rdumitrescu: "Nu văd de ce am blama progresul tehnologic înainte de a vedea avantajele sau dezavantajele."
cel putin in contextul acestui thread, si mai ales,
pe tema espresso-ului italian vs. espresso-ul american, pari cam pe de laturi si cam patetic!
incerci pare-se, sa aperi dreptul la... pasiune al fiecaruia!
pe care - Doamne fereste! - n-am remarcat sa-l fi contestat cineva!
mi-ai scos scrisu' din context si-l intinzi dintr-un colt intr-altul!
abordarea mea mi se pare suficient de clara si accesibila celor
in buna intentie de a intelege!
plecand de la cateva din criteriile enuntate de autor, am ramas incantat de (1) analogia intre barista si
sushi chef that takes 10 years experience to make good rice (!) si (2) de faptul ca echipamentele espresso se 'maturizeaza', capata ele un gust bun de cafea,
utilizand cat mai mult o aceeasi masina!
poate merita precizat ca vreau sa vad in astea un inteles figurat, nu neaparat sensul direct, care poate fi discutabil intre si pentru unii!
cele de mai sus imi par factori de diferentiere intre (1) 'pasionatii' care-si prepara cafeaua pe un automat acasa si (2) 'pasionatii' care si-o prepara prin participare directa la proces!
nu ca unii ar fi mai pasionati decat altii! nu ti se pare caraghios sa aduci discutia in aceasta zona plina de coji de banane pe jos!?
vezi posibil ca un tip care-si bea espresso-ul acasa apasand pe buton sa stie mai mult despre cafea decat altul (tu, in speta) care participa direct la proces, lucrand pe o masina manuala;
da, o fi posibil, dece nu?
dar poti accepta ideea ca tipul ala cu apasatu' pe buton e un pasionat de prepararea espresso-ului acasa?!
poate are alte pasiuni, pe langa o profunda si cuprinzatoare cunoatere in lumea cafelei! care in cazul cafelei de automat ce o bea, nu-i foloseste la nimic!
si revenind la chestia aia trasa de coada, cu tehnologia: in citatu' de sus se zice ca trebuie sa asteptam in a ne pronunta asupra progresului tehnologic pana dupa ce ni se relevă avantajele si dezavantajele!?
cui? noua? asa, la cooperativa? la toti la fel?
oare nu exista dreptul fiecaruia, asa cum e cu exercitarea... pasiunii, si dreptul de a judeca individual avantajele si dezavantajele !?
care nu pot fi aceleasi pentru toti!
by example:
ok, am asteptat tehologia noua cu invertere, pana au aparut aparate de climatizare accesibile casnic, si atat de utile acum... si mi-am instalat unul: e bine, e un mare avantaj pentru mine etc.
dar in fiecare noapte, vecinii de la etajele inferioare dorm in ritm de picaturi para-chinezesti, care le cad pe pervaze! pentru ei, povestea cu progresul (...meu) tehnologic e un dezavantaj! si desigur multi isi reproseaza ca au stat tâmpi si n-au reactionat, pe cand huruia deasupra lor o bormasina ca sa faca gauri de fixare etc.
(nu, nu e un caz real in ce ma priveste, doar chestia cu picaturile e reală! in ce ma priveste, cu ani in urma am tot avut de-a face cu instalatii de climatizare profesionale, dedicate
data center-elor)
si-asa cum am mai zis pe undeva nu demult, sunt inginer si m-am invatat demult sa cred in tehnologie; unii au observat probabil ca nu blamez nici macar masele plastice
ah, si in ce priveste pasiunile fiecaruia: tot respectul pentru ele; doar ca nu cred nici pe departe ca tehnologia, sau afinitatea pentru tehnologie ne face sa fim diferiti in intensitatea sau/si... puritatea ( :) ) pasiunilor noastre!
nu, asta e un dat de la Dumnezeu, sau de la natura, cum o fi pentru fiecare!
p.s.
daca tot simteai nevoia unei discutii in contradictoriu, dece Dumnezeu nu ai scarmanat la primul nivel macar, articolul din link-ul publicat?! ramaneai in topic, nu te duceai mai departe pe aratura dupa mine!
si e suficient sa te uiti la comentarii, ca sa intelegi cat e de vulnerabil, in conceptia 'pasionatilor' americani de espresso!
ok, may the force be with you
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)