Welcome Back Log In Create Account

Buget de masina, cumpar cafea

Salut tuturor expressomanilor,

Sunt Andrei si mi-am inceput calatoria in lumea cafelei bune acum cateva luni… de la zero absolut. Si cand spun zero, ma refer la acel om care apasa la intamplare pe orice buton al expresorului de la birou, cu speranta ca iese ceva baubil.
Natura mea curioasa m-a facut sa absorb cantitati obscene de informatie in timp ce exersam acasa cu un Sage Barista Express (da, cel cu rasnita integrata), multe kilograme de cafea si litri de lapte. Rezultatul? Complimente de la toti cei care mi-au trecut pragul. Totusi, imi doresc sa ridic nivelul pentru ca, din nou… natura mea.

Consumam in total cam 2-3 bauturi pe zi (espresso/cappuccino), dar la ritmul in care merg, simt ca in curand o sa-mi pun perfuzie cu cafea.
Ne plac prajirile light, medium si medium-dark, si schimbam destul de des cafeaua, deci probabil o rasnita single dose ar avea cel mai mult sens pentru noi.
Cat despre expresor, apreciez PID-ul, flow control-ul, preinfuzia si in general orice functie care ofera control si profilare.

Cred ca ordinea “factorilor diferentiali” e ceva de genul (corectati-ma va rog daca gresesc):
1. Cafeaua
2. Prepararea (dozaj, tampare, ratie etc.)
3. Apa
4. Rasnita
5. Expresorul

Dispun de un buget de 10.000 - 16.000 RON si as avea nevoie de ajutor cu cateva dileme:

Rasnita
Pare ca ea duce tot greul, doar ca probabil dintr-un reflex psihologic ne concentram mai mult pe expresor decat pe cafea.
Ce recomandati? Vad ca Philos e mentionata constant, dar mi-ar placea o recomandare de la cei care chiar au testat-o (fara suparare, dar multe review-uri de pe YouTube sunt sponsorizate). De asemenea, doar cei de la Mazzer stiu sa faca rasnite bune?

M-am uitat la:
  • DF64 / DF83
  • Eureka Single Dose Pro
  • Varia VS6
  • Timemore Sculptor 064S / 078S
  • altele?
Momentan vreau sa folosesc cutitele stock ce-mi mai ramane de “tunat” daca modific tot de la inceput?

Expresorul
Un expresor nou chiar aduce o diferenta semnificativa de gust incat sa justifice pretul unui dual boiler (cu diverse sisteme termice – E61, termobloc/termocoil etc.), timpii de incalzire mai lungi si consumul mare de energie pentru un volum mic de cafea? Daca da, la ce modele v-ati gandi? Video-ul lui Lance legat de asta este spot-on.

Eu ma uit la Profitec Drive si Bianca v3 (ambele peste 10.000 RON), dar poate are sens sa merg pe un dual boiler cu pompa vibrationala, gen Sage Dual Boiler sau Lelit Elizabeth, si sa ma bucur de restul bugetului.
Sau… poate combinatia Philos + Sage Barista Express e suficienta. Priviri si discutii sigur ar atrage 

Apreciez orice sfat sau feedback si va multumesc anticipat! 

---
Nota: este o masina foarte ieftina Smile

Reply
Vezi daca iti place  Rasnita WPM  ZP-1 Single Dose .

Reply
Noi espressoare pe piata mai sunt:
** WPM Espressor Primus WPM - avem un coleg care are deja si este un thread scris --> Tastecrafters au pe stoc.
** Essenza Espressor Raphael -
** Meticulous - avem coleg care si-a comandat.
====================================
La capitolul rasnitze, daca te gandesti la single dose:
** Mazzer Philos - este thread si colegi care detin acesta rasnita.
** F74 Navigator - este thred despre acesta rasnita.
---‐-------------------------------
Rasnite cu hopper
** Eureka Atom -
** Fiorenzato AllGround Sense - este ceva thread si coleg care detine acesta rasnita.
Essenza Modena | F74 Navigator MHW-3Bomber | Barbro Equilibrium
EX: Lelit PL41TEM | Sette 270

Reply
Salutare, 

Este mult de explorat în această zonă prosumer și mai mult ca sigur vei reuși să găsești ecuația perfectă cu foarte multe setup-uri. 
După părerea mea, ar trebui să aștepți în primul rând ofertele de BF unde cel mai probabil vei reuși să faci economii substanțiale . 
Dintre espressoarele enumerate, cred ca cel mai sigur pariu ar fi cu Bianca și mai mult decât atât, îți va bifa cam toate cerințele, fiind un partener de nădejde pentru ani ce vor urma . Eu nu îți pot recomanda intrările noi pe piața espressoarelor, nu din motive tehnice sau work flow, ci doar prin prisma faptului ca sunt noi, și încă nu știm cat de fiabile vor fi de-a lungul timpului. 
Cat despre rasnita, orientează-te să pleci de la cuțite de minim 64 mm. La fel și aici, parcă nu ți-aș recomanda să dai 1000-2000€ pentru o rasnita de început.. mai bine testezi mai mult zona asta căci aici chiar e “rabbit hole” și diferențele pot fi de multe ori doar la nivel de nuanță între anumite râșnițe . 
Eu aș lua Bianca să știu ca am espressor potent, și la rasnita poate ca as începe cu un df64. Nu doar Mazzer face râșnițe, dar le face bine ! Și Eureka SD este o rasnita bunicică insa nu excelează la vreun capitol astfel ca vei ajunge sa o schimbi din curiozitatea de a încerca și altceva . Cunosc colegi de forum ce sunt foarte mulțumiți de Timemore 078s însă și alții ce nu au fost deloc. Mulți membri de forum merg pe Niche Z cu cuțite conice, alții spre plate cu cuțite SSP… ai mult de căutat aici și mai bine îți faci temele și începi de la ceva rasnita mai accesibilă, să nu regreți achiziția sau devalorizarea, până nu îți faci o părere proprie legat de ce anume îți dorești de la o cafea .
Ca să îți faci o idee, eu de exemplu, în ultimii 15 ani de când descoperit pasiunea asta pentru espresso, am cam schimbat anual rasnita de cafea, doar din dorința de a experimenta. ( facem abstracție de rasnita din semnătură :))
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Multumesc mult pentru punctul vostru de vedere!

mirceam, pare interesanta pe hartie. Ma voi uita peste.

AdrianArdelean, sunt sigur ca toate sunt variante interesante de expressoare, dar imi propun sa folosesc modele care au trecut testul timpului. Apoi, las alte persoane mai experimentate sa testeze modelele noi.

GeorgianM, are sens, astept BF. Ideea din spatele acestui thread este tocmai de a ma pregati cu ceva modele de expresoare/rasnite.

Bianca, DF64, ZP1, Philos sunt pe lista scurta. Sper sa mai primesc ceva pareri.

Numai bine

Reply
Grup saturat cu pompa rotativa si rasnita single dose, pentru home use. Orice altceva inseamna un compromis.

Am scris de ce aici si aici.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(04-11-2025, 20:17)cradun Wrote: Grup saturat cu pompa rotativa si rasnita single dose, pentru home use. Orice altceva inseamna un compromis.

Am scris de ce aici si aici.

salut, grup saturat cu pompa rotativa este o optiunea in afara bugetului meu. Daca te-ai gandi la altceva, cu cel mai mic compromis, ce ar fi?

De asemenea, la capitolul rasnita, imi poti recomanda ceva in zona mea de buget, te rog?

Multumesc

Reply
eu in locul tau as merge pe Bianca 100% si apoi la rasnita... Timemore Sculptor078s (sau df83 dar pe care nu l-am testat. ce pot spune este ca 078s vs df64, este mai bun 078s, cel putin pentru gustul meu)
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Niche Zero (varianta conica) sau Honne V2 (sunt utilizator de Honne V1 si, probabil, printre cei mai mari fani ai rasnitei. Nu pot sa zic cel mai mare pentru ca deja sunt comenzi pentru V2 si eu inca folosesc V1 :)

Ambele ofera o rasnire buna pentru espresso.

Ca espressor, o varianta ar fi sa incerci Flair 58, pentru a putea incerca diverse profile, diverse presiuni, ca instrument de invatare. Din experienta mea, acesta se apropie cel mai mult de un espressor comercial, de rezultatele de la cafenea, cu o rasnita buna, bineinteles.

Sunt multe variante bune, inclusiv AVX-ul de la barshaker, inclusiv cateva Ascaso, dar cam toate cu pompa rotativa. Exista la tastecrafters inclusiv Meraki cu pompa rotativa la aprox 9700 de lei. Sau wmp primus cu pompa rotativa (gear pump).

Acum, pompa rotativa pe Bianca va oferi intr-adevar rezultate superioare oricarui espressor cu pompa vibratoare. Nu am lucrat cu Bianca, dar am lucrat cu E61 cu pompa rotativa.

Eu nu sunt fan profilare de debit, si pentru ca nu am o rasnita care sa incurajeze lucrul asta. Honne e foarte bun pe extractii la debit full. Mie mi se pare ca ar trebui un EK43s ca sa merite sa faci profilare de debit, dar e doar parerea mea. Mai cred si ca majoritatea care au espressoare cu profilare, dupa o vreme, lasa robinetul deschis la maxim pentru ca profilarea implica un efort mintal prea mare pentru espresso-ul de zi cu zi.

Daca ar fi sa fac o achizitie, probabil ca as merge pe WPM Primus + Niche, pentru inceput, dar au aparut multe rasnite bune de cand m-am oprit eu cu incercarile, vad ca inclusiv de la WPM exista rasnita ok. Eu personal am o problema cu rasnitele cu cutitele asezate oblic, asa ca as alege fie o conica buna (VS6 sau Niche), fie o rasnita cu cutite plate asezate vertical.

Reply
(05-11-2025, 11:13)cradun Wrote: Mai cred si ca majoritatea care au espressoare cu profilare, dupa o vreme, lasa robinetul deschis la maxim pentru ca profilarea implica un efort mintal prea mare pentru espresso-ul de zi cu zi.

aici sunt de acord si eu... am montat pe marax un kit de profilare.. la inceput m`am jucat cu el cateva zeci de cafele, iar acum il tin mereu deschis si singura data cand il folosesc este atunci cand la prima rasnire vad ca e prea grea curgerea si scad la 6bar, iar cafeaua nu o sa iasa asa amara :D
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2

Reply
@RazvaNNN, si eu am facut la fel cu un kit de profilare montat pe un ECM Classika.

Reply
(05-11-2025, 10:29)RazvaNNN Wrote: eu in locul tau as merge pe Bianca 100% si apoi la rasnita... Timemore Sculptor078s (sau df83 dar pe care nu l-am testat. ce pot spune este ca 078s vs df64, este mai bun 078s, cel putin pentru gustul meu)

Daca vorbim despre E61, cum vezi Profitec Drive vs Bianca v3? Imi place ideea de start/stop programat, fast heating si calitatea materialelor adusa in plus de Profitec.

(05-11-2025, 11:13)cradun Wrote: Niche Zero (varianta conica) sau Honne V2 (sunt utilizator de Honne V1 si, probabil, printre cei mai mari fani ai rasnitei. Nu pot sa zic cel mai mare pentru ca deja sunt comenzi pentru V2 si eu inca folosesc V1 :)

Ca espressor, o varianta ar fi sa incerci Flair 58, pentru a putea incerca diverse profile, diverse presiuni, ca instrument de invatare. Din experienta mea, acesta se apropie cel mai mult de un espressor comercial, de rezultatele de la cafenea, cu o rasnita buna, bineinteles.

Sunt multe variante bune, inclusiv AVX-ul de la barshaker, inclusiv cateva Ascaso, dar cam toate cu pompa rotativa. Exista la tastecrafters inclusiv Meraki cu pompa rotativa la aprox 9700 de lei. Sau wmp primus cu pompa rotativa (gear pump).

Acum, pompa rotativa pe Bianca va oferi intr-adevar rezultate superioare oricarui espressor cu pompa vibratoare. Nu am lucrat cu Bianca, dar am lucrat cu E61 cu pompa rotativa.

Eu nu sunt fan profilare de debit, si pentru ca nu am o rasnita care sa incurajeze lucrul asta. Honne e foarte bun pe extractii la debit full. Mie mi se pare ca ar trebui un EK43s ca sa merite sa faci profilare de debit, dar e doar parerea mea. Mai cred si ca majoritatea care au espressoare cu profilare, dupa o vreme, lasa robinetul deschis la maxim pentru ca profilarea implica un efort mintal prea mare pentru espresso-ul de zi cu zi.

Daca ar fi sa fac o achizitie, probabil ca as merge pe WPM Primus + Niche, pentru inceput, dar au aparut multe rasnite bune de cand m-am oprit eu cu incercarile, vad ca inclusiv de la WPM exista rasnita ok. Eu personal am o problema cu rasnitele cu cutitele asezate oblic, asa ca as alege fie o conica buna (VS6 sau Niche), fie o rasnita cu cutite plate asezate vertical.

Am inteles, multumesc!

Reply
(05-11-2025, 11:13)cradun Wrote: Niche Zero (varianta conica) sau Honne V2 (sunt utilizator de Honne V1 si, probabil, printre cei mai mari fani ai rasnitei. Nu pot sa zic cel mai mare pentru ca deja sunt comenzi pentru V2 si eu inca folosesc V1 :)

Eu folosesc profilarea pt 99 % din extractii, de multe ori doar pentru a avea o crestere cat mai lina a presiunii si debitului si descrestere pe sfarsit,; de multe ori ma ajuta sa salvez multe extractii cand reglez rasnita.
ECM Puristika, DF64 SSP MP, DF64V SSP HU.  Aeropress+Timemore C3

Reply
Salutare tuturor,

Vreau sa va multumesc pentru sfaturile si rabdarea de care ati dat dovada in discutiile despre achizitia espressorului si a rasnitei. In final m-am oprit la Profitec Drive si DF64 Gen2, ambele fiind niste aparate extraordinare, peste asteptarile mele.

Va multumesc ca v-ati luat din timp pentru a oferi recomandari unui incepator si pentru ca, indirect, mi-ati alimentat aceasta noua pasiune pentru cafea.

Multumiri speciale lui GeorgianM, cu care am pastrat legatura si in privat si care s-a dovedit a fi un om exceptional, mereu dispus sa ajute. In orice comunitate de pasionati, oamenii ca el fac diferenta. Un exemplu de respect, bun simt si pasiune impartasita.

Toate cele bune si shot-uri reusite va doresc! ☕

[Image: 31ad8kd.jpeg][Image: j95BFaZ.jpeg][Image: DfL8M7y.jpeg][Image: J79dIjL.jpeg][Image: 3Lv4E8J.jpeg]

Reply
Salut Andrei, 

Nu ma consider vrednic de complimentele făcute însă îți mulțumesc pentru cuvintele calde!
Să te bucuri de ele și să ai numai dimineți delicioase!
Pavoni & Kinu Classic

Reply
Arata foarte bine pe negru espresorul
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
felicitari, spor la cafele!

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)