Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
Prajind intr-o zi aceeasi (daca pot defini o SO numai cu un nume de tara) cafea, dar de la furnizori diferiti si obtinand rezultate diferite, a aparut intrebarea: cum trebuie tinut cont de modul de procesare al cafelei, in afara de cantitate (in manualul de GC scrie ca pentru dry processed sarja maxima scade la 200g)? E cazul sa solicitam mai multe informatii legate de cafeaua verde furnizorilor? E adevarat, nu putem praji fara repros de la prima sarja, dar cred ca ar fi mai usor daca am cunoaste la ceea ce prajim si zona, altitudinea, metoda de procesare, pe langa ceea ce implica aceste informatii.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
victima espresso
Posts: 329
Joined: Mar 2012
Sibiu, România
(08-04-2014, 12:06)baloozzy Wrote: Prajind intr-o zi aceeasi (daca pot defini o SO numai cu un nume de tara) cafea, dar de la furnizori diferiti si obtinand rezultate diferite, a aparut intrebarea: cum trebuie tinut cont de modul de procesare al cafelei, in afara de cantitate (in manualul de GC scrie ca pentru dry processed sarja maxima scade la 200g)?
Salut, acea specificatie este din cauza schafului mai "bogat" la cele procesate dry. Daca pui mai multa cafea spatiul prin care aerul iese din incinta cuptorului se acopera si iti denatureaza ceea ce citeste senzorul de temperatura. Mie mi se intampla destul de des cu cafelele procesate dry. Ca urmare acel termostat de la GC functioneaza total aiurea.
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
(08-04-2014, 14:31)G. Serban Wrote: ...se acopera si iti denatureaza ceea ce citeste senzorul de temperatura.
Cele spalate sunt mai "curate", parerea mea. Le spala cumva si din arome? Ce metoda de procesare e de preferat, sau care sunt avantajele uneia fata de alta? Cafeaua de la care a pornit dilema, era una mai albicioasa, frumoasa (am banuit eu ca e spalata) si s-a prajit cel mai uniform din ce am prajit eu pana acum, cu foarte putina pleava si o inchidere la culoare mai lenta. Un rezultat in ceasca nu am inca, fiind ieri prajite, dar sunt foarte curios.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Posts: 320
Joined: Jan 2013
București
Din experienta mea, cafelele spalate vor fi mai sprintene, acide, usoare, curate, cum spui tu, vor avea un corp mai usor si vor avea tendinta sa faca si mai putina crema la espresso. Cele natural (uscate) vor avea un corp mai bogat si vor fi mai putin acide.
In ceea ce priveste aromele, cred ca metoda de procesare spalata permite evidentierea unor arome mai subtile. Cele natural par a fi mai 'rough'.
Eu tind sa folosesc cafele natural pentru a face un cappuccino sotiei (va fi mai chocolaty, cu mai multa crema) si spalate pentru a face v60.
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...