Espressoman infocat
Posts: 136
Joined: Oct 2017
Iasi
Salutare,
Care ar fi diferentele in functie de ratie din punct de vedere al aromei, tariei, cremei etc. Am sa ma joc mai mult, dar inca sunt prea incepator ca sa imi dau seama de toate ariile.
Exemplu:
10g cafea macinata mai fin - 25s - 30g lichid
vs
15g cafea macinata mai grosier in 25s - 30g lichid
Multumesc,
Current : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
Espressoman infocat
Posts: 854
Joined: Oct 2015
București
Pentru început, poți arunca un ochi aici. Clipul are ~11min.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Espressoman infocat
Posts: 136
Joined: Oct 2017
Iasi
Interesant si util. Multumesc!
Dificil insa sa extrapolez variatii ale proprietatilor yeld-ului (tarie, crema etc.) in conditiile in care se pleaca de la doza fixa. Primul parametru modificat e yieldul, pe care il creste, dar asta e deja echivalentul scaderii dozei daca yieldul ar fi ramas fix. Si aici ajung din nou la intrebarea mea initiala...
Current : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Nu-mi dau seama ce sita folosesti dar fara o sita dubla de calitate nu prea ai ce sa experimentezi.
Daca folosesti o sita presurizata e cu atat mai dificil sa evaluezi ceea ce obtii.
Espressoman infocat
Posts: 136
Joined: Oct 2017
Iasi
(06-02-2018, 19:05)dev Wrote: Daca folosesti o sita presurizata e cu atat mai dificil sa evaluezi ceea ce obtii.
Este intradevar o sita presurizata... intampin o gramada de probleme... incepand cu faptul ca din momentul in care opresc pompa, mai curg 10-15g de lichid ...
Dar pana la un viitor upgrade, incerc sa ma apropii de niste parametri corecti ai unei cafele.
Current : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
Espressoman infocat
Posts: 4.331
Joined: Jul 2017
Piatra Neamt
Nu ai cum sa obtii espresso cu aparatul asta fara modificari substantiale. Au mai fost proiecte de modificare, chiar aici pe forum, si care in final au dus la alt aparat. E pacat sa strici cafea scumpa fara sa o poti savura asa cum ar trebui.
Espressoman infocat
Posts: 136
Joined: Oct 2017
Iasi
(07-02-2018, 00:04)dev Wrote: Nu ai cum sa obtii espresso cu aparatul asta fara modificari substantiale.
E foarte adevarat, dar le iau secvential. Abia a venit rasnita. Pana se aduna niste banuti si pentru espressor... sunt constrans sa ma descurc cu ce am
. Dar asta e discutie offtopic.
Intrebarea mea, care are in scop chimia cafelei in cele doua cazuri (coarse grind + big dose VS fine grind + small dose), ramane ...
Current : ► Kinu M47 ◄•► PL41TEM ◄•► PL121 ◄•► XMC013 ◄•► BS1533 ◄•► BS1097 ◄•► Cafflano Kompresso ◄
Obsolete: ► Russell Hobbs Allure 18623 ◄
Dropshot x Tastecrafters
Posts: 1.111
Joined: Jan 2017
Bucuresti
Trebuie sa testezi si sa vezi. Acum oricat de fin ai macina, daca totusi patul de cafea e prea subtire va fi greu sa nu faci channeling. La fel si daca e prea groasa macinatura, chiar daca supradozezi. Extremele sunt mereu nerecomandate.
E bun videoclipul de mai sus dar intelegerea lui deplina as zice ca este peste nivelul mediu de cunostinte de extractie. Ca si regula generala poate o idee mai simpla ar fi sa gusti un bob de cafea si sa ti dai seama cat de prajit este. Daca se sparge usor inseamna ca e o.cafea solubila, poti incerca o ratie sub 1.2. Daca se sparge greu ar fi recomandat peste 1.2. Evident sunt si cafele gresit prajite care desi se sparg f greu.au straturi mega solubile ( exteriorul) si pe interior nu sunt dezvoltate. Dar pe o cafea corect prajita genul asta de abordare, mai ales cand ai un aparat fara profilare, poate fi o solutie.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU