Hello There, Guest! Login Register


De la birou, acasa: Recomandare espressor + rasnita 3-4000 lei

#1
Salut din nou Smile

A trecut cca 1 an si jumatate de la ultima postare in care am cautat un compromis bun pentru a obtine o cafea decenta la birou. Ca un mic update, Gaggia Brera si-a facut datoria fara a comenta pe tot parcursul acestei perioade, ducand in medie 10-20 cafele pe zi. Daca pentru orice motiv aveti candva nevoie de un automat, recomand cu cea mai mare caldura.

A venit vremea sa iau ceva si pentru acasa, astfel ca am inceput din nou sa ma documentez ca sa identific care ar fi cea mai buna optiune pentru mine intr-un buget ceva mai mare, de 3-4000 lei (cu tot cu rasnita).

Ca date ale problemei, atat eu cat si partenera suntem 'creatures of habit', in sensul ca ne place sa bem exact acelasi tip de cafea in aceeasi cantitate, any time, any place. Mai exact, espressorul si rasnita vor fi folosite 99% din timp sa preparam flat whites, doua dimineata si doua pe la pranz, de obicei in weekend (mai rar in timpul saptamanii). Asta inseamna practic sa pot scoate 4 shot-uri de espresso si sa fac spuma de 2 ori (sau o data dar mai mult). As vrea sincer sa ma joc mai mult si sa incerc tot felul de variante, dar sansele sunt foarte mici sa am timp pentru asta.

De aceea, ma gandesc ca cel mai potrivit ar fi un single boiler cu PID (probabil PL41TEM, PL41PlusT, inca nu am inteles foarte bine avantajele unuia fata de celalalt si nu stiu daca are sens sa merg la ceva mai superior) si o rasnita (aici am si mai putine cunostinte, ideal ar fi totusi electrica ca sa nu o primesc peste cap in caz ca are nevoie partenera sa-si faca rapid ceva -- probabil Sette 270, M42M, din ce am mai citit pe ici pe colo).

Ideal ar fi sa gasesc ceva intr-un raport pret/calitate cat mai bun, usor de folosit, durable (nu cred ca voi face upgrade in urmatorii minim 5 ani), easy maintenance (sa nu fie nevoie sa-l duc in service doar ca sa-i fac regular cleanup).

Cateva intrebari:

- Ajuta sa am grup de 58mm vs 57, merita banii in plus (cel putin in cazul meu)?
- Avand in vedere cantitatea redusa de cafele preparate, am nevoie de timer electronic pentru rasnita, sau pot sa merg pe single dose si sa nu-mi mai bat capul?
- Mai aveam cateva dar nu mi le amintesc Smile

Thanks!

PS: Pun si o poza cu gradul de prajire al cafelei pe care o bem uzual, in caz ca este de ajutor (cafeaua e blend-ul de la Guido):

   
 
Reply
#2
Daca Flat White este regina bauturilor pt tine, atunci fa tot posibilul sa te apropii de un HX. Poate cel mai accesibil si cu istorie multa in spate dar si grup E61 (ca sa montezi un termometru de grup acolo si sa vizualizezi ce se intampla in grup) este Expobar Office Leva (4200 lei). La fel si Lelit PL62S sau la anul prin primavara MaraX  :) 
Problema ar fi daca mai gasesti ceva "maruntis" pt o rasnita ok, poate chiar manuala daca nu te supara ideea Kinu Phoenix spre exemplu (700 lei). 
Noi pe forum punem rasnita inainte mereu dar atunci cand esti convins ca bea atat de multe latte-uri, e foarte posibil sa apara un discomfort si sa pierzi mult timp din cauza trecerilor repetate intre modul aburi si cel espresso, cam un minut de pauza la fiecare trecere, eventual si ceva flush-uri de racire. Astea se aplica la espressoarele single boiler (SBDU). Mai departe, la HX sau DB, daca nu urmaresti o precizie maxima a temperaturii unui espresso si te axezi pe latte-uri, aerarea laptelui poate fi facuta simultan cu extragerea unui espresso sau imediat dupa. Astfel si crema de espresso nu se va prabusi ci va fi proaspata si se va combina asa cum trebuie cu crema de lapte.
Ramane sa ne spui cum stai cu bugetul...
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#3
Salut Lyvyoo! Multumesc mult pentru reply, am stat si am analizat si variantele HX si DB, chiar daca ies putin din buget.

Dilema mea este daca merg prea sus pentru cateva (2-4) cafele pe zi, fie ele si cu lapte. Din ce m-am mai uitat pe forum, am mai gasit cateva thread-uri unde opinia generala pare sa fie faptul ca un SBDU cu PID se descurca suficient de bine pentru volumul respectiv:
 
(29-10-2019, 17:16)marst Wrote: Majoritatea dintre noi foloseste echipamentul in regim casnic. Familia are in general 2 membri consumatori de cafea, deci peste 90% vei extrage cel mult 2 shot-uri consecutive. Pentru ca esti un pasionat, ca de-asta te afli aici, cu siguranta ai portafiltru naked, sita cu pretentii, o cafea pe masura si vei vrea sa verifici ca extractia se desfasoara in parametri: te pui in genunchi langa masina (de crede nevasta ca te apuci de rugaciuni ca sa iasa cafeaua buna) si iti sucesti gatul ca sa verifici daca apa a patruns pucul simetric, verifici ca ai first drop intre sec 6 si sec 9, verifici daca nu cumva ai channeling, stai cu ochii pe manometru sa fie la 8-9 bari, ca nu se blonzeste, ca nu se turteste etc. Si bineinteles, nu trebui sa ratezi momentul ala intre 25 si 30 de secunde in care trebuie sa opresti shot-ul. Si sa tii cont ca tu n-ai cantar de 300 coco si de fapt trebuie sa opresti shot-ul pe la 33ml ca sa ai 36-37ml la final.

Si voi vreti sa imi spuneti ca in tot timpul asta mai frotati si laptele!?!?

Prin urmare, pentru acasa ai nevoie de o masina care sa ajunga repede la temperatura, sa fie stabila termic la 1-2 shot-uri. Dupa ce le-ai terminat, comuti pe modul aburi, si pana ai deschis frigiderul sa iei laptele, pana ai luat latiera din scurgatorul de vase si ai turnat laptele pana la (stii tu pana unde), pana ti-ai udat laveta ca sa te pregatesti sa stergi teava de aburi la final, te asigur ca a ajuns si masina la 130 grade si te poti apuca de treaba.

Fix atunci bate un vecin la usa si vrea si el un espresso rapid? Comuti inapoi pe modul brew (sau cum i-o zice), pompa incepe sa bage apa in boiler, dai drumul la aburi pana iti ajunge apa pe teava, si pana pregatesti pucul, ca doar esti pasionat, tu faci RDT, WDT, FWD, nivelezi, tampezi echilibrat etc, te asigur ca ai iar 90 de grade si poti sa te apuci de treaba.

Cel putin la PL91 al meu cam asa merge treaba. La rasnita e alta treaba, dar asta intr-un episod viitor.

Scuzati-mi ironia din post, dar cateodata am impresia ca mergem (evident, ma includ si pe mine aici) atat de departe cu aceste discutii, doar pentru 2-4 cafele/zi. Si-apoi, chiar nu imi e rusine de aia 4 prieteni care vin pe la mine in weekend. Ei clar nu vor stii diferenta intre SBDU, HX, DB. Daca vor o cafea buna, n-au decat sa mai astepte 5 minute in plus. Ca pana la urma au venit pe la mine sa stam de vb, iar cafeaua e bonus, doar asa ca sunt eu tip fain!

Practic, are rost sa dau aproape dublu pe abilitatea de a frota in acelasi timp cu brewing la cateva cafele pe zi?
 
Reply
#4
Exista o mare plaja de aparate care ar fi ok pt tine. Un 41TEM cel mai probabil ca va fi suficient si vei invata sa gestionezi asteptarea brew-aburi si sa consideri ca e acceptabila. Ca rasnita, dc vrei neaparat electrica, la fel, va fi ok si Sette, va fi ok si Macap-ul. Eu as prefera Sette pentru ca imi permite sa rasnesc single dose. Macap-ul poate rasni si el single dose, dar rasnitul single dose cu Macap-ul nu prea e "regulamentar", Macap e o rasnita facuta sa rasneasca cu boabe in hopper. Ca se simte in gust sau nu diferenta intre tipurile de rasniri, asta e altceva, unii zic ca da, unii zic ca nu. Ca gust, daca vei dezvolta o abilitate foarte dezvoltata pentru a simti si cele mai mici diferente de note, e posibil ca, in lapte, Macap-ul va oferi o experienta ceva mai echilibrata, pe cand, dc rasnesti cu Sette, e posibil sa ai, uneori, niste accente, niste "varfuri" de note, cel putin asta am observat eu. La capitolul usurinta in folosire, Sette e cea mai simplu de folosit rasnita pe care am folosit-o vreodata, sunt uimit de fiecare data cand rasnesc single dose cu ea, am mai zis asta de vreo 5 ori pe forum si o sa o mai zic, daca ma mai suportati...

Dupa cum vezi, e greu de recomandat cuiva ceva cu o doza de siguranta maxima, pentru ca sunt aspecte subiective, sunt experiente personale si, mai ales, anumite preferinte in functie de ce ne place sa bem. In principiu, aceste preferinte ti le dezvolti in timp. Concluzia e ca, aproape orice discutat pe acest thread ti s-ar potrivi, cu avantaje si cu dezavantaje, in functie de buget. Nu exista, in legatura cu aparatele discutate, "DEAL BREAKERS", tine de tine sa faci o alegere si sa intrebi in continuare daca ai vreo nelamurire.
Bezzera Aria (de vanzare), Honne, Outin, Aergrind
 
Reply
#5
@cradun multam pentru input.

Dupa inca 4-5 ore de research, am ajuns la concluzia ca, desi as vrea sa merg pe un PL92T (vina lui @Lyvyoo ca mi-a bagat in cap HX si DB), probabil ar fi mai bine sa ma limitez la un SBDU si sa ma joc cu el 1-2 ani pana sa fac upgrade.

Asa ca, au ramas cateva variante:

Espressor:

- Gaggia Classic Pro/2019 (grup 58, no pid)
- Lelit PL41TEM (grup 57, PID)
- Lelit PL41PlusT (grup 58, PID)
- Lelit PL81T (grup 57, LCC, preinfusion, timer programabil?)
- Lelit PL91T (grup 58, LCC, preinfusion, timer programabil?)

Rasinta:

- Baratza Sette 270
- Lelit PL72
- Macap M42M
- Ceado E6P
- Eureka Mignon Specialita

Daca la espressor e relativ usor de facut diferenta, la rasnita... the mind boggles. Din ce am mai citit pe ici pe colo, toate sunt bune, asa ca decizia va fi una destul de dificila :) Daca diferenta de functionalitate nu difera prea mult de la una la alta, m-as duce cred ca spre ceva cat mai fiabil, dar si aici e greu de masurat obiectiv.
 
Reply
#6
“Practic, are rost sa dau aproape dublu pe abilitatea de a frota in acelasi timp cu brewing la cateva cafele pe zi?”

Daca bei exclusiv cu lapte avantajul lu este frothatul simultan cu extracția ci nu mai pierzi timpul așteptând sa se facă abur la
un SBDU. Mai ales dacă faci mai multe consecutiv. As recomanda un hx sh de pe bursa cu termometru. Îți faci mana cu el foarte bine :).

Parerea mea e ca sbdu funcționează pt cei ce consuma espresso și foarte rar cu lapte.

Succes in alegere!
Acs Evo leva - bentwood v63 - kinu m47 classic+brew burr - V60
 
Reply
#7
Eu și soția, consumăm doar cu lapte, niciodată nu am avut probleme cu frotatul laptelui. Pot face simultan o latieră de 650 ml și una de 350 ml dacă intră în ecuație și soacra :). E drept că spre final se simte că nu mai are multă putere aburul dar e suficient.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#8
@adiszep inteleg avantajul, dar tot nu cred ca e un feature necesar la volumul meu de cafele. De asemenea, daca as merge spre un buget de HX, mai pun inca 20-25% si iau direct un PL92T sau Pro 300, si nu ma mai gandesc la upgrade :)

@coffeemilk "Pot face simultan o latieră de 650 ml și una de 350 ml" - cum adica simultan? :O
 
Reply
#9
Adică fără să comut pe brew să umplu boilerul și apoi să mut din nou pe abur.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#10
@coffeemilk am inteles. Cum te intelegi cu rasnita? Am inteles ca output-ul e foarte bun si rapid, insa nu e foarte fiabila si e destul de zgomotoasa.
 
Reply
#11
Nu mă leg de fiabilitate că o folosesc de două zile. :) Zgomotoasă nu mi se pare, bine nici nu am alte repere in afară de Ascasso i mini, și deși am început cu stângul experiența cu ea, e foarte ușor de exploatat, râșnește rapid, măcinătură uniformă, fără bulgărași, retenție aproape zero.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#12
41TEM am avut. E ok.
 
Reply
#13
Incet incet pare ca ma indrept spre PL81T. E practic un PL41TEM cu pre-infusion si LCC in loc de PID-ul standard, care pare destul de helpful in a oferi unele informatii in plus, fara a fi o diferenta foarte mare de pret.

In privinta rasnitei, cumva am ajuns la ideea ca ar fi... frumos sa merg pe PL72, par ca arata bine impreuna Smile In lipsa altor considerente obiective, macar estetic sa fie din acelasi film:

[Image: lelit-grace-pl81t-lelit-william-pl72.jpg]



Ar fi o alegere buna?
 
Reply
#14
Daca as bea numai cu lapte si as face eu alegerea, nici nu as lua in calcul un SB (repet, daca as fi eu in locul tau).
Sa explic si de ce.

Cata vreme am avut SB nici nu prea am invatat sa frotez. Repetitia este mama invataturii, dar este extrem de frustrant sa nu poti repeta in voie pentru ca dupa fiecare incercare (probabil ratata) trebuie sa schimbi functia, sa umpli boilerul, sa comuti din nou pe abur si sa astepti sa ajunga la temperatura, timp in care dai ture prin bucatarie cu ochii pe ceas si pe PID sa incepi exact(!) in momentul oportun, sa nu ramai fara abur pana la final. Si de la capat.

Ma scotea din minti destul de repede si renuntam. Ok, eu beau rar cu lapte, dar totusi, era frumos sa stiu macar cum se face, ca sunt espressoman doar. Cool

Dar sa fac asa ceva de doua ori pe zi, in fiecare zi...
Ma rog, eu sunt mai comod, poate altii nu au o problema, dar analizeaza bine pentru a nu fi dezamagit dupa achizitie.
Expobar Leva | Gaggia Evo | Eureka Single Dose | Fiorenzato F5 | Kinu Phoenix | Aeropress | V60
Prev: Lelit 41TEM | Gaggia MDF
 
Reply
#15
@adif am luat si asta in considerare. Din fericire, unul din motivele pentru care am luat Gaggia Brera la birou este ca e printre singurele automate cu care chiar poti sa frotezi lapte pentru latte art, si m-am jucat cu el un an si ceva pana cand am inceput sa am rezultate.. decente Smile 

   
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)