(17-05-2023, 22:13)renatoa Wrote: Nu am pus sub semnul intrebarii rezultele, ci faptul ca s-ar putea obtine ceva sa intre in zona verde a graficului, doar cu mix de ape din comert, fara prafuri.
Sunt zeci de pagini de discutii in topicul de ape, de unde a rezultat conculzia ca nu.
Unul dintre noi nu a ajuns la concluzia corectă din topicul cu apele. Sper să nu fiu eu. :D
Conform topicului respectiv sunt cel puțin 3-4 ape îmbuteliate de la noi, destul de ușor de găsit, din care se poate obține o apă în zona liniei verzi din graficul de mai sus.
De fapt din experiența mea, dacă am reușit să înțeleg corect metoda de calcul, problema apelor îmbuteliate de la noi e fix opusul la ceea ce ai menționat tu mai sus(și probabil ai mai menționat cu alte ocazii și pe topicul cu apele). Adică au prea mult alkalinity (KH), mai ales în raport cu General Hardness (GH). Atenție, după transformarea în "ppm as CaCO3".
Sunt doar câteva excepții care stau sub 40 ppm as CaCO3 pentru KH (cum ar fi Bucovina 2 l, Smart Water*). Majoritatea apelor îmbuteliate de la noi sunt mult peste această valoare.
Și din acest motiv e foarte greu să combini ape îmbuteliate din care să se ajungă la ~ 70 ppm as CaCO3 pentru GH și ~ 40 ppm as CaCO3 pentru KH. Când faci combinațiile reușești să obții doar una dintre ele(GH sau KH), iar cealaltă e total aiurea.
Iar aici soluția e de la ape atipice precum Smart Water*, care are relativ mult GH, dar are puțin KH. Nu m-am documentat prea mult pe subiect, dar am înțeles că este o apă "mineralizată cu prafuri", dar la cât folosesc eu pentru cafea nu mă deranjează. În general e sub 20% din apele combinate. Alții folosesc pentru cafea doar apă (0 ppm) făcută cu prafuri pentru "control total". Încă mă mai gândesc și eu la această variantă, nu este exclusă.
Și Bucovina 2 l mai salvează puțin situația, pentru că e chiar puțin sub 40 ppm as CaCO3 pentru KH.
*cu condiția să mai fie și acum cu 24 mg/l HCO³⁻, pentru că nu apare pe etichetă. Informația a fost primită de la
bemihai care la rândul lui a primit-o de la Smart Water și a testat singur (a se vedea discuția de aici:
https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid180239)
@
RichardMG Te-ar fi ajutat destul de mult acea aplicație recomandată mai sus, dacă funcționa și pe iOS. Altă variantă ar fi să găsești discuții despre apele din acea țară pe forumuri despre cafea. Sau să fie vreun utilizator pe aici care a mai fost în aceeași situație și a verificat/găsit deja.
Altfel mai poți încerca să încarci poze cu etichete de la ape și poate are timp cineva de aici să verifice.