Hello There, Guest! Login Register


Bautor de cappuccino - in cautarea espressor-ului

#1
Va salut!
Incerc sa iau o decizie si sunt...nedumerit (si fara prea mare experienta in zona asta). Background-ul e urmatorul:

- se bea doar cappuccino (atat eu cat si sotia), cam 3 -4 pe zi fiecare. Espresso ...nu ne place desi am incercat in cafenelele dedicate din oras.
-in general cumparam boabe de calitate - Yume/Meron - prajire light.
-avem un Saeco xsmall care nu mai vrea sa se defecteze de cativa ani- insa acum am decis ca scap eu de el.
-in caz de lipsa boabe- Nesspresso e backup
-laptele il "frotez" in aeroccino - am incercat cu aburul de la xsmall dar...nu a iesit mare lucru. E un compromis ce l-am acceptat.

Asa am ajuns pe forumul asta ...si toate mi s-au amestecat in cap. Am aflat ca nu e chiar asa de simplu cu cafeaua asta... prin urmare:
Caut Espressor plus rasnita .
Si acum intrebarile:

Rasnita
- am citit pe forum si blog, am inteles ca e piesa cea mai importanta, asa ca pare mai simplu de ales- Sar direct la un Hedone Slim . Sau...e overkill pt 3 cappucicno pe zi?

Espressor:
- Ca design...nu imi plac niciunele ...dar nu despre asta e vorba. Pt ca am nevoie de abur - probabil ar trebui sa fie DB, nu?
-Cat de importante sunt in a obtine un cappuccino bun toate lucrurile ce se discuta cand e vorba de espresso: preinfuzie, temperatura etc. Nu se pierd toate astea cand...il "strici" cu laptele?
- Lelit Bianca - merita sa investesc in el...in sensul ca am nevoie de toate "twek-urile" ce le poti face cu padela aia pt un cappuccino?!

Sa iau ceva SH pt inceput? Am vazut ca e un PL62T Mara (HX) pe market place al cuiva din Cluj...
Sau tot in Cluj un PL81T...
Orice sfaturi de orientare sunt binevenite....
Multumesc.

P.S. N-am scris nimic de buget...initial ma gandeam la 7000 RON. Dar mai pot astepta ceva timp si sa iau ce trebuie...
 
Reply
#2
Daca tu crezi ca vei incepe sa bei espresso in viitorul apropiat, merita sa investesti mai mult pentru niste echipamente capabile. Daca nu, cred ca se poate si in bugetul tau dar mai degraba ceva SH. Nu inteleg cum ai calculat 7000 si pt Lelit si pt Honne  Smile. Ambele alegeri bunicele, dar cu mult peste buget.

Ce nu inteleg eu este cum de ai scos capuccino bun din Saeco cu cafea de la Yume? Ai baut la Yume si ce a iesit acasa a fost comparabil? Intreb deoarece e foarte dificil/aproape imposibil sa bei ceva decent dintr-un automat.

Si DB si HX sunt bune, DB e mai simplu si mai eficient iar HX are o curba destul de mare de invatare, mai ales pentru tine ca incepator. Iti poti face treaba si cu un SB iar in bugetul tau si daca le vrei noi, cam aici vei ajunge, daca vrei sa-ti cumperi si o rasnita buna, ceea ce e foarte indicat. 

Mai citeste putin si hotaraste-te in primul rand cati bani vrei sa dai, daca le vrei noi sau SH, ca dupa aceea sa trecem la pasul urmator.
 
Reply
#3
(04-05-2019, 01:15)razclud Wrote:  Nu inteleg cum ai calculat 7000 si pt Lelit si pt Honne  Smile. Ambele alegeri bunicele, dar cu mult peste buget.

Ce nu inteleg eu este cum de ai scos capuccino bun din Saeco cu cafea de la Yume? 
--
Pai de la 7000 am pornit...pt un automat Smile . Si apoi am ajuns pe forumul asta. Deci toate calculele s-au dus.
Cappuccino - nu e ca la Meron sau Olivo, dar nu pot spune ca e nici rau.  Sau...sa zic altfel...e mai bun decat ala facut cu nespresso.

Nu cred ca o sa ajung bautor de espresso simplu...De aici si dilema legata de espressor....
 
Reply
#4
Dumnezeule, cum sa dai 7000 lei pe un automat!!?? 

Calculele s-au dus, la fel cum o sa se duca si ideea de a nu bea espresso... sunt patit. 

Dilema legata de espressor nu tine de espresso simplu neaparat ci de cat de placuta si de repetabila va fi fiecare cana de cafea. Poti bea cafea buna si de pe un Lelit ieftin si de pe un DB,HX, lever, tine doar de cat timp aloci si cat de pasionat esti sa descoperi toate chichitele.

Aici un DB ajuta, pentru ca este mult mai usor de folosit, daca bei si lapte si mai predictibil, pentru un incepator. Compromisul HX si SB ar fi doar daca erai constrans mult de buget, ceea ce nu e cazul la tine.

Atunci te poti orienta dupa un DB cu Pid. Daca ai rabdare si cauti SH poti obtine mai multe lucruri de aceeasi bani adica, boilere mai mari, stabilitate termica mai buna, poate un grup saturat.

Noi, sunt cateva optiuni, de exemplu am avut Expobar Brewtus care e un espressor bunicel pentru inceput dar sunt altele care au o constructie mai buna, sunt mai silentioase, mai frumoase. De ex VBM Domobar Junior DB pe care il am acum este peste Expobar ca silentiozitate, stabilitate termica o idee mai buna, mai mic si mai frumos, dar o idee mai scump.

Daca vrei sa te duci pe profilare, deja intri pe un teren foarte indepartat, ca incepator. 

La rasnite iar e mult de studiat, daca zici ca vrei sa dai in jur de 5000-6000 de lei pe ea ar fi Honne, care mi s-a parut destul de incomod de folosit dar care e foarte apreciata aici pe forum, ar mai fi unele rasnite bune de la Compak, chiar si Niche Zero e foarte frumoasa si potrivita pentru acasa, mai ales daca bei cafea cu lapte.

Stabileste un buget oarecum fix ca sa poti alege mai usor, altfel o sa fie haos in capul tau.

Sper ca te-am ajutat cat de cat.
 
Reply
#5
Lelit PL92T și o râșniță. Că e Mignon Specialita, Niche Zero, Sette 270 sau orice altceva in zona 2000-3000 de lei, tine de preferințe personale, garanție, ușurință în utilizare etc. Și mai contează dacă vrei să cântărești boabele de fiecare dată, adică single dosing, sau preferi sa tii boabe in hopper si sa folosești setări prestabilite, de timp sau greutate, pentru a obține doza necesara.

Toate vor produce o macinatura bună pentru espresso.
 
Reply
#6
@ccosma sa nu mai zici ca nu o sa bei espresso, ba ce-o sa mai tot bei....dupa doua, trei luni daca investesti 7000lei pe espressor si 6000lei pe rasnita, o sa bei espresso de nu te mai opresti. Pentru inceput cumpara sh. Nu are nicio legatura cu ce bei in baruri, doar sa te duci la un bar unde se prajeste si obligatoriu barmanul sa fie espressoman Smile
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#7
Va multumesc pt sfaturi!
Cred ca am ajuns la o concluzie - dupa ce am rasfoit pe aici inca o zi intreaga....Vazand ca mai toata lumea de pe aici sufera de upgradita acuta si cum eu am o predispozitie la aceasta boala cand ma bag in ceva ce ma prinde...

Espressorul - va fi Lelit Bianca
- din ce am citit pe aici- poate folosit initial cu padela intr-o pozitie fara alte floricele. Urmand ca mai tarziu sa intru la creatie ...dupa ce ma obisnuiesc cu toate...

In schimb - la rasnita sunt iarasi in re-evaluare - m-au pus pe ganduri sfaturile voastre-
Imi place Niche Zero ca design.
Nu pot evalua inca toate subtilitatile legate de gust pe care le descriu unii membri pe acest forum. Nici nu stiu daca voi ajunge vreodata acolo . Mi se pare insa ca un upgrade la o rasnita mai buna e mai usor (cel putin mental si chiar si financiar).
Sau iau un Kinu acum pe care il folosesc ulterior in deplasari

Oare e ok directia asta?
 
Reply
#8
Sunt convins ca o sa sara lumea pe mine, dar eu as face profilare doar pe grup saturat, nu si pe e61 care a fost gandit sa functioneze cu profilarea lui implicita.

Rasnita o vei folosi single dose sau cu hopper?
 
Reply
#9
(04-05-2019, 19:57)razclud Wrote: Rasnita o vei folosi single dose sau cu hopper?

Cred ca Single dose.
 
Reply
#10
Cauta un Oscar sau Musica SH. Suficiente pentru o crema minunata. Iar cu un SJ cu lame noi iti faci treaba foarte bine pe partea de espresso. Pana te inveti cu "noul" iti vei da seama mult mai bine unde vrei sa ajungi in viitor. Nu te arunca la mii de euro din prima, un pic de cumpatare nu strica.
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#11
(04-05-2019, 19:57)razclud Wrote: Sunt convins ca o sa sara lumea pe mine, dar eu as face profilare doar pe grup saturat, nu si pe e61 care a fost gandit sa functioneze cu profilarea lui implicita.

In cazul Bianca a fost anulat acel profil 61 de debit/preinfuzie.
Pe Home Barista au comparat La Marzocco Linea cu Bianca iar rezultatele au fost stranse, dar majoritatea au preferat cafelele trase pe Bianca.

Alegerile sunt bune.
Niche Zero doar single dose se foloseste. In orice alt mod ar fi un cosmar.
Legat de espresor, daca vrei pe viitor sa bei si espresso fara lapte atunci merita Bianca pentru profilare. Altfel as zice ca e o alegere mai buna PL92T.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#12
Multumesc de sfaturi. Am mai citit si pe HB, am vazut o gramada de filmulete...

Am comandat acum dimineata...
Lelit Bianca + Eureka Mignon Specialita.

Daca cu espressorul sunt impacat, cu rasnita ...sper sa fie ok.
O voi folosi cu hoper si folosesc meniul pt single dose.

P.S. M-am documentat putin despre grupul saturat ...e alta liga din toate pubctele de vedere.
Poate...candva...

Revin cu impresii.
 
Reply
#13
Cred ca nu ai inteles ce inseamna single dose.
Nu este vorba de faptul ca poti sa programezi dozaj pentru un shot single, care oricum ar trebui evitat.

Ideea este ca pui deoparte sa zicem 18g de cafea boabe, le bagi in rasnita, iar dupa macinare primesti tot 18g, +/- 0.1g.

In cazul tau cu Mignon o sa-ti scoata si macinatura veche, ramasa prin camera de rasnire. De exemplu la prima cafea din zi o sa ai si macinatura de ieri. Sau cand schimbi granluaritatea trebuie sa arunci ceva cafea, practic sa scoti ce a ramas vechi in rasnita (pe macinatura precedenta).

De asemenea, cand schimbi cafeaua sau granularitatea o iei de la capat cu ajustarea timerilor pentru doze.

Cu o ransita single dose (cum era niche zero) scapi de problemele astea dar trebuie sa cantaresti fiecare doza dinainte.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#14
(05-05-2019, 12:04)Mesmer Wrote: Cred ca nu ai inteles ce inseamna single dose.
Nu este vorba de faptul ca poti sa programezi dozaj pentru un shot single, care oricum ar trebui evitat.

 
Partial am inteles gresit.
Am citit ca Mignon nu poate fi folosit in single dose pt ca nu are greutatea boabelor de deasupra care sa impinga . Asta de fapt am vrut sa zic.
--
Daca o sa ma impac cu espresso, e motiv de upgrade ...
 
Reply
#15
era buna un Olympus pentru Bianca, dar faci tu upgrade mai tarziu, poate la un Compak E8....
La grup saturat visam....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#16
@ccosma Mignon Specialita retine undeva intre 1-1.5g, deci se poate programa un buton pentru 1-2 secunde care sa elimine macinatura veche, inainte de inceperea unei sesiuni noi. Iar celelalt buton pentru doza folosita. 

Nu te gandi ca "grupul saturat" scoate o cafea de nota 20 iar ce ai tu de nota 5. Conteaza enorm cafeaua folosita si gasirea unei rutine de lucru care sa maximizeze ceea ce are aceea cafea de oferit. La inceput e important sa-ti dezvolti simturile fiindca o sa  treaca ceva timp pana o sa fii "limitat" de echipamente.
 
Reply
#17
Exacta la asta m-am gândit și eu- primul buton pt “curățarea” gramului rămas , al doilea pt Shot in sine.

Poate încă gândesc superficial subiectul- pt băuturile cu lapte nu cred sa influențeze atât de tare. Posibil sa greșesc.

Intenționez sa iau un Kinu oricum...și pt espresso o sa ma joc cu ăla ...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#18
A venit Bianca saptamana asta.
Arata mult mai frumos decat ma asteptam.

Inca rasnita nu a venit...asa ca ma chinui cum pot fara a avea pretentii majore - rezultate inconsistente intrucat nu pot controla rasnirea.
Compensez cu boabe de la Meron.

La sfatul lui Liviu am comandat cantarul.

Problema e ca ...e mult mai tare cafeaua acum decat cea cu care m-am obisnuit. Prin urmare tot 3 cafele pe zi (20g) insa ma cam tin treaz pana tarziu.
 
Reply
#19
Fara rasnita e o joaca, doar asa ca sa nu spui ca ai luat un super espressor si nu umbli la el Smile
La fel si in situatia cand ai rasnita dar nu ai cantar... 
Cumva, din ce mai discut si cu prieteni sau espressomani la inceput de drum, aceste doua obiecte inseamna cea mai mare bariera psihologica in a preparara acasa un espresso bun. Hai ca multi sunt de acord sa schimbe cafeaua de marca pe una proaspat prajita. Dar sa cantareasca si sa rasneasca...asta inseamna un reset general al stilului de viata Smile  

Legat de tarie, atentie caci multitudinea de arome si substante dizolvate intr-un espresso nu echivaleaza cu un grad de cofeina mai mare, din contra. Conteaza in primul rand timpul de contact intre apa si cafea, care in cazul unui espresso este mult mai scurt decat in cazul bauturilor filtrate, ibricului etc. Chiar mi-am luat niste scule de V60 (apropo kettle-ul Felicita este extraordinar si ca functionalitate si ca design), iar cand am ajuns cu bautul pe la jumatatea cantitatii deja simteam pulsul mai accelerat, ca un exces de cofeina. Lucru care nu mi s-a intamplat decat in anumite teste si degustari de espresso, cand ajunsesem deja pe la multe cesti baute. 
Dar e ceva normal sa percepi acest nou impact ca unul "tare" , pana se obisnuieste organismul. La fel percep si parintii sau prietenii mei cand ii servesc cu un espresso bine facut.
Mai ales pe profilare, te sfatuiesc sa mergi pe cafele prajite mai light (nu de filtru, ci prajire espresso mai mlight) pentru ca o preinfuzie lunga si o cafea prajita mai puternic, cu siguranta nu fac casa buna iar gustul va fi de un amar intens pe care il vei percepe si mai "tare".

Extractii reusite,
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#20
[Image: 8a043d362fa5a7363fc69d2872a44739.jpg]

Aștept râșnița ...foarte mult a durat livrarea...Ajungea mai repede Niche0.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Reply
#21
(05-05-2019, 12:12)ccosma Wrote:
(05-05-2019, 12:04)Mesmer Wrote: Cred ca nu ai inteles ce inseamna single dose.
Nu este vorba de faptul ca poti sa programezi dozaj pentru un shot single, care oricum ar trebui evitat.

 
Partial am inteles gresit.
Am citit ca Mignon nu poate fi folosit in single dose pt ca nu are greutatea boabelor de deasupra care sa impinga . Asta de fapt am vrut sa zic.
--
Daca o sa ma impac cu espresso, e motiv de upgrade ...
...te contrazic. Eu folosesc Mignon Specialita single dose fără probleme. Merge și cu boabe în hopper. Doar ca sunt diferite setările la reglaj

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)
 
Reply
#22
Nu zice nimeni ca nu poate fi folosit single dose. Doar ca e diferita calitatea macinaturii la folosirea single dose fata de rasnirea cu boabe in hopper. Pt mine, gustul e mult mai bun cand sunt boabe in hopper. La rasnirea single dose, boabele se zdrobesc mai putin intre ele si rezulta mai putine particule fines. De aici si necesitatea rasnirii mai fine. 

Pe de alta parte, faptul ca poti extrage pe Pavoni folosind Mignon Specialita in single dose e un plus pentru Eureka Mignon - eu cand aveam Quamarul preferam sa rasnesc cu Kinu pt ca cu Quamar-ul nu reuseam sa rasnesc in single dose suficient de fin pentru Pavoni.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#23
(15-06-2019, 09:02)Daaaaan Wrote:
(05-05-2019, 12:12)ccosma Wrote:
(05-05-2019, 12:04)Mesmer Wrote: Cred ca nu ai inteles ce inseamna single dose.
Nu este vorba de faptul ca poti sa programezi dozaj pentru un shot single, care oricum ar trebui evitat.

 
Partial am inteles gresit.
Am citit ca Mignon nu poate fi folosit in single dose pt ca nu are greutatea boabelor de deasupra care sa impinga . Asta de fapt am vrut sa zic.
--
Daca o sa ma impac cu espresso, e motiv de upgrade ...
...te contrazic. Eu folosesc Mignon Specialita single dose fără probleme. Merge și cu boabe în hopper. Doar ca sunt diferite setările la reglaj

LaPavoni Milano '15, Eureka Mignon Specialita
+1
https://youtu.be/0RWvysiOXew
https://youtu.be/jsSZquvUtss
ECM Synchronika / Eureka Mignon Specialita / Kinu M47S / Kribli-Grabli / Motta and Normcore tools & Gaggia Classic 2015 / MDF 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)