Espressoman infocat
Posts: 327
Joined: Jun 2018
Cluj-Napoca
Salut
A făcut cineva, de curiozitate, un calcul de consum de energie electrică pentru LaPavoni?
Eu am făcut o încercare, dar îmi da destul de puțin...și mi-e jena sa o transpun aici, ca probabil cunoștințele mele de fizica și matematica mea nu mai sunt ce au fost
In cazul meu, totul a pornit de la o discuție cu soția ca "de ce nu las espressorul pornit pana se trezește ea (la 3 ore după mine) ca sa nu mai aștepte sa se incalzeasca"...si în afara de faptul ca ar consuma curent aiurea și termostatul ar face cuplari și decuplare degeaba timp de atâtea ore zilnic...chiar nu știu de ce nu îl las. Voi cum faceți?
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
30-01-2020, 11:08
(This post was last modified: 30-01-2020, 11:27 by renatoa.)
Fara sa ai un Pavoni, nu poti stii ce pierderi are, odata ce s-a stabilizat.
Daca ne-ai spune cat este raportul intre pauza si incalzire, am putea calcula si noi rapid, stiind puterea, 800W parca...
Ma astept sa fie pe undeva pe la 1:10, adica un minut incalzeste, 10 minute pauza, in cazul asta consumul ar fi de 800W /1000 * 1/10 * 24 ore * 0.75 (lei kWh) = cam 1.5 lei pe zi, sau 50 bani pe 8 ore, daca faci asta doar noaptea.
Ca sa reduci pierderile, poti tine boilerului intr-o camasa izolatoare, cel putin peste noapte.
Ceva in genul asta:
https://www.emag.ro/geanta-termoizolanta...D2Z09WBBM/
Care o desfaci pe o parte, ca sa treaca gatul grupului, si ii faci un sistem de inchidere cu scai.
Espressoman infocat
Posts: 327
Joined: Jun 2018
Cluj-Napoca
30-01-2020, 11:56
(This post was last modified: 30-01-2020, 12:06 by Daaaaan.)
(30-01-2020, 11:08)renatoa Wrote: Fara sa ai un Pavoni, nu poti stii ce pierderi are, odata ce s-a stabilizat.
Daca ne-ai spune cat este raportul intre pauza si incalzire, am putea calcula si noi rapid, stiind puterea, 800W parca...
Ma astept sa fie pe undeva pe la 1:10, adica un minut incalzeste, 10 minute pauza, in cazul asta consumul ar fi de 800W /1000 * 1/10 * 24 ore * 0.75 (lei kWh) = cam 1.5 lei pe zi, sau 50 bani pe 8 ore, daca faci asta doar noaptea.
Cu o foarte mică aproximație pentru ușurința calculului...într-un minut face 8 secunde de încălzire și 52 secunde pauza...
M-am incurcat in știința cu transformarea minutelor în ore și a W în kW, dar mie mi-a dat 3.2kWh / 24h. Adica aprox 1.5 lei / zi. Mi se pare prea putin...
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
Chiar asa des comuta presostatul ? sau ai PID ?
Ok, deci raportul va fi nu 8/52 in loc de 1/10. Iar puterea pare ca este 1000W
Rezulta 2.77 lei pe zi.
De ce costa la tine 3.69 kwh 15 lei
ca este cam 0.75 lei kilowattul ora...
Espressoman infocat
Posts: 327
Joined: Jun 2018
Cluj-Napoca
30-01-2020, 12:06
(This post was last modified: 30-01-2020, 12:08 by Daaaaan.)
E corect 1.5 lei / zi??
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
(30-01-2020, 12:06)renatoa Wrote: Chiar asa des comuta presostatul ? sau ai PID ?
Ok, deci raportul va fi nu 8/52 in loc de 1/10. Iar puterea pare ca este 1000W
Rezulta 2.77 lei pe zi.
De ce costa la tine 3.69 kwh 15 lei ca este cam 0.75 lei kilowattul ora...
1.5 nu 15...
Nu am PID...e Millennium, și e reglat sa oprească încălzirea la 0.85 bar. Poate de aia?
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
30-01-2020, 12:31
(This post was last modified: 30-01-2020, 12:32 by renatoa.)
Presiunea influenteaza foarte putin consumul, odata ce s-a ajuns la echilibru.
Va consuma mai mult ca sa tina la 0.9 bar decat la 0.85, dar infim mai mult. Sigur nu proportional.
Formula pentru calcul consum este:
1kW (puterea) * 8/52 * 24 ore * 75 bani kWh = 2.77... lei, pe zi
Raportul 8/52 este denumit in literatura factor de umplere sau duty cycle, in functie de limba, iti da puterea efectiv consumata, mediata de-a lunul unui interval de timp mai lung.
Poti aprofunda un pic cu acest curs online de la Poli Bucuresti:
http://cs.curs.pub.ro/wiki/pm/lab/lab3
Espressoman infocat
Posts: 153
Joined: Mar 2019
Bucuresti
Stiu ca probabil va stric sueta inginereasca :) dar eu am o priza programabila TP link (
https://www.emag.ro/priza-inteligenta-wi...D6BZY2BBM/) si imi da raportul de consum pe zi si saptamana. Cred ca e mai usor sa afli in felul asta.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
Daca e cu PID, e cam musai cu wattmetru dedicat, genul celui sugerat mai sus, la PID factorul de umplere e variabil si nu mai poti calcula nimic.
Eu nu de costuri consum curent mi-as face griji, ci de uzura accelerata, cum ar fi coacerea garniturilor, stand permanent in apa la 9x grade...
Daca esti Pavonist, deci nu stai in pompa sau alte complicaciuni, solutia evidenta la ajungi vrei nu vrei este open boiler, nema probleme de stabilitate, incalzirea se face pe loc, cat ma ocup de boabe si puc apa si implicit tot grupul a ajuns deja la temperatura de extractie.
Espressoman infocat
Posts: 401
Joined: Jul 2012
Timisoara
30-01-2020, 15:47
(This post was last modified: 30-01-2020, 15:49 by Cosmin.)
Recomanda sotiei sa serveasca intai micul dejun si pana ea termina se incalzeste si espressorul :) . Poti grabi incalzirea grupului facand half pumps. Ridici levierul cam la jumatate si apoi il cobori. Astfel apa mai rece din grup este impinsa in boiler si urca apa mai fierbine. Repeti acest lucru de cateva ori si in felul acesta espressorul se poate aduce destul de repede la temperatura optima si atunci nu te mai gandesti la consum
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
Espressoman infocat
Posts: 134
Joined: Mar 2015
Md
Salut,
La acest capitol masurare consum energie pe ora am cumparat un power metru de pe ali care arata puterea consumata.
power meter
ECM Technika IV, Honne S, Mazzer SJ, Kinu m68.
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
Sau care montat la o tripla faci mai multe cu el.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Posts: 119
Joined: Mar 2014
Bucuresti
(30-01-2020, 09:57)Daaaaan Wrote: Voi cum faceți?
Iei o priza programabila si ii dai drumul cu 30min inainte de trezire
Opresti 60min dupa :D (120min in weekend)
V60, Chemex, Ascaso I1-steel, Porlex mini, M47, Eureka Olympus 75E, Niche O...
Espressoman infocat
Posts: 327
Joined: Jun 2018
Cluj-Napoca
30-01-2020, 21:59
(This post was last modified: 30-01-2020, 22:01 by Daaaaan.)
(30-01-2020, 15:41)renatoa Wrote: Eu nu de costuri consum curent mi-as face griji, ci de uzura accelerata, cum ar fi coacerea garniturilor, stand permanent in apa la 9x grade...
Da...asta cred că e mai important, într-adevăr.
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
(30-01-2020, 15:47)Cosmin Wrote: Recomanda sotiei sa serveasca intai micul dejun si pana ea termina se incalzeste si espressorul :) . Poti grabi incalzirea grupului facand half pumps. Ridici levierul cam la jumatate si apoi il cobori. Astfel apa mai rece din grup este impinsa in boiler si urca apa mai fierbine. Repeti acest lucru de cateva ori si in felul acesta espressorul se poate aduce destul de repede la temperatura optima si atunci nu te mai gandesti la consum
Nu funcționează rutina ei după cum vreau eu :))
In rest, da, stiu toate trick-urile posibile...nici pentru examene in facultate nu am citit atâta cât am citit despre Pavoni :))
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
(30-01-2020, 21:20)Dot Wrote: (30-01-2020, 09:57)Daaaaan Wrote: Voi cum faceți?
Iei o priza programabila si ii dai drumul cu 30min inainte de trezire
Opresti 60min dupa :D (120min in weekend)
Asta funcționează dacă ai un program de om normal...care se trezește aprox. la aceeași oră zilnic. Eu nu sunt chiar om normal...nici ea
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Espressoman infocat
Posts: 401
Joined: Jul 2012
Timisoara
Am acest espressor de 6-7 ani si inca citesc despre el si il iubesc tot mai mult. Am facut tot felu de experimente cu el si tot felu de extrageri si sunt departe de a ma plictisi. Acest espressor nu este lt oameni normali :) deci se potriveste si pt voi. Singura varianta pe care o vad este ca tu sa-i prepari sotiei cafeaua si sa i-o duci la pat si astfel nici cu consumu nu ai lpobleme si nici ea nu asteapta.
Izzo Alex Duetto 3,La Pavoni Europicola, Bentwood v63, Nuova Simonelli MDJ+SSP, Felicita Arc
Espressoman
Posts: 166
Joined: Oct 2019
Bucuresti
Pe versiunea veche, cu OPV, nu cred că îl poţi lăsa pornit deoarece va evapora tot boilerul.
Chiar şi cu presostat, din ce am citit, nu va seta foarte bine temperatura. Problema cu Pavoni mi se pare să îl răceşti, nu să îl încălzeşti.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
Espressoman infocat
Posts: 327
Joined: Jun 2018
Cluj-Napoca
31-01-2020, 09:31
(This post was last modified: 31-01-2020, 09:33 by Daaaaan.)
(30-01-2020, 22:31)Cosmin Wrote: Singura varianta pe care o vad este ca tu sa-i prepari sotiei cafeaua si sa i-o duci la pat si astfel nici cu consumu nu ai lpobleme si nici ea nu asteapta.
Deci...sa se revizuiască, dar sa nu se schimbe nimic.
LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
||| Lelit MaraX ||| Eureka Mignon Specialita ||| YUME beans :) ||| ----- ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
(31-01-2020, 03:23)ghrt Wrote: Pe versiunea veche, cu OPV, nu cred că îl poţi lăsa pornit deoarece va evapora tot boilerul.
Chiar şi cu presostat, din ce am citit, nu va seta foarte bine temperatura. Problema cu Pavoni mi se pare să îl răceşti, nu să îl încălzeşti.
Cum se evapora daca este inchis ?
Are scapari pe undeva ?
espresso aficionado
Posts: 1.541
Joined: Sep 2016
de peste Prut
(31-01-2020, 11:51)renatoa Wrote: (31-01-2020, 03:23)ghrt Wrote: Pe versiunea veche, cu OPV, nu cred că îl poţi lăsa pornit deoarece va evapora tot boilerul.
Chiar şi cu presostat, din ce am citit, nu va seta foarte bine temperatura. Problema cu Pavoni mi se pare să îl răceşti, nu să îl încălzeşti.
Cum se evapora daca este inchis ?
Are scapari pe undeva ?
prin valva de safety sau overpressure. pe Pavoniurile fara presostat pe acea valva totdeauna iese abur (fie pe pozitia 1 sau 2 a puterii), asa ca da. poti ramane fara apa si... fara espressor eventual.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Posts: 13.524
Joined: Feb 2015
Craiova
Pai al lui are presostat, doar a scris ca e reglat la 0.85 bar...
Nici nu m-ar fi dus mintea ca poate sa existe asa ceva fara un limitator de presiune/temperatura... azi precis nu ar lua aprobare de la ISU de comercializare :D
Espressoman
Posts: 166
Joined: Oct 2019
Bucuresti
Am specificat cu OPV - Over Pressure Valve.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini