Baieti (si fete bineinteles) mii de multumiri tuturor pentru cuvintele frumoase!!!
Sorry, n-am apucat pana acum sa-mi adun putin gandurile si sa scriu cateva cuvinte aici. Au venit evenimentele ca un tavalug, dupa cluj imediat a trebuit sa-mi caut bilete de avion si cazare pt Taipei... ce sa mai zic despre pregatire, m-am pregatit citind atent regulamentul (pt cluj l-am citit in diagonala) dar la mondiale am zis macar sa fiu sigur ca nu ma descalifica pe erori tehnice
Mi am inchipuit ca o sa fie greu, dar a fost mult mai complex decat m am asteptat, totul suprapus de o strictete de neinchipuit pt mine. Nu puteai sa misti 1 mm fata de ce spune regulamentul, totul foarte corect si transparent fata de concurenti si judecatori (parca vreo 7-8 la numar + o gramada de voluntari de la SCA Taiwan).
Competitia se intinde pe o perioada de 5 zile, si anume:
- Prima zi – orientation meeting, unde se prezinta toate echipamentele folosite in competitie.
- A doua zi – practice roast sample si productie, cupping pt a face fisele tehnice pentru cafeaua de productie (single si blend) si green grading.
- A treia zi – single origin roast.
- A patra zi – blend roast.
- A cincea zi – cupping-ul competitorilor + anuntarea rezultatelor.
Mi s-a parut un stres continuu pentru ca trebuie sa iei decizii in fiacere moment, si anume: despre cum sa prajesti sample-urile fara conexiune la calculator (deci cu pix si hartie) pt unii sigur este simplu dar eu prajesc doar cu calculator si mi-e greu sa iau decizii in blind despre ce sa fac cu gaz/aer/etc. Cum faci blend ul, ce proportii, pre sau post blend. Ce temperatura de charge/drop pui in fisa de prajire (asta se face inainte de prajirea efectiva). Ce culoare agtron marchezi pt fiecare cafea. Ce note de gust dai cafelelor, switness, balance, body pui in fisa ... si uite asa iti ies fire albe la cat te razgandesti cu toate cele.
In ultima zi am stresul s-a ridicat intrun maxim pt mine, n-am crezit ca pot sa fiu atat de stresat vreodata. In momentul cupping-ului competorilor ai de baut toate cafelele (single o tura si blend o tura). Toate cestile au dublu cod, deci nu stii care e a ta, ci vezi doar V cu niste cifre la single si X cu niste cifre la blend. In momentul in care dadeam peste o cafea nasoala imi venea in gand doar ca e a mea si ca ce de rahat am prajit.
Pana la urma a iesit mai bine decat m-am asteptat, insa am fost total surprins. Am cunoscut cativa oameni super pregatiti si cu multe tone de cafea trecute prin mana care au parut ca au prajiti f bune, mai ales dupa curbele din cropster, insa mi-am inchipuit ca poate nu ies ultimul totusi... mai ales ca cineva era cat pe ce sa fie descalificat pe o eroare tehnica
Aveti si curbele aici in cazul in care nu le-ati vazut:
https://www.cropster.com/news/article/th...hey-roast/
Am sa las si niste poze aici, iar daca aveti intrebari, raspund cu mare drag... insa cu ceva delay cu siguranta.
Va multumesc inca o data!!!
Al vostru espressoman incepator (inca)
L.E - trebuie sa micsorez pozele, asta dureaza putin, dar revin :)