Hello There, Guest! Login Register


Ce tipuri de cafele va plac in mod deosebit si de la ce prajitor(sau brand)?

Cred ca se face multă confuzie!

Cei de la Sloane obișnuiau sa prăjească, din puntul meu de vedere, un pic mai light decat, de exemplu, Claro sau Yume.

Dar, în ultimul timp, am înțeles ca au schimbat abordarea, pentru o solubilatea mai mare. Asta cred ca a creat confuzia.

Puntru cineva cu un echipament entry level ca mine, o solubilatea mai mare este un mare ajutor, dar, într-adevăr, poate aduce un pic de ciocolata, dacă nu ai grija cu temperatura.

Eu încă nu am luat Sloane pentru acasă dar sper in viitor s-o încerc pt a vedea cum se împacă noul stil cu Pavoni.

La F190 am avut posibilitatea dea incerca cateva extracții (Rwanda si cateva sud americane naturale) si pot sa sun ca au fost extrem de bune si complexe. Aici nu pot sa spun daca a fost meritul cafei sau o magia Raducana, dar rezultatul a fost de excepție.

Si, ca o ultima paranteza, trebuie sa înțelegem da unde vine ciocolata: exista niste cafele care au Ciocolata in ADN-ul lor (ex. Peru de la Claro). Într-adevar, poti s-o reduci daca ai o Bianca, dar o sa pierdi caracterul cafelei. Alte cafele, in schimb , primesc acest ciocolata din cauza prăjiri.

Poate Bogdan nepoate lămuri cu cateva detalii :-)
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
(29-06-2019, 07:39)dev Wrote: O cafea prăjită in zona "solubilă" nu îți oferă foarte multe posibilități de extracție fara sa ajungi in zona in care din ciocolata rămâne doar cacao.


Aici cred că este o confuzie. Solubilitatea ridicată nu te împinge deloc spre acea zonă. Ci modul în care faci extracția - apa, doza, raportul de extracție, râșnița, temperatura, preinfuzia, presiuna. Mai ales pe espressorul tău ai control foarte bun.

Am avut acum de curând o Costa Rica - hibrid anaerob prăjită de Keen Coffee, o cafea care a ajuns în finala WBC.

Prăjită light, dar extrem de solubilă. Și era omniroast.

Puteai trage un espresso în care aveai corp, controlai foarte bine aciditatea și era extrem de complex și aromat - în 25s pt 36g în ceașcă.

Și tot din ea am băut probabil cel mai bun filtru pe care l-am băut vreodată.

Dacă ești curios, văd că o au și pe site - Costa Rica El Diamante Azul. E scumpă, dar nu cu sutele de euro.

Cât de light este prăjită (încât să păstreze specificul boabelor) e un aspect, iar cât este de dezvoltată este alt aspect cu totul. Și sunt convins că au scris pe aici chiar Bogdan sau Răzvan de la Yume despre asta.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Phoenix | Bravo Tamper & Distribuidor | Europiccola + radiator de la Tije | Dienes Mokka
 
Reply
Eu am vorbit de solubilitate în sensul de cafea prăjită mai tare. Iar o cafea dezvoltată ceva mai bine se simte după miros, culoare, forța aplicata la râșnire și abia apoi în extracție.

In ultimele 6 luni am avut în casă, aproape exclusiv, cafea cu profil de filtru sau omniroast light. Cu una sau doua excepții, restul au fost dezvoltate corect fără note de subdezvoltare in extracție.

Evident că nu orice cafea verde oferă satisfacții într-o prăjire mai light și la fel de evident este faptul că un prajitor își alege cafeaua verde și în funcție de clienții predilecți.

Ca exemplu, am avut Etiopia și Kenya de la April, profil de filtru, iar în ceașcă doar Kenya a fost excelenta indiferent de metoda in timp ce Etiopia nu a excelat nici-nici.
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
(29-06-2019, 10:29)Levo Wrote:
(29-06-2019, 07:39)dev Wrote: O cafea prăjită in zona "solubilă" nu îți oferă foarte multe posibilități de extracție ...

... pe cand cea din lemne verzi , iti ofera un spectru larg ... Big Grin ...
+1
Screenshot direct SmileSmile
PL41TEM; Kinu Pheonix  
 
Reply
Daca tot se vorbeste despre Sloane, bag și eu:
am avut 500g de Brazilia naturala cu care m-am certat mult de tot... cred ca doar un shot sau 2 au iesit gustoase și de care merita sa îmi amintesc. In rest... am tras de ea cu nervi, amareala, schimbat grad de rasnire, cantitate, temperatura.... nimic si nimic...
Acum am desfacut Columbia (tot Sloane), prajita pe 18.06, și a ieșit un shot aromat, gustos, nutty, corpolent chiar, din a 3 încercare. Surprinzător de gustoasă aceasta cafea, care a fost totuși la un preț foarte bun 30 RON/250g.
Acasa: DC Studio, Compak E8 + OE Funnel, Bravo Tools
Delegatie: Kinu M47, Cafflano Kompresso si Aeropress
 
Reply
Una din întrebările pe care sunt nevoit să mi-o pun de fiecare dată când comand on-line de la diverși prăjitori (Sloane, Claro, etc.), este cea legată de cum garantăm că data menționată privind momentul prăjirii, este și corectă?

Îmi pun întrebarea pentru că am depistat că boabele se comportă foarte diferit: am luat cafea prăjită în aceeași dată de la Sarkis (care este foarte corect și verificabil cu prăjirile) și de la Sloane (de exemplu). Cea de la Sarkis se degaza vizibil și controlabil (borcan de sticlă cu închidere prin cauciuc, care răsufla la fiecare redeschidere, ținând presiunea dioxidului de carbon, pe care astfel, o elibera), cea de la Sloane, nu, sau aproape deloc. Asta m-a determinat să cred că (supoziție) cafeaua de la Sloane vine deja degazată.

Sigur, asta nu înseamnă că nu a fost bună (dimpotrivă), dar corectitudinea datelor inscripționate pe ambalaj ar trebui respectată. Poate că unii dintre noi dorim să controlăm noi procesul degazării, suntem mai ciudați, etc.

Mă gândesc că unele prăjitorii (supoziție), pentru că au targete care nu țin de consumatori persoane fizice, ci de diverse cafenele etc., prioritizează (firesc) volumele mari, aducătoare de venituri mai mari și previzibile. Uneori rămân stocuri disipate nevândute, pe care (din nou, supoziție), le re-brand-uiesc calendaristic și apoi le pun în vânzare.

Habar nu am dacă e așa, nici nu pot verifica. Dar ar trebui, în calitate de cumpărători să putem avea acest control și să eliminăm suspiciunile. Trebuie să ști ce cumperi, pentru că și banii dați sunt reali (nu falși).
Lelit PL41 TEM, Eureka Olympus 75 E, hi-speed
 
Reply
Este atât de empirică treaba cu fâsâie sau nu fâsâie borcanul încât nu ar trebui să o prea iei în considerare.

Nu toate boabele au același ritm în care elimină CO2, la fel cum nu ai nicio garanție că borcanul se închide ermetic de fiecare dată.

Dar odată scrisă data pe pungă, să stea cineva să mute cafeaua în alte pungi ar fi cel puțin ridicol. Mai ales că la Sloane dacă vrei să iei cafea după ce se dau comenzile, nu prea găsești.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Traveler, Phoenix | Bravo Tamper & Distribuidor | Europiccola + radiator de la Tije | Dienes Mokka
 
Reply
(29-06-2019, 20:18)tikkun Wrote:  Dar ar trebui, în calitate de cumpărători să putem avea acest control

In pare rau, dar mi se pare o cerinta absurda. Cum anume s-ar exercita acest control?!
Ca fapt divers, boabele de la Bob sau Yume "fasaie" neglijabil sau chiar deloc. Si am incredere totala ca data prajirii trecuta pe punga este cea reala. La fel si in cazul Sloane.
 
Reply
@tikkun

Cred ca diferenra tine de gradul de prajire. Cafea de la Sarkis, find prajita mai tare, degaseaza mai evident. Ceilalte, fiind mai light, au o degaseaza mai incet. Daca trebuie sa faci o comparație, cred ca va trebui sa iei doua cafele asemenatoare ca graduk de prajire.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
(29-06-2019, 20:18)tikkun Wrote: Una din întrebările pe care sunt nevoit să mi-o pun de fiecare dată când comand on-line de la diverși prăjitori (Sloane, Claro, etc.), este cea legată de cum garantăm că data menționată privind momentul prăjirii, este și corectă?

Îmi pun întrebarea pentru că am depistat că boabele se comportă foarte diferit: am luat cafea prăjită în aceeași dată de la Sarkis (care este foarte corect și verificabil cu prăjirile) și de la Sloane (de exemplu). Cea de la Sarkis se degaza vizibil și controlabil (borcan de sticlă cu închidere prin cauciuc, care răsufla la fiecare redeschidere, ținând presiunea dioxidului de carbon, pe care astfel, o elibera), cea de la Sloane, nu, sau aproape deloc. Asta m-a determinat să cred că (supoziție) cafeaua de la Sloane vine deja degazată.

Sigur, asta nu înseamnă că nu a fost bună (dimpotrivă), dar corectitudinea datelor inscripționate pe ambalaj ar trebui respectată. Poate că unii dintre noi dorim să controlăm noi procesul degazării, suntem mai ciudați, etc.

Mă gândesc că unele prăjitorii (supoziție), pentru că au targete care nu țin de consumatori persoane fizice, ci de diverse cafenele etc., prioritizează (firesc) volumele mari, aducătoare de venituri mai mari și previzibile. Uneori rămân stocuri disipate nevândute, pe care (din nou, supoziție), le re-brand-uiesc calendaristic și apoi le pun în vânzare.

Habar nu am dacă e așa, nici nu pot verifica. Dar ar trebui, în calitate de cumpărători să putem avea acest control și să eliminăm suspiciunile. Trebuie să ști ce cumperi, pentru că și banii dați sunt reali (nu falși).
Control 100% poti sa ai doar dacă o prajesti acasaSmile Orice produs achiziționat, e achiziționat cu încrederea că vânzătorul e cinstit cu tine.
Da de accord cu tine, poate tin boabele prajite in containere X perioada de timp(zile,saptamani, luni) si pungile le stampileaza/notează cu o zi înainte să le livreze. Prea mârlănios sa zic asaSmile
Dar nu cred ca orice prajitor respectabil ar face asa ceva.
PL41TEM; Kinu Pheonix  
 
Reply
Sunt niste studii facute de niste domni din Elvetia care arata ca rata de degazare(pierdere de CO2) a cafelei dupa prajire este mai accelerata la cafelele prajite rapid si dark(profilele de espresso traditionale) fata de prajirile lente cu timpi mai scurti dupa crack(profilele asa zise light).

Observatia ta este valida dar suspiciunea probabil vine din instinctul nostru social ca suntem mereu inselati.
https://scanews.coffee/podcast/53/a-scie...ures-2018/
 
Reply
Intr-o piata cu 100 de prajitorii nu este exclus nimic, sa fim cinstiti... 
Insa cel putin cele prezente pe forum, expuse permanent ochiului critic al espressomanului , n-au cum sa faca asa ceva din motive evidente. Adica ar fi sinucidere curată. Si mai sunt si alte prajitorii serioase, cu renume... 

Opinia mea este ca o prajitorie de mana a doua nu te tepuieste schimband data prăjirii ci in locuri mult mai subtile, cumparand o cafea veche , culeasa acum 3-5 ani, si prezentand-o pe emag pe undeva sau la ei in site ca un microlot de specialitate, cu arome de zmeura si mure, mangaiata cu grija de fermier si dusa pe la zeitati africane, prețuită la 200 lei /kg
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Salutare, 

Legat de subiectul deschis de @tikkun, si teama lui, as avea urmatoarele afirmatii, cel putin din punctul meu/claro, de vedere. Ca si prajitorie, am zis ca e ok sa intervin cu explicatii, ptr a ajuta oamenii sa inteleaga procesul.:
1. Ptr cafenele/horeca, se prajeste pe comanda. Nu se face stoc orbeste din cafele, ca doar poate suna o cafenea si trebuie stoc. Ptr ca unele cafenele iau aceeasi cafea, dar multe nu, rotind mai multe cafele/origini. In concluzie, se trimite comanda, se prajeste, se livrează. NU se face stoc. 
2. Cam la fel se procedeaza si cu clientii home user. Se aduna comenzile, se prajeste se livrează. 
Adica, nu ar trebui sa se intample situatia de care se teme @tikkun decât fie din reavointa, fie din prostie. Si nu cred ca e cazul pe forum. 

Numai bine,
Prajitor Coffeetool
 
Reply
Pun aici una deosebita, ca sa fiu on topic, insa in varianta de filtru o recomand doar celor cu posibilitati de profilare. E suficient de bine prajita incat sa nu iasa acreala in evidenta ca atunci cand extrag multe dintre cafelele de filtru incercate pana acum, super fructata ca o bere IPA, iar descrierea aceea de pe punga as asimila-o dupa gustul meu cu fructele de padure in general, insotite de o dulceata subtila. Poate de aceea s-a "aruncat" tipul care o fi facut cupping pentru ferma sa noteze "creme brulee"

[Image: mkYxFAt.jpg][Image: MS5eZk5.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
E si mai amuzant cand profilul de filtru nu e disponibil pe site...
factory g106, m47, ims, kazak accessories, fluid bed roaster
 
Reply
Eu m-am dus la prajitorie si am spus exact ce vreau, iar Adi mi-a recomandat-o pe asta. Probabil pentru ca e abia intrata, iar site-ul va suferi niste retusuri , din ce spuneu. Altfel, telefonic e mai simplu...
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
(07-07-2019, 19:03)Andrei@ClaroCafe Wrote: Salutare, 

Legat de subiectul deschis de @tikkun, si teama lui, as avea urmatoarele afirmatii, cel putin din punctul meu/claro, de vedere. Ca si prajitorie, am zis ca e ok sa intervin cu explicatii, ptr a ajuta oamenii sa inteleaga procesul.:
1. Ptr cafenele/horeca, se prajeste pe comanda. Nu se face stoc orbeste din cafele, ca doar poate suna o cafenea si trebuie stoc. Ptr ca unele cafenele iau aceeasi cafea, dar multe nu, rotind mai multe cafele/origini. In concluzie, se trimite comanda, se prajeste, se livrează. NU se face stoc. 
2. Cam la fel se procedeaza si cu clientii home user. Se aduna comenzile, se prajeste se livrează. 
Adica, nu ar trebui sa se intample situatia de care se teme @tikkun decât fie din reavointa, fie din prostie. Si nu cred ca e cazul pe forum. 

Numai bine,

Mi-am stabilit preferintele la cafeaua Claro, in special Uganda, dar si altele. Nu am avut decat surprize placute. Nu cred ca poate exista vreo suspiciune de orice fel. Probabil, asa cum spune Liviu, exista si prajitorii  care recurg la short cut-uri, dar nu Claro.
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
Stock actualizat
[Image: SUAeuUw.jpg]
DeLonghi EC201CD.B, Kinu M47 Phoenix, Lelit PL043MMI
 
Reply
Gheisha de la Claro. O nebunie. Scrie pe punga de arome de trandafir și caise. Chiar sunt. Nu e ieftina dar e accesibila. În plus o poți cumpăra și în pungi de 100 de grame, asta fiind încă o idee foarte bună a lor. Bravo!
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
(09-09-2019, 13:04)organon Wrote: Gheisha de la Claro. O nebunie. Scrie pe punga de arome de trandafir și caise. Chiar sunt. Nu e ieftina dar e accesibila. În plus o poți cumpăra și în pungi de 100 de grame, asta fiind încă o idee foarte bună a lor. Bravo!

Cum se numeste? Nu gasesc Gheisha pe site.
Flair Pro | Niche Zero
 
Reply
Panama Santa Teresa.
 
Reply
Salutare, 

Cafeaua se gaseste ff usor pe site, atat la Search cat si la liber. Are in denumire si termenul 'geisha'. 

Spor, 
Andrei
Prajitor Coffeetool
 
Reply
Am un spor la baut ,ceva de speriat. Smile
LELIT Bianca ,Honne
 
Reply
(10-09-2019, 17:34)Andrei@ClaroCafe Wrote: Salutare, 

Cafeaua se gaseste ff usor pe site, atat la Search cat si la liber. Are in denumire si termenul 'geisha'. 

Spor, 
Andrei

Buna! 
Probabil nu gaseam deoarece cautam 'Gheisha' in loc de 'Geisha'?  Big Grin
Flair Pro | Niche Zero
 
Reply
Care mai copii, asta?  Biggrin   Dinamita cu flori sau mina cu fructe exotice  Tongue   Serios acum, e printre cele mai bune Geisha baute pana acum
[Image: nNfTuZM.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
A sosit, o astept si pe cea de la Claro si formatia este completa. Sezonul Gesha Smile
[Image: lKsP8Hj.jpg][Image: Q9J3Jox.jpg]
DeLonghi EC201CD.B, Kinu M47 Phoenix, Lelit PL043MMI
 
Reply
Intamplator am nimerit la inceputul unui cupping, la Guido, asa ca am luat lingura si m-am bagat la sorbit Smile Tineti mintea cafeaua asta - ETIOPIA GORO HAMBELA. Acum si ei erau in dubii, cumva de asta se facea si cupping-ul, legat de stilul de prajire abordat. Doar ca ambele erau bestiale si tare m-as bucura sa ramana asa. Varianta mai light era o explozie de flori in arome, insotita de usor ferment, de la starea de cafea macinata la cea pregatita pt degustare, iar in varianta a doua de prajire, pentru espresso, livezile si florile erau estompate si in locul lor o aroma de...menta, iar in gust aceeasi nuanta. A fost prima oara in viata mea cand am simtit aceasta nota intr-o cafea... 
[Image: QjxELQ2.jpg]
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
Am baut si Goro si Chelchele de la Guido, preparate la Mixology Trailer pe un Faema E61 Jubile, aproape de munca, la Aurel Vlaicu.  Se aprovizioneaza des de la Guido. Sunt excelente ambele cafele in espresso (eu beau acolo espresso freddo pe caldurile astea ) cu un usor avantaj pentru Ethiopia Chelchele care este divina dupa gustul meu (probabil in top 3 cafele baute)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)