Hello There, Guest! Login Register


Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

Ok, merci mult, o incerc maine.  Wink
 
Reply
Eu folosesc reteta RightSide pt V60
Si April pt April
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Slavic e mai atent la nuante, de aia am apelat la el.
 
Reply
Pai bine ai facut, vad ca te-a lamurit bustean

[Image: 919ac19dd7a80a6cd9c27bdca6a48036.jpg]

[Image: 1028702fadfc12b97cb859bd67a89c7b.jpg]

Afinele alea se simt intr-un mare fel!
Cea mai buna cafea de filtru pe care am baut-o pana acum!
(si nu doar eu zic asta)
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Cu ce a vrut Slavic sa ma lamureasca, m-a lamurit , chiar mai bine decat ma asteptam..
 
Reply
O cafea foarte aromata și cu note foarte clare de cireșe in Aeropress am baut asta vara de la 112 Coffee din Târgul Mures - Burundi Kayanza Oro

[Image: 08609c15bffd6e1dc7ba875a856f4e96.jpg]

Columbia Pedro Guzman de la Buimac - dacă îți e dor de cafea buna, cu arome de lichior de cireșe de exemplu, trebuie neaparat sa o încerci

[Image: c0d7f8a4437840732fc25cccb15049ab.jpg]
Brasilia Mini SB | Macap M42M
Elektra Leva S1 '85 | Kinu M 47
 
Reply
Una dintre cele mai bune cafele băute de mine in ultimele luni!!!![Image: zhBFu3i.jpg]
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
Beau zilele astea Etiopia Shoondhisa de la Manhattan Coffee Roasters. O cafea care nu a vrut sa imi iasa BR 1:2 si fara profilare in nici un fel, nici macar dc am ridicat temperatura. Asa ca am trecut spre un BR de 1:3, preinfuzie la 2 bar vreo 18 s si restul pana spre 48 de secunde extractie. Rezultatul e unul care poate fi descris ca in video-ul asta ca "filter coffee that's been infused with gelatin", desi mai trebuie sa lucrez la echilibru. Spun asta pentru ca am baut si versiunea de filtru a acestei cafele.

Poate fi doar cafeaua asta, dar mi se pare ca extractiile cu EK si cu alte rasnite "unimodale" si "bloom shots" au directionat prajirea in directia asta, in care, in extractii cu BR 1:2, nu prea poti sa scapi de un exces de aciditate (desi eu ziceam ca imi place aciditatea) si in care trebuie sa treci de 1:2 ca sa ai echilibru. O cafea interesanta, atipica fata de ce avem in tara, probabil e de tipul celor care merg bine extrase pe G-Iota cu cutite SSP de brew. 

Pt cine are Honne, la cafeaua asta recomand turnarea inceata, graduala, a boabelor in camera cutitelor, rezulta ceva mai putine fines-uri.

[Image: 3gSpPgi.jpg]
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
Salut,

O recomandare v-as ruga, din cafelele existente prin magazine ce mi-ati recomanda pentru espresso, cu aciditate mica/medie cu un corp plin si note mai mult spre caramel, biscuiti.
Intreb deoarece la noi in casa se fac cateva cafele pe zi (double shot) iar variantele de prajitorie desi sunt foarte bune mi-ar cam destabiliza bugetul.
Multumesc mult de ajutor
 
Reply
Vezi pe topicul acesta, unde poti sa revii cu intrebari mai departe.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Worka Wuri de la Manhattan. Excepțională.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
(11-10-2021, 17:32)Lyvyoo Wrote: Vezi pe topicul acesta, unde poti sa revii cu intrebari mai departe.

Acel topic este legat tot de cele proaspat prajite nimic din cele din comertul "socialist" Big Grin
Cand duci 3, uneori chiar 4 shoturi pe zi(asta doar eu) o punguta de prajitorie se duce super fast de asta voiam sa aflu niste variante din astea gen bar(de exemplu) care sunt decente.
Ma rog, daca intrebarea nu-si are locul, imi cer scuze si rog stergerea postarii.
Multumesc Smile
 
Reply
Topicul e cu ne ne place, nu variante cat mai ieftine…
In principiu nu este obligatoriu sa fie scump ceea ce iti place, dar preturile in zona noastra cam sunt legate de calitate.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Inca o Columbia deosebita de la Pressco!
Te loveste zmeura din plin + dulce ca mierea Smile
Are niste boabe perfecte ...mai ales ca sau prajit perfect!

[Image: ArDBDqJ.jpg][Image: RvXBrpA.jpg]
Vesuvius v2 | Niche Zero | Acaia Lunar 2021 | Comandante Zebra mkIII | Picopresso | Bravo Tamper | V60 | Hario | Goat Gina | Brewista Artisan | Brewista Smart Scale v2 |
 
Reply
Columbia Laurina Fincamigos de la Sloane,  e soiul ala de cafea cu un nivel scazut de cofeina in mod natural, fara nici o procesare post-recoltare. Prima nota simtita a fost "mar copt" si ma uit dupa pe punga si vad: "poached pear". Pe aproape. Cum am mai scris in alta parte, mi se pare extraordinara povestea soiului astuia, merita incercat Smile

[Image: mxagYPF.jpg]
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(07-10-2021, 09:37)cradun Wrote: Beau zilele astea Etiopia Shoondhisa de la Manhattan Coffee Roasters. O cafea care nu a vrut sa imi iasa BR 1:2 si fara profilare in nici un fel, nici macar dc am ridicat temperatura. Asa ca am trecut spre un BR de 1:3, preinfuzie la 2 bar vreo 18 s si restul pana spre 48 de secunde extractie. Rezultatul e unul care poate fi descris ca in video-ul asta ca "filter coffee that's been infused with gelatin", desi mai trebuie sa lucrez la echilibru. Spun asta pentru ca am baut si versiunea de filtru a acestei cafele.

Poate fi doar cafeaua asta, dar mi se pare ca extractiile cu EK si cu alte rasnite "unimodale" si "bloom shots" au directionat prajirea in directia asta, in care, in extractii cu BR 1:2, nu prea poti sa scapi de un exces de aciditate (desi eu ziceam ca imi place aciditatea) si in care trebuie sa treci de 1:2 ca sa ai echilibru. O cafea interesanta, atipica fata de ce avem in tara, probabil e de tipul celor care merg bine extrase pe G-Iota cu cutite SSP de brew. 

Pt cine are Honne, la cafeaua asta recomand turnarea inceata, graduala, a boabelor in camera cutitelor, rezulta ceva mai putine fines-uri.

[Image: 3gSpPgi.jpg]

Salut,
Azi m-am apucat si eu sa "trag" shot-uri din cafeaua asta, dar mi-a cam "iesit din prima" Smile. Pe Honne a iesit ok la 5.2(cu un timp de curgere ceva mai lung, spre 38s) - prima incercare, si la 5.4 si la 5.5(aici a fost cam pe la 30s curgerea). Nu am folosit PF naked, dar, vizual, curgerea a fost OK(nu ma orientez dupa criteriul asta ci dupa gust), iar temperatura 92-93C si ratie 1:2 - 1:2.2.
La gust a iesit ceva gen "capsuni cu ciocolata" si un bitter aproape inexistent. O cafea placuta din punctul meu de vedere, iar ca asemanare, pot zice ca seama cu Ethiopia Bombe de la Friedhats.

P.S.: Am uitat sa precizez doza folosita: 20 grame.

Zi frumoasa!

*admin edit
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
Da, tot asa, mai grosier decat la majoritatea, am rasnit si eu cu Shoondhisa. Deocamdata am bagat-o la congelator, problema cu pungile de 250 de grame e ca ma cam plictisesc dupa 100 de grame din aceeasi cafea, de obicei. Cred ca punga ideala pt mine ar fi de 150 de grame Smile
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
@alchemist, de ce 20? Eu am un VST de 18, folosesc aprox 18.5g, insa in afara de o recomandare a lui Kaminsky intr-o prezentare, adresata cafenelelor, nu am gasit alte motive pt a trece la 20 de grame.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
(14-10-2021, 14:43)cradun Wrote: @alchemist, de ce 20? Eu am un VST de 18, folosesc aprox 18.5g, insa in afara de o recomandare a lui Kaminsky intr-o prezentare, adresata cafenelelor, nu am gasit alte motive pt a trece la 20 de grame.

Am inceput cu 16-17 si aveam multe rateuri, dar ma tot incapatanam cu doza meaSmile
Cand am cumparat prima data de la RightSide, am folosit tot "doza mea" si, la fel, aveam multe inconsistente cu toate ca stiam ca este buna cafeaua. La recomandarea altor colegi si chiar a celor de la RightSide(ei pun retete la majoritatea cafelelor vandute si tot timpul au 20IN), am inceput sa experimentez cu doza asta si am obtinut mai multa stabilitate si un gust chiar mai bun.
Am aplicat doza asta la toti prajitorii de la care am cumparat apoi (Yume, Sloane, Claro, FriedHats) si pot spune ca s-a potrivit de minune. Sincer, exceptie facand doza de incercare, cam toate shot-urile au un gust foarte bun pentru prajitorii mentionati mai sus. Din cand in cand mai folosesc si 18-19 cand simt ca e loc de mai multe arome fara sa adaug mult biter, dar tot 20 mi-a dat cea mai mare consistenta in extractii.
Ca sa rezum, rutina mea este asta: macin pe Honne 20g in PF normal cu sita VST de 20, il bat de cateva ori de masa in plan vertical pentru a "nivela gogoasa", tampez cu Bravo si TRAG Smile
Rezultatul este consistent si bun in 95% din cazuri. Prin "bun" inteleg: echilibrat(acru,amar,dulce,sarat), ceva dulceata si macar 1-2 arome din cele descrise pe ambalajul cafelei.
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
Ceva delicios:
Lelit MARA X,  Lelit PL72 William - Hario V60, Sculptor 078,
1Zpresso K-Plus, Kinu Simplicity.
 
Reply
(07-10-2021, 09:37)cradun Wrote: Beau zilele astea Etiopia Shoondhisa de la Manhattan Coffee Roasters. O cafea care nu a vrut sa imi iasa BR 1:2 si fara profilare in nici un fel, nici macar dc am ridicat temperatura. Asa ca am trecut spre un BR de 1:3, preinfuzie la 2 bar vreo 18 s si restul pana spre 48 de secunde extractie. Rezultatul e unul care poate fi descris ca in video-ul asta ca "filter coffee that's been infused with gelatin", desi mai trebuie sa lucrez la echilibru [...]

Astazi am desfacut punga de Shoondhisa, si m-am ghidat dupa ce a spus @cradun mai sus, doar ca am rasnit chiar prea fin pentru ce targetam, rezultand o preinfuzie f lunga, 80s extractie totala, ratie 1:2, 92 grade. A iesit absolut bestiala, echilibrata si foarte parfumata. Voi incerca totusi si o extractie cu prefinfuzie ceva mai scurta, sa vedem ce iese.
Lelit Bianca, Atom 75, Niche, Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso, Aeropress, Hario V60, Bonavita, Felicita Arc
 
Reply
Am facut azi la V60 Las Perlitas (Columbia) de la Gardelli...
De mare exceptie! E prima cafea de la Gardelli pe care am preparat-o personal (reteta este video pentru fiecare cafea in parte, iarasi ceva ce vad pentru prima data).
Nu cred ca am baut ceva din intern pe V60 la nivelul asta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Raspberry / Pomegranate / Chocolate / Raisin / Orange
Recolta August 2020, scor 88.5.
N-ai zice ca e ceva deosebit uitandu-te pe specificatiile tehnice  Rolleyes

O supriza extrem de placuta si pt mine, poate doar Luna Bermudez de la Manhattan sa fi fost peste: zmeura si rodia le-am gasit acolo (WOW!)
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
(15-10-2021, 15:34)Elwe Wrote: Ceva delicios:

Nu se vede fotografia

Am mutat postarile off pe alt topic
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
Confirm si eu Columbia Las Perlitas prajita de Gardelli. Am tras-o pe V60 dupa reteta lor. O experienta delicioasa, speciala..!
Mi-a placut si Columbia Sweet Valley prajire filtru - Manhattan, dar trasa pe espresso cu preinfuzie lunga, cca 1,5 ml/sec.

As mai adauga faptul ca la Gardelli am avut cea mai placuta experienta de shopping online (cafea)! Incepand de la informarea completa de pe website, inclusiv date despre crop, pana la schimbul de emailuri si livrarea propriu-zisa. Cafeaua a fost prajita luni 04.10.2021, seara a fost ridicata de DHL, iar a doua zi pe 05.10.2021, in jurul orei 15, curierul era la usa mea in Ploiesti, cerandu-si scuze pentru ora si motivand ca "de abia" in jur de ora 12 ajung coletele externe pe aeroport in Bucuresti...! Si toate astea, in conditiile in care la 10 pungi x 250g (indiferent de costul total), acest tip de transport ultra-expres este GRATUIT.

In alta ordine de idei, nu pot sa nu remarc faptul ca de cam mult timp, in tara nu am mai dat peste o cafea de exceptie, desi comand regulat de la aproape toti prajitorii consacrati. Nu spun ca am cumparat cafele rele, dar nimic "wow!" in ultimul an...
Ca sa fiu si putin rautacios, dar realist, as zice ca poate nici nu e de mirare, daca pana si pe forumul acesta, singurul de specialitate, discutiile aproape ca se invart mai mult in jurul carui Delonghi scoate o cafea decenta sau care cafea de supermarket e mai dulce...

[Image: bigKXwC.jpg]
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
feedback referitor la manhattan - din ce am luat am incercat pana acum:
- espresso: kinini si chaman au fost ok, dar nimic deosebit. sweet valley n-am putut sa beau din cauza fermentului, dar mai multi colegi au zis de bine. shondissa si worka wuri destul de bune. karatina espresso prea prajita pt mine, la fel feedback foarte bun de la alti colegi.
- filtru: luna a fost wow, stiu ca ma repet, cea mai buna cafea de filtru bauta de mine (posibil sa fie infuzata cu ceva bun, wink-wink), karatina filtru buna, shady bader tot scumpa - buna, dar nu de banii aia, hawaii mokka - iar ferment, not for me, si scumpa.
revin dupa ce incerc si restul: mai am 3 de espresso si 1 de filtru
Vesuvius Evo Leva + Bentwood Vertical 63, Pullman BigStep Custom 54.9mm, Lunar 2021, V60/Orea/April Brewer, Pearl 2021, Cafflano Kompresso+Kinu M47
 
Reply
Recunosc ca eu întreb despre cafea dulce, dar am început cu cafeaua proaspăt prăjită dar pe lângă ca era și scumpa mai era și nebaubila uneori și soția mina zis sa iau 1sr wave ca e mult mai buna... Sad și de aici am ajuns spre 1st wave..
Sau poate o fi buna după un anumit preț..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
Tine si de gusturi aici. Toti am inceput cu cafea proasta, in principiu. Ca asta era pe atunci (de la nechezol pana la cafea de la alimentara). Nu prea aveai de ales.
Cand am descoperit eu cafeaua proaspata, deja a fost aproape un soc. Nu se compara cu ce bausem zeci de ani.
In acel moment ai doua variante: mergi mai departe si descoperi cafeaua asa cum este sau ramai pe loc si incerci sa ai cafeaua cum ai fost obisnuit pana atunci (arsa, amara, veche…). Sau in fine, nu cauti neaparat sa fie arsa, dar gustul preferat apare doar cu cafea de acest gen.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Asa e Mihai, gust și bani Smile oricum doar de la o singura prăjitorie, Y, am luat de 3 ori și all the time cafeaua a fost pe gustul meu.
Sau poate cafeaua proapat prăjită se pretează mult mai bine în v60 aeropress etc decât în espresso, nu știu..
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
(22-10-2021, 12:18)d2florin Wrote: Recunosc ca eu întreb despre cafea dulce, dar am început cu cafeaua proaspăt prăjită dar pe lângă ca era și scumpa mai era și nebaubila uneori și soția mina zis sa iau 1sr wave ca e mult mai buna... Sad și de aici am ajuns spre 1st wave..
Sau poate o fi buna după un anumit preț..

Daca o cafea proaspat prajita(plecand de la prezumtia ca este o cafea de calitate si prajita "cum trebuie") este rea la gust, nu inseamna mereu ca este de vina cafeaua. Exceptand sensibilitatea papilelor la anumite arome, care poate da verdicte subiective, gustul "rau" poate rezulta din tehnici eronate sau/si echipamente "mai putin capabile".
Spun acest lucru pentru ca, la inceput de drum, m-am aruncat la cafele mai pretentioase(si, evident, mai scumpe), tentat fiind de descrierea aromelor de pe punga(ex: Yume). Toate au iesit "rele" si am inceput si eu sa ma dau in tabara "cafelele alea sunt  scumpe, acre si cam atat" si sa caut aciditate redusa si ciocolata. Dupa ceva mai multa experienta si studiu, am decis sa experimentez pe alte echipamente, iar rezultatul m-a facut sa-mi inghit vorbele la adresa celor care apreciau "unicornii si florile din cafea".

Long story short: Unicornii si florile alea chiar exista, si ma bucur ca le-am gasit Smile

P.S.: Apreciez si cafelele din zona 1st wave si nu cred ca ar trebui sa avem musai 2 tabere: "carbunii" si "unicornii", si o tachinare permanenta intre adeptii celor 2 tabere.

S-auzim numai de bine!
Lelit Bianca V2, Honne, Kinu M47 Phoenix, Bravo Tools, Felicita Arc, VST baskets
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 3 Guest(s)