Sambata am vizitat si eu pret de cateva ore acest eveniment, unde am remarcat o prezenta mai mare a expozantilor, comparativ cu editia de acum doi ani. Evident, mi-as fi dorit mai multi participanti, mai multa promovare in mass media, poate si o locatie mai centrala, dar in fond nici piata cafelei din Romania cu toate segmentele ei nu este la dimensiuni mari, asa ca ….ce vorbesc eu.
Prima oprire la standuri am avut-o la o distribuitor de cafea (cred ca si ceaiuri) in stil vietnamez, unde nu am avut placerea sa ma bucur de o cafea buna; in fapt, am sorbit doar o inghititura din ceea ce mi-a spus domnul de acolo ca se bea in stil traditional, caci mai mult nu am putut….dehh, gusturile nu se discuta.
Urmatoarea vizita am facut-o la perfectespresso, unde Ionut, reprezentantul firmei a avut amabilitatea sa ma serveasca cu un shot facut la o bezzera strega (cu levier) dintr-o arabica ambalata sub marca izzo….buna cafeaua, dar tind sa cred ca aparatul a facut diferenta. In rest, am mangaiat din priviri si pipait pe furis toate bijuteriile expuse, si nu erau putine (felicitari oricum, caci a facut ceva efort logistic sa vina cu atatea produse la acest eveniment…daca nu ma insel, cred ca este one man show in businessul asta).
Mai departe, am aruncat priviri in fuga pe la concursul de barista, vis-à-vis un prajitor isi vedea singurel de treaba, unde niste boabe verzi de mici dimensiuni erau in palaria de deasupra acestuia. O impresie placuta am avut-o la standul Dip, unde am rasnit vreo doua duble cu o cafea de test pe Dk-65….ce sa zic, rasneste frumos, nu imprastie, cafeaua se aseaza frumos in sita cu varf si nu face deloc bulgarasi. Mi-am permis o mica sugestie domnului de acolo (export manager) de a face si un cos de boabe cu dimensiuni mai mici, insa mi-a spus ca nu crede ca are suficienta cerere sa dezvolte un astfel de proiect (o matrita pentru un cos mai mic ar costa undeva pe la 5k euro). Din cate am inteles, se vand ca painea calda in UK unde se pare ca nu-i deranjeaza inaltimea mare data de cosul de boabe foarte inalt.
O alta oprire am facut si la standul d-lui Florescu Mihai (leonard café), unde am alimentat din nou cu un shot facut dintr-un amestec secret (s-a destainuit baiatul care servea) oferit gratis spre degustare; hmmm, chiar mi-a placut gustul , dar nu m-a tentat sa cumpar.
Apoi am pierdut notiunea timpului sunt de vorba la standul importatorului gaggia, lelit, macap in Romania, silmar2000, cu reprezentantul firmei (executive manager, dar nu i-am retinut numele). In orice caz, as fi vrut sa vad la treaba gaggia classic 2015 si una din cele doua rasnite macap, expuse, dar probabil ca nu erau pregatiti cand am ajuns eu pe sambata.
Si din nou o alta alimentare la standul delicatese florescu, unde l-am intalnit si pe Mihai Honciuc (sarkis café), iar shot-ul baut a fost dintr-un amestec cu yemen si facut pe un expobar double boiler si mk vario…..bun domne, bun.
Vizita am incheiat la c*****o, unde S*** I***** avea un espressor reneka foarte sofisticat de la care am baut o kenia f. buna (prajita de el, nu glumesc), dar nu prea mai intra dupa atatea alimentari. Avea si un prajitor sh gene café de vanzare al unui amic, la un pret interesant .
Ca o concluzie, cred ca lucrurile evolueaza mai bine de la an la an, se misca, insa la o viteza cam mica fata de cum ne-am dori unii dintre noi.
P.S. la standul espressoman batea vantul……cred ca mi-am ales gresit ziua, dar duminica nu am putut veni.
Sab Antica Levetta HX, 5 l boiler (rotary pump & water plumbed), La San Marco Super Jolly burrs, IMS screen shower and filter