amator espresso traditional
Posts: 1.757
Joined: Sep 2012
Bv
21-11-2019, 21:18
(This post was last modified: 21-11-2019, 21:20 by radudani.)
se vorbeste mult despre stabilitate termica printre criteriile de alegere a masinii;
putin despre masuratori:
pentru a face comparatii cat de cat relevante, trebuie mentionata si durata: profilul de temperatura, sa zicem pe grup, sau al apei de extractie intr-un termofiltru gen Scace, dar totul intr-un time frame, care poate fi durata unei extractii uzuale, plus a uneia mai extinse (acum, de cand cu profilarea...)
si eu am facut varia teste de profile de temperatura pe Minima si mi se pare absolut necesar sa mentionez si durata in care a avut loc ridicarea profilului;
sa zicem ca vorbim de temperatura apei de extractie in grup, asa cum e indicata de un termofiltru DIY si ca e vorba de o variatie (scadere) de 0,5C; excelent! dar pe parcursul cator zeci de secunde?! am plecat de la 90C de ex. si dupa 30 sec, am tot 90C, iar dupa 40 sec am 89,5; etc.
testele de stabilitate termica asa cum le intelege o majoritate, spun totusi tare putin despre valoarea unei masini:
sa zicem ca avem un termofiltru DIY, cu care se poate simula o extractie: are un simulator de puc, cu un material absorbant 1:1, un robinet cu ac cu care se regleaza un debit uzual de extractie de cca. 1,3 ml/sec si sigur, o proba de temperatura, cu care se masoara temperatura in apa care a umplut camera de extractie deasupra pucului; in plus, totul e adus la temperatura grupului inainte de a da drumul apei de extractie; si se respecta o durata de revenire intre shoturi, de ordinul a 2-3 min...
masuram 93C la inceputul extractiei si 92C dupa 30 sec, cand au trecut prin termofiltru cca. 39-40 de ml;
rezultatele sunt identice la fiecare din urmatoarele 4 shoturi;
apoi, la alta masina, pregatita la fel, masuram 93C la inceput si 93C dupa 30 sec, iar la urmatorul shot, 92C la inceput si 92C dupa 30 sec; si tot asa, alte valori la fiecare shot, dar constante pe parcursul shotului!
care masina e mai stabila termic?!
masuratorile cu un dispozitiv tip Scace sunt departe de o extractie reala, dar pot fi folosite pentru comparatii, daca se utilizeaza dispozitive standardizate;
am facut pe Strega si masuratori de temperatura in pucuri adevarate, cu cafea, folosind o proba suficient de flexibila, cu punctul de sudura la suprafata pucului; si am utilizat si probe montate sub cos, deci la iesirea extractului; rezultatele au diferit de cele cu termofiltru, nu atat in valori absolute, cat in profil de temperatura: in general, macinatura pucului e mai rece si apa de extractie, pe masura saturarii pucului nu reuseste oricum sa ridice intregul puc la nivelul temperaturii de extractie tinta; doar pe parcursul extractiei, temperatura in partea de jos a pucului creste treptat, amintind de acel strat de maxima solubilitate, care coboara pe durata extractiei, in cele cca. 20 sec de curgere de maxima solubilitate; dar si in cazul compensarii termice complete, diferenta de temperatura intre suprafetele superioara si inferioara ale pucului ramane de ordinul a 4-5C;
ne putem imagina ca masuratorile de temperatura in puc, in conditii reale si cu probe de temperatura obisnuite si chinezesti pe deasupra, sunt tare greoaie: channelingul si curgerea urata sub portafiltrul bottomless sunt greu de evitat etc.!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)