Hello There, Guest! Login Register


Apă pentru espressor în Austria

#1
Salutare espressomani,

Mă adresez celor care locuiesc/au locuit in Austria și celor care au avut "contact" cu apa de acolo. Urmează să mă relochez și aș vrea să îmi recomandați, dacă doriți, ce tip de apă să folosesc la espressor?

Știu că acolo apa de la robinet este potabilă în cam toate locurile, aș putea să o folosesc pe aia fără să mă îngrijorez de depuneri?

Mulțumesc!
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
#2
Iei o cana filtrata brita și ești bine.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 
Reply
#3
Eu zic sa o testezi. Eu cu filtre noi nu am reușit sa cobor duritatea sub 8 grade germane utilizând apa din Milano care este foarte dura.
Nu cred ca e asa simplu, mi-e mai ușor sa cumpăr îmbuteliată (sunt la extreme cu apa îmbuteliată având reziduu sec și de 20, 30).
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Sculptor 078 / Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#4
Potabil nu ajunge, TDS-ul (duritatea) e recomandabil sa fie in zona 80-160 ppm, adica 4-8 grade germane.
20-30 ppm cum scrie Vlaicu e cam extrem, afecteaza gustul, chiar daca usureaza intretinerea.
Vezi discutiile cu Bucovina noastra, care are in jur de 60.
Mai bine faci decalcifiere mai frecvent.
Asta o afli de la compania locala de apa, sunt obligati sa faca publice buletinele de analiza. Cauta-le online.

Partea a doua... orice apa tratata industrial are clor, asta implica obligatoriu o cana filtranta cu filtru de carbune activ.

Nu in ultimul rand, ca sa nu ai probleme cu depuneri verzui, care sunt de natura organica sigur, in rezervor sa ai un obiect de argint. Necesar chiar daca filtrul canii precizeaza ca face dezinfectie bacteriana cu ioni de argint, daca apa sta in rezervor mai mult de 3 zile, flora se repopuleaza, efectul argintului de la filtrare s-a dus.
 
Reply
#5
Merci băieți,

Voiam să "scap ușor" cu ceva îmbuteliat, cum fac și în România (Bucovina).

O să fac mai multe teste și poate caut și ceva forumuri de pe la ei (dacă există).
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
#6
S-a discutat in alt topic, probabil o sa iti fie laudata Volvic, marca prezenta peste tot in EU, TDS 134, in range optim SCA.
Asta daca nu au ei o apa a lor proprie care o prefera.
Sau citesti si tu etichetele la ape in supermarchet... reziduu/TDS 80-150, calciu 17-85, alcalinitate in jur de 40, ph 7+/-
Alcalinitatea va fi greu de gasit, in natura foarte putine ape o au asa de inalta, majoritatea sunt sub 10, asa ca se adauga diversi carbonati ca sa ajunga la 40. Dar daca nu faceai asta la Bucovina, probabil nu iti vei bate capul nici in Austria :)
 
Reply
#7
Cu Bucovina am mers pe încredere și ce am mai citit pe aici Shy . Mă pun pe citit etichetele intr-o zi.
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
#8
Varianta usoara, incearca cu aplicatia "cowamix". Te duci la supermarket, introduci valorile apelor disponibile, si vezi daca se poate crea un mix cu ele obtinand GH-ul (general hardness) si KH (alkalinity) dorite. Punct de plecare 68gh & 40kh si ulterior te poti juca. Eu ma orientez in functie de asta:[Image: water_coffee_chart-1.png?w=800]
 
Reply
#9
Si ce apa din comert are alcalinitatea peste 40 ca sa o poti mixa cu una normala de 10, si sa iasa o medie de 40 Huh

De regula matematica asta iese doar cu "prafuri"... :s
 
Reply
#10
Cowamix n-am gasit in App Store, doar rezulate pe Google Play..
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
#11
@renatoa Nu ma pricep suficient la chimie ca sa ofer un raspuns, in functie de Ca, Mg si bicarbonates. E o metoda simpla si rapida, de incercat. E aceeasi matematica aplicata si in calculatorul realizat de un user de aici. Rezultatul e mai bun decat ... Bucovina. Sunt sigur ca exista alternative mai bune, dar, inca o data, e o metoda simpla si rapida care nu necesita nici o investitie suplimentara.
 
(17-05-2023, 18:45)RichardMG Wrote: Cowamix n-am gasit in App Store, doar rezulate pe Google Play..
Sunt pe Android, nu stiu de appstore.
 
Reply
#12
Nu am pus sub semnul intrebarii rezultele, ci faptul ca s-ar putea obtine ceva sa intre in zona verde a graficului, doar cu mix de ape din comert, fara prafuri.
Sunt zeci de pagini de discutii in topicul de ape, de unde a rezultat conculzia ca nu.

E adevarat ca nu e toata lumea perfectionista, multi preferand sa ia o apa comerciala cat de cat apropiata si gata.
Sau de la robinet, daca datele furnizate de compania de apa sunt in limite acceptabile.
 
Reply
#13
Mai folosiți alt filtru pe care îl recomandă producătorul dacă folosiți Bucovina 2L ?
 
Reply
#14
(17-05-2023, 22:13)renatoa Wrote: Nu am pus sub semnul intrebarii rezultele, ci faptul ca s-ar putea obtine ceva sa intre in zona verde a graficului, doar cu mix de ape din comert, fara prafuri.
Sunt zeci de pagini de discutii in topicul de ape, de unde a rezultat conculzia ca nu.

Unul dintre noi nu a ajuns la concluzia corectă din topicul cu apele. Sper să nu fiu eu. :D

Conform topicului respectiv sunt cel puțin 3-4 ape îmbuteliate de la noi, destul de ușor de găsit, din care se poate obține o apă în zona liniei verzi din graficul de mai sus.

De fapt din experiența mea, dacă am reușit să înțeleg corect metoda de calcul, problema apelor îmbuteliate de la noi e fix opusul la ceea ce ai menționat tu mai sus(și probabil ai mai menționat cu alte ocazii și pe topicul cu apele). Adică au prea mult alkalinity (KH), mai ales în raport cu General Hardness (GH). Atenție, după transformarea în "ppm as CaCO3".
Sunt doar câteva excepții care stau sub 40 ppm as CaCO3 pentru KH (cum ar fi Bucovina 2 l, Smart Water*). Majoritatea apelor îmbuteliate de la noi sunt mult peste această valoare.

Și din acest motiv e foarte greu să combini ape îmbuteliate din care să se ajungă la ~ 70 ppm as CaCO3 pentru GH și ~ 40 ppm as CaCO3 pentru KH. Când faci combinațiile reușești să obții doar una dintre ele(GH sau KH), iar cealaltă e total aiurea.
Iar aici soluția e de la ape atipice precum Smart Water*, care are relativ mult GH, dar are puțin KH. Nu m-am documentat prea mult pe subiect, dar am înțeles că este o apă "mineralizată cu prafuri", dar la cât folosesc eu pentru cafea nu mă deranjează. În general e sub 20% din apele combinate. Alții folosesc pentru cafea doar apă (0 ppm) făcută cu prafuri pentru "control total". Încă mă mai gândesc și eu la această variantă, nu este exclusă.
Și Bucovina 2 l mai salvează puțin situația, pentru că e chiar puțin sub 40 ppm as CaCO3 pentru KH.

*cu condiția să mai fie și acum cu 24 mg/l HCO³⁻, pentru că nu apare pe etichetă. Informația a fost primită de la bemihai care la rândul lui a primit-o de la Smart Water și a testat singur (a se vedea discuția de aici: https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...#pid180239)

@RichardMG Te-ar fi ajutat destul de mult acea aplicație recomandată mai sus, dacă funcționa și pe iOS. Altă variantă ar fi să găsești discuții despre apele din acea țară pe forumuri despre cafea. Sau să fie vreun utilizator pe aici care a mai fost în aceeași situație și a verificat/găsit deja.
Altfel mai poți încerca să încarci poze cu etichete de la ape și poate are timp cineva de aici să verifice.
 
Reply
#15
Nu ma feresc sa admit ca am gresit, daca mi se explica si ma conving...

(18-05-2023, 15:15)sochaux_ Wrote: Conform topicului respectiv sunt cel puțin 3-4 ape îmbuteliate de la noi, destul de ușor de găsit, din care se poate obține o apă în zona liniei verzi din graficul de mai sus.

Pai numeste-le...
Din care se poate obtine cum? prin amestec cu alte ape, sau cu prafuri?
De ce nu ai dat si un singur exemplu, daca tot ai scris atat ?

(18-05-2023, 15:15)sochaux_ Wrote: De fapt din experiența mea, dacă am reușit să înțeleg corect metoda de calcul, problema apelor îmbuteliate de la noi e fix opusul la ceea ce ai menționat tu mai sus(și probabil ai mai menționat cu alte ocazii și pe topicul cu apele). Adică au prea mult alkalinity (KH), mai ales în raport cu General Hardness (GH). Atenție, după transformarea în "ppm as CaCO3".
Sunt doar câteva excepții care stau sub 40 ppm as CaCO3 pentru KH (cum ar fi Bucovina 2 l, Smart Water*). Majoritatea apelor îmbuteliate de la noi sunt mult peste această valoare.

Daca ai inteles metoda, da un exemplu sa vad unde am gresit, fa socotelile pentru o astfel de transformare.
Dar de ce as face astfel de transformari cand la SCA se vorbeste de 40 miligrame la litru, si nu ppm ? Pe eticheta apelor la fel, tot miligrame... Cine/unde cere ppm ?
 
Reply
#16
@sochaux_ da, asta voi face, voi căuta la ei pe forum, dar până atunci voiam să văd dacă era cineva de pe aici care a trecut prun aceeași chestie.

@sochaux_ găsesc eu pe cineva cu android să mă ajute :)
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
#17
Old post digging.
Am facut niste teste ale apei de la robinet de aici cu niste testere cumparate. La primarie pe site zice ca valoare ar trebui sa fie intre 6 si 11 grade germane:
TDS: 180ppm media
pH: 7.2 media

Deci inseamna ca as fi cu cateva zeci de unitati mai mult decat limita recomandata (80-160 ppm), corect?
pH-ul pare sa fie ok..
Or am I stuped?
Sage/Breville Barista Express BES875 // Niche Zero // Timemore Sculptor 064s //
Hario V60 // 1Zpresso K-Max
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)