Hello There, Guest! Login Register

Cheie hexagonala printata 3D

Buna ziua,
Ar fi excelent sa adaptez un motoras electric la Comandante. Rulmentii nu s-ar mai uza asa mult. Vad ca se fac incercari pe aceasta tema: mult succes!

De ceva timp nu mai râșnesc manual ? Am o bormasina DeWalt pe care o folosesc in locul manivelei. La axul rasnitei cuplez bormasina si îi dau bataie. Este mult mai confortabil. Axul rasnitei are frezat un hexagon de 5,5 mm, si ca sa nu cuplez direct bormasina la ax, mi-ar trebui sa adaptez o cheie tubulara din plastic mai dur, printata cu imprimanta 3D. Deci, in locul manivelei, voi cupla cheia tubulara la axul rasnitei iar la capatul celalalt al tubularei, din plastic, voi cupla mandrina bormasinii.

Întrebare:
   Este cineva posesorul unei imprimante 3D care sa ma ajute cu printare tubularei hexagonalei de 5,5 mm, contra cost ?
Multumesc.
Comandante C40 MK4 - Liquid Amber, ibric cupru placat cu argint- SOY

Reply
Asa ceva?

https://www.printables.com/model/256226-...-drill-bit

Reply
Cum adica “rulmentii nu s-ar mai uza”…?
Nu se schimba decat modul de actionare al axului.

Si pana acum n-am auzit de vreo rasnita manuala cu rulmenti uzati. Fie ea Kinu sau alt model.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Una e sa aplici o forta asupra axului la o anumita distanta de ax, cu ajutorul manivelei din dotare, si alta sa aplici o forta de torsiune/rotatie a axului direct pe axa lui folosind, spre exemplu o bormasina. Este chestie de legea parghiilor. Nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema !!

Este corect, nici eu n-am auzit de rasnita cu rulmentii uzati, dar din prea mare grija fata de rasnita mea…

(30-09-2024, 15:54)macgyverx86 Wrote: Asa ceva?

https://www.printables.com/model/256226-...-drill-bit

Da, exact asa ceva. Ca sa traduc articolul, trebuie sa dau, cum zicea Ponta, copy/paste. Cu engleza mai putin. Sa vad cum intru in posesia adaptorului.
La asa ceva ar fi excelent:
    https://www.printables.com/model/233329-...adapter-v2

Multumesc mult.

Reply
(30-09-2024, 16:35)Celvechi Wrote: Una e sa aplici o forta asupra axului la o anumita distanta de ax, cu ajutorul manivelei din dotare, si alta sa aplici o forta de torsiune/rotatie a axului direct pe axa lui folosind, spre exemplu o bormasina. Este chestie de legea parghiilor. Nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema !!
Relativ. Daca faci un suport pentru rasnita si bormasina, ca alti colegi, da. Desi vibratiile sunt mai puternice si e destul de greu de centrat bine.
Daca insa tii bormasina in mana, fortele sunt mult mai puternice, zic eu, pentru ca incerci sa contracarezi miscarile care tind sa descentreze cele doua elemente.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am experimentat cele spuse de tine, crede-ma, dar rasnita electrica nu dau banii. 
Am pus mai sus un URL, cam asa as dori.

Alti colegi care si-au dorit, nu cunosc înca. Nu mai dau la manivela în viata mea ?

Reply
Dacă ai fișierul, găsești multă lume care printeaza pe olx

Reply
(30-09-2024, 16:35)Celvechi Wrote: Una e sa aplici o forta asupra axului la o anumita distanta de ax, cu ajutorul manivelei din dotare, si alta sa aplici o forta de torsiune/rotatie a axului direct pe axa lui folosind, spre exemplu o bormasina. Este chestie de legea parghiilor. Nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema !!

Pai nu intra in polemici, ca nu ai dreptate...

Esti la fel de exagerat ca cel care a conceput bit-ul ala printat. I-auzi ce se vaita... daca voia binele cuiva nu il mai facea public...

Quote:I highly discourage anyone from using a drill with the COMANDANTE hand grinder, it's a very precise and fine tuned german handmade piece of equipment.

This is a grinder meant to be used by a passionate hand...

However, if for whatever reason you want to use a drill, and would like to live dangerously every once in a while, this is a drill bit with a cover for it that may or may not fit yours, and I hold no responsibility for any damage that might happen to your grinder.

Reply
Salut,gasesti printare 3D aici , la colegul dijon - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-hopper-SD

Reply
Stimate @renatoa, ai fost simpatic cu cimilitura asta: “daca voia binele cuiva nu il mai facea public...” Niciodata nu m-as fi gandit la asa ceva. Adica respectivul “mă ajută” sa stric rasnita, si s-ar putea sa ai dreptate. Eu la manivela, ioc, adica, chiar ioc. Trebe muschi, frate.

Sa-ti spun ceva, eu am un simt al mecanicii, ceva de genul ăsta. Ma pun in locul rasnitei. Daca ar veni cineva si m-ar folosi, ca rasnita vorbesc, si ar rasni cu manivela, m-ar durea, m-ar durea rulmentii. Am facut si eu o gluma…. Pentru mine, ca om, mai buna o bormasina, si cu aia este greu…Fiecare cu pasarica lui.

Mersi pentru atentionare!

(30-09-2024, 18:56)royal Wrote: Salut,gasesti printare 3D aici , la colegul dijon - https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...-hopper-SD

Multumesc pentru ajutor. O sa urmez sfatul tau.

P.S. 
@renatoa - si totusi, eu zic ca am dreptate in postarea #4

Reply
(30-09-2024, 20:32)Celvechi Wrote:
@renatoa - si totusi, eu zic ca am dreptate in postarea #4
Cu siguranta…
A facut Darsidius recent o chestie pentru Kinu si erau legate rasnita si un motor de un suport. Si in conditiile astea si tot se miscau. Zici ca tii bormasina si rasnita simultan in maini intr-o coliniaritate perfecta…? ???
Nu de alta, dar cand bormasina se roteste cu 150-200 de rotatii pe minut apare ceva efort in rulmenti daca efortul este excentric.

Reply
O idee
daca schimbi masina de gaurit nu mai este nevoie de nimic. Castigi la ergonomie si greutate pentru ca nu mai folosesti mandrina.

[Image: er020fo.jpeg]

[Image: BR1jmr3.jpeg]
Hario V60 / Switch Immersion Dripper/ Kingrinder K6 / Klarstein Kettle
MHW -R3 manual grinder / Arco manual grinder /
Skywalker roaster
Arin v2.0 Lever ( de vanzare )

Reply
Cel mai simplu lucru care l-ar putea face cineva ca sa isi linisteasca piticii, ar fi sa isi imbunatateasca stilul de rasnire manuala.
Mai exact, sa traga de butonul manivelei in exterior in timp ce rasneste, nu sa apese pe el, adica pe manivela, ceeace duce la incovoierea axului.

Explicatia este ca rulmentilor nu le place solicitarea axiala, cea produsa de inclinarea axului, care se produce cand apesi pe manivela, sau cand motorul si rasnita nu sunt strict colineare si sunt cuplate rigid, ca in cazul lui Alin.
In schimb nu ii doare deloc de solicitarea radiala, pentru asta sunt facuti rulmentii.
Rulmentii din rasnite sunt de genul celor din role, ganditi-va ca sunt momente cand toata greutatea bizonului poate sta pe un singur rulment din cei 8, daca drumul e denivelat.
Daca insa in momentul ala ai o flexare de glezna, si rola se inclina, adica apare solicitare axiala, nu-i a buna... iti poate zbura roata, cu glezna cu tot...

Cuplajul printat 3D este o situatie intermediara, plasticul se deformeaza un pic si preia o parte din eforturile laterale nedorite. Nu e o bucurie asta, costul va fi ca se largeste si va ceda in timp.

Personal, daca m-ar roade chestia asta asa intens, as folosi un cuplaj elastic intre bormasina si rasnita.
Se gasesc de vanzare ca atare pe site-urile de cnc/robotica.

Reply
Te rog @renatoa, daca poti sa-mi trimiti si mie o adresa, doua, cu siteurile cnc/robotica.
Multumesc anticipat.

(01-10-2024, 09:17)alin1970 Wrote: O idee
daca schimbi masina de gaurit nu mai este nevoie de nimic. Castigi la ergonomie si greutate pentru ca nu mai folosesti mandrina.

[Image: er020fo.jpeg]

[Image: BR1jmr3.jpeg]

Am folosit initial o tubulara dintr-o trusa, chiar avea stantat pe ea 5,5 mm. Nu mi-a placut cum arata axul rasnitei dupa cateva rasniri…si tubulara era si cam scurta. Nu voi mai cupla niciodata bormasina la axul rasnitei cu tubulara din otel. Eu caut tubulara din plastic. E mai soft.

Reply
(01-10-2024, 19:16)Celvechi Wrote: Te rog @renatoa, daca poti sa-mi trimiti si mie o adresa, doua, cu siteurile cnc/robotica.
Multumesc anticipat.

Ceva de genul ce vezi pe aici: https://www.reprapmania.ro/catalog/q/Cuplaj%20elastic

... sau cele cu spirala.

Masori cat e axul la comandante, daca ai zis 5.5mm, atunci iti trebuie un cuplaj care sa aiba gaura de 6mm la un cap.
Il strangi pe axul rasnitei cu acele suruburi negre imbus, si acolo ramane.
La capul celalalt ar fi bine sa ai gaura de 7-8mm, ca sa intre un bit standard usor, cu un joc minimal.
Strangi suruburile doar atat ca sa blocheze bit-ul, dar sa il lase sa iasa usor. Bit-ul il prinzi in mandrina si gata.
Plug and grind...

Reply
Multumesc pt. idee.
O zi buna!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)