Hello There, Guest! Login Register


De Longhi la Specialista,sfaturi

#31
@Maxi

Cred ca comparație cu Italia este greșită. Știu, espresso Italian este conoscut in toată lumea, un simbol, etc.

Insa, eu personal cred ca espresso pe care este in România, dacă știi unde sa mergi, este peste cel italian.

Dar, important este, sa înțelegi ca este ceva complet diferit. Nu o sa bei aici ceva cum ai băut în Italia. Diferit și, eventual, mai bun, da. Însă nu egal.

Sfatul meu este sa mergi la o cafenea buna și sa încerci un dublu făcut de un barista priceput. Mai încerci câteva cafenele pana când îți faci o idea despre ce este top of speciality, și apoi poți sa te apuci de treaba cu espressorul tău.

Am văzut ca ești din București, asa ca o plimbare pe Eminescu îți dă o mulțime de variante (Claro, Guido, etc.) sau daca ai chef de o plimbare mai lunga, recomand Mabó. Când ajungi acolo, spune ca ești la început și cere un dublu ca la carte, și vezi ce primești. Mie, personal, mi se pare peste ce bei în Italia (dar diferit).

Daca nu îți place (dar iea niște timp, este posibil sa ai parte de o cafea acida, fiind ca unele origin sunt mai acide) poți sa mergi la o cafenea care folosește cafea prăjită mai sus (ex. Sarkis, tot pe Eminescu, dacă nu ma înșel) pana când gasesti ceva care îți place.

Insa, in toată povestea asta, cel mai important lucru este rasnita. Nu poți face nimic fără ea.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#32
Un sfat pentru inceput, foloseste doar sita dubla. Cea simpla ascunde-o undeva in sertare. Temperatura o modifici cate 1 sau max 2 grade fata de data precedenta si vezi daca gustul se modifica in bine sau rau. Nu stiu cum este la Lelit P81T dar daca temperatura indicata de PID este ca la 41TEM, atunci cele 93 grade afisate pot fi cca. 88 in realitate. Deci mai poti mari prin incercari pas cu pas. Daca o sa faci comparatia cu espressoul de la bar din Italia (pe aparate profesionale), atunci te inteleg, dar diferenta o poate da si cafeaua folosita. Cred ca ar trebui sa ne mutam pe threadul "Extractii... pt incepatori".
 
Reply
#33
Am făcut și azi câteva probe, am schimbat și cafeaua și am folosit sita dubla și a ieșit ceva Ff bun și tare.
Ce necunoscuta mai am (mai multe...) este ce rămâne în Portafiltru după extracție, ar trebui sa fie uscat? Asa am tot văzut pe la cafenele, la mine este umed și sunt nevoit sa merg să-l spăl după fiecare cafea. 
Mulțumesc.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#34
Nu te stresa cu aspectul pucului
Lelit PL81T Grace | DF64 | Timemore Black Mirror 
 
Reply
#35
Ma gândeam sa comand Portafiltru fără fund (sper ca am zis bine) si
Distribuitor/nivelator ajustabil
Credeți ca este ok? Sa mai achiziționez și alt ceva?
Mulțumesc frumos.
Eu am cele 2 site care au venit cu aparatul, sa mai iau și alt ceva?
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#36
Eu folosesc doar portafiltru intreg cu o curgere. La celelalt cu 2 coarne am fixat sita de backflush. Pt mine nu e un must have portafiltru naked. Depinde de cum iti place sa lucrezi. Cred ca e o chestie care tine de preferinte
 
Reply
#37
(10-10-2021, 13:45)Maxi Wrote: Ma gândeam sa comand Portafiltru fără fund (sper ca am zis bine) si
Distribuitor/nivelator ajustabil
Credeți ca este ok? Sa mai achiziționez și alt ceva?
Mulțumesc frumos.
Eu am cele 2 site care au venit cu aparatul, sa mai iau și alt ceva?

Dupa mine la inceput e foarte bine venit un nivelato r. Te ajuta la tamparea pucului drept.
Eu folosesc o sita de la IMS si sunt multumit:
Ca alte accesorii o sita blind, solutie de backflush si o perie le vad necesare.
Nu stiu daca ai zis daca ai cantar cu acuratete 0.1g. Daca nu ai e un must.
In rest cafea buna si rabdare.
Lelit PL41TEM + G-iota DF64
 
Reply
#38
Va mulțumesc tare mult pt toate sfaturile voastre, acum servim și noi o cafea deosebita și acasă. Am învățat tare multe de la voi, super comunitate aici.
Va multumesc încă o data.
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#39
(09-10-2021, 19:17)Maxi Wrote: Va mulțumesc frumos!
Pt moment sunt puțin dezamăgit,nu reușesc sa iasă cum vreau eu.
Dar nu ma las, trebuie sa iasă o cafea buna.
Multumim.
Logica raspunsurilor/sfaturilor primite de tine este dupa cum urmeaza: daca e vorba de un aparat DeLonghi iar cafeaua nu iese buna sigur e de vina aparatul; daca e vorba de Lelit (si oricare aparat agreat pe aici) de vina e utilizatorul, cafeaua, rasnita si flacara albastra. Ha ha ha.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.
 
Reply
#40
(07-10-2021, 23:01)Dan_R Wrote: @Maxi, ai spus chiar tu mai devreme, ca folosesti sita pe care este stantata o cupa. Deci o cupa inseamna un espresso,  adica 7g de cafea iar doua cupe stantate pe sita inseamna espresso dublu deci 14-16 grame. Folosesti sita care nu trebuie. Nu o sa-ti iasa niciodata un espresso decent folosind sita de 7g. FOLOSESTE SITA DUBLA!!! Spor!
Mulțumesc mult și pt acest sfat, asa este cum ai spus cu sita mica este foarte greu sa scoți ceva ok, cu cea dubla deja totul este minunat.
Respect.

(07-10-2021, 22:52)vlaicu Wrote: Știi vorba aia, o poză face cât o mie de cuvinte. Coșul dublu este adânc pe toată suprafața lui și are o adâncime de aproximativ 1.5cm 2.5cm dacă-mi amintesc bine la 57mm. Asta presupun că este varianta stoc de care vei uita cât de curând dar să ajungem mai întâi acolo.

De obicei noi extragem din 18-20g de cafea prăjită light, dublul ei în grame 36-40g.

Daca folosești cafea italiană (prăjită dark) nu îți intră 18g in coșul dublu. Faptul ca nu ți-au intrat 14g mă duce cu gândul la faptul că ai utilizat sita single.

Cos dublu. Pe acesta îl folosești cu 14g+ (recomandarea fiind de 18g)
[Image: dc4e062e262f193b783797e913956002.jpg]

Cos pentru o cafea. Nu cred ca am folosit vreodată pe acesta pe vreunul din aparatele pe care le-am avut.
[Image: e6090564c0bca0f20652fab819c94a73.jpg]
Mulțumesc mult pt sfaturi, asa este nu am reușit cu sita mica sa iasă ceva cum trebuie, cu cea dubla deja totul este asa cum trebuie.
Mai sus ai scris ca în timp ar trebui sa uit de sitele cu care a venit aparatul,ai ceva sfaturi cu ce as putea schimba?
Multumesc mult!
Lelit 81T, Solis Eureka 
 
Reply
#41
Salut.
Daca tot suntem la capitolul De Longhi la Specialista vin si eu cu o problema. Am achizitionat un astfel de espressor resigilat de pe emag (m-a atras pretul) si am intampinat urmatoarea problema. Cand vreau sa folosesc functia de spumare a laptelui, dupa 4-5 secunde, pica siguranta de la tabloul electric. Am incercat la mai multe prize din casa si aceeasi problema. In rest aparatul functioneaza bine. Nu mi s-a mai intamplat sa pice siguranta cu alte electrocasnice. Asta sa insemne ca aparatul este defect și are un scurt? Imi e greu sa cred ca a mai intampinat cineva problema mea, dar am zis sa va cer o parere. Multumesc anticipat.
 
Reply
#42
Ai sunat la service? Parca ți am răspuns anterior.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#43
Ce tip de siguranță ai? Cele rotunde cu butonasul rosu?

Daca da, mie mi sa întâmplat ca în casa sa fie inversate. Explic: în tablou sunt 4 siguranțe, 2 câte 2. Doua sunt pentru becurile și frigider, cele alte doua pentru prize.

Sigurantele pentru bec si prize nu au același prag, primele fiind deobicei cu un prag mai mic. Poți sa faci o verificare și sa vezi dacă cumva este și cazul tău.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#44
(21-10-2021, 21:50)micrenda Wrote: Ce tip de siguranță ai? Cele rotunde cu butonasul rosu?

Daca da, mie mi sa întâmplat ca în casa sa fie inversate. Explic: în tablou sunt 4 siguranțe, 2 câte 2. Doua sunt pentru becurile și frigider, cele alte doua pentru prize.

Sigurantele pentru bec si prize nu au același prag, primele fiind deobicei cu un prag mai mic. Poți sa faci o verificare și sa vezi dacă cumva este și cazul tău.

Nu am sunat la service. Nu cred ca stau sa ma complic si o sa dau retur. L-am luat la 2800 model 9335 si am vazut ca este 3150 model 9355 nou.
Nu ma pricep la partea de electronica, dar stiu de la fostul proprietar ca sunt multe circuite separate. Sunt 13 sigurante mici si 2 mai mari. Mereu sare cea neagra din stanga. Doar sa incerc si la alta priza, nu de la mine din casa, sa vad daca face la fel. Din ce am inteles panoul asta are o protectie si la orice fel de scurt mic scoate siguranta.


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
#45
Din ce vad pe tablou sunt si sigurante automate diferentiale. Daca una din ele este la intrare pentru a deservi intreg tabloul, exista posibilitatea ca atunci cand ai un aparat care face scurt intre impamantare si nul (sau faza), atunci siguranta diferential va sari automat. Deci aparatul da undeva scurt la impamantare. In mod normal la un tablou fara siguranta automata diferentiala la intrare, acest inconvenient nu se intampla pentru ca o siguranta obisnuita, sare (se arde) numai daca un aparat face scurt circuit intre nul si faza. Da retur aparatului daca nu vrei sa-l verifice un specialist. Daca te duci sa-l verifici undeva unde tabloul casei este "obisnuit" (fara automat diferential) nu o sa mai sara nicio siguranta.
 
Reply
#46
(21-10-2021, 22:21)bogchi12 Wrote:
(21-10-2021, 21:50)micrenda Wrote: Ce tip de siguranță ai? Cele rotunde cu butonasul rosu?

Daca da, mie mi sa întâmplat ca în casa sa fie inversate. Explic: în tablou sunt 4 siguranțe, 2 câte 2. Doua sunt pentru becurile și frigider, cele alte doua pentru prize.

Sigurantele pentru bec si prize nu au același prag, primele fiind deobicei cu un prag mai mic. Poți sa faci o verificare și sa vezi dacă cumva este și cazul tău.

Nu am sunat la service. Nu cred ca stau sa ma complic si o sa dau retur. L-am luat la 2800 model 9335 si am vazut ca este 3150 model 9355 nou.
Nu ma pricep la partea de electronica, dar stiu de la fostul proprietar ca sunt multe circuite separate. Sunt 13 sigurante mici si 2 mai mari. Mereu sare cea neagra din stanga. Doar sa incerc si la alta priza, nu de la mine din casa, sa vad daca face la fel. Din ce am inteles panoul asta are o protectie si la orice fel de scurt mic scoate siguranta.
Și eu zic sa-i faci retur.
Am pățit cu o râșniță care a plecat funcțională prin curier și când a ajuns la mine tot așa dădea siguranța în protecție , am desfăcut râșnița și am găsit plăcuta de comanda căzută de la locul ei și atingea cu partea cu lipiturile in carcasa metalica... am pus-o la locul ei și merge și în ziua de azi râșnița.

Legat de siguranțele ce le ai in tablou,
Recomand sa schimbi acele C-uri cu A-uri sau macar B-uri (clasa A , B ) acele C-uri sunt pentru domeniul industrial nicidecum pentru casnic.
Gaggia Mini + La Pavoni Profesionale + E61'(Grimac, ECM, SAB)  + Mahlkonig Vario Home + KINU Phoenix M47 +  Sette 270 + San Marco SM92
​​​​​
 
 
Reply
#47
Multumesc pentru raspusnuri. O sa ii fac retur. Cu privire la sigurante, sper sa nu imi mai faca probleme si cu alte electrocasnice. Momentan nu am de gand sa umblu la ele.
 
Reply
#48
Salut,
E ok ca ai acele diferentiale, problema este la electrocasnice..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270, Sita : Ascaso 
 
Reply
#49
"Sunt ok" chiar daca nu declanșează, după cum ai și văzut, declanșează masterul in loc sa declanșeze circuitul cu pricina.
Clasa C declanșează de 2 ori mai târziu decât clasa B și de 4 ori mai târziu decât clasa A .
Gaggia Mini + La Pavoni Profesionale + E61'(Grimac, ECM, SAB)  + Mahlkonig Vario Home + KINU Phoenix M47 +  Sette 270 + San Marco SM92
​​​​​
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)