Hello There, Guest! Login Register


Cafea la ibric

La caimac te ajuta si forma ibricului, si disiparea mai buna a caldurii comparativ cu inox/ibric emailat.
Si nu vad de ce ai trece-o prin filtru. Asa e metoda asta…
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Quote:...cupru batut de turc pe genunchi, staniu pe interior (nu o fi toxic Huh )?

Staniul(cositor, eng: tin) a fost primul metal folosit in "cookware" de catre umanitate, si este unul din cele mai netoxice metale ieftine.
Doar inoxul in timpurile moderne este comparabil ca neutralitate, dar mai scump si mai greu de prelucrat.

Cele mai bine facute open boilere vintage sunt din Cupru/Alama, cositorite.

Quote:... un ibric, din acela tipic, numit cezve,

Cezve inseamna "ibric de cafea" in limba turca... adica nu ibric de orice fel.
Exista si Ibrik, care culmea... inseamna ulcior sau kettle...
 
Reply
(17-03-2024, 13:24)edri Wrote: Alta problema, zatzul. A ramas mult pe fundul ibricului, dar dupa ce am "filtrat" cafeaua turnata cu grija prin Aeropress, pe filtrul de hartie al acestuia a mai ramas o pelicula consistenta de zatz ca o pasta. E normal asa? Nu intentionez sa ghicesc in cafea :D.  Oricum ceva a ramas si in lichid.

Da, e normal, e ceea ce diferențiază cafeaua la ibric de oricare alta. Fiind atît de mici, particulele de cafea nu se duc toate imediat la fund, ci rămîn în suspensie în lichid. Tocmai asta-i ideea, de-aia și macini atît de fin pentru ibric. Vrei să obții textura aia cremoasă, pe care tocmai aceste particule în suspensie o dau.
Sette 270Wi, Niche Zero, Kinu M47 Classic, Comandante C40. Plus un V60 pentru ele.
 
Reply
Intre timp am schimbat ibricul din postarea #269 cu unul avand forma tipica a ibricelor turcesti, dar din inox. Apoi am cumparat doua ibrice din cupru cositorit (Hascevher le spune pe emag). Cu cel din inox nu mi-a placut, dureaza prea mult pana se finalizeaza cafeaua in conditiile in care flacara trebuie sa fie de intensitate redusa.
Ibricele de cupru, sub 100lei ambele (pentru 1 cafea si pentru 2 cafele) permit reteta ca la carte (adica YT Wink ). La pretul asta tabla de cupru e foarte subtire si la baza ibricului, unde se imbina tablele cositorite parca se vad niste zone negricioase. Oare cositorul utilizat este ceva de tip alimentar, sau este din acela cu plumb, interzis de multi ani in industria electronica. Huh  Am mai vazut ibrice din zamac.  Are cineva asa ceva, sunt ok?
Parca inca nu as da 800lei pe doua ibrice Soy. La pretul asta banuiesc ca sunt si bine lucrate, pretul nefiind dat numai de stratul de argint.
 
Reply
Cositorul e cositor si aliajul e aliaj...
Cositorirea se face cu cositor pur, in baie galvanica, nu cu fludor prin topire.

Am aliaj cu plumb, nu este interzis total, se vinde la liber, dar nu se înegrește in timp.
E altceva ce ai acolo, cuprul mai curand se inegreste, e una din formele lui de oxidare, cocleala verde este caracteristica mai curand bronzului. Ai atasata imaginea unei piese de cupru oxidat


Attached Files Thumbnail(s)
   
 
Reply
Vroiam sa spun ca nu arata chiar in halul ala, cu ochiul liber se vede ceva mai degraba gri. Insa fotografia arata clar niste pete de cupru, care probabil genereaza oxidul respectiv.

[Image: nuuYmdIl.jpeg]

Concluzia previzibila, nu merita ibric ieftin cu acea spoiala de cositor. Ma gandesc totusi ca apa si tzuica curg prin tevi sau recipiente de cupru. Smile

Intrebarea ar fi pentru cei care au ibric Soy. Pelicula de argint e fara defecte si se mentine in timp?
 
Reply
Exista servicii de cositorire prin procedee galvanice (electroplating) care nu sunt chiar scumpe, dar posibil sa coste cat a costat ibricul :)
As incerca sa refac intregul interior, daca ti se da un pret convenabil.

Sau incerci DIY, acasa... umpli ibricul cu electrolit, otet alb cu sare, un electrod de cositor si celalalt electrod corpul ibricului. Mai dificila va fi curatarea zonei inegrite.
 
Reply
Am ales varianta sa fac retur si provizoriu am revenit la ibricul de inox. Controlul extractiei este rudimentar in comparatie cu ibricul de cupru cositorit, dar probabil ceva mai sanatos.

[Image: OjjWhXDl.jpeg]
 
Reply
Saptamana asta la bani putini, caracteristic lidl, un pachet de introducere in ibrik:
https://www.lidl.ro/p/cafea-turceasca-ma.../p10029565

... chiar daca ibricul e inox, si in postare de mai sus nu pare laudat... pretul e prea tentant, una din doua iti iese gratis practic.

Controlul absolut il obtii la tava cu nisip, nu pus ibricul direct pe sursa de caldura, din orice metal ar fi.
 
Reply
Pentru utilizare ocazionala este bun si ibricul de inox. Dar, ca orice "echipament" trebuie invatat, sunt alti timpi de extractie, cafeaua se comporta diferit fata de prepararea in de cel de cupru. Si al meu l-am gasit intr-un pachet de asta cu ceva cafea langa.
 
Reply
(09-12-2024, 11:47)renatoa Wrote: Saptamana asta la bani putini, caracteristic lidl, un pachet de introducere in ibrik:
https://www.lidl.ro/p/cafea-turceasca-ma.../p10029565

... chiar daca ibricul e inox, si in postare de mai sus nu pare laudat... pretul e prea tentant, una din doua iti iese gratis practic.

Controlul absolut il obtii la tava cu nisip, nu pus ibricul direct pe sursa de caldura, din orice metal ar fi.
Cafeaua Mehmet Efendi nu este deloc pe placul meu... Deci nu cred ca merită pachetul acela.
Am luat recent de la Hedone un pachet de cafea Etiopia Djimmah (macinată in magazin ptr. ibric) proaspăt prăjită. 
Este o adevărată plăcere. 
Hedone are reduceri luna asta :-)
 
Reply
(11-12-2024, 00:45)idan Wrote:
(09-12-2024, 11:47)renatoa Wrote: Saptamana asta la bani putini, caracteristic lidl, un pachet de introducere in ibrik:
https://www.lidl.ro/p/cafea-turceasca-ma.../p10029565

... chiar daca ibricul e inox, si in postare de mai sus nu pare laudat... pretul e prea tentant, una din doua iti iese gratis practic.

Controlul absolut il obtii la tava cu nisip, nu pus ibricul direct pe sursa de caldura, din orice metal ar fi.
Cafeaua Mehmet Efendi nu este deloc pe placul meu... Deci nu cred ca merită pachetul acela.
Am luat recent de la Hedone un pachet de cafea Etiopia Djimmah (macinată in magazin ptr. ibric) proaspăt prăjită. 
Este o adevărată plăcere. 
Hedone are reduceri luna asta :-)
Mehmet Efendi e prea scumpa,asa am gasit etolia espresso(acum o luna prajita) la 15 lei,gasesti cafea mult mai buna ca Mehmet Efendi
 
Reply
Din experienta personala, cafeaua la ibric preparata din cafea macinata la plic, nu prea are nici o legatura cu gustul si aroma care se poate savura cand se prepara din cafea macinata pe loc  Exclamation
Lelit PL41TEM * Arco Combo/Mazzer SJ/Sage Dose Control Pro 600SIL * Ibric turcesc * Moka Pot BERLINGER HAUS Emerald/ PETERHOF * Pour Over Hario V60-01
 
Reply
As zice ca Mehmet Efendi este singura cafea prajita pentru ibric, dupa culoare…
Bezzera Aria, PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
Cum trebuie prăjită cafeaua pentru ibric?
 
Reply
In lumea araba cat mai light, aproape scortisoara, la turci mai spre medium, dar inca light, iar aia pentru europeni cica o dau mai spre dark, ca sa vezi... a ajuns si la ei vorba cum o tortureaza italienii Tongue
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)