Hello There, Guest! Login Register


Casadio Undici A1 - sfat achizitie

#1
Salutare, 

Am o varianta sa cumpar un espressor Casadio Undici A1, pentru acasa. Am scotocit forumul si internetul insa nu am gasit informatii foarte relevante sau cel putin nu intr-o limba pe care sa o inteleg.

Ce am gasit eu pana acum:
- Casadio tine de Cimbali, deci ar trebui sa fie o garantie a constructiei solide
- Boiler de 5l, banuiesc ca este un HX, nu?
- Greutate de 37.5 KG
- Fixed-nozzle thermosyphon system that's adaptable and high-performing, guaranteeing excellent results in the cup - asta zic ei
- Nu pare sa poti ajusta temperatura apei sau sa controlezi cumva temperatura la extractie
- 4 butoane programabile volumetrice 

Eu ma gandesc sa fac un upgrade de la Lelit Anna si caut ori un HX, ori un DB pentru ca majoritatea cafelelor se fac cu lapte (2-4 pe zi). Nu sunt extrem de cunoscator, insa clar vreau sa scap de timpul de asteptare pentru incalzirea apei pentru frotare. Mai ales cand am de facut 2-3 latte-uri..

Are cineva experienta cu acest tip de espressor?
Are sens sa ma "incurc" cu el sau sa merg pe un Lelit Elizabeth, avand in vedere ca il pot lua la un pret asemanator cu Elizabeth, el fiind nou?

Mersi mult,
Alex
Lelit Elizabeth + Baratza Sette 270 / Hario V60 / Brewista Smart Scale V2
Past: Nouva Simonelli Musica Lux / Lelit PL41 TEM + Lelit PL043MMI
 
Reply
#2
prea mare pt. acasă
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Gino Rossi CC45s, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
#3
Nu am o problema de spatiu si nici cu timpul de incalzire. Il pot programa sa porneasca cu ceva timp inainte de trezire Smile
Lelit Elizabeth + Baratza Sette 270 / Hario V60 / Brewista Smart Scale V2
Past: Nouva Simonelli Musica Lux / Lelit PL41 TEM + Lelit PL043MMI
 
Reply
#4
E probabil acelasi motiv pentru care oamenii cumpara masini 4x4 cu care nu ies niciodata in offroad...

2-4 cafele pe zi nu justifica un boiler de 5 litri.
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#5
Max. power at220÷240V~ 50/60Hz (W)2800-3300. iarna merge si pe post de calorifer
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
Reply
#6
Pai oricum nu am calorifer in bucatarie, asa ca de ce nu?  Big Grin

Intr-adevar, pare putin overkill insa nu am o problema cu chestia asta.
Intrebare e mai degraba, merita acest mini-calorifer vs un Elizabeth, in conditiile de mai sus (2-4 cafele pe zi, majoritatea cu lapte)?

Personal, mi se pare ca e mai controlabil si mai usor de folosit Elizabeth, dar gasind si aceasta varianta, am zis sa pun o intrebare.
Lelit Elizabeth + Baratza Sette 270 / Hario V60 / Brewista Smart Scale V2
Past: Nouva Simonelli Musica Lux / Lelit PL41 TEM + Lelit PL043MMI
 
Reply
#7
totul depinde de pretul de achizitie si starea in care se afla, daca este vorba de un SH. astfel de scule de obicei se vand destul de "muncite" si e posibil sa mai fie nevoie de investitii ulterioare, decalcifieri, reglaje etc.
Lelit PL41LEM cu PID si dimmer, Eureka Mignon Specialita 15BL
 
Reply
#8
Photo 
Avem asa:

- Elizabeth: nou cu reducerea pentru forum e 5150 Lei
- Casadio, vanzatorul spune ca e nou, pare ca e nou caci are folia pe el + toate accesoriile inca impachetate si cere 1000 Euro, deci ~4800 Lei.


Attached Files Thumbnail(s)
   
Lelit Elizabeth + Baratza Sette 270 / Hario V60 / Brewista Smart Scale V2
Past: Nouva Simonelli Musica Lux / Lelit PL41 TEM + Lelit PL043MMI
 
Reply
#9
Elisaveta...
cafe: +4u ts, atom 75, olympus hs, bunn g9
home: (factory g106), m47 brew, v60, xeoleo ghost
 
Reply
#10
Si Mara X, 5200 Lei. Pentru acasa, as merge pe Mara X, chiar si numai sa ma feresc de boilerul de 5l. Nici nu stii ce regim de lucru are, cat flush trebuie sa faci (bine, se poate determina), cat e revenirea HX-ului la o temperatura pentru shot. Cu un espressor despre care nu stii nimic, ai toate sansele sa ajungi sa te enervezi nu pentru ca e SH, ci pentru ca nu stii ce regim de lucru are si risti sa ai parte de frustrare multa si de shot-uri ba amare, ba acre. Despre PL92T, am laudat-o destul de mult pentru preinfuzia flexibila si pentru shot-urile temporizate. Dar grupul E61 al lui Mara X si faptul ca nu are nevoie de flush o fac preferabila.
Mazzer Mini E + SSP brew, ECM Classika PID + robinet
 
Reply
#11
Pai mai intai ar trebui sa citesti putin si sa vezi ce inseamna fiecare tehnologie, respectiv HX vs DB cu PID. HX-urile cu boiler mare si foarte mare functioneaza dupa alte principii decat cele cu boiler uzual casnic de 1.5- 2l, la care poti face un flush de X secunde (lasi apa sa curga in gol) pana ajungi la temperatura dorita sau chiar sa alegi tu o temperatura (MaraX prin martie).

In categoria profesionale se complica treaba la HX-uri pentru ca oricat ai incerca sa lasi apa sa curga, cel mai probabil nu va scadea deloc temperatura. Aceasta se regleaza indirect din presostat, daca nu exista niste electronizari implementate (si acelea cam imprecise pe HX) deci va trebui sa ai mereu o surubelnita la tine si carcasa desfacuta pentru a umbla la temperatura, plus destul de mult timp pentru stabilizare.

In mediul profesional unde nu se foloseste cafea de specialitate si unde nu se doreste jonglarea cu diverse temperaturi, poate e ok sa folosesti un HX simplu cu boiler mare. Dar acasa, la modul practic, tu va trebui sa te adaptezi la fiecare cafea din punga, la o multime de stiluri de prajire, procesari si origini, astfel incat plimbarea in zona 90-94 de grade (cea mai folosita plaja de reglaj) va deveni obligatorie chiar. Si ne intoarcem la constructia espressorului - la un HX cu boiler casnic de 1.5-2l vei face plimbarea asta prin tehnica flush-ului, la un HX hibrid (MaraX) prin cele 3 puncte de reglaj prestabilit, la un DB cu PID prin meniului PID-ului. 

Atentie, HX-ul profesional, odata reglat presostatul pentru tinta de temperatura X, nu e grantat ca va ramane acolo. El are o plaja a lui "acceptata" in care se plimba si pe care uneori o depaseste cu sete. Am vazut asta de multe ori, atat la concursurile de acum 10 ani ale SCAE cand sponsor era La Spaziale si se infierbantau HX-urile alea de le luau dracii, am vazut asta si la cafeneaua Coftale unde aveau candva tot La Spaziale  sau chiar pe HX Casadio cand aveau la Claro la cafenea. Apropo de Claro, schimbarea a fost majora cand s-a trecut pe multiboiler cu PID (Dalla Corte).

Deci ai grija ce-ti doresti caci s-ar putea sa ti se intample  Smile
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#12
Nici una nici alta nu as alege. Lelit Elizabeth are boilerul de cafea de doar 300ml. O sa ai o cădere de T destul de semnificativă. M-am jucat pe un L Victoria si nu ma impresionat la stabilitate termica( boiler de cafea tot de 300ml).
Casadio Undici A1, vorba colegilor mei, iti iei calorifer nu espressor, defapt avand 5 litri il poti conecta la cabina de dus  Big Grin .

Desi am cititi doar specificatiile, Mara X pare o varianta mult mai buna in zona de Hx.
Un DB ieftin cum este Expobar brewtus iv pare o alegere chiar si mai buna. Ai stabilitate si control termic + un abur decent.
Bugster - Black Edition & Honne Slim by Hedone
Past: Expobar Brewtus IV, Quamar Q13-75mm flat. 
 
Reply
#13
Multumesc mult pentru raspunsuri. Exact asta cautam Smile Citind mai sus, intr-adevar pot spune ca nu e o idee buna pentru acasa varianta unui HX cu boiler de 5l fara control pe temperatura. 

Mi se pare o idee buna si MaraX, asteptam sa vedem cand iese si ce review-uri mai apar. 
La Elizabeth, tot aici pe forum citind pe thread-ul dedicat, am inteles ca are o stabilitate termica excelenta in ciuda boiler-ului mic de cafea.
Lelit Elizabeth + Baratza Sette 270 / Hario V60 / Brewista Smart Scale V2
Past: Nouva Simonelli Musica Lux / Lelit PL41 TEM + Lelit PL043MMI
 
Reply
#14
(11-02-2020, 15:16)cristian88 Wrote:  Lelit Elizabeth are boilerul de cafea de doar 300ml. O sa ai o cădere de T destul de semnificativă. M-am jucat pe un L Victoria si nu ma impresionat la stabilitate termica( boiler de cafea tot de 300ml).

Nu stiu exact cum o fi pe Victoria (PL91) dar pe PL92 s-au mai pus link-uri spre acest test de pe alte forumuri si din momentul atingerii temperaturii, nu prea mai pleaca de acolo decat cu vreo cateva zecimi. Desigur, e de analizat regimul termic general si timpul de restabilizare dupa un shot sau dupa idle dar pana una alta, televizorul zice asa: 

#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#15
(11-02-2020, 16:34)Lyvyoo Wrote:
(11-02-2020, 15:16)cristian88 Wrote:  Lelit Elizabeth are boilerul de cafea de doar 300ml. O sa ai o cădere de T destul de semnificativă. M-am jucat pe un L Victoria si nu ma impresionat la stabilitate termica( boiler de cafea tot de 300ml).

Nu stiu exact cum o fi pe Victoria (PL91) dar pe PL92 s-au mai pus link-uri spre acest test de pe alte forumuri si din momentul atingerii temperaturii, nu prea mai pleaca de acolo decat cu vreo cateva zecimi. Desigur, e de analizat regimul termic general si timpul de restabilizare dupa un shot sau dupa idle dar pana una alta, televizorul zice asa: 


de la prima picatura de apa pana la ultima sunt cam 3.5 grade. daca te uiti la Expobar Smile
Bugster - Black Edition & Honne Slim by Hedone
Past: Expobar Brewtus IV, Quamar Q13-75mm flat. 
 
Reply
#16
Un detaliu important -  Clipul Expobar are inceputul taiat. Orice astfel de test are cateva secunde de pornire nerelavante, de la temperatura abientala din jurul senzorului, la temperatura target. Pratic incinta portafiltrului trebuie sa se umple cu apa pt a putea avea pe ecranul aparatului de masura o temperatura relevanta.

Dar sunt de acord ca Expobar Brewtus a fost si este un espressor foarte bun, pe care personal l-am testat inclusiv back to back cu Dalla Corte Mini, GS3 etc. si care a tinut mereu steagul sus. In plus are o comunitate extrem de mare in lume, fiind probabil cel mai popular DB. Deci pentru cine poate face un efort de la PL92, Brewtus ramane o varianta de luat in calcul serios.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#17
(11-02-2020, 20:32)Lyvyoo Wrote: Un detaliu important -  Clipul Expobar are inceputul taiat. Orice astfel de test are cateva secunde de pornire nerelavante, de la temperatura abientala din jurul senzorului, la temperatura target. Pratic incinta portafiltrului trebuie sa se umple cu apa pt a putea avea pe ecranul aparatului de masura o temperatura relevanta.

Aici masurat putin diferit, cu termometrul de grup:
Espresso: Mazzer Kony E, Mazer Major, Expobar Brewtus IV DB, VST / IMS, Acaia Pearl, Fel. Arc, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, Cafflano Kompresso, Aeropress, V60, French Press
 
Reply
#18
Tankus est. Temperatura creste, nu scade Smile
 
Reply
#19
dal3x Wrote:Are cineva experienta cu acest tip de espressor?
Are sens sa ma "incurc" cu el sau sa ...

...Citind mai sus, intr-adevar pot spune ca nu e o idee buna pentru acasa varianta unui HX cu boiler de 5l fara control pe temperatura. 

'nu e o idee buna' - ok, si eu zic ca e o idee cam greu... de dus, dar una care mie-mi place! intr-o situatie cat-de-cat asemanatoare cu a ta, as lua fara ezitare masina aia buna de soba in bucatarie si de boiler pentru dus in baie - cum s-a hiperbolizat pe-aici!
dar atentie! nu e un sfat! e doar 'dreptul meu la opinie'! ha!

genul acesta de masina - daca e intr-o foarte buna stare fizica si perfecta functional - daca nu iti apare ca un fel de imbold de 'trebuie!', asa cum e 'noua' si la 50% pret, atunci nici nu merita sa te mai gandesti la ea!
dar ideea ramane: nu exista masini de casa ieftine si cu care sa poti face un espresso pe plac! singura solutie pentru cei in cautare de asa ceva este o masina SH care iti apare ca oportuna!

sigur, cum am tot accentuat, masina trebuie sa fie cu adevarat putin utilizata, si asta o poti accepta, conf. ofertei, fie avand o incredere motivata in ofertant (se poate si asa, dar nu e ceva comun si recomandabil la noi!), fie avand posibilitatea de a o desface putin la capace si a vedea ce si cum inauntru - daca ai experienta sa intelegi si sa decizi in urmare... (sa nu recurgi la sfatul unor 'experti'!)

cu referire la masinile HX comerciale traditionale:

asta e, de fapt, marea dilema a masinilor de casa - adica, dilema mea, cand e sa ma gandesc ce sfat... mi-as da?!
cu putina detasare si obiectivitate, toti ne amintim de experiente in care o aceeasi cafea bauta la o cafenea buna, cu masini pro curate si preparate, a fost (mult) mai buna decat o aceeasi cafea preparata pe sculele de acasa!
problema e, desigur - mai ales la noi, hai sa excludem cateva din 'marile orase' - ca nu ai undeva peste drum, sau 'in colt', o asemenea cafenea la dispozitie!

cu mici exceptii in zona de sus, sau in laterala spring-levers-urilor, masinile de casa sunt in aproape totalitatea lor, fragile termic! 
si 'fragilitatea' asta provine din masa lor termica mica: sunt un compromis al celor mai mari, comerciale; diferentele sunt date in primul rand de marimea boilerelor - masa de apa fierbinte; un alt compromis este lipsa reglajelor manuale si a tuning-ului care insoteste o masina comerciala de nume!
sigur ca tipurile diferite de grupuri si modul lor de a se mentine calde, genereaza destule alte deosebiri!

nu inteleg la ce se refera Lyvyoo, cand vorbeste de cele 2 lumi pe care si eu le vad tare diferite: a masinilor HX comerciale si a celor HX de casa;
o masina HX obisnuita are un singur circuit al apei fierbinti pentru un grup, iar un flush inseamna un aport de apa rece din retea, sau din rezervor, care trece prin HX, unde se incalzeste, dar, functie si de debit, nu ajunge de regula sa se supraincalzeasca, oricat de mare ar fi boilerul!
nu cred ca exista reguli generale de aplicat masinilor HX - depinde de tipul si debitul pompei, de restrictoarele de debit aplicate in circuit, de faptul ca masina are un circuit de apa de extractie prin HX, sau aceasta apa e amestecata cu apa rece dintr-un circuit separat etc. 

dar ori de care ar fi, un flush ramane un flush: cu efect de racire intotdeauna, de la o durata de cateva secunde incolo (!); iar la grupurile cu termosifon, un flush 'rupe' debitul termosifonului si inseamna mereu o racire, ce rezulta si din intarzaierea recuperarii grupului pentru noul shot;
si oricat ar fi de mare HX-ul, apa din boiler, in care e imersat are o temperatura comparabila cu cea din boilerele masinilor de casa, cel putin a celor moderne (1-2 bar, mai des undeva peste 130C);
si majoritatea masinilor HX comerciale si nu numai (cu un 'tuning' al circuitului de apa de extractie) nu necesita functional flush-uri!
exista unul necesar, cel dupa o stare de repaus, cand apa din HX ajunge la temperatura din boiler;
in rest, flushurile sunt utilizate mai mult pentru curatire, pentru consistenta shoturilor consecutive; si da, pentru reglajul temperaturii in cazul schimbarii cafelei/granulatiei; asta in lucrul in shoturi consecutive: respectand o durata de revenire a masinii pentru un nou shot; cat timp adica, masina HX nu apuca sa supraincalzeasca apa din HX!

astfel o masina HX devine in mainile unui barista experimentat (si cum ar trebui sa se numeasca un barista daca... nu e experimentat?!) o masina foarte versatila, acesta fiind si atu-ul principal al masinilor HX comerciale: masinile HX nu necesita o reechilibrare termica, daca se lucreaza cu alta temperatura de extractie, asa cum cer masinile DB, la care temperatura de extractie se comanda din PID;
la o masina HX, schimbarea temperaturii de extractie se face 'din mers': temperatura rezulta din combinatia temperaturilor grupului (relativ constanta - depinde de temperatura din boiler, de tuning'-ul circuitului de extractie, respectiv al celui termosifon cand exista) si al apei de extractie, care poate fi controlata mai rece sau mai calda cu ajutorul flush-urilor sau/si al unor tehnologii de mixare cu apa rece;
din nou: ma gandesc la masinile comerciale traditionale, nu la cele care se ofera acum pe piata!

profilarea ca panaceu?! partea de presiune e cel mai clar de intuit, cea cu debitul e ceva, acolo, care place la unii... sau cum se spunea mai demult prin forum, presiune-debit, e practic acelasi lucru!
iar partea cu temperatura e in primul rand simpla ( Smile ): exista ecrane, notiuni legate de ele, exista clipuri, scace-uri; temperatura o stii, ce mai!
...cea mai dificila, cea mai intim apropiata de procesul fizico-chimic al dizolvarii componentelor din cafea in timpul extractiei;
managementul termic, masa termica - pe-acolo pe undeva...
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#20
Eu ma refeream la faptul ca acasa avem nevoie sa jonglam cu temperatura sau macar sa ne putem plimba relativ usor pe parcursul a 3-4 grade celsius. Cele spuse mai sus tocmai asta intaresc, ca un HX profesional cu boiler de 5-10l este foarte stabil (pana la momentul cand se infierbanta ca iadul in idle) dar nu vad cum poate fi si versatil. De asta am zis ca sunt doua lumi diferite, HX-ul casnic vs cel comercial. Cum schimbi la un HX cu boiler mare temperatura cu usurinta de la o cafea la alta si cum te asiguri ca intr-adevar ai ajuns la temperatura de care ai nevoie, macar cu aproximatie de un grad? Altfel spus, userii casnici  profita de dezavantajul miniaturilor de a fi mai instabile termic decat profesionalele de bar cu boilere mari, pentru a putea jongla cu temperatura mai usor si mai des.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#21
"... Cum schimbi la un HX cu boiler mare temperatura cu usurinta de la o cafea la alta si cum te asiguri ca intr-adevar ai ajuns la temperatura de care ai nevoie, macar cu aproximatie de un grad?"

pai, cam la fel ca la un HX cu boiler mic, de casa! adica, si la unul si la altul, apa e injectata in HX de catre pompa, venind de la retea (la HX-ul mare) sau dintr-un rezervor - in orice caz, rece! iar temperatura in boiler e cam pe-acolo in ambele...
si acum, flush-ul il 'calibrezi' fata de momentul terminarii flash-boil-ului, cand apa e undeva pe la 97C (totdeauna la fel, mai precis de fapt, de cat temperatura indicata de un termometru, cu inerentele abateri, la astea de duzina...) si... numeri: chestia aia cu mississipi-urile... una, doua, s.a.m.d. stiind ca la fiecare secunda, temperatura apei de extractie scade cu 1-1,5C (asta se determina, e mereu la fel si e dependenta de masina); urmeaza pe urma lansarea shotului mergand la masinile comerciale pe flush-and-go, fiind vorba de comportamente tip 'dragon'...

desigur, volumul 'boilerului' HX imersat in apa boilerului de abur, e mai mare la masinile comerciale, ceea ce contribuie la - asa cum spuneai - o stabilitate termica mai mare; asta insemnand ceea ce se si doreste! ca trecerea de la o cafea la alta nu se face chiar de la un client la altul; iar daca se chiar face, atunci se merge pe masini cu reglaje distincte de temperatura pe grupuri (modificarea injectiei de apa, a debitului in termosifon etc.) - vorbim de masinile traditionale, fara ecrane si tot felul de facilitati tehnologice suplimentare; nici macar cele practicate pe masini de inceputuri (Aurelia, sau La Spatiale, de ex.) gen schimbator de caldura exclusiv cu abur sau injectie de apa rece in apa de extractie etc.
cand te duci cu un automobil cu probleme la un service, dai de tot felul de tipologii de... specialisti ai brand-ului, dar ma refer la 2 tipuri principale: unii care-ti rezolva problema si altii care te cearta ca ai adus masina in halul asta!
la fel e si cu 'barista' acestia; vreau sa spun ca supraincalzirea unei masini espresso comerciale inseamna ca operatorul ei nu se pricepe la ea! sau e o gioarsa defecta, ok!

si sigur, e mult mai elegant sa faci la rand shoturi, doar apasand pe butoanele unei masini 'inteligente';
am vazut prin varia mari corporatii, tot felul de automate scumpe manuite chiar de fericitii agajati de-acolo....
dar, culmea, exista totusi inca multi clienti prin lumea asta, care apreciaza un shot facut cu 'truda' si indemanare de un barista care se pricepe! si masina desigur, are mai putina 'inteligenta' Smile
iar shotul e - ca sa devin patetic... - mai plin si de celea inefabile, 'puse' in el de barista acela!
dar, cine mai are 'organ' sa aprecieze, in timpurile care va sa vina, asa ceva!

altfel, 'aproximativ un grad'? la HX-uri aprecierea e mai realista (atitudine justa, critica!) de cat la DB-uri , unde se practica o anume... fetisizare; dar la ambele, orice expectatie de precizie sub 2C pentru temperatura de extractie (in puc!!!) e o fantezie! nu ma refer la GS3, ci la 1700-2000 euro!
Scace? ca scula de mentenanta si standardizare, da e de tinut cont ca exista! la fel ca si refractometrul cu laser;
dar pentru varia demonstratii de stabilitate termica, mi se pare ca apartine domeniului de coffee porn, ca si privitul la pucurile folosite Smile
asta pentru ca stabilitatea termica a unei masini nu trebuie evaluata in stabilitatea temperaturii apei de extractie livrate pe puc; IMO; la ora actuala, mai toate masinile espresso din zona prosumer (sa zicem, peste 1500 euro) sunt capabile de asa ceva! cel putin cele pe care le-am masurat eu (Minima livreaza apa cu o variatie de 0,2C pe durata a 40 sec, si la 90C si la 94C - dar respectand timpii de recuperare intre shot-uri)!
extractia e insa in interiorul pucului!

sorry... e vorba de convingerea mea, nu de adevaruri absoluteSmile
in fapt, nici nu putem lucra cu adevaruri absolute, aici, in domeniul cafelei: exact lesia oribila pentru unii, este bautura de vis a altora; si invers, cu de-coloratura!
procentele nu conteaza - civilizatia inseamna a acorda prioritate minoritatii...! desi deocamdata sunt favorabile, la o scara de populatie globala, celor cu... lesia!
Smile
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#22
(13-02-2020, 17:53)radudani Wrote: Minima livreaza apa cu o variatie de 0,2C pe durata a 40 sec, si la 90C si la 94C - dar respectand timpii de recuperare intre shot-uri

De curiozitate, cam care e offsetul pe care l-ai observat intre setarea de pe PID si ce iese la grup?
Si cam cat e timpul de recuperare?

Neavand instrumente mai avansate m-am limitat la a pune PID-ul pe la 92-93, iar ca timp intre shot-uri e cat imi ia mie sa fac ritualul de pregatire, adica 1-2 minute.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
#23
" ...cam care e offsetul pe care l-ai observat intre setarea de pe PID si ce iese la grup?"

cel indicat in manual, adica 17-16C imi pare potrivit; doar ca valoarea nu e fixa pentru o aceeasi masina; cafeaua, debitul folosit in extractie (doza, macinatura, cafea) etc.
de aceea, eu am setat Gicar-ul pentru offset 0 si la setup-ul pentru boilerul de cafea;
nu e ceva ce recomand, dar mie mi se pare mai realist si m-am obisnuit asa; temperatura afisata este una adevarata; cea de extractie rezulta din ea, daca e lasat un interval suficient pentru recuperare, de fapt, pentru reluarea in conditii de idle, a termosifonului; e vorba de cca. 2 minute, dar merg bine si 3!
dar eu lucrez tare putin cu timpul; ma uit, apropo de asta, doar la cronometrul duratei de extractie, care - functie de preinfuzie - mi se pare potrivit cand arata 30-35 sec; dar asta, dupa ce-am inchis deja pompa, functie de greutatea lichidului curs in ceasca;

acum, apropo de timpul de recuperare, e bine oricat intre 2 si 6-7 minute (1,5 min mi se pare prea putin la multe shoturi in linie)... e posibil ca mai incolo, functie si de temperatura din camera, 'nasul' lui E61 sa se raceasca prea mult si sa fie util sa (re)incepi cu un scurt flush (5s ?) de 'incalzire'; dar dupa orice pornire de pompa, trebuie tinut cont ca termosifonul s-a 'rupt' si e mai bine sa-l lasi sa-si revina (flush-and-wait) decat sa dai drumul imediat la shot! daca dai drumul imediat, e ok, daca inchizi pe urma 'sesiunea'; dar daca lucrezi in continuare in shoturi, e important sa lasi intre ele acele 2-6 minute! 
asta pentru ca dupa un shot fortat scurt (flush and go), shotul urmator ar trebui sa fie la un interval mult mai lung; in pauza de pompa, termosifonul oricum reporneste si prima 'apa' urca mult in temperatura; doar in boiler sunt 104-111C maxim (functie de setarea PID);
si Jim Schulman zice de asta la Mara X - similar pe Minima:
"In the middle temperature position, shots after a long idle run at 93C. If one pulls at 90 seconds to 2 minute intervals, the temperature settles at 92C to 92.5C. If one pulls at 1 minute intervals, the thermosyphon crashes and the group falls to 90C. It will then overshoot to 95C in the recovery. So, provided shots are pulled at 90 second or slower intervals, the temperature is stable within 1C without any flushing or bother. This is as good or perhaps even a hair better than double boiler E61s."

uneori mai folosesc datalogging-ul (un arduino cu 4xMAX6675), dar mi se pare confortabil sa ma uit la o alta chinezarie, un termometru digital cu 4 intrari de termocupluri K, unde vad temperatura pe cele 2 tuburi ale termosifonului; la un 89-90C in apa injectata pe puc la extractie, am in 'stationar' cam 102-103C, respectiv 88-89C pe cele 2 tuburi; cele 14-15C diferenta imi spun ca termosifonul e in regim revenit, iar acei 89C din tubul de iesire din grup imi anticipeaza temperatura de extractie...
________________________________________________________________________________________
strega_mod/ minima_flow_ctrl(ecm)/ MaraX_flow_ctrl(cs)/ sette_270/ macap_m7/ casadio_enea/ prajitor_diy
 
Reply
#24
Foarte bune informatiile, multumesc!
E prima oara cand realizez posibilitatea overshooting-ului intre shoturi prea aprooiate, pana acum credeam ca doar pe HX se intampla...

Oricum eu in general fac 2-3 consecutiv, niciodata mai multe. O sa fiu mai atent la timpul dintre ele.
Rasnita: Eureka Mignon Specialita / Kinu M47 Phoenix
Espressor: Ambient Espresso Minima (ex-Lelit PL82T)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)