Hello There, Guest! Login Register


Cafea verde - surse, preturi

(05-08-2022, 17:59)hadriano Wrote: ca idee...ma pusei pe cercatat, asa ca fapt divers. Nu zic, or fi chestii care ne scapa, dar la prima strigare lucrurile stau cam asa:ETHIOPIA - MUSTEFA ABAKENO - KABIRA LOT #4 | NATURAL |Owner – Mustefa Abakeno
Washing Station – Kabira
Location – Agaro, Jimma, Western Ethiopia
Varietal – 74110, 74112 and Heirloom
Process – Natural
Altitude – 2000 – 2100 masl

de pe la lume adunate si la lume date, wikipedia:

Agaro (or Haggaro) (OromoAggaaroo) is a town and separate woreda in south-western Ethiopia. Located in the Jimma Zone of the Oromia Region, it sits at a latitude and longitude of 7°51′N 36°35′ECoordinates[Image: 17px-WMA_button2b.png]7°51′N 36°35′E, and an elevation of 1560 meters above sea level.[sup][1][/sup]

500-600 de metrii diferenta la altitudine este ceva. Repet , este posibil sa fie corect ce scriu cei ce vand cafeaua, dar asa la o prima verificare nu imi iese la socoteala.

Ce zicea Toma necredinciosul?

Stii ca numele unei cafele vine de obcei dupa un sat de langa sau dupa numele unui fermier ori statie de procesare, ci nu dupa muntele unde este plantata si culeasa.

[Image: IqcWcz1.jpg]
 
Reply
Salutare tuturor! 
Sunt nou pe acest forum și aceasta este prima postare. Mi-am luat inima în dinți să împărtășesc și eu cateva din puținele mele experiențe legate de achiziția de cafea verde, prăjire și rețete. Am căutat cafea verde pentru că întotdeauna am simțit ca boaba aceasta maronie și aromată spune cea mai mare și mai frumoasă parte a poveștii înainte de a fi închisă într-o pungă sau cutie și pusă pe un raft de magazin. Nu am investit până acum decât într-o râșniță Timemore C2 chesnut, un dripper timemore v02, și moka de inox de 300 ml, dar am cumpărat cafea verde (de la KESTAR) pe care am prăjit-o pe ochiul mare de la aragaz în șarje de 250g, nu în tigaie, ci într-o cratiță înaltă de fontă ( aprox. 4 l) în care am amestecat continuu cu un tel toata perioada prăjirii. Cratita permite amestecare continua si energica pentru că ține boabele în ea și nu le lasă să se împrăștie prin toată bucătaria. Am răcit-o într-o tavă mare de inox (de la IKEA) care plutea pe apa rece din chiuvetă în mai puțin de 5 min. Am separat boabele de cojile arse într-o sită de fiert la aburi sau de strecurat paste cu capac (tot de la IKEA)
Rezultatele? Prajirea mi se pare uniformă fara arsuri. "Profilul de prăjire?" În general, 5 min uscare, pana cand bobul e ca spicul de grâu copt, 3-4 min dezvoltare (reactia Maillard) pana pe la first crack, și inca 1-2 min pâna la râcire  Nu există bob care sa stea pe loc în tigaie mai mult de 3 sec, deci nu exista arsuri. Sigur ca metoda este rudimentara, nu ai control al temperaturii, ROR,  si altele, dar atâta timp cât amesteci continuu, te joci un pic cu intensitatea focului și oprești din timp prajirea nu ai cum să greșești catastrofal. Farmecul e garantat... totul e la vedere, culoare, miros, fum, crack, sunetul fontei... o nebunie garantata ce tine intre 8 și 12 min și care merită.
Am cumpărat până acum de la KESTAR cele mai cotate 15 cafele la pungi vidate de 250 g TOATE uniforme, curate și cu arome fantastice fără iz de stricat sau fermentat cum am mai citit aici. Ultima comandă ... acum o lună. COLUMBIA FINCA LA CLAUDINA ne-a impresionat, iar KENYA NYERI KARATINA AA ne-a lăsat fără cuvinte. 
Am preparat ibric, dripper, moka, dar nouă ni se pare că metoda care lasă cafeaua să se manifeste liber este banala rețetă de cupping... peste cca. 15 g cafea macinată la 12 cliks cu timemore C2 torn 250 g apă la 93-95 grade, amestec, acopăr și savurez când temperatura permite, dar nu mai devreme de 10 min.
Sigur ca gusturile se schimbă și o să descopăr alte nuanțe și alte metode, dar, pentru început, aceasta este experiența mea în această poveste plină de arome și mai ales ... de prieteni.
 
Reply
Cei care sunteti abonati ati primit probabil deja instiintarea asta...

https://mailchi.mp/e9ef607c2943/falcon-micro-eu-launch

Probabil e confirmarea oficiala a faptului ca de vreo 2-3 luni se activase site-ul pentru sectiunea de Europa, si am putut simula comenzi pana in faza platii.
Transportul vad ca a ramas acelasi, 35 Euro pentru cutia maxima de 30 kg, deci adaugati 1.2 euro extra la preturile care le vedeti pe site.
Si ca sa raspund anticipat la o eventuala tentativa de intrebare: nu, nu ma bag la un group buy, momentan am verde pentru cel putin 4 luni.
 
Reply
Eu am comandat deja acu 1 luna de pe site. A venit in 2 zile cafeaua din Berlin in Norvegia. A durat un pic sa proceseze comanda (3-4 zile). Cafeaua este buna, pretul este mic, transportul este mic in comparatie cam cu tot ce e in Europa, corect ambalata si aromata.

Recomand Ethiopia, insa trebuie sa sortati quackerii afara dupa prajire (la naturala) cam 5-7% se arunca.
 
Reply
(17-08-2022, 23:32)Adrian81 Wrote: Salutare tuturor! 
Sunt nou pe acest forum și aceasta este prima postare. Mi-am luat inima în dinți să împărtășesc și eu cateva din puținele mele experiențe legate de achiziția de cafea verde, prăjire și rețete. Am căutat cafea verde pentru că întotdeauna am simțit ca boaba aceasta maronie și aromată spune cea mai mare și mai frumoasă parte a poveștii înainte de a fi închisă într-o pungă sau cutie și pusă pe un raft de magazin. Nu am investit până acum decât într-o râșniță Timemore C2 chesnut, un dripper timemore v02, și moka de inox de 300 ml, dar am cumpărat cafea verde (de la KESTAR) pe care am prăjit-o pe ochiul mare de la aragaz în șarje de 250g, nu în tigaie, ci într-o cratiță înaltă de fontă ( aprox. 4 l) în care am amestecat continuu cu un tel toata perioada prăjirii. Cratita permite amestecare continua si energica pentru că ține boabele în ea și nu le lasă să se împrăștie prin toată bucătaria. Am răcit-o într-o tavă mare de inox (de la IKEA) care plutea pe apa rece din chiuvetă în mai puțin de 5 min. Am separat boabele de cojile arse într-o sită de fiert la aburi sau de strecurat paste cu capac (tot de la IKEA)
Rezultatele? Prajirea mi se pare uniformă fara arsuri. "Profilul de prăjire?" În general, 5 min uscare, pana cand bobul e ca spicul de grâu copt, 3-4 min dezvoltare (reactia Maillard) pana pe la first crack, și inca 1-2 min pâna la râcire  Nu există bob care sa stea pe loc în tigaie mai mult de 3 sec, deci nu exista arsuri. Sigur ca metoda este rudimentara, nu ai control al temperaturii, ROR,  si altele, dar atâta timp cât amesteci continuu, te joci un pic cu intensitatea focului și oprești din timp prajirea nu ai cum să greșești catastrofal. Farmecul e garantat... totul e la vedere, culoare, miros, fum, crack, sunetul fontei... o nebunie garantata ce tine intre 8 și 12 min și care merită.
Am cumpărat până acum de la KESTAR cele mai cotate 15 cafele la pungi vidate de 250 g TOATE uniforme, curate și cu arome fantastice fără iz de stricat sau fermentat cum am mai citit aici. Ultima comandă ... acum o lună. COLUMBIA FINCA LA CLAUDINA ne-a impresionat, iar KENYA NYERI KARATINA AA ne-a lăsat fără cuvinte. 
Am preparat ibric, dripper, moka, dar nouă ni se pare că metoda care lasă cafeaua să se manifeste liber este banala rețetă de cupping... peste cca. 15 g cafea macinată la 12 cliks cu timemore C2 torn 250 g apă la 93-95 grade, amestec, acopăr și savurez când temperatura permite, dar nu mai devreme de 10 min.
Sigur ca gusturile se schimbă și o să descopăr alte nuanțe și alte metode, dar, pentru început, aceasta este experiența mea în această poveste plină de arome și mai ales ... de prieteni.
Mai bine cu un aparat de floricele iese mai bine
Nuova simonelli by mia/Lelit41 tem/Kinu simplicity/G-iota df-64/Hario drip pot woodneck/Gene cafe.
 
Reply
Pe aragaz, dar nu cu orice tigaie, si invatat chicitzele operatiei, iese mai bine decat cu un popcorn nemodificat.
Plus ca prajesti de 2-3x mai mult la o sarja.
 
Reply
(02-11-2022, 09:50)Chiordiacul Wrote:
(17-08-2022, 23:32)Adrian81 Wrote:  
...Mai bine cu un aparat de floricele iese mai bine.
Eu prajesc cu un aparat de paine modificat. Am luat unul SH, i-am eliminat toata electronica si am lasat numai motorul legat prin curea la recipientul cu paleta. Mai trebuie un termometru cu laser(sau ce-o fi ala) pentru verificarea temperaturii si un pistol cu aer cald de 2 Kw. Intra 500 de grame la o tura. Recomandat sa se faca undeva afara, ca se elimina multa pleava.
 
Reply
Poti rezolva elegant cu pleava daca modezi frumos capacul original al masinii de paine, ca sa ai o intrare de admisie aer cald si una de evacuare, la care sa ai cuplat un tub gen hota atasat fie printr-o palnie metaliva, fie un tub copex metalic, care sa duca aerul cu pleava intr-o incinta cu sita filtranta.

Putem discuta in topicul dedicat masinii de tipul acesta (bread + hotgun)

Hai sa lasam aici discutiile strict despre cafea verde.
 
Reply
Surse surse surse...
Săptămâna viitoare abia aștept să îmi ajungă următoarele:
Columbia PINK BOURBON
Columbia STRAWBERRY
GUATEMALA Amatitlam EL XALUM
Rwanda Gakenke
Costa Rica CORDILLERA DEL FUEGO
Kenya Kiereini – Muranga
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, Expobar Brewtus, Gaggia Mini extra spring+Pid, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
Astea sunt origini, nu surse  Tongue

Sau cresc prin batatura gospodarului, la marginea drumului...  Smile
 
Reply
Banan

[Image: hMhmZmC.jpg]
KinuSim(PO burr)+ V60/Timemore B75/April brewer/Kinto slow dripper/Fellow Steeper/Aeropress/ Roest S100+/Favorite 2A+ 65mm brew burrs MK Kenya

 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)