu am simtul gustului destul de dezvoltat pentru a simti aceste profile per soi sau, cum mai sustin alti membri, poate aceste simturi se educa.
Espressor: Bezzera Magica MN, Rasnita: Ceado E5P; Tamper: Custom Made 58.5mm si Lelit 58mm; Sita VST 18grame Rigidless; Distribuitor - Macaron 58.5mm; Tamper - Macaron 58.5mm; Tamp stand - Silicon + Stainless Steel; ABS Coffee Knockbox
Exes: Gaggia Evolution; Gaggia MDF.
 
 
Reply
#15
Nu toți resimțim aromele la fel. Eu unul nu caut arome de fructe in cafea, prefer gustul cafelei. Si daca vreau să simt o aromă de cireșe, mănânc cireșe...😀
Cu alte cuvinte, atâta vreme cât faci un expresso delicios cu aromă puternică de cafea e perfect.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#16
(28-08-2017, 02:49)amarok Wrote: ,,,,, Eu unul nu caut arome de fructe in cafea, prefer gustul cafelei. Si daca vreau să simt o aromă de cireșe, mănânc cireșe...?
Cu alte cuvinte, atâta vreme cât faci un expresso delicios cu aromă puternică de cafea e perfect.

Din simpla curiozitate, la vinul rosu (cel din semnatura) cum e?  Smile
Mi-e greu sa cred ca il consumi pur si simplu si nu conteaza daca bei un Cabernet Sauvignon cu gust de coacaze negre, de vanile, ori un Pinot Noir cu aromele sale distincte de cirese, de prune si capsuni, ori un Sirah cu gust de cirese negre, usor picant, ori un Merlot lejer si cu mai putin tanin, sau un vin din Chianti, in care strugurii Sangiovese aduc notele acelea clare de scortisoara si de vanilie? 
Mai mult, nu cred ca nu conteaza daca desfaci o sticla si continutul este alterat sau daca bei dintr-o sticla proaspat deschisa sau din una care a stat fara dop cateva zile! Huh
Cand oferta este atat de mare parca ar fi pacat sa nu alegem!  Rolleyes

La cafea, este cam la fel si, daca tot este un lichid consumat zilnic, sunt cu atat mai mult de apreciat niste boabe proaspate, preparate corect dar si faptul ca, multumita ofertei variate de soiuri, se creaza posibilitatea iesirii din zona de monotonie a unui singur tip de gust.
Putem alterna o ciocolata Braziliana, Columbia cu una din Papua sau ceva mai vesel, floral, fructat din Africa cu altceva spycy din India si cate si mai cate......
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#17
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Am incercat sa fiu cat mai precis in ceea ce caut ,fiindca doream sa primesc un raspuns cat mai exact legat de combinatiile intre aparatele enumerate de mine.Nu vreau DB,HX,nu beau cu lapte.Nu pot sa cred ca daca schimb rasnita mea cu Ceado nu se simte vreo diferenta de gust/aroma si sunt nevoit sa fac trecerea la rasnita de +1000euro.
[i]Gaggia Classic 2014,Lelit 043MMI,CEADO E6P,VST 15/18[/i]
 
Reply
#18
@RaduCarutasu:  nu, hotarat nu am ce contraargumenta la cele ce zici! e totalmente credibil si adevarat!
e de fapt, abordarea profesionala, de competitie si de acordare scoruri in cupping etc.
eu insumi ma confrunt cu nuantele, cu sclipirile trecatoare de gusturi distincte, cu care te provoaca o cafea; dar intrebarea la care n-am reusit sa raspund 'stiintific' este, dece o cafea imi place mai mult decat alta? care sunt elementele de diferentiere etc. ?
raman in zona strict senzoriala, eventual, sprijinit de imaginatie si afect, cu ceva 'transpuneri' in 3D-ul virtual al cavitatii bucale: e prea in dreapta jos, ceva rotund... dar neplacut, greu, asta e clar prea ascutita, undeva in spate de tot, aici avem o rotunjime, un echilibru de invidiat etc.
deci prefer sa ma las in voia cafelei, decat sa incerc sa-i 'descompun' gusturile...

dar sigur, toate astea pot fi privite ca speculatii, ca justificari ale unor limite pe care nu le pot depasi!
doar ca, am intalnit persoane care, cu o experienta suficient de rafinata in ale gusturilor si un exercitiu mult mai indelungat decat cei cca. 5 ani ai mei, nu doresc sa exploreze descriptiv, senzorialul si afectivul angrenat de bautul unei cesti de cafea! cred ca e mai mult decat o problema de educatie de specialitate, este o problema de constructie genetica...

si iarasi am ajuns la "gustul meu nu e ca al tau", "mie asa-mi place", "care e diferenta in ceasca" etc...
cum zicea un respectat (cel putin de mine) home-barista:
There are only two types of coffee descriptions, yours and theirs. If theirs aren't like yours, screw 'em. That doesn't mean theirs are wrong, but screw 'em anyway.
by boar_d_laze on May 15, 2014, 1:37 pm


mi se pare interesant sa accept ca exista cel putin 2 moduri de a apropia cafeaua: analitic si instinctiv!

cand spun instinctiv, ma gandesc de fapt la paralela cu o alta notiune: instinctive bow shooting;
cand nu folosesti dispozitive ajutatoare de tintit, sau aparatura optica, iti ramane sa nimeresti tinta:
- fie prin asa numitul 'gap shooting', adica privesti la varful sagetii, il asezi pe un reper exersat (pe pamant sau in... cer/copaci) si sageata va lovi cat mai precis tinta, daca tot restul in pregatirea trasului, e consistent; ca la facutul cafelei Smile
te ajuti deci, de repere, functie de distanta si dupa un dial-in corespunzator;
- fie prin 'instinctive shooting': te concentrezi pe tinta si tragi, ca si cum ai arunca o piatra, sau ai arunca la cosul de basket cu mingea etc. tragi rapid, tragi 'din orice pozitie', de pe cal etc.... Smile
si dupa mult, mult exercitiu, ajungi la o precizie de mare maestru - gen filmele istorice coreene, sau show-urile unora ca Lars Andersen, sau, mai autentic zic eu, Byron Ferguson...

daca cineva te intreaba cum de ai nimerit in 'pahar', poti sa-i descrii in detaliu cum ai tot tras sageti in jur, mutand pietroiul ala pe care-ti 'asezai' varful sagetii, pana cand  ai inceput sa grupezi consistent in centru...
sau, pentru tipul al doilea, nu poti da nici un raspuns stiintific, pur si simplu ai ajuns, corp comun cu arcul, sa arunci sageata in punctul tintit, ca si cum ai fi aruncat o piatra acolo; oricum, ceea ce tintesti e un punct, asa ca marimea tintei nu conteaza...


si ca sa mai lungesc, in bunul meu obicei, inca o parere:
 
Dick Green (Peppersass) on You are your own tasting expert!

To me, there are two questions:
1. Can you detect the flavors?
2. Can you describe the flavors?
I find it odd that the tasting experts seem to reject the idea that some people literally cannot detect the flavors and insist that most people do detect the flavors but don't know how to describe them. All it takes, they say, is training and practice with tools like Le Nez du Cafe and tasting lots of coffees. I suspect that most of these experts would acknowledge that visual and auditory acuity varies from one person to another (e.g., a lot of people wear glasses and a lot of people can't hear higher frequencies.) But they seem unwilling to acknowledge that there could be significant differences in the acuity of our sense of taste and smell.
...What may be going on is not so much a lack of sensitivity to a particular set of flavors, but a hightened sensitivity to chemicals in coffee that overwhelm my sense of smell/taste and mask more subtle flavors. For example, I might be so sensitive to acid and bitter compounds -- even when they're in proper balance with each other --that they completely overwhelm my taste buds to the point of my not tasting more subtle flavors.
I don't think the issue is a lack of ability to describe the flavors. I can do that with, say, the orange flavor of Cointreau or the mint of Baily's. I was able to do it easily with the Konga and Idido mentioned above. I just don't taste the myriad flavors described by coffee tasting experts -- when they appear in coffee.
That's not to say I'm not capable of enjoying coffee or am not capable of being a connoisseur of fine coffee. On the contrary. I'm incredibly picky about coffee. I most definitely can detect the difference between various grades of coffee, even when the differences are pretty subtle. But my criteria for judging quality are not based on being able to separate and detect distinct flavors of non-coffee foods and other substances. For me, coffee is a unified flavor experience, not an exercise in deconstruction.
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#19
radudani,
".......deci prefer sa ma las in voia cafelei, decat sa incerc sa-i 'descompun' gusturile..."
______________________________________________________________________________

In opinia mea nimic rau in asata.
La cafea este despre gust si despre nimic altceva.
Si eu ma numar printre cei care beau cafeaua si nu o masoara cu tot felul de instrumente.

Eu cred ca, pentru a intelege ce ne place sau ne displace, trebuie sa vedem care sunt diferentele intre cele doua nuante si cum le asociaza cu gusturile si cu aromele fiecare dintre noi.

Limba din dotare, prin papilele si zonele specializate in receptarea diferitelor gusturi,  este cea care ne lumineaza in aceasta calatorie senzoriala.
Curios este faptul ca limba noastra percepe doar gustul dulce, acru, amar, sarat si umami si nu pe cel de capsuni, vanilie, piper samad.
Pentru acestea din urma intervine nasul si reactiile generate cumulativ de simturile olfactiv si de cel al gustului
Combinatiile rezultate, analizate de creier, ne fac pe noi sa simtim arome de zmeura, capsuni, menta, piper samd.
Oricine a avut ocazia sa manance jeleuri cu gust de capsuni, de zmeura de lamaie.
Curios este ca, daca ne tinem de nas si le mancam ne vine foarte greu, chiar imposibil sa le identificam corect. 
Daca avem de luat un medicament foarte amar procedam la fel, ne tinem de nas si oprim respiratia.
De aceea, persoanele racite sau cu probleme de miros reclama ca mancarea nu are niciun gust pentru ei.
Din acelasi motiv nu toata lumea percepe gusturile si aromele in mod identic.

Semnificatia gustului dulce este energie, a celui amar otrava iar a celui acru de ceva ce nu este bun, deoarece inca nu este copt suficient iar cel sarat al unui ingredient necesar organismului (umami este ceva mai ciudat, de scoici, supe din carne...).
Femeile prefera nuantele dulci iar barbatii pe cele mai picante.

In concluzie, eu nu imi bat capul cu ce zice cineva ca este bun sau este rau la gust.
Incerc, verific si daca imi place eu sunt cel care decide pentru mine. 
Limba, nasul, gatul meu sunt receptori diferiti de ale altor persoane.
A compara ce simtim fiecare dintre noi, atunci cand gustam ceva, poate fi un lucru irelevant, avand in vedere ca dozele de subiectivism pot fi mari iar realitatea va capata valentele pe care si le doreste fiecare. 
Oricine, in asemenea situatii,  poate avea dreptatea de partea sa.
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#20
@dev: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile nu tind sa cred ca un sbdu de 0.3 l are aceeasi performanta, aceeasi sttabilitate termica, cu tot cu pid, temp surfing si alte artificii ca si un hx cu boiler de 2lSmile cine stie, poate s'o fi inventat ceva nouSmile

Atat rasnita cat si espressorul sunt componente esentiale, care functionand impreuna alaturi de o cafea buna, iti vor aduce rezultatele dorite (oricare ar fi eleSmile)

Sent from my LG-V490 using Tapatalk
Bezzera Galatea | ECM Automatik 64 |
Toper Cafemino Electric
 
Reply
#21
Vinul roșu are gust, mai curând asprime de vin roșu.
La un Samos putem vorbi de arome, dar ala nu e roșu. Zici că îi nectar.

Si vinul roșu îl beu din motive medicale.

Același ca si cafeaua...😀
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#22
(28-08-2017, 21:38)cpop Wrote: @dev: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile nu tind sa cred ca un sbdu de 0.3 l are aceeasi performanta, aceeasi sttabilitate termica, cu tot cu pid, temp surfing si alte artificii ca si un hx cu boiler de 2lSmile cine stie, poate s'o fi inventat ceva nouSmile

Atat rasnita cat si espressorul sunt componente esentiale, care functionand impreuna alaturi de o cafea buna, iti vor aduce rezultatele dorite (oricare ar fi eleSmile)

Sent from my LG-V490 using Tapatalk

De prin anii 2000 au tot inceput sa se inventeze chestii "noi", ajutate evident de progresul tehnologic ( PID ul a fost o mare descoperire) care pun din ce in ce mai mult accent pe agilitate, boilere mici, timpi de reactie/recovery mici. Ideea de boiler mare, stabil, e mostenirea HX ului, care functioneaza cum functioneaza. Daca urmarim evolutia DB, marii producatorii scad constant volumul boilerelor. E drept ca unii le multiplica, pun 2, 3, insa tendinta e aici sa ramana. Inductia va fi probabil inlocuitoare boilerelor la un moment dat, macar partial. 

Cu cat tehnologia a avansat s a descoperit latenta termica a aparatelor, pierderile uriase de caldura pana la grup de la boilerele mari, "Stabile". Nu am lucrat cu SDBU dar in masura in care tehnologia va avansa, s ar putea sa devina o varianta mult mai viabila si consistenta decat un HX cu boiler de 1.5-2 l, prosumer. Si asta mai curand decat unii ne asteptam.

Usor usor oamenii incep sa inteleaga ca un espresso pregatit manual dureaza minim 30 de sec, inteleag si ca e timp ultra suficient pentru boilere mici sa faca recovery. Normal, PID bun, materiale de buna calitate pe boilere, pierderi minime la grup, etc. Cand o sa incetam sa lasam sa curga 200 de ml de apa la liber in 15-20 de sec si apoi sa ne uitam la pid si sa afirmam ca scade prea repede temperatura cand de fapt nu folosim pentru o cafea corect preparata mai mult de 60 ml de apa in 30 de sec, se poate nu numai sa avem o intelegere mai buna a cafelei contemporane, ci si a aparatelor necesare prepararii ei. 

Interactionez cu multi oameni home barista care isi procura informatii din zona baristilor "de cartier" si apoi le extrapoleaza pe dotarea de acasa. Baristii "de cartier" lucreaza 95% pe HX  cu boilere mari si cu cafele prajite bine, si atunci reperele lor limitate sunt oarecum de inteles, insa total inadecvate pentru tipul de cafea promovat de acest forum.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#23
(28-08-2017, 21:38)cpop Wrote: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile ...

Ai citit ce a scris RaduCarutasu despre gust ? O mai ardeti mult cu tehnicale din astea abstracte fara nici un haz ? Angry

(28-08-2017, 23:01)razvanMB Wrote: De prin anii 2000 au tot inceput sa se inventeze chestii "noi", ajutate evident de progresul tehnologic ( PID ul a fost o mare descoperire) ...

Nu mai confundati data cand ati aflat prima oara despre ceva cu aparitia pe lume a unui concept...
Stiu ca va e greu sa credeti avand in vedere starea deplorabila a invatamantului romanesc, dar mie mi s-a predat PID in liceu, in anul de gratie 1978, culmea, dupa un manual tiparit ! pe atunci nu se scuzau ca nu a iesit licitatia cum trebuie...
E adevarat ca implementarea PID in anii aia era pnemautica/hidraulica, si nu electronica, dar bazele matematice ale buclei de control sunt mai vechi de 100 ani.
 
Reply
#24
(28-08-2017, 23:22)renatoa Wrote:
(28-08-2017, 21:38)cpop Wrote: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile ...

Ai citit ce a scris RaduCarutasu despre gust ? O mai ardeti mult cu tehnicale din astea abstracte fara nici un haz ? Angry
(28-08-2017, 23:01)razvanMB Wrote: De prin anii 2000 au tot inceput sa se inventeze chestii "noi", ajutate evident de progresul tehnologic ( PID ul a fost o mare descoperire) ...

Nu mai confundati data cand ati aflat prima oara despre ceva cu aparitia pe lume a unui concept...
Stiu ca va e greu sa credeti avand in vedere starea deplorabila a invatamantului romanesc, dar mie mi s-a predat PID in liceu, in anul de gratie 1978, culmea, dupa un manual tiparit ! pe atunci nu se scuzau ca nu a iesit licitatia cum trebuie...
E adevarat ca implementarea PID in anii aia era pnemautica/hidraulica, si nu electronica, dar bazele matematice ale buclei de control sunt mai vechi de 100 ani.

Onorabile, eu personal ma refer la PID ca si implementare pe espressor. Imi cer scuze anticipat pentru exprimarea poate inexacta care a inoportunat.

O scurta istorie a PID ului in versiunea La Marzocchiana, poate relevanta, din moment ce discutam pe un forum despre...espressoare. Culmea, apar si anii 2000..De lecturat recomandabil dimineata pe racoare, la cafea, cu mintea odihnita si ceva mai mult pozitivism /constructivism Smile

https://home.lamarzoccousa.com/history-of-the-pid/
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#25
pidul strabate ca un fir rosu thread-urile acestui forum si sa ridice mana unul care a vorbit mai mult si mai urat, decat mine, despre aceste proteze moderne aninate de masinile traditionale! a caror adept am ramas...
(poate merita verificat statistic, dar asa cum cafeaua e a doua dupa petrol in lume, si pidul e al doilea dupa cafea aici...)
si m-am referit strict numai la pid-uri... autentice, electronice, cele care se pare ca dau prestanta si functionalitate moderna espressoarelor!

gasim pe gugle tone de referinte bibliografice, la carti care au capitole sau trateaza prioritar, istoria evolutiei pidului; pentru ca pidul e mai mult o evolutie decat o inventie...

iar bucla de control, feedback-ul se intalneste in incarnare hidraulica, in constructia apeductelor romane!
vorbim de fapt de istoria automaticii...
n-am vizitat gradinile suspendate ale babilonului, dar cand cercetatorii vor cadea de acord asupra locatiei exacte, am sa-mi pun problema; si cu siguranta si acolo sunt de vazut multe piduri in devenire; hidraulice, sau de lut, nu stiu daca mai are importanta Smile
__________________________________________________________________________
strega, pavoni pro, sette, macap, casadio, v60, prajitor diy
 
Reply
#26
(29-08-2017, 00:57)radudani Wrote: iar bucla de control, feedback-ul se intalneste in incarnare hidraulica, in constructia apeductelor romane!
vorbim de fapt de istoria automaticii...
n-am vizitat gradinile suspendate ale babilonului, dar cand cercetatorii vor cadea de acord asupra locatiei exacte, am sa-mi pun problema; si cu siguranta si acolo sunt de vazut multe piduri in devenire; hidraulice, sau de lut, nu stiu daca mai are importanta Smile

Smile) ca sa inchei tot cu o nota umoristica acest off topic as adauga un link cu "controversa" dezbaterii privind implementatorul prim al PID ului pe espressor : 

https://groups.google.com/forum/?hl=en#!...919D-HsiDw

umbla vorba in targ ca tot gen niste "espressomani" au pus pe Silvia prima oara, ca apoi ideea sa le fie implementata la nivel comercial de altii, si asa s au nascut niste mici polemici. 

Pana la urma, spre binele cafelei, e bine ca s a intamplat, mai putin conetaza cine a facut o Smile
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Travel Press, KINU 47
 
 
Reply
#27
To PID or not to PID? This is the question. 😀
Dacă îl ai e bine venit. Dacă nu îl vrei nu îl folosești. Dacă nu îl ai si il vrei începe nasoleala.
Update la gc trebuie să aibă pid, altfel nu prea e up.
Raul, consumator zilnic de cafea (si de vin rosu!)
Gaggia Classic, Home Vario Mahlkonig, tamper Concept-Art, Filtru Bezzera nepresurizat pt 2 cesti, 14g, 58mm
 
Reply
#28
cris2979,
...M-am documentat inainte,mi-am facut acea lista de prioritati si vroiam o parere in alegerea unei combinatii pentru necesitatile mele,sa scot dintr-o cafea un gust mai bun decat acum..
_____________________________________________________________________________________

Pentru a avea mai multa informatie, care sa te ajute in demersurile tale, uite aici inca o opinie:

https://youtu.be/zuIOlsdDg_o

Concluzizia, pentru upgrade-ul pe care ti l-ai propus, nu neglija importanta rasnitei!
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne Slim, Kinu M48, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme Super 2B/PID, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68 manual/electric)

 
 
Reply
#29
(28-08-2017, 21:38)cpop Wrote: @dev: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile nu tind sa cred ca un sbdu de 0.3 l are aceeasi performanta, aceeasi sttabilitate termica, cu tot cu pid, temp surfing si alte artificii ca si un hx cu boiler de 2lSmile cine stie, poate s'o fi inventat ceva nouSmile

Atat rasnita cat si espressorul sunt componente esentiale, care functionand impreuna alaturi de o cafea buna, iti vor aduce rezultatele dorite (oricare ar fi eleSmile)

Daca ma raportez strict la gust atunci diferenta intre PID vs non-PID e sesizabila de la primul shot. Daca vorbim despre nuante si alte subtilitati din poezia cafelei atunci cu siguranta un SBDU nu e cea mai buna solutie.

Ca in orice alt domeniu din zona entuziasta e foarte usor sa ajungi sa crezi, intr-un timp relativ scurt, ca nu poti obtine un rezultat ok fara un setup costisitor. Si poti ajunge la aparate si rasnite comerciale pentru 1-2 cafele pe zi. Nu spun ca e ceva gresit in asta dar e departe de a fi o solutie universala.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
#30
(29-08-2017, 08:55)dev Wrote:
(28-08-2017, 21:38)cpop Wrote: @dev: Stabilitate termica iti spune ceva?Smile nu tind sa cred ca un sbdu de 0.3 l are aceeasi performanta, aceeasi sttabilitate termica, cu tot cu pid, temp surfing si alte artificii ca si un hx cu boiler de 2lSmile cine stie, poate s'o fi inventat ceva nouSmile

Atat rasnita cat si espressorul sunt componente esentiale, care functionand impreuna alaturi de o cafea buna, iti vor aduce rezultatele dorite (oricare ar fi eleSmile)

Daca ma raportez strict la gust atunci diferenta intre PID vs non-PID e sesizabila de la primul shot. Daca vorbim despre nuante si alte subtilitati din poezia cafelei atunci cu siguranta un SBDU nu e cea mai buna solutie.

Ca in orice alt domeniu din zona entuziasta e foarte usor sa ajungi sa crezi, intr-un timp relativ scurt, ca nu poti obtine un rezultat ok fara un setup costisitor. Si poti ajunge la aparate si rasnite comerciale pentru 1-2 cafele pe zi. Nu spun ca e ceva gresit in asta dar e departe de a fi o solutie universala.

De ce n-ar putea livra un espresso de prima clasa un sbdu cu grup e61, gen Unica, cu o stabilitate remarcabila masurata pe termometru Eric, ce-i lipseste (vorbesc strict de espresso, nu de combinatii cu crema de lapte)?
Bezzera Unica, Sette 270
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)