29-08-2017, 22:23
Chiar azi am reusit sa fac ceva teste relevante pe stabilitatea temperaturii. Am folosit Dalla Corte Mini, cu PID montat de Nikso dar am mers si pe sistemul original. Sunt doua screenshoturi de pe curba de temperatura, ideea e ca ai nevoie de un portafiltru tip Scace si un termometru cu intrare tip K Fluke, precum cel din poza. Exista o aplicatie Fluke connect, pe telefon, logheaza si inregistreaza extractiile in timp real.
Portafiltrul are un orificiu de unde apa iese la un flowrate de aproximativ 2.2-2.5 ml/sec, destul de apropiat de cel al cafelei in extractie. Tin de regula cam 20-22 de secunde logarea, timp in care am 60-70 ml de apa extrasa. Cam atata apa consum din boiler pe o extractie, cu tot cu backflush ul si retentia din puc, plus lichidul din ceasca minus greutatea cafelei macinate din portafiltru.
Am facut multe teste pe Mini si pe Mina, comportamentul e similar, exista o diferenta de 1 grad in medie in extractie fata de temperatura reala din boiler, fara offset. Spre comparatie, Expobarul DB E61 are un offset de 8 grade insa a parut ca dupa ce se stabilizeaza, temperatura nu variaza prea mult. Din pacate nu am avut un portafiltru de 58 mm cu termocupla sa putem loga si temperatur in extarctie, am facut niste teste aproximative doar.
Concluzia mea ( Liviu a adus in teste Expobarul) este ca acel termometru Eric nu reprezinta foarte real nici temperatura reala din grup si nici cea din timpul extractiei. Se pare ca temperatura din timpul extractiei e mai ridicata decat arata Eric. Totusi E61 pare ca face o curba de temperatura constanta, destul de reproductivila, chiar daca "nasul rece" face ca temperatura initiala de pornire a extractiei sa fie mai joasa mai mult timp. La DC Mini temperatura in portafiltru ajunge aproape de temperatura din boiler foarte rapid, cam in 2-3 secunde si se mentine constanta cu o variatie de + - 0.5 grade pe toata durata extractiei. Ca si pattern scade un pic sub temperatura dorita in prima parte a extractiei, maxim 0.5 grade si creste pe final tot cu maxim 0.5 grade. Au fost extractii unde abaterea a fost +-0.3 maxim. Cred ca Liviu are si filmulete, poate le pune.
Ideea e ca un grup saturat si independent ca la Dalla Corte are total alt comportament termic ca si un E61, insa ambele sunt perfect valide daca curba de temperatura se repeta, consistenta in extractii ramane. Exista insa o mare diferenta de Offset, datorita solutiei constructive si distantei dintre boiler si grup. Ramane de vazut daca laternta termica de pe E61 poate afecta curba de temperatura suficient de mult incat sa aiba influenta asupra gustului. Teoretic, pe light roast, 1.5-2 grade pot da un gust semnificativ diferit.
Ramane sa testam cum facem rost de un portafiltru pe 58 mm cu termocupla. Daca are cineva si vrea sa testeze eu pot pune la dispozitie termometru meu FLUKE. Aplicatia de logging este gratis, se descarca de pe net.
Portafiltrul are un orificiu de unde apa iese la un flowrate de aproximativ 2.2-2.5 ml/sec, destul de apropiat de cel al cafelei in extractie. Tin de regula cam 20-22 de secunde logarea, timp in care am 60-70 ml de apa extrasa. Cam atata apa consum din boiler pe o extractie, cu tot cu backflush ul si retentia din puc, plus lichidul din ceasca minus greutatea cafelei macinate din portafiltru.
Am facut multe teste pe Mini si pe Mina, comportamentul e similar, exista o diferenta de 1 grad in medie in extractie fata de temperatura reala din boiler, fara offset. Spre comparatie, Expobarul DB E61 are un offset de 8 grade insa a parut ca dupa ce se stabilizeaza, temperatura nu variaza prea mult. Din pacate nu am avut un portafiltru de 58 mm cu termocupla sa putem loga si temperatur in extarctie, am facut niste teste aproximative doar.
Concluzia mea ( Liviu a adus in teste Expobarul) este ca acel termometru Eric nu reprezinta foarte real nici temperatura reala din grup si nici cea din timpul extractiei. Se pare ca temperatura din timpul extractiei e mai ridicata decat arata Eric. Totusi E61 pare ca face o curba de temperatura constanta, destul de reproductivila, chiar daca "nasul rece" face ca temperatura initiala de pornire a extractiei sa fie mai joasa mai mult timp. La DC Mini temperatura in portafiltru ajunge aproape de temperatura din boiler foarte rapid, cam in 2-3 secunde si se mentine constanta cu o variatie de + - 0.5 grade pe toata durata extractiei. Ca si pattern scade un pic sub temperatura dorita in prima parte a extractiei, maxim 0.5 grade si creste pe final tot cu maxim 0.5 grade. Au fost extractii unde abaterea a fost +-0.3 maxim. Cred ca Liviu are si filmulete, poate le pune.
Ideea e ca un grup saturat si independent ca la Dalla Corte are total alt comportament termic ca si un E61, insa ambele sunt perfect valide daca curba de temperatura se repeta, consistenta in extractii ramane. Exista insa o mare diferenta de Offset, datorita solutiei constructive si distantei dintre boiler si grup. Ramane de vazut daca laternta termica de pe E61 poate afecta curba de temperatura suficient de mult incat sa aiba influenta asupra gustului. Teoretic, pe light roast, 1.5-2 grade pot da un gust semnificativ diferit.
Ramane sa testam cum facem rost de un portafiltru pe 58 mm cu termocupla. Daca are cineva si vrea sa testeze eu pot pune la dispozitie termometru meu FLUKE. Aplicatia de logging este gratis, se descarca de pe net.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU