Hello There, Guest! Login Register

Corpul unui espresso

Nu e on-topic, dar e despre doua subiecte de care initiatorul s-a legat prin alte topice: body si aparenta lipsa a cercetarii stiintifice in domeniul cafelei.

https://www.acs.org/content/acs/en/press...hfeel.html

Reply
Foarte fain, multumesc pt link, ce observ e ca cei care au facut cercetarea se concentreaza pe metode de cultivare si pe prajire, din pacate nu si pe rasnire Smile

Dupa care, IMHO, pompa ofera aproape mereu mai mult corp decat levierul (cel putin cel cu arc, Pavoni a fost acum mult timp si nu mai tin minte).

Merge un topic cu "maximizarea corpului in espresso" Smile
Honne, Fellow Ode Lab Sweet, Aergrind, Flair 58, Pavoni

Reply
Chiar si eu, un insensibil la "flori, fete sau baieti", incept sa fiu interesat de cresterea corpului in espresso. Am trecut de curand la cutitele SSP unimodale, concepute pentru brew, si am pierdut corpul. Aromele s-au intensificat si clarificat, dar corpul lipseste cu desavarsire.

Accept orice sfat Smile
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
1st wave corp din plin, sau 3rd wave cu sette 270, rwanda humure la fel corp si cam la majoritatea 3rd wave am avut corp cu ratie 1:2 dar soiuri din america centrala, de sud si unele africane.
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
Foloseste cutitele pentru espresso. 

Cutitele de brew trebuie sa fie aliniate foarte bine pentru a fi capabile sa macine foarte fin, ca sa poti mari timpul de contact macinatura-apa.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: aeropress, v60, xeoleo ghost

Reply
Incercam sa obtinem din 3rd wave si claritate, si corp, fara sa accentum corpul "din prajire"  Big Grin

(27-08-2021, 08:02)Laddu Wrote: Am trecut de curand la cutitele SSP unimodale, concepute pentru brew, si am pierdut corpul.

Vad ca exista optiunea de cutite BASE, care ar trebui sa ofere maxim de corp, pastrand utilizarea single dose.

Reply
(27-08-2021, 08:51)dev Wrote: Foloseste cutitele pentru espresso. 

Cutitele de brew trebuie sa fie aliniate foarte bine pentru a fi capabile sa macine foarte fin, ca sa poti mari timpul de contact macinatura-apa.

Adică lipsa corpului e cauzata de cuțite nealiniate?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Daca nu poti macina suficient de fin...

Reply
(27-08-2021, 09:37)dev Wrote: Daca nu poti macina suficient de fin...

Din articolul postat de renatoa: "Unexpectedly, the sensation subsided with increased concentrations. Peterson says that although biological responses are multifaceted, it is uncommon for an attribute to be perceived at low levels, but not at high levels."

Speculez, dar e posibil ca o macinatura prea fina si expunerea mai mare a cafelei rasnite la apa sa scada senzatia de corp. De aici avantajele macinaturii bimodale pentru corp, daca mecanismul din citat se dovedeste a fi adevarat.

Reply
E destul de evident ca ai nevoie de fines pentru corp in espresso si nu cred ca era nevoie de o lucrare stiintifica pentru a demostra asta. 

Atunci cand nu ai suficient fines care sa "lege" pucul, trebuie sa gasesti o modalitate prin care compensezi trecerea apei printr-un puc care opune mai putina rezistenta. De asta e nevoie de o macinatura foarte fina si o posibilitate de a micsora debitul de apa catre puc dupa saturarea acestuia.

Reply
Quote:WHAT IS COFFEE "BODY"?
The term body describes the physical properties - heaviness, or mouthfeel - of the coffee as it settles on your tongue; the feel of the coffee coating the tongue, and whether it is oily, grainy, watery, or possesses some other characteristic. Evaluating body when cupping is a proxy for the dissolved coffee solids - organic acids and oils, proteins, fibers - which increase with altitude and density
Sursa:https://espressocoffeeguide.com/all-about-coffee-2/coffee-flavor/body/

@Laddu pe setup-ul tau de acum eu as incerca o temperatura mai mare si o presiune mare (as specula 11 bari?!) la inceput pentru a impinge cat mai multe particule prin sita. Pe Robot am mai mult body cand extrag la presiune mare.

Reply
@dev, daca e asa cum scrie in articol, o macinatura fina, chiar in conditiile scaderii debitului pe final, ar putea creste cantitatea din substanta aceea, ceea ce ar putea duce la scaderea perceptiei corpului.

"Two compounds, 3- and 4-caffeoylquinic acid, correspond with mouthcoating. Unexpectedly, the sensation subsided with increased concentrations".

Daca ma ghidez dupa ce scrie in articolul postat de renatoa, as trage urmatoarele concluzii:

- o cafea cu corp mult se obtine dintr-o prajire 3rd wave (de espresso sau de omniroast, nu de filtru) cu o macinatura bimodala, cel mai simplu cu o rasnita cu boabe in hopper, dar exista si alternative (constructia rasnitei, la Honne, rotirea cutitului superior - la Sette, cutite speciale de espresso - posibil cele BASE la EG-1, cutitele conice - ceva mai bune in single dose decat cele plate pt obtinerea corpului).

- temperatura crescuta de la lever are rol mai mare decat presiunea scazuta in diminuarea senzatiei de corp. 

- exista probabil si anumite origini si procesari care contribuie la senzatia de corp, dar inca nu am urmarit asta, mai am de cercetat.

Reply
Nu stiu cat de multe paralele se pot face intre o metoda de brew necunoscuta si espresso, pana sa devina irelevante concluziile. 

Chiar si autorii studiului se feresc sa dea verdicte, in parte din cauza variabilelor prezente, dar scopul studiului pare sa fie imbunatatirea cafelei din zona commodity.

Reply
Da, dar chiar si asa, in cazul in care s-ar aplica si la espresso, ar lamuri unele din experientele pe care le-am avut.

Reply
Si un ceas stricat, indica ora corect, de doua ori intr-o zi...

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)