Hello There, Guest! Login Register


Diferente Lelit Anna PL41TEM vs Lelit PL91T Victoria vs Lelit PL92T Elizabeth

#1
Vă salut, 

Vă rog să mă ajutați cu o părere privind diferențele legate doar de calitatea shot-urilor obținute de cele trei espressoare din titlu.

Pe scurt:
Inițial m-am gândit la un  PL41TEM pe care ar urma să-l folosesc doar pentru espresso folosit cu o râșniță KINU M47 PHOENIX.
Tot citind am ajuns la concluzia că PL92T Elizabeth ar fi alegerea cea mai bună având o stabilitate termică superioară, dar bugetul nu îmi permite...
Așadar, dacă Lelit PL91T Victoria și Lelit PL92T Elizabeth au grup de 58 mm și boiler de 300 ml, mă gândesc că teoretic nu ar trebui să existe diferențe legate de calitatea extracțiilor.

În concluzie:
Dacă aș alege Lelit PL91T Victoria (buget maxim pe care mi-l permit), aș avea o calitate sesizabilă a shot-urilor care să fie superioara celor extrase cu PL41TEM?
 
Reply
#2
Cred ca poti sa iei linistit PL41TEM. 

PL91T e superior doar dpdv al abilitatii de a folosi site VST, avand grup de 58mm. Ceea ce nu e neaparat un deal breaker, pt ca au aparut site ok si pe 57.

PL92T e un pas in fata dc vrei sa bei bauturi cu lapte (multe, pt ca pt 2, 3 e ok si 41TEM) si dc ai nevoie de preinfuzia lungita. Dar, in lipsa unei rasnite adecvate (e dificil sa spun ce inseamna adecvata, dar as indrazni sa zic ca e vorba de rasnite de la Honne in sus), as zice ca preinfuzia lungita nu te ajuta prea mult.

41TEM e un safe bet pt espresso acasa, folosit cu Kinu. Strict dpdv al calitatii shot-urilor espresso, folosit cu Kinu (sau cu orice alta rasnita pana in 1000 de euro, as zice), 41TEM e un best buy.

Ceva imbunatatiri la capitolul calitatea shot-urilor le-ai obtine cu o rasnita cu cutite plate mari, cu un buget de cel putin 3 ori peste Phoenix, nu cu un alt espressor. Dar si acolo, vorbind de alta rasnita, pe langa pretul mai mare, ar trebui sa folosesti boabe in hopper, sa te lupti cu retentia, etc. Sette e o varianta interesanta la barshaker, dar nu stiu dc mai au la oferta cu 1499 ron.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#3
Strict ca design aici era o comparatie 1:1 dar cu PL81.
Mai gasesti si aici niste opinii.

Pe PL91 n-am gasit teste exacte dar PL92 cu siguranta sta foarte bine dpdv termic (variatii cu zero virgula...) pe o simulare de extractie cu un dispozitiv SCACE:

#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
In afara de clipurile de la Konstantin, știți alte teste de stabilitate cu pl92?


Sent from my SM-G960F using Tapatalk
Lelit PL92 + Kinu M47 
 
Reply
#5
Avem teste pe 41TEM facute aici pe forum pe thread-ul cu 41TEM (pag. 7 a thread-ului, dc tin bine minte) care arata ca temp scade cu max 1, 2 grade la grup. Pe PL81T am verificat si eu ca e asa. Insa nu, la PL92 nu stiu de alte teste de temperatura. Totusi, fata de impactul calitatii macinaturii, o scadere de 1, 2 grade a temperaturii are importanta minora.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#6
Am ales până la urmă PL81T, având în vedere asemănarea cu PL41TEM și diferența mică de preț

Vă mulțumesc pentru ajutorul oferit
77
 
Reply
#7
se vorbeste mult despre stabilitate termica printre criteriile de alegere a masinii;
putin despre masuratori:

pentru a face comparatii cat de cat relevante, trebuie mentionata si durata:  profilul de temperatura, sa zicem pe grup, sau al apei de extractie intr-un termofiltru gen Scace, dar totul intr-un time frame, care poate fi durata unei extractii uzuale, plus a uneia mai extinse (acum, de cand cu profilarea...)  
si eu am facut varia teste de profile de temperatura pe Minima si mi se pare absolut necesar sa mentionez si durata in care a avut loc ridicarea profilului;
sa zicem ca vorbim de temperatura apei de extractie in grup, asa cum e indicata de un termofiltru DIY si ca e vorba de o variatie (scadere) de 0,5C; excelent! dar pe parcursul cator zeci de secunde?! am plecat de la 90C de ex. si dupa 30 sec, am tot 90C, iar dupa 40 sec am 89,5; etc.

testele de stabilitate termica asa cum le intelege o majoritate, spun totusi tare putin despre valoarea unei masini:
sa zicem ca avem un termofiltru DIY, cu care se poate simula o extractie: are un simulator de puc, cu un material absorbant 1:1, un robinet cu ac cu care se regleaza un debit uzual de extractie de cca. 1,3 ml/sec si sigur, o proba de temperatura, cu care se masoara temperatura in apa care a umplut camera de extractie deasupra pucului; in plus, totul e adus la temperatura grupului inainte de a da drumul apei de extractie; si se respecta o durata de revenire intre shoturi, de ordinul a 2-3 min...
masuram 93C la inceputul extractiei si 92C dupa 30 sec, cand au trecut prin termofiltru cca. 39-40 de ml;
rezultatele sunt identice la fiecare din urmatoarele 4 shoturi;
apoi, la alta masina, pregatita la fel, masuram 93C la inceput si 93C dupa 30 sec, iar la urmatorul shot, 92C la inceput si 92C dupa 30 sec; si tot asa, alte valori la fiecare shot, dar constante pe parcursul shotului!
care masina e mai stabila termic?!

masuratorile cu un dispozitiv tip Scace sunt departe de o extractie reala, dar pot fi folosite pentru comparatii, daca se utilizeaza dispozitive standardizate;
am facut pe Strega si masuratori de temperatura in pucuri adevarate, cu cafea, folosind o proba suficient de flexibila, cu punctul de sudura la suprafata pucului; si am utilizat si probe montate sub cos, deci la iesirea extractului; rezultatele au diferit de cele cu termofiltru, nu atat in valori absolute, cat in profil de temperatura: in general, macinatura pucului e mai rece si apa de extractie, pe masura saturarii pucului nu reuseste oricum sa ridice intregul puc la nivelul temperaturii de extractie tinta; doar pe parcursul extractiei, temperatura in partea de jos a pucului creste treptat, amintind de acel strat de maxima solubilitate, care coboara pe durata extractiei, in cele cca. 20 sec de curgere de maxima solubilitate; dar si in cazul compensarii termice complete, diferenta de temperatura intre suprafetele superioara si inferioara ale pucului ramane de ordinul a 4-5C;
ne putem imagina ca masuratorile de temperatura in puc, in conditii reale si cu probe de temperatura obisnuite si chinezesti pe deasupra, sunt tare greoaie: channelingul si curgerea urata sub portafiltrul bottomless sunt greu de evitat etc.!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#8
(17-11-2019, 12:16)cradun Wrote: Cred ca poti sa iei linistit PL41TEM. 

PL91T e superior doar dpdv al abilitatii de a folosi site VST, avand grup de 58mm. Ceea ce nu e neaparat un deal breaker, pt ca au aparut site ok si pe 57.
..............................................

Cu tot respectul dar treebuie să contrazic cele scrise de tine mai sus.
Astfel, ca utilizator de PL81T de 2 ani, îți/ vă  pot garanta faptul că are grup de 57mm.
Nu stiu cum e cu sitele VST, dar eu o am pe cea de la Ascaso în care au intrat și 20g.

În rest, pot spune că sunt multumit de experiența oferită, în combinație cu râșnița din dotare.
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
#9
S-ar putea să faci o confuzie. Deși poate ar trebui să răspundă el... ai citat mențiunea lui pentru grupul de 58 mm la PL91T care e corectă, dar tu te referi la PL81T cu grup 57 mm.
 
Reply
#10
(21-11-2019, 16:25)bogdnrs Wrote: Am ales până la urmă PL81T, având în vedere asemănarea cu PL41TEM și diferența mică de preț

Vă mulțumesc pentru ajutorul oferit
77

Am avut PL81T si am fost multumit, dar vreau sa subliniez (s-a mai scris pe undeva pe aici) ca PID-ul de pe 81T si 91 T nu iti indica temperatura de moment, ci temperatura tinta.
Succes!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#11
(22-11-2019, 01:18)sochaux_ Wrote: S-ar putea să faci o confuzie. Deși poate ar trebui să răspundă el... ai citat mențiunea lui pentru grupul de 58 mm la PL91T care e corectă, dar tu te referi la PL81T cu grup 57 mm.

Multumesc pt precizare!
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#12
De ieri sunt fericitul posesor al unui Lelit Grace Big Grin .
Am încercat fără succes câteva extracții cu vechiul Porlex, însă am abandonat repede experimentele nereușind nimic decent. Până luni când este programată livrarea râșniței Kinu Phoenix am să recitesc articolul: 
Care espressor e mai bun? Intai rasnita apoi restul! Sad
 
Încă odată vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul și timpul acordat.
 
Reply
#13
Mai bine acesta
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
(22-11-2019, 01:18)sochaux_ Wrote: S-ar putea să faci o confuzie. Deși poate ar trebui să răspundă el... ai citat mențiunea lui pentru grupul de 58 mm la PL91T care e corectă, dar tu te referi la PL81T cu grup 57 mm.

My bad.
Oboseala si-a spus cuvântul, iar ochii mi-au jucat feste.
Sunt praf.
Iertare.  Cry
Lelit PL81T+Ascaso Precision Competition Filter+tamper Lelit PL100+nivelator Lelit PL121, Baratza Sette 270 [b]Wi [/b]și Ascaso iSteel I1, separat și Bialetti Fiametta+Hario Skerton
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)