(17-12-2014, 00:54)Alin T. Wrote: Asa fac si eu, tot dupa ce am fost la Guido. Ma grabeam acolo sa beau espresso-ul care arata asa bine [emoji3] cand am fost oprit: "stii ca trebuie sa amesteci inainte?".
De atunci fac asa, pentru omogenizare. Are sens logic, zic eu.
Practic crema este combinatia dintre CO2 care rezulta post prajire , amestecat cu uleiutile si compusii cafelei sub presiunea apei in timpul extractiei .
Asta chiar mi-a placut : " un espresso fara crema este ca o bere fara guler " .
Citeam undeva ca sunt 3 categorii de bautori de espresso , impartire facuta dupa modul de abordare a cremei .
- In prima categorie se incadreaza cei care amesteca crema in corpul shotului , in scopul de a omogeniza senzatia gustului .
Aceasta categorie nu este , practic , interesata de cantitatea si de calitatea cremei ci de gustul in ansamblu al lichidului din ceasca . Ei nu apreciaza complexitatea si experienta gustului pentru fiecare componenta a extractiei , care rezulta firesc , natural , in urma curgerii si se multumesc sa reincorporeze si sa amestece straturile cu dorinta unui gust de ansamblu .Exagerand , este ca si cand am pune ciorba , fripture si desertul la un loc si le-am consuma deodata. :D
- A doua categorie este formata din cei care folosesc lingurita , indeparteaza crema de deasupra si sorb doar lichidul .
Cică , procedand in acest mod se indeparteaza amareala di lichid si ceea ce se consuma ar fi mult mai aromat si mai light .
Cred , la randul meu , ca este o apreciere senzoriala subiectiva , ce tine de soiul de cafea si de tehnica de preparare .
- A treia categorie este alcatuita din cei care vor sa aiba experiente senzoriale diferite , in timp ce beau un espresso . Plecand de la realitatea ca lichidul are un gust iar crema altul , primul are o consistenta iar crema este pufoasa si matasoasa acestia vor sa simta , sa aprecieze si sa se bucure de fiecare zona in parte .
Cei din aceasa categorie cauta crema dulceaga , aromata si isi orienteaza tehnica de preparare spre acest obiectiv , selectandu-si si soiurile de cafea , gradul de prajire si prospetimea boabelor in acest sens .
Ei nu dau crema deoparte , nu o amesteca ci consuma shotul exact asa cum rezulta el in urma extractiei.
Sunt de acord ca un espresso trebuie abordat ca o experienta culinara de care trebuie sa ne bucuram imediat dupa preparare .
Cand beau espresso ma situez in aceasta ultima categorie .
Si combinatiile pe baza de lapte isi au farmecul lor tocmai plecand de la aceleasi senzatii si perceptii senzoriale diferite , pe care le ofera diferitele straturi ce se formeaza in timpul prepararii .
Avand in vedere modul personal in care este apreciat gustul unei cafele , eu nu cred ca vreuna din variantele de mai sus este buna sau rea , gresita sau corecta .
Am baut shoturi memorabile cu foarte putina crema , dar si altele super cremoase care nu se remarcau prin nimic altceva
De aici vine farmecul si miracolul unei cafele de calitate . Are atat de multe fatete incat nu vom ajunge vreodata sa apreciem ca le-am cunoscut pe toate .
Conluzia mea este ca o cafea trebuie bauta asa cum are fiecare dintre noi dispozitia sa o faca .
Toate celelalte trebuiesc privite ca recomandari sau aprecieri pe care suntem liberi sa le verificam sau nu.
Abia dupa asta vom concluziona ce e bine sau mai putin bine , ce ni se potriveste ori nu si daca ne place sau nu !