Hello There, Guest! Login Register


Cum se curăță sita de pucul de cafea?

#1
O întrebare care mă preocupă de ceva vreme. Eu curăț sita punând-o sub jet de apă în chiuvetă, forțez puțin pucul cu degetul sau cu un tacâm la îndemână. După ce cade pucul clătesc bine sita de toate firicelele de cafea prinse în găuri, întorc portafiltrul și clătesc și orificiile de scurgere a cafelei în ceașcă. Apoi scutur bine, conștient că pot rămâne picături de apă între fundul sitei și portafiltru, care mai târziu vor ajunge în ceașca mea.

E corect? E nevoie de apă sau totul se face la uscat, izbind portafiltrul până cade pucul și apoi curățându-l cu o cârpă uscată? Felul în care procedez eu este instinctiv, nu m-a învățat nimeni. În schimb, am auzit mai multe teorii de la diverși, inclusiv că pucul nici nu se aruncă de fapt din sită până când nu vine rândul următoarei cafele să fie preparate (chiar și a doua zi).
 
Reply
#2
daca faci asta dupa ce ai facut cafeaua si apoi pui portafiltrul cu sita curate pe aparat sa le tina calde e f. ok. in schimb daca speli portafiltrul inainte de a face cafeaua nu-i prea bine fiindca il racesti iar el trebuie sa fie cald in momentul extractiei. majoritatea barmanilor doar il sterg, ca ar pierde prea mult timp sa-l spele dupa fiecare cafea, dar daca vrei sa fi perfectionist nu-i nici o problema sa-l speli.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#3
Un subiect interesant, neabordat pana acum!

Uitandu-ma la acest detaliu in cazul campionilor barista Flori si Paul (si uitandu-se si Radu Papajacques) am observat ca ei tin intotdeauna portafiltrul in espressor si il scot doar cand au nevoie sa faca un espresso, aruncand in acel moment pucul la cos/knock box. Apoi rasnesc in portafiltru si tampeaza. Totul pentru o stabilitate mai mare a temperaturii. Deci nu folosesc apa si nici servetele/prosoape. Probabil, faptul ca portafiltrul a stat in grup, dupa extractie, duce la uscarea pucului si a resturilor de cafea, si la lovitura de knock box cade toata "mizeria".

Personal am alta metoda, pentru ca nu folosesc espressorul in general decat o data/de doua ori pe zi. Practic sotia mi-l lasa de dimineata scos din grup si plin de cafea. Printr-o simpla lovitura cu podul palmei pucul cade direct in cos (nu am knocl box), dupa care spal putin portafiltrul cu apa, il montez si las espressorul cam 30 de minute la incalzit (nu am grup E61). Inainte sa prepar cafeaua pornesc putin pompa ca cada eventuale impuritati din sita (desi in gaurelele sitelor VST nu ramane nimic niciodata), apoi scot portafiltrul pentru a-l sterge de apa cu un servetel. De multe ori dau acest flush la inceput, la montarea portafiltrului. Imediat cum termin, prin aceeasi lovire usoara cu posul palmei, arunc la cos pucul, clatesc portafiltrul si gata!

Daca stii ca mai faci un espresso, e mai ok metoda lui Paul de care vorbeam, dar eu tot as sterge cu un prosop/servetel sita inainte de a rasni.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
De fiecare data dupa ce fac cafea, scot cafeaua (pucul) din sita cu o lingurita de plastic (NU METAL) apoi spal sita/portafiltrul cu apa, le sterg, apoi curat dusul de la espressor si las sa curga un jet de apa ca sa nu ramana resturi de cafea in gaurelele de la sita si in final montez portafiltrul la locul lui, dar fara sa-l strang ca sa nu stresez garnitura.
Deja tot ce am scris mai sus, nu cred ca dureaza mai mult de 1 minut, le fac automat Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#5
(23-10-2012, 18:21)Lyvyoo Wrote: Uitandu-ma la acest detaliu in cazul campionilor barista Flori si Paul (si uitandu-se si Radu Papajacques) am observat ca ei tin intotdeauna portafiltrul in espressor si il scot doar cand au nevoie sa faca un espresso, aruncand in acel moment pucul la cos/knock box. Apoi rasnesc in portafiltru si tampeaza. Totul pentru o stabilitate mai mare a temperaturii. Deci nu folosesc apa si nici servetele/prosoape. Probabil, faptul ca portafiltrul a stat in grup, dupa extractie, duce la uscarea pucului si a resturilor de cafea, si la lovitura de knock box cade toata "mizeria".
....
Daca stii ca mai faci un espresso, e mai ok metoda lui Paul de care vorbeam, dar eu tot as sterge cu un prosop/servetel sita inainte de a rasni.

Asta face parte din tips&tricks-urile meseriei ... sa mai zica cineva ca aici nu gaseste continut. Smile

Atunci cand utilizeaza cafea veche de diverse branduri, deseori, pucul face "priza" cu metalul sitei (in special in zona fundului sitei) si este necesara curatarea sitei cu un servetel de panza/hartie si/sau cu o pensula. Atunci cand trebuie sa faci multe espresso-uri, acest fenomen este foarte neplacut deoarece sita/portafiltrul este fierbinte, pierzi timp, faci multa mizerie, consumi multe servetele/prosoape.

Pe masinile pe care lucreaza ei (La Spaziale si Wega), cu cafea proaspat prajita, pucul iese aproape intotdeauna uscat si isi pastreaza forma iar sita ramane curata.
 
Reply
#6
Am observat recent faptul ca daca nu curat bine sita dupa prima extractie (sa o scot din port-filtru si sa o clatesc sub jet de apa si eventual sa o curat cu buretele de vase), la cea de-a doua extractie in cazul in care se face succesiv, folosind exact aceeasi parametri, curgerea dureaza aproape dublu 45-50 sec. Este ca si cum acele grasimi ale cafelei ar optura garurile sitei.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#7
Ai incercat ca dupa ce arunci pucul si clatesti portafiltrul sub jet de apa (eu il clatesc cu apa fierbinte din espressor), sa il montezi si sa lasi apa sa curga vreo 5 secunde? Tot la fel intampla?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#8
Nu am incercat, o sa probez si revin cu rezultate.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#9
Azi dimineata, dupa ce am facut shot-ul, am clatit sub jet de apa portafiltrul, l-am montat si am lasat sa curga niste apa fierbinte. Se pare ca s-a curatat mai bine asa si curgerea a fost ok, doar ca mi se pare putin ciudat sa faci operatiunea asta in cazul in care ai de facut mai multe shoturi... este cam peste mana. Am impresia ca de cand am trecut la sita VST am inceput sa am problema asta. Cand o sa am musafiri o sa testez mai multe variante si daca observ ceva revin cu impresii Smile.

Off topic: Am observat ca cel de-al doilea shot are o culoare putin diferita fata de primul, se vad niste pete albe pe crema, pe cand la primul crema are o culoare uniforma.
Expobar Brewtus IV, Sette 270w, Kinu M47, tamper dinamometric Concept Art 58,5 mm
 
Reply
#10
Dupa ce aparatul s-a incalzit si pare ca e stabil, am urmatoarea rutina:
Acasa: un shot normal (de incalzire) in care urmaresc sa vad cum este extractia si ce as putea imbunatati. Il gust doar daca e aproape bine. Al doilea, cu setarile schimbate (daca este cazul) merge intr-un latte. Al treilea double shot este espresso-ul meu. Folosesc VST cu 16 grame. Sitele le curat la sfarsit pentru a fi 'noi' data viitoare.

Cafenea: doua shot-uri normale pentru a curata eventualele urme de pulycaff de la spalarea de seara (x2 pentru fiecare grup). Doua shot-uri sa vad cum decurge extractia si daca e nevoie de modificari. Al cincilea shot il gust. Daca este bun, fac si ceva cu lapte. Apoi repet de la pasul 2 cu cealalta cafea din meniu. Folosesc VST cu 18-19 grame in functie de cafea. Incercam sa curatam sitele si portfiltrele la 30min-1 ora, in functie de numarul de clienti.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)