Hello There, Guest! Login Register


Barista Home Classic – Espressor Gaggia Classic PRO EVO 2023

#1
Salutare tuturor!
Primul meu post pe forum și totodată începător într-ale cafelei. Tocmai am achizitionat Pachetul Barista Home Classic – Espressor Gaggia Classic PRO EVO 2023 + rasnita Lelit PL43MMI și nu reușesc nicidecum să scot un espresso cinstit. Gradul de râșnire poate să fie problema cat și gramajul folosit (8 grame sita de single) 17 double shot (din ce am reușit să găsesc pe internet. Niciuna nu curge cursiv și cremos intru timp decent de 23-30 secunde.

Ma întrebam poate mă puteți ajuta cu un grad de râșnire ce îl pot folosi în combinația dată de râșniță espresor. Menționez ca am luat cafea de specialitate proaspăt prăjită.

Vă mulțumesc tuturor
Spor
 
Reply
#2
(20-05-2024, 10:27)znc Wrote: Salutare tuturor!
Primul meu post pe forum și totodată începător într-ale cafelei. Tocmai am achizitionat Pachetul Barista Home Classic – Espressor Gaggia Classic PRO EVO 2023 + rasnita Lelit PL43MMI și nu reușesc nicidecum să scot un espresso cinstit. Gradul de râșnire poate să fie problema cat și gramajul folosit (8 grame sita de single) 17 double shot (din ce am reușit să găsesc pe internet. Niciuna nu curge cursiv și cremos intru timp decent de 23-30 secunde.

Ma întrebam poate mă puteți ajuta cu un grad de râșnire ce îl pot folosi în combinația dată de râșniță espresor. Menționez ca am luat cafea de specialitate proaspăt prăjită.

Vă mulțumesc tuturor
Spor

Nu mai folosi sita de single, ci pe cea de dublu
ECM Puristika + DF64 SSP MP
 
 
Reply
#3
Ce cafea ai luat, când a fost prăjită?
Am același aparat cu opv pe 6-7 bari și aceeași rasnita. Deși presiunea redusa ma lasă să fac mai multe greșeli, pot sa iti spun ca rasnita poate macină fără probleme pt espresso.

Cântărește și cantitatea măcinată după ce ai rasnit. Rasnita asta e celebra pt retenția "bună". A mea îmi da chiar și cu 2-3 grame în plus sau minus. De aceea o scutur bine la fiecare măcinare ca să iasă toată cafeaua.

Renunță la single shot pt început.
Eventual ia si un cos mai bun.
Cafeaua prăjită puțin mai tare e mai ușor de extras și te-ar ajuta la început. Cortado espresso blend e cea mai ușor de extras cafea avuta pana acum.
Încearcă sa modifici presiunea. Coffee-sensor.com sunt din Zalău și la ei găsești arcul pt opv.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
 
Reply
#4
Cafeaua a fost prăjită în 13 Mai o să încerc doar cu double 17 grame de cafea măcinată să vedem ce o să iasă.
 
Reply
#5
Ai aruncat un ochi si pe tutorialul de preparare primit la inregistare in forum?
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/

Nu umbla in espressor la presiune si nici nu te lua s afaci vreo modificare! Pentru inceput chiar nu ai nevoie de nimic decat atentie in preparare si respectarea catorva reguli, pe care le regasest in articolul de mai sus. Foloseste doar sita dubla nepresurizata (ciuruita pe fund deci, nu cu o gaura), fara tumburusul acela din plastic din interiorul portafiltrului, porneste de pe la gradatia 3 sa zicem a rasnitei care mereu va fi goala si in care vei pune doar cantitatea cantarita, 18g as spune. Macini tot in portafiltru, presezi moderat ca forta cu tamperul fara sa apesi foarte tare, montezi portafiltrul si in functie de curgere si parametrii dati in link, reglezi rasnita dar fara a tine cont de numere neaparat, adica o poti regla oriunde simti intre 3 si 4 sa zicem, fiind stepless. Reglajul spre fin se face cu rasnita goala sau cu motorul pornit, ca sa nu o fortezi. Dupa reglajul spre mai fin sau grosier, in functie de cum a fost prima curgere, cantaresti iar 18g, le pui in rasnita goala etc... Din cateva astfel de incercari vei ajunge la o curgere de 25s pentru 36g de lichid. Abia din acest punct poti incepe sa jonglezi cu fineturi daca nu esti multumit de gust dar important la inceput este sa ajungi usor la acest echilibru.

Apoi putem discuta de schimbarea gramajului, a ratiei (adica 54g  in 25s, pentru cele 18g), folosirea de tehnici WDT si daca esti pasionat de tehnica, modificari. Dar important este sa obtii shot-ul corect si sa inveti sa faci acest reglaj pentru fiecare cafea desfacuta, asta insemnand in primul rand controlul rasnitei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#6
(20-05-2024, 12:34)Lyvyoo Wrote: Ai aruncat un ochi si pe tutorialul de preparare primit la inregistare in forum?
https://www.espressoman.ro/cum-prepari-u...ect-acasa/

Nu umbla in espressor la presiune si nici nu te lua s afaci vreo modificare! Pentru inceput chiar nu ai nevoie de nimic decat atentie in preparare si respectarea catorva reguli, pe care le regasest in articolul de mai sus. Foloseste doar sita dubla nepresurizata (ciuruita pe fund deci, nu cu o gaura), fara tumburusul acela din plastic din interiorul portafiltrului, porneste de pe la gradatia 3 sa zicem a rasnitei care mereu va fi goala si in care vei pune doar cantitatea cantarita, 18g as spune. Macini tot in portafiltru, presezi moderat ca forta cu tamperul fara sa apesi foarte tare, montezi portafiltrul si in functie de curgere si parametrii dati in link, reglezi rasnita dar fara a tine cont de numere neaparat, adica o poti regla oriunde simti intre 3 si 4 sa zicem, fiind stepless. Reglajul spre fin se face cu rasnita goala sau cu motorul pornit, ca sa nu o fortezi. Dupa reglajul spre mai fin sau grosier, in functie de cum a fost prima curgere, cantaresti iar 18g, le pui in rasnita goala etc... Din cateva astfel de incercari vei ajunge la o curgere de 25s pentru 36g de lichid. Abia din acest punct poti incepe sa jonglezi cu fineturi daca nu esti multumit de gust dar important la inceput este sa ajungi usor la acest echilibru.

Apoi putem discuta de schimbarea gramajului, a ratiei (adica 54g  in 25s, pentru cele 18g), folosirea de tehnici WDT si daca esti pasionat de tehnica, modificari. Dar important este sa obtii shot-ul corect si sa inveti sa faci acest reglaj pentru fiecare cafea desfacuta, asta insemnand in primul rand controlul rasnitei.


Mulțumesc frumos pentru răspuns, am citit acel articol cu sfințenie, încă îl parcurg ori de câte ori e nevoie de refresh “mintal”. O sa mai bag câteva fise până iese. Apreciez răspunsul, revin cu feedback după ce reușesc . Zi cu spor
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)